Fizika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Potrebna pomoc hitno:
568138

Cao, treba mi pomoc oko sledeceg zadatka jer ga neznam rijesit: Elisa drona ima promer 13,4 cm i načini 2300 okr/min. Koliko iznosi period jedne točke na rubu elise?Koliko iznosi obodna brzina?
Kao što vidiš nisam baš bio brz, ali bolje ikad nego niad.
Kada 2300 okr/min pretvoriš u okr/sec dobićeš frekvenciju. Period je recipročna vrednost frekvencije. Obodna brzina se dobija kada se ugaona brzina, izražena u rad/sec pomnoži poluprečnikom izraženom u metrima..

Cao, treba mi pomoc oko sledeceg zadatka jer ga neznam rijesit: Elisa drona ima promer 13,4 cm i načini 2300 okr/min. Koliko iznosi period jedne točke na rubu elise?Koliko iznosi obodna brzina?
Kada 2300okr/min pretvoriš u okr/s dobićeš frekvenciju. Period je recipročna vrednost frekvencije.
Kada okr/min pretvoriš u rad/s (okr=2 pi radijana) i pomnožiš sa poluprečnikom izraženim u metrima dobićeš obodnu bruinu u m/s

Cao, molim vas za odgovor na jedno pitanje, rešenje znam. Zvučni izvor malih dimenzija (tačkasti) postavljen u sredinu ispunjenu vazduhom emituje zvučne talase konstantne srednje snage. Na rastojanju r1=1m izmerena je jačina zvuka B1=60dB. Kolika je jačina zvuka na rastojanju r2=100m, ako je koeficijent slabljenja intenziteta zvuka u vazduhu usled apsorpcije m=0.02 1/m. Ja sam na ispitu koristila formulu I=A^2*f^2*e^(-m*r)/(r^2)
A oni su koristili I=P*e^(-m*r)/(r^2*4*pi).
Svakako se dobije isto rešenje jer se pokrati sve, ostane samo
e^(-m*r)/(r^2) u razlomku, ali mene interesuje da li će mi priznati zadatak zbog početne formule. Hvala unapred

Da li može pomoć oko zadatka?
U kalemu koeficijenta samoindukcije 50mH protice struja jacine 5A.Kolika kolicina naelektrisanja se indukuje u kalemu pri njegovom iskljucenju ako mu je duzina 100cm?Kalem je napravljen od bakarne zice precnika 0,6mm i specificnog otpora 1,7*10^-8 om metara.
Нађи отпор према датим подацима, онда нађи напон на крајевима калема, онда и количину електрицитета, имаш дато L

Imam zadatak kontrolni uskoro i treba mi pomoc: Vertikalni zatvoreni cilindrični sud visine 40 cm podeljen je na dva dela lakim klipom koji moze da klizi bez trenja. Klip se nalazi na 26,7 cm od dna suda. Ispod klipa je vodonik, a iznad nepoznati gas. Masa tog gasa je jednaka masi vodonika. Kolika je molarna masa nepoznatog gasa? Temperatura u oba dela suda je ista. Hvala unapred.

Potrebno mi je sto prije.

Na horizontalnu oprugu krutosti c = 25 N/cm, prethodno
sabijenu tako da ima potencijalnu energiju 11,5 J, naslonjen je
teret mase m = 2,5 kg koji može da klizi po glatkom horizon-
talnom stolu. Teret je iznenada pušten iz stanja mirovanja.

(a) Odrediti najveću brzinu tereta. U kom položaju će je on
dostići?
(b) Koliko je najveće ubrzanje tereta i kom je polo-
žaju ostvareno?

Potrebno mi je sto prije.

Na horizontalnu oprugu krutosti c = 25 N/cm, prethodno
sabijenu tako da ima potencijalnu energiju 11,5 J, naslonjen je
teret mase m = 2,5 kg koji može da klizi po glatkom horizon-
talnom stolu. Teret je iznenada pušten iz stanja mirovanja.

(a) Odrediti najveću brzinu tereta. U kom položaju će je on
dostići?
(b) Koliko je najveće ubrzanje tereta i kom je polo-
žaju ostvareno?
a) c,
Ep
m
b) Najveće ubrzanje je kada je telo pušteno jer onda na njega deluje najveća elastična sila. Ubrzanje nalazimo iz II Njutnovog zakona F=m*a. Silu F dobijamo iz izraza F=c*x, gde je x rastojanje do kojeg je sabijena opruga, u odnosu na normalan položak nesabnijene opruge. To rastojanje nalazimo iz izraza za Ep=(c*xna kvadrat)/2.
Ako se nisi onesvestio zbog "v na kvadrat" i "x na kvadrat", prijatan ti rad.:D

Imam zadatak kontrolni uskoro i treba mi pomoc: Vertikalni zatvoreni cilindrični sud visine 40 cm podeljen je na dva dela lakim klipom koji moze da klizi bez trenja. Klip se nalazi na 26,7 cm od dna suda. Ispod klipa je vodonik, a iznad nepoznati gas. Masa tog gasa je jednaka masi vodonika. Kolika je molarna masa nepoznatog gasa? Temperatura u oba dela suda je ista. Hvala unapred.
Date veličine h=40 cm,
h2=26,7cm, dok je visina nepoznatog gasa h1=h-h2.
m1=m2=m
M2- moralna masa vodonika je M=2g
Zapremina nepoznatog gasa je V1=S*h1, a zapremina vodonika je V2=S*h2.
Broj molova nepoznatog gasa je n1=m/M1, a vodonika je. n2=m/M2.
Zameniš V1, V2 , n1 i n2 u jednačine idealnog gasa i podeliš ih. Posle skraćivanja ostaće jedina nepoznata M2 na osnovu koje određuješ koji je gas u piranju.
Dobro proveri indekse da negde nisam zabrljao. Sa "1" sam indeksirao nepoznati gas, a sa "2" vodonik.

Moze pomoc oko jednog zadatka vezanog za termodinamiku? Glasi: U zavorenom sudu zapremine 3l nalazi se azot pod pritiskom 300kPa i na temperaturi 27°C. Nakon zagrejavanja pritisak u sudu se povećao do 2500kPa.Naci temperaturu poslije zagrijavanja kao i količinu toplote koja je predata azotu.
Jasno mi je za temperaturu ali ne mogu naci kolicinu toplote Q. Probala sam da masu izracunam preko gustine azota i zapremine ali ne ide.

Moze pomoc oko jednog zadatka vezanog za termodinamiku? Glasi: U zavorenom sudu zapremine 3l nalazi se azot pod pritiskom 300kPa i na temperaturi 27°C. Nakon zagrejavanja pritisak u sudu se povećao do 2500kPa.Naci temperaturu poslije zagrijavanja kao i količinu toplote koja je predata azotu.
Jasno mi je za temperaturu ali ne mogu naci kolicinu toplote Q. Probala sam da masu izracunam preko gustine azota i zapremine ali ne ide.
Količina toplote koja je predata azotu je Q=U2-U1, gde su U1 i U2 unutrašnje energije pre i posle zagrevanja. U1=3/2NkT1, a U2=3/2NkT2. Broj molekula N se nalazi iz jednačine idealnog gasa : p1*V1=n*R*T1, i N=n*Na.
PS kada ti treba masa, onda može i preko broja molova: n=m/M tde je M molarna masa.

Може ли помоћ за следећи задатак?

У електронском микроскопу се посматрања врше уз помоћ снопа електрона убрзаних
убрзавајућим потенцијалом U . Микроскоп раздваја предмете који су на блиском одстојању d , уколико је d ≥ λ 2/ A, где је λ таласна дужина електрона док је A константа микроскопа.
Колика је моћ разлагања d микроскопа константе A = 0 15 при убрзавајућем потенцијалу од U = 100keV ?

Хвала унапред!!!

Back