Realno Nerealan
Aktivan član
- Poruka
- 1.089
moment inercije za koju osu?
Osa koja prolazi kroz centar baze, odnosno centar valjka. Posle je Štajnerovim pravilom lako dobiti za druge ose (relativno).
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
moment inercije za koju osu?
Treba da izvedem formulu za moment inercije homogenog valjka, ali mi ne ide.Za štap sam uspeo, ali za valjak nekako ne mogu.
E ovakotreba mi pomoc oko ova dva zadatka
) Izmedju vertiklano postavljenih metalnih ploca jacine 200 N/C nalazi se cestica mase 0.3 mC.Koliko je rastojanje izmedju ploca ako ga cestica predje za 40 mS?
a drugi je vezan za kulanov zakon ,dobije se crtez imamo 3 sile prva je pozitivna druga je negativna i treca je negativna,dobije se da je rastojanje izmedju prve i druge 2 m a izmedju druge i trece 1 m.Dobije se da je
g1=g2=6nC i da je g3 4nC.. upitanju su mikro,nano i ostali culoniunapred hvala
D u drugom zadatku se trazi jacina slike koa deluje na telo F1,i htela sam da pitam kad se to racuna kad dobijemo sile koje deluju one se sabiraju i dobije se krajna,a kad se one oduzimaju,kad se trazi koja sila
Okej, možda glupo pitanje, ali mi nije jasno baš uzimanje granica pri računanju momenta inercije. Naime, za štap uzimam granice integrala donja -l/2 i gornja l/2 i dobijem dobar rezultat. Međutim, zašto po analogiji kod diska granice nisu od -r do r (ako je r poluprečnik) nego od 0 do r? Nije meni problem da dobijem rezultat, znam i metodu, samo mi granice nisu jasne...![]()
Samo da provjerim, kad trazim centar mase tri tijela, poznata su mi medjusobna rastojanja ovih, mogu li da nadjem centar mase bilo koja od ta dva, i onda smatram kao da u toj tacki imam tijelo koje ima masu kao zbir masa tijela ciji je to centar, zatim trazim centar mase onog treceg tijela i tog prvog centra?? MathPhysics vjerovatno zna zasto pitam...![]()
1. V^2=2gS, S=18m, g=10m/s^2, pa je kineticka energija E=(mV^2)/2.
2. a) V^2=Vo^2-2gS, S=5m. b) isto samo S=10m. c) V^2=Vo^2-2aS, Vo^2=2aS, S=(Vo^2)/2a, brzina u najvecoj tacki je nula...