Fizika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

Kako glase rešenja i kako se računaju ovi zadaci?
1.Telo mase m=500 g, brzina v=72km/s, sa visine s=10m, odredi snagu
2.Snaga p=0,4 kw, izvršeni rad a=1600J, odredi vreme
3.Sila od f=20N izvrši rad a=120J pod uglom 45 stepeni, nažalost sad ovde nemam zapisano šta treba ovde izračunati, ako barem možete nešto da navedete što se može izračunati u okviru ovih informacija,
P.S. radim sad iz fizike.. Rad, Snagu i Energiju.
Hvala vam mnogo!!!
Ti se stvarno ne trudiš, izgleda.
Tema je pomoć pri rešavanju zadataka, što znači da ako zapneš, onda postaviš zadatke i neko ti pomogne. A ovi zadaci su čista primena formula bez ikakvog komplikovanog razmišljanja. Nećeš se ti 'leba najesti ako ti sve mi budemo rešavali.
Take no offense.

Ti se stvarno ne trudiš, izgleda.
Tema je pomoć pri rešavanju zadataka, što znači da ako zapneš, onda postaviš zadatke i neko ti pomogne. A ovi zadaci su čista primena formula bez ikakvog komplikovanog razmišljanja. Nećeš se ti 'leba najesti ako ti sve mi budemo rešavali.
Take no offense.
Radio sam ih, ali nisam siguran da su tačni, neznam koje su formule za ovaj zadatak, a mislim za 2 je t=A/P ako se ne varam, ako znaš molim te objasni mi. Ja sam samo pitao objašnjenje, kod ovih zadataka kako idu.

u stakleni sud visine 10 cm sipa se ziva.na temperaturi t=20 celzijusa nivo zive ja 1mm ispod gornjeg kraja suda.za koliko se moze zagrejati ziva a da nimalo ne istece iz suda?dat je koeficijent zapreminskog sirenja zive,dok je sirenje stakla zanemarljivo.moje pitanje nije kako uraditi zadatak,vec zasto ovaj zadatak ne moze da se uradi pomocu ove formule: l2=l1(1+alfa*t)..alfa je oznaka za koeficijent zapreminskog sirenja zive.l1 je duzina tela pre njegovog zagrejavanje..zasto se koriscenjem ove formule dobija rezultat koji nije tacan iako bi teoretski po ovoj formuli zadatak mogao da se uradi..

u stakleni sud visine 10 cm sipa se ziva.na temperaturi t=20 celzijusa nivo zive ja 1mm ispod gornjeg kraja suda.za koliko se moze zagrejati ziva a da nimalo ne istece iz suda?dat je koeficijent zapreminskog sirenja zive,dok je sirenje stakla zanemarljivo.moje pitanje nije kako uraditi zadatak,vec zasto ovaj zadatak ne moze da se uradi pomocu ove formule: l2=l1(1+alfa*t)..alfa je oznaka za koeficijent zapreminskog sirenja zive.l1 je duzina tela pre njegovog zagrejavanje..zasto se koriscenjem ove formule dobija rezultat koji nije tacan iako bi teoretski po ovoj formuli zadatak mogao da se uradi..

Zato što ti živu odgore zadržava atmosferski pritisak pa nivo žive može da pređe i visnu posude a da ne iscuri jer će je zadržati površinski napon.

Drgo, ne razumem... Ne poklapa ti se proračun sa eksperimentalnom analizom ili se ne poklapa sa rešenjem u zbirci ili u čemu je problem?

Ne znam kako si ti radio ovaj zadatak, ali mi se cini ovako na prvu loptu, :D da treba da izjednacis tezinu onog dijela koji je iznad suda, sa silom povrsinskog napona, tako da imas, Ro*V*g=2*r*pi*mi (mi je koeficijent povrsinskog napona) odavde treba da nadjes V, tako da ti je ukupna zapremina poslije zagrijavanja, zapremina suda+ova zapremina, a pocetna zapremina ti je povrsina osnove suda puta visina umanjena za 1milimetar, tako ta treba da koristis formulu V2=V1(1+alfa*t), a ova tvoja formula 'ne radi' mislim zato sto se ziva ne siri kao stap, vec joj je vrh koji je izvan suda konkavan, ako me kapiras... :)

Novi sam clan i hittno mi treba pomoc oko par zadataka iz fizike,to su zadaci iz krugove zbirke zadataka za prvi razred gimnzazije,autor je Natasa Calukovic,zadatci su iz oblasti Trenja

221.Telo se krece po glatkoj podlozi brzinom 10 m/s.Kada predje na drugu podlogu,zaustavi se nakon 20s.Koliki je koeficjent trenja izmedju tela i druge podloge?

222.Koeficjent trenja izmedju tockova automobila i puta je 0.6.Koliko je dugacak trag kocenja na putu ako se pre kocenja automobil kretao brzinom 72 km/h?

treba ti gustina drveta, ali pretpostavimo da ja 700 kg/m^2, znaci ukupna tezina splava je 31500N, a tezna automobila je 11000N, pa sila potiska treba da bude veca od 42500N, maksimalna sila potiska ce biti kada tanak sloj vode prekrije splav, a to nece smetati da se automobil bezbijedno preveze, pa dobijamo da je maksimalna sila potiska 45000N (pretpostavio sam da je gustina vode 1000kg/m^3) pa se vidi da ce ovaj splav mozci da preveze automobil, i da se nece naci cijeli ispod vode (uspostavice se ravnoteza sila teve i sile potiska)

Imam problem sa sledecim zadatkom:Na materijalnu tacku djeluju 3 sile u horizontalnoj ravni.F1 je 2 N prema severu,F2 je 2,8 Nprema jugoistoku i F3 je 1,5N prema zapadu.Izracunati rezultantu tih sila graficki i racunski.

Eih, pa to je vrlo prosto.....

Prvo uvedemo neke referentne jedinične vektore i i j, kao na slici. Pošto im je intenzitet jednak jedinici, sve ostale vektore možemo izraziti preko njih:

F[SUB]1[/SUB] = 0i + 2j
F[SUB]2[/SUB] = F[SUB]2x[/SUB]i + F[SUB]2y[/SUB]j
F[SUB]3[/SUB] = -1.5i + 0j

Ovde treba samo izračunati i F[SUB]2x[/SUB]iF[SUB]2y[/SUB]. Ovo su projekcije vektora F[SUB]2[/SUB] na ose koje definišu jedinični vektori i i j. Projekcija jednog vektora se računa tako što intenzitet vektora F[SUB]2 [/SUB]ponožimo sa kosinusom ugla koji gradi sa osama definisanim sa i i j. Taj ugao je očito 45 stepeni (vidi sliku), a njegov kosinus je sqrt(2)/2 = 0,707.

Odavde je:

F[SUB]2x[/SUB] = 2.8*0.7 = 1.96
F[SUB]2y[/SUB] = - 2.8*0.7 = - 1.96

pa je

F[SUB]2[/SUB] =1.96i - 1.96j

Sada nam samo preostaje da saberemo sve tri sile i dobijemo rezultantu:

F[SUB]r[/SUB] = F[SUB]1[/SUB]
+ F[SUB]2[/SUB] + F[SUB]3 [/SUB]= (0i + 2j) + (1.96i - 1.96j) + (-1.96i + 0j)

Grupišemo članove uz i i j, pa dobijemo:

F[SUB]r[/SUB] = F[SUB]1[/SUB] + F[SUB]2[/SUB] + F[SUB]3 [/SUB]= (0+ 1.96-1.5)i + (2 - 1.96 + 0)j = -0.46i + 0.04j

Napomena: vektori i i j su jdinični vektori x i y osa.

68696003.png

Poslednja izmena:

Back