Fizika - pomoć pri rešavanju zadataka (obavezno pročitati uputstva u prvom postu)

E ovako :D treba mi pomoc oko ova dva zadatka :)) Izmedju vertiklano postavljenih metalnih ploca jacine 200 N/C nalazi se cestica mase 0.3 mC.Koliko je rastojanje izmedju ploca ako ga cestica predje za 40 mS?
a drugi je vezan za kulanov zakon ,dobije se crtez imamo 3 sile prva je pozitivna druga je negativna i treca je negativna,dobije se da je rastojanje izmedju prve i druge 2 m a izmedju druge i trece 1 m.Dobije se da je
g1=g2=6nC i da je g3 4nC.. upitanju su mikro,nano i ostali culoni :D unapred hvala :DD u drugom zadatku se trazi jacina slike koa deluje na telo F1,i htela sam da pitam kad se to racuna kad dobijemo sile koje deluju one se sabiraju i dobije se krajna,a kad se one oduzimaju,kad se trazi koja sila

Poslednja izmena:
E ovako :D treba mi pomoc oko ova dva zadatka :)) Izmedju vertiklano postavljenih metalnih ploca jacine 200 N/C nalazi se cestica mase 0.3 mC.Koliko je rastojanje izmedju ploca ako ga cestica predje za 40 mS?
a drugi je vezan za kulanov zakon ,dobije se crtez imamo 3 sile prva je pozitivna druga je negativna i treca je negativna,dobije se da je rastojanje izmedju prve i druge 2 m a izmedju druge i trece 1 m.Dobije se da je
g1=g2=6nC i da je g3 4nC.. upitanju su mikro,nano i ostali culoni :D unapred hvala :DD u drugom zadatku se trazi jacina slike koa deluje na telo F1,i htela sam da pitam kad se to racuna kad dobijemo sile koje deluju one se sabiraju i dobije se krajna,a kad se one oduzimaju,kad se trazi koja sila

Slika je mnogo jaka:lol:!

Pogotovo jer deluje na telo koje predstavlja silu:lol:.

:rotf:

Šalim se malo, šta se odmah ljutiš:)? I dalje ne razumem sasvim šta si ovim htela pitati, ali ako sam dobro uspeo da to rastumačim, rado ću pokušati da pomognem.

1) Dobro, pretpostavljam da ti je data masa čestice i njeno naelektrisanje u prvom zadatku. Polje unutar kondenzatora je homogeno i ima intenzitet dat u zadatku. Električna sila koja deluje na naelektrisanu česticu unutar kondenzatora je F=E*q, gde je E jačina polja, a q naelektrisanje čestice. Ubrzanje koje čestica stiče je po drugom Njutnovom zakonu jednako F/m, gde je F rezultujuća sila. U horizontalnom pravcu ubrzanje daje isključivo električna sila Eq, pa je u ubzanje u horizontalnom pravcu a=Eq/m, dok je onda pređeni put čestice u horizontalnom pravcu (rastojanje između ploča) at[SUP]2[/SUP]/2.

2) Ne razumem sasvim šta me pitaš. Koliko sam shvatio tebi je dato rastojanje između prve i druge i druge i treće, ali ne i treće i prve. Zadatak se ne može rešiti ako ti nije poznata tačna konfiguracija naelektrisanja u ravni. Moglo bi ako sva tri leže na jednoj liniji, ali ako je u pitanju trougaoni raspored onda ne. Ti to međutim nisi precizirala. Ako jeste onda se sve svodi na vektorsko sabiranje sila kojom drugo i treće naelektrisanje deluju na prvo. Napišeš Kulonov zakon za obe sile posebno. Ako sam dobro razumeo da su kuglice 2 i 3 negativno naelektrisane, a prva pozitivno, onda će obe sile biti privlačne, a s obzirom na to da imaju isti pravac (ukoliko važi ovo sa kolinearnošću tačaka u kojim su smeštena naelektrisanja) sile treba sabrati da bi se dobila rezultanta.

Poslednja izmena:
Ma zezam se :D hvala hvala xD ;D ma za drugi zadatak koristi se kulonov zakon,i sve mi to jasno,mi to radimo ovako :D mi izracunamo prvo jednu silu koja deluje na to telo naprimer F12,pa onda drugu F13 i sad u zavisnosti koako su te kuglice naelektrisane treba da se sabire ili oduzme,u ovom sluscaju su se sabirale :)) al ja se pitam kad se oduzimaju te sile,kad imamo 2 negativno naelektrisana tela?
:per:

Ako je reč o kolinearnim silama rezultanta ima intenzitet koji je jednak zbiru intenziteta pojedinačnih sila ako one deluju u istom smeru, a razlici ako su smerovi suprotni. Smer određuješ zavisno od znaka naelektrisanja, pozitivno privlači ka sebi negativno naelektrisanje, odbija pozitivno, negativno privlači pozitivno, negativno odbija negativno... To verovatno znaš... Pa sad zavisi kod računanja intenziteta i izbora između sabiranja i oduzimanja sve zavisi od toga da li se smerovi poklapaju ili ne... Dakle uvek sabiraš vektorski, pa onda odrediš na šta će to da se svede.

Okej, možda glupo pitanje, ali mi nije jasno baš uzimanje granica pri računanju momenta inercije. Naime, za štap uzimam granice integrala donja -l/2 i gornja l/2 i dobijem dobar rezultat. Međutim, zašto po analogiji kod diska granice nisu od -r do r (ako je r poluprečnik) nego od 0 do r? Nije meni problem da dobijem rezultat, znam i metodu, samo mi granice nisu jasne... :think:

Okej, možda glupo pitanje, ali mi nije jasno baš uzimanje granica pri računanju momenta inercije. Naime, za štap uzimam granice integrala donja -l/2 i gornja l/2 i dobijem dobar rezultat. Međutim, zašto po analogiji kod diska granice nisu od -r do r (ako je r poluprečnik) nego od 0 do r? Nije meni problem da dobijem rezultat, znam i metodu, samo mi granice nisu jasne... :think:

Neodređeni integral (bez konstante koja se izvuče) kod momenta inercije valjka je integral od x[SUP]3[/SUP]dx, što je x[SUP]4[/SUP]/4. Ako ubaciš granice -r i r dobićeš 0. Malo besmisleno, složićeš se?

Ti zapravo integraljenjem sumiraš vrednosti od x[SUP]3[/SUP]dx za vrednosti x između granica koje odabereš. Pošto je x[SUP]3 [/SUP]neparna funkcija, tj. f(x)=-f(-x) jer (-x)[SUP]3[/SUP]=-x[SUP]3[/SUP], pri integraljenju potireš svaku vrednost od x[SUP]3 [/SUP]sa -x[SUP]3[/SUP] i tako dobijaš nulu kao konačnu sumu i vrednost integrala.

Poenta integraljenja kod računanja momenta inercije je zapravo nalaženje sume pojedinačnih momenata inercije. Jasno da je proizvoljno telo skup materijalnih tačaka čiji je moment inercije mr[SUP]2[/SUP]. Kada to sve sumiraš onda moraš dobiti pozitivan broj, jer i sabiraš samo pozitivne brojeve... Pri ovakvom izboru granica koji predlažeš to neće važiti.

Inače, znaš verovatno kako određeni integral zapravo služi za računanje odgovarajuće površine krivolinijskog trapeza. Evo ti jedan elementaran zadatak: nađi površinu figure koju obrazuju x-osa, kriva y=x[SUP]3[/SUP] i prave x=-3 i x=3. Ako staviš da je tražena površina integral od x[SUP]3[/SUP]u granicama od -3 do 3 dobićeš da je to nula. Sada nactraj grafik i pogledaj kakva je površina figure o kojoj je reč. Ne uklapa se, zar ne? Problem je što bukvalno sve što dobiješ sumiranjem koji vršiš integralom u prvoj polovini intervala potireš sumiranjem na drugom delu. Umesto 3 i -3 je moglo stajati r i -r, pa bi se to onda svelo na ono gore. Umesto toga, ako uočiš simetriju grafika možeš primetiti da je ta površina zapravo dvostruka vrednost integrala od x[SUP]3[/SUP]dx u granicama od 0 do 3. Rezultat koji tako dobiješ biće ispravan.

Kada je reč o štapu, neodređeni integral se svede na konstantu puta integral od x[SUP]2[/SUP]dx. Takav intergral služi za sabiranje pozitivnih vrednosti, pa će i granice -l/2 i l/2 dati dobar rezlutat.

Poslednja izmena:
ako moze pomoc oko resavanja ovog zadatka :zstidljivko:

Sferna površina poluprečnika R=10cm, razdvaja dve sredine: vazduh i staklo (indeksa prelamanja ns=1.5), pri čemu je ispupčena (konveksna) strana ispunjena staklom. Svetla tačka se nalazi u vazduhu na rastojanju p=50cm na optičkoj osi sistema. Odrediti:
a)gde se nalazi i kakav je lik svetle tačke,
b)gde se nalazi i kakav je lik svetle tačke ako se sa jedne strane sferne površine umesto vazduha nalazi voda, indeks prelamanja nv=4/3,
c)u slučaju pod a) i pod b) odrediti prvu i drugu žižnu daljinu ( odnosno kada zraci dolaze s leve, odnosno desne strane) prelomne sferne površine.
:grudvanje3:

Samo da provjerim, kad trazim centar mase tri tijela, poznata su mi medjusobna rastojanja ovih, mogu li da nadjem centar mase bilo koja od ta dva, i onda smatram kao da u toj tacki imam tijelo koje ima masu kao zbir masa tijela ciji je to centar, zatim trazim centar mase onog treceg tijela i tog prvog centra?? MathPhysics vjerovatno zna zasto pitam... :D

bxdx izvini tek sam sad vidio tvoj post, ovo se moze resavati na vise nacina, evo pokusacu jedan da ti objasnim, mada ne znam na kom nivou ti to treba...

Ovako, posmatraj dva zraka koja se krecu pod malim uglom jedan u odnosu na drugi, znaci jedan ti se krece po pravcu koji spaja tacku u kojoj se nalazi predmet sa centrom ove kruznice, on se ne prelama, ovaj drugi se prelama i na tacki presjeka daje lik. Sad kako je ugao izmedju zraka mali, imaces dva pravougla trougla, sa jedom katetom puno manjom od ostalih stranica i u tim uslovima imas aproksimaciju da je razlika hipotenuze i vece katete: c-b=a^2/(2c), ovo ces lako dokazati iz Pitagorine teo, sad smatraj da zracima treba isto vrijeme da dodju do lika (ono je minimalno, po Fermaovom principu) nadji razliku puteva u jednoj i u drugoj sredini, preko ove formule sto sam ti dao, iz nje nadji razliku vremena (pazi samo da su ti brzine razlicite u ovim sredinama), dalje vidjeces da se ta razlika nadoknadjuje time sto zrak koji se ne prelama prelazi mali put x od pocetka ove druge sredine pa do proekcije mjesta gdje se prelama drugi zrak na osu po kojoj se prostire prvi, izjednaci ove vremenske razlike i dobices polozaj lika... Malo je smotano ovako da ti objasnjavam bez crteza, ali slobodno pitaj sta ti ne bude jasno... Ovu ziznudaljinu ces naci iz formule za opticku moc: w=(no/n1 - 1)(1/R), samo ti je u prvom slucaju R pozitivno, a u drugom negativno, a nadam se da iz opticke moci umijez da nadjes ziznu daljinu... :)

Jeste da malo kasnim, ali se nadam da sam ti pomogao... :)

Samo da provjerim, kad trazim centar mase tri tijela, poznata su mi medjusobna rastojanja ovih, mogu li da nadjem centar mase bilo koja od ta dva, i onda smatram kao da u toj tacki imam tijelo koje ima masu kao zbir masa tijela ciji je to centar, zatim trazim centar mase onog treceg tijela i tog prvog centra?? MathPhysics vjerovatno zna zasto pitam... :D

Da, možeš tako pristupiti problemu. Inače, iako je to intuitivno, nije loše da se proveri.

Znači, neka imaš tri čestice masa m[SUB]1[/SUB], m[SUB]2[/SUB], m[SUB]3 [/SUB]i neka su im radijus vektori u datom koordinatnom sistemu r[SUB]1[/SUB], r[SUB]2 [/SUB]i r[SUB]3[/SUB].

Centru mase sistema onda odgovara radijus vektor r[SUB]c[/SUB]=(m[SUB]1[/SUB]r[SUB]1[/SUB]+m[SUB]2[/SUB]r[SUB]2[/SUB]+m[SUB]3[/SUB]r[SUB]3[/SUB])/(m[SUB]1[/SUB]+m[SUB]2[/SUB]+m3).

Ako tražiš centar mase sistema dva tela u istom koordinatnom sistemu, recimo m[SUB]1 [/SUB]i m[SUB]2 [/SUB]onda važi:
r[SUB]c[/SUB]'=(m[SUB]1[/SUB]r[SUB]1[/SUB]+m[SUB]2[/SUB]r[SUB]2[/SUB])/(m[SUB]1[/SUB]+m[SUB]2[/SUB]).

I sada zamenimo ta dva tela mase m[SUB]1 [/SUB]i m[SUB]2 [/SUB]jednim kojem je masa zbir te dve, tj. m[SUB]u[/SUB]=m[SUB]1[/SUB]+m[SUB]2[/SUB], a vektor položaja r[SUB]c[/SUB]'=(m[SUB]1[/SUB]r[SUB]1[/SUB]+m[SUB]2[/SUB]r[SUB]2[/SUB])/(m[SUB]1[/SUB]+m[SUB]2[/SUB]). Centar mase tog "zbirnog" tela i tela mase m[SUB]3 [/SUB]je:
[SUB]rc[/SUB]''=(m[SUB]u[/SUB]r[SUB]c[/SUB]'+m[SUB]3[/SUB]r[SUB]3[/SUB])/(m[SUB]u[/SUB]+m[SUB]3[/SUB]).

Ubacivanjem m[SUB]u[/SUB]=m[SUB]1[/SUB]+m[SUB]2 [/SUB]i r[SUB]c[/SUB]'=(m[SUB]1[/SUB]r[SUB]1[/SUB]+m[SUB]2[/SUB]r[SUB]2[/SUB])/(m[SUB]1[/SUB]+m[SUB]2[/SUB]) u poslednju jednakost dobija se:
[SUB]rc[/SUB]''=(m[SUB]1[/SUB]r[SUB]1[/SUB]+m[SUB]2[/SUB]r[SUB]2[/SUB]+m[SUB]3[/SUB]r[SUB]3[/SUB])/(m[SUB]1[/SUB]+m[SUB]2[/SUB]+m3), odnosno da je [SUB]rc[/SUB]''=r[SUB]c[/SUB].

Ovim je dokazana ispravnost tvog pristupa.

Treba mi pomoć oko ovih zadataka.
1.Telo mase 2kg počinje da pada sa visine od 10m odrediti njegovu kinetičku energiju kada prolazi kroz tačku koja je na visini od 2m.
2.Telo mase 2kg izbačeno je sa povrišine zemlje početnom brzinom 20m/s.
a) kolika je njegova brzina na visini od 5m.
b) koliko je njegova kinetička energija na visini 10 m.
c) koliko je maximalna visina do je može stići.

1. V^2=2gS, S=18m, g=10m/s^2, pa je kineticka energija E=(mV^2)/2.

2. a) V^2=Vo^2-2gS, S=5m. b) isto samo S=10m. c) V^2=Vo^2-2aS, Vo^2=2aS, S=(Vo^2)/2a, brzina u najvecoj tacki je nula...

hvala ti mnogo :), ali imam pitanja. u prvom zadatku zašto je s=18?? nebi li trebalo da bude 8?? ili možda se varam. U drugom zadatku pod a) mi je na V^2 izašlo 300(koren je 17,32) neznam da li je tačno. Ako možeš, reci mi rešenja na sva ova zadatka, i reci mi sve kako si što izračunao, ne želim nešto da pogrešno radim. Hvala :D

Kako glase rešenja i kako se računaju ovi zadaci?
1.Telo mase m=500 g, brzina v=72km/s, sa visine s=10m, odredi snagu
2.Snaga p=0,4 kw, izvršeni rad a=1600J, odredi vreme
3.Sila od f=20N izvrši rad a=120J pod uglom 45 stepeni, nažalost sad ovde nemam zapisano šta treba ovde izračunati, ako barem možete nešto da navedete što se može izračunati u okviru ovih informacija,
P.S. radim sad iz fizike.. Rad, Snagu i Energiju.
Hvala vam mnogo!!!

Back