Metaman
Zainteresovan član
- Poruka
- 221
xmm ovako:
1) P=E/t; P=Nhv/t; N=Pt/hv. kapiras?
2)hv=Ek+Ai; hv=2Ai, hv=2h*vo, v/vo=2.... eto
1) P=E/t; P=Nhv/t; N=Pt/hv. kapiras?

2)hv=Ek+Ai; hv=2Ai, hv=2h*vo, v/vo=2.... eto

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zadatak: Veliko izdubljeno sferno ogledalo teleskopa, žižne daljine f=50 cm, stoji u ležištu na tankom sloju žive. Odrediti maksimalnu masu ogledala pa da ogledalo pliva. Najveća dubina ogledala je H=20 cm, unutrašnji i spoljašnji poluprečnici su približno jednaki, a gustina žive je ρ=13600 kg/m kubnih.
Resenje:
poluprecnik ogledala je R = 2*f = 1m. Sila potiska jednaka je tezini zive koja bi se nalazila u kaloti visine H i poluprecnika R. Maksimalna masa ogledala koje pliva je:
R = 2f = 1 m
mmax = ρ*V = ρ*pi/3*H[SUP]2[/SUP]*(3R-H) = 1.595*10[SUP]3[/SUP] kg
znam da je ovo resenje ali meni je potreban citav postupak pa ako neko zna puno bi mi pomogao... hvala![]()
Ne shvatam sta te zbunjuje... Pokusaj da budes malo konkretniji...
ljudi ako ima neko da mi pomogne oko 2 zadatka iz fizike:
1.) Za krajeve pravog pravolinijskog provodnika duzine 20 cm prikljucen je otpor vrijednosti 12 Ω (om). Kolikom brzinom treba pomijerati provodnik kroz homogeno magnetno polje indukcije 1 T(tesla), normalno na linije sile da bi kroz otpor tekla struja 10 na minus drugu A(ampera)?
2.)Usmjereni snop jona čije su mase 1,8 * 10 22 (na 22) g ulazi u prostor izmedju magnetnih polova kružnog oblika. Poluprečnik je 3 cm, duž jednog od njegovih prečnika normalna na linije polja. Magnetno polje je homogeno a intenzitet indukcije je 0,5 T, izvan toga je 0. Poslije izlaska iz polja joni su uklonjeni za 60° (stepeni) Koliki im je intenzitet brzine ?
Ako ima ko da bi znao ovo da uradi? Hvala![]()
Ljudi ja cu se definitivno ubiti. Sutra imam pismen, a iz zbirke samo ispadaju neke nove formule koje ja nikad nisam videla...
Evo primera:
delltaU= - delta Ek
Pa kad je unutrasnja energija bila jednaka kinteckoj kad je formula za unutrasnju energiju U=NEk...
Ili U=Q
i sad aj ako je U=Q onda je logicno da je U=m/M Cv delta T ali odakle je sve to jednako m/M 5/2 Rdelta T... Odakle sad tih 5/2?
ili U=Ft* l (el) = ni Fn (h/sinalfa= ni Q cosalfa (h/sinalfa)= ni m g h ctgalfa
I jos neko slovo grcko koje ne znam ni koje je= 1/Pi no (koncentracija) d
I odakle je V= ml/ro
Jao gotova sam...![]()
Meni treba pomoc oko astronomije, kako se definisu zenit i nadir i kako se definisu sevrni nebeski i juzni nebeski pol?
Ja to znam da nacrtam ali nemam pojma sta da napisem (kako da ih definisem)...![]()
Za krajeve pravog pravolinijskog provodnika duzine 20 cm prikljucen je otpor vrijednosti 12 Ω (om). Kolikom brzinom treba pomijerati provodnik kroz homogeno magnetno polje indukcije 1 T(tesla), normalno na linije sile da bi kroz otpor tekla struja 10 na minus drugu A(ampera)?
1) Ljudsko oko reaguje na svetlost minimalne snage 2*10^(-17) J/s. Koliko fotona talasne duzine 500 nanometara padne u oko za 1 s pri ovoj snazi?
2) Pri fotoefektu kineticka energija izbacenog elektrona je jednaka izlaznom radu. Naci odnos talasne duzine fotona i talasne duzine crvene granice.
Nesto sam se spetljala sa ovim, ako neko moze da pomogne oko postupka![]()
Ljudi ja cu se definitivno ubiti. Sutra imam pismen, a iz zbirke samo ispadaju neke nove formule koje ja nikad nisam videla...
Evo primera:
delltaU= - delta Ek
Pa kad je unutrasnja energija bila jednaka kinteckoj kad je formula za unutrasnju energiju U=NEk...
Ili U=Q
i sad aj ako je U=Q onda je logicno da je U=m/M Cv delta T ali odakle je sve to jednako m/M 5/2 Rdelta T... Odakle sad tih 5/2?
ili U=Ft* l (el) = ni Fn (h/sinalfa= ni Q cosalfa (h/sinalfa)= ni m g h ctgalfa
I jos neko slovo grcko koje ne znam ni koje je= 1/Pi no (koncentracija) d
I odakle je V= ml/ro
Jao gotova sam...![]()
Zadatka za vas...pokusao sam da ga resim al ne ide.
dakle:
Puscani metak brzinom od 400 m/s udara u prepreku i prelazi put od 5m..masa metka je 24g..Odrediti silu i rad!
hvala unapred.
Evo ovako, u nedoumici sam. Nije zadatak, više je teorijsko pitanje. Možda ispadam glup, ali da li moderna fizika posmatra gravitaciju kao silu? Pošto znam da postoje Njutnova i Ajnštajnova mehanika, a koncepti gravitacije se razlikuju, razmišljao sam o tome i nisam mogao da se umirim. Ako sam se osramotio, zaboraviteSamo sam radoznao
Njutnova mehanika nije nevažeća pa da je baš nema u modernoj fizici. Gravitaciona sila koju je Njutn izrazio zakonom gravitacije se i danas koristi u računu kao takva. Ipak, u detaljnom razjašnjenju gravitacije i mehanizma kojim ona funkcioniše moderna fizika ide korak dalje. Kada je reč o opštoj teoriji relativnosti gravitacija se ne posmatra na isti način kao sila već se efekti koje izaziva pripisuju krivljenju prostor-vremena koje izaziva prisutstvo mase. Međutim o gravitaciji se još mnogo toga može reći, prvenstveno imajući u vidu činjenicu da OTR i kvantna mehanika nisu sasvim usaglašene.
Dakle, još nije 100% utvrđena priroda gravitacije? Hvala na odgovoru![]()