Fizika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

nego, zar tebi ni na kraj pameti bila kakva sumnja kada si pročitao
da je sistem u ravnoteži. Meni se desilo da odmah zaključim da ako je sistem
u ravnoteži, svi parametri stanja u jednoj komori moraju biti isti...
i ode mi ceo zadatak u pogrešnom pravcu :/

Pa ravnoteža zaista postoji, ali unutar delova.
Znači, u svakom od tri dela postoji ravnoteža, ali kod svakog dela je karakterišu druge vrednosti parametara stanja.

Jel moze neko da mi objasni sta je parcijalna derivacija?
Recimo imam funkciju y=f(x,z,q) i potrebno je da izracunam recimo (dy/dz)*∆z
Jel to znaci da ostale parametre u funkciji (x i q) posmatram kao konstante a samo z kao promenljivu, pa izracunam izvod funkcije po z, i pomnozim sa ∆z?
( Inace ovo se odnosi na odredjivanje greske indirektno merene velicine, da ne pomisli neko da promasih mesto za ovo pitanje :) )
Hvala unapred!

Imam domaci iz fizike... i do sutra ga moram resiti... molim za pomoc....:)
1. kako sila gravitacionog privlacenja izmedju dve identicne kugle koje se dodiruju zavisi od njihovog radijusa ?
2. Kako treba promeniti rastojanje izmedju dva tackasta naelektrisanja da bi se sila izmedju njih smanjila 3 puta..?
3. Koju karakteristiku polja odredjuje vrednost sile koja u datoj tacki polja deluje na jedinicno pozitivno naelektrisanje..?
4. Kakav je odnos izmedju jacine polja u tackama A i B, a kakav izmedju potencijala..?
5. Kakav je pravac jacine polja u tacki A..?
6. Na naelektrisanje od 5x10 na 5 C (nece da ukuca, lepo) deluje sila od 5 N. Nadji jacinu polja u toj tacki..
7. Krecuci se iz mirovanja pod dejstvom elektricnog polja, elektron u njemu predje razliku potencijala od 100 kV. Koliko mu je energija na kraju.?
Hvala unapred...:)

Ovaj zadatak mi nije jasan. Pod a) sam uspešno rešila, ali mi pod b) nije jasno rešenje. U rešenju je
dato da je konstantno ubrzanje malog tela a=(F-k(M+m)g)/M. Nikako mi nije jasno kako su do toga došli.

Zamolila bih za detaljno objašnjenje.

Na jednom kraju daske mase 10 kg i dužine 2 m leži malo telo mase 2 kg.
Koeficijent trenja između tela i daske je 0,1, dok je trenje između daske i podloge zanemarljivo.
a) Kolikom minimalnom silom F treba delovati na dasku da bi ona skliznulo sa nje?
b) Ako na dasku deluje horizontalna sila 15 N, za koje vreme će telo skliznuti sa nje?

2pq6z9j.jpg

Evo zadatka: Po pravom putu kreće se automobil brzinom od 60km/h. Za njim ide vozilo hitne pomoći brzinom od 90km/h sa uključenom sirenom frekvencije 1 kHz. Kolika je frekvencija koju čuju putnici u automobilu?
Pitanje u vezi zadatka: Znam da se koristi formula za približavanje izvora prijemniku, ali da li se kosristi formula za približavanje (jer se razdaljina između njih smanjuje) ili udaljavanje (jer prijemnik ne ide ka izvoru) prijemnika od izvora?
*Da li je potrebno računati i u slučaju kad vozilo hitne pomoći pretekne automobil, i kakve bi onda bile formule?
Hvala puno! ;)

Imam problem sa zadatkom koji je vezan za α β γ raspade.
On glasi ovako: Jezgro 18Ar37 zahvata elektron sa K-ljuske atoma i prelazi u jezgro 17Cl37. Zanemarujući energiju veze K-elektrona, naći kinetičku energiju jezgra hlora. Jezgro argona je pre zahvata mirovalo. Mase atoma 18Ar37 i 17Cl37 su 36,9668 u k 36,9659 u.
Profesorka nam je nagovestila da koristimo formulu za impuls, tj po zakunu održanja ipulsa p=pv, i znam da trebam da trebam da iskoristim formulu energije raspada Q=(M1-M2)c2(na kvadrat). Zamolila bih vas za pomoć, hitno je! :)

Pozdrav svima :)

Prvo cu napisati tekst zadatka, a zatim neke odrednice pomocu kojih mislim da bi se zadatak mogao rijesiti. On glasi: Sud cilindricnog oblika ima visinu h i precnik d. Na njegovom dnu se nalazi otvor povrsine S1 kroz koji ističe voda. Sud nije zatvoren. Ako se potpuno napuni vodom, voda iz njega istekne za 2 sata. Kako je potrebno graduisati sud da bi nivo vode opadao od jednog podioka do narednog za 10 minuta?

E sada, razmak izmedju linija koje 'ucrtamo' prilikom graduisanja nece biti jednak, jer zbog smanjenja nivoa vode, voda nece isticati jednakom brzinom. Potrebno je naci neku funkciju, tj. zavisnost visine vodenog stuba od vremena h(t). Primjenom Bernulijeve jednacine mozemo dobiti funkciju v(h). I pitanje je kako da od te funkcije dobijem h(t)? Svaki predlog je dobrodosao :)

Back