chuck.
Aktivan član
- Poruka
- 1.007
U svakom slučaju, slika je mnogo kompleksnija (i zanimljivija!) nego što većina ljudi misli.
Po većini modela, univerzum je 10[SUP]23[/SUP]-10[SUP]26[/SUP] puta veći od vidljivog univerzuma. Drugim rečima, ovo parče univerzuma koga možemo da vidimo u odnosu na celokupan univerzum (koga nikada nećemo moći videti) je kao zrno pirinča u odnosu na planetu Zemlju.
Da, slika je veoma zanimljiva, upravo iz razloga kompleksnosti. Mozak mi se zavrti od pomisli da je toliko prostranstvo i komleksnost oko nas, koje jos uvek ni izbliza dovoljno ne poznajemo, zapravo tek zrno pirinca u poredjenju sa necim vecim sto verovatno postoji.
Meni je ta prica zanimljiva iz psiholoskog ugla. Dok mene, na primer, takva kompleksnost raduje, jer me motivise da maksimalno uposlim kapacitete svoje maste kako bih pokusao da je dokucim, i jer postavlja jos toliko zagonetki za resavanje, svedoci smo da mnoge ljude takav prizor onespokojava, i da bi vise voleli da je svet mnogo jednostavniji kako bi mogao da se uklopi u njihove poglede i shvatanja.
-