jomini®
Elita
- Poruka
- 16.801
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nemoze vlasnik placati vise radniku nego sto on ima korist od tog radnika.
Pa ne možeš da ignorišeš sve proizvode na svetu, a samo uzimaš neku lebušinu.NEMA TO VEZE SA INFLACIJOM DOLARA! Problem je sto su cene proizvoda u Srbiji takve da je odnos isti kao i devedesetih! Tad je hleb bio tri dinara, a danas je 40!
Svodise na isto! Daj nek te neko pouci malo o ekonomiji i racunanju pa se oda javi da komentarises!
Jak argument za sve one koji nemaju za hleb.
Pa ne možeš da ignorišeš sve proizvode na svetu, a samo uzimaš neku lebušinu.
Za automobil od 30.000 ti je ranije trebalo 10.000 plata, a sada samo 100. To ja zovem poboljšanje.
Sa stanovišta radnika, da nemam posao a imam slobodnog vremena na pretek, bilo kakav izvor zarade (pa čak i one najminimalnije) bi dobro došao.Rad za 150 evra na kraju ispadne veci trosak, nego sto je zarada...osim u slucaju da poslodavao daje besplatne obroke u toku dana, a i smestaj...
Obzirom da to poslodavci u Srbiji UGLAVNOM ne rade...rad za te pare je cisto maltretiranje...i drzava treba da se pozabavi sa tim vlasnikom...
Sa stanovišta radnika, da nemam posao a imam slobodnog vremena na pretek, bilo kakav izvor zarade (pa čak i one najminimalnije) bi dobro došao.
Što se tiče poslodavca, pa... država bi trebala da se pozabavi takvima i da preispita kolika je njegova zarada u celoj priči. Neki red bi trebalo da postoji.
Beograd -- Većina Beograđana rekla bi da se ne stidi nijednog poštenog posla. I pored velike nezaposlenosti pojedini poslodavci imaju probleme da nađu radnike.
Muškarci izbegavaju teške fizičke poslove, poput rada na građevini, dok su za žene najnepoželjniji poslovi sobarice, spremačice i pranja posuđa u restoranima.
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Beogradu je evidentirano blizu 100.000 nezaposlenih, ali realno je nešto manje, ne mnogo, jer rade na crno.
Ekonomska kriza, uprkos velikoj nezaposlenosti, nije dovela do toga da se u prestonici poslovi prihvataju „po svaku cenu”.
Radna snaga iz Aranđelovca
Vladimir Maksin u Krnjači, na 26 ari zemlje, gaji 12.000 sadnica jagoda. On kaže da nekoliko meseci nije mogao da nađe radnike za posao branja jagoda za dnevnicu od 2.000 dinara. "Veliki broj poznanika iz Beograda, koji su mi se prethodno žalili kako jedva imaju šta da jedu, odbili su ovaj posao. Zaposlio sam ljude iz Aranđelovca, koji su bili oduševljeni dnevnicom i odmah se prihvatili posla", priča Maksin.
"Letos nismo mogli da nađemo radnika čiji bi posao bio da sedi ispod suncobrana i čuva parking za 15.000 dinara mesečno. Svima je to bila premala zarada. Takođe, mnogi neće da rade poslove koji počinju u pet sati ujutro, iako mi uvek vodimo računa da taj posao ponudimo nekome ko živi u blizini", kaže direktorka Omladinske zadruge Bulevar Breda Milić.
Najnepoželjniji poslovi u oblasti građevinarstva su zidar, armirač i tesar, kod kojih je neophodna i odgovarajuća zdravstvena sposobnost. Zanimljivo je da za poslom zavarivača postoji najveća potražnja, a da skoro niko ne želi da ga obavlja. Takođe, većina ne želi da se bavi terenskom prodajom osiguranja ili novina.
"Jedan od razloga za nezadovoljstvo navedenim poslovima je i plaćanje na procenat uz veoma mali ili nepostojeći fiksni deo, kao i veliko područje koje komercijalista treba da pokrije", objašnjavaju u NSZ.
Sudeći po popularnosti određenih kurseva, građani bi se najradije obučavali za poslove na kojima će odmah po završetku kursa naći posao koji za minimum rada obezbeđuje najveću zaradu.
"Najpopularniji su kursevi za negu lepote i za servisera bele tehnike, računara i mobilnih telefona. Isto tako, kursevi za dimničare, kamenoresce ili obućare, sve su manje traženi jer se smatraju teškim poslovima sa slabom zaradom. A baš je za tim poslovima velika potražnja", kažu u Narodnom univerzitetu Božidar Adžija.
Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje najviše se traže IT stručnjaci, zavarivači; inženjeri elektrotehnike, ekonomisti, inženjeri građevinarstva, knjigovođe, pekari, poslastičari, kuvari i pica majstori, mesari i kozmetičari.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=10&dd=29&nav_id=468568
Баш су занимљиви ретардирани послодавци у Србији који би хтели да за смешне паре примењују најцрњи мобинг на радницима а још смешнији политичари који доносе законе по којима радници немају никаква права.Нпр...ови што се жале да не могу да нађу радника који ће за 15000 под сунцобраном чува паркинг и да вероватно не може да оде ни у ВЦ и да по цео дан буде изложен ултравиолетном зрачењу од којег сунцобран не може да га заштити а за 15000 не може да излечи ни опекотине од сунца.Само помињу потражњу а не помињу ниске плате и лоше услове за рад.
Za komunisticku Kinu to je sasvim pristojna mesecna plata 150 evra, hoce sa KINOM i RUSIJOM, ali nece KINESKE i RUSKE PLATE prosecne palte, vec NEMACKE I AMERICKE!!!
Naravno.
Nego sta je tebi zbunjujuce tu bas me interesuje?
Kad vec stalno trtljate ovde kako Srbija treba da se ugleda na KOMUNISTICKU KINU, onda i plate prosecnog radinka u Srbiji treba da budu kao u KOMUNISTICKOJ KINI sa 100 do 150 evra MESECNO, da bi privukli strani kapital u zemlji, jer tako i KINA privlaci strani kapital u zemlji, JEFTINOM RADNOM SNAGOM!!!!! Znaci, kad vec toliko volite Kinu, Srbija treba u tom pogledu da se ugleda na komunisticku Kinu!!!!
Prosecne plate u Srbiji su sada gotovo 400 evra mesecno, dok u Kini izmedju 100 do 150 evra mesecno, znaci ako hoces KINESKI privredni rast i da privuces strani kapital moras da imas sto manje prosecne plate za radnike, to ti je tajna rasta kineske privrede. Tako ces se ''spasti'' od preko $4000 prosecne americke mesecne plate i preko 2500 evra mesecne plate kao u Nemackoj .Mi tolike plate vec imamo,tako da plate sigurno nisu razlog sto bi trebalo da se ugledamo na njih.
Razlog je nacin na koji oni postupaju sa antidrzavnim elementima.
Mada ni to nije razlog,mi ne trebamo da se ugledamo na njih,nego da im se slihtamo i prisljamcujemo jer su nam oni jedini(uz Rusiju) nacin da se spasemo od SAD,a jos im je moc u porastu.
U stvari,oni su nam ukljucujuci Rusiju jedina nada za opstanak,nema to veze sa ugledanjem na njih i sl.
Prosecne plate u Srbiji su sada gotovo 400 evra mesecno
Ja sam rekao blizu 400 evra. U Beogradu i Vojvodini su i preko 500 a na Jugu Srbije znaju da budu i ispod 300, ali ako se uzme prosek negde ispod 400.Netacno.
Ja sam rekao blizu 400 evra. U Beogradu i Vojvodini su i preko 500 a na Jugu Srbije znaju da budu i ispod 300, ali ako se uzme prosek negde ispod 400.
Prosecne plate u Srbiji su sada gotovo 400 evra mesecno, dok u Kini izmedju 100 do 150 evra mesecno, znaci ako hoces KINESKI privredni rast i da privuces strani kapital moras da imas sto manje prosecne plate za radnike, to ti je tajna rasta kineske privrede. Tako ces se ''spasti'' od preko $4000 prosecne americke mesecne plate i preko 2500 evra mesecne plate kao u Nemackoj .
Toliko sam i ja nudio za branje lesnika, pa sam jedva nasao... Nece ljudi da rade i to ti je...
Dzaba svi ovi pokusaju da se opravdaju ljudi koji nece da rade. Kad je neko lenj, taj nece da radi, a takvih je jako mnogo... I onda ne valja drzava. Letos mi je trebao radnik, i jedva sam nasao. 20.000 mesecno sam ponudio za posao za kompjuterom dva dana u nedelji (15tak radnih sati). Odbijen sam 10tak puta. Vecina od tih koji su odbili posao ne rade, kukali su da nemaju para i posla i pitali me da im nadjem angazman. Kad sam ponudio, naslusao sam se previse komicnih obrazlozenja, poput ovih ovde....
Prosecne plate u Srbiji su sada gotovo 400 evra mesecno, dok u Kini izmedju 100 do 150 evra mesecno, znaci ako hoces KINESKI privredni rast i da privuces strani kapital moras da imas sto manje prosecne plate za radnike, to ti je tajna rasta kineske privrede. Tako ces se ''spasti'' od preko $4000 prosecne americke mesecne plate i preko 2500 evra mesecne plate kao u Nemackoj .
Kolika je korist od jednog radnika? Onoliko koliko vlasniku ostaje u džepu?Nemoze vlasnik placati vise radniku nego sto on ima korist od tog radnika.
Trziste bato. Ako neces da radis za 150
idi radi za 150 000.. nije frka niko ti ne brani.
Osim ako ne zelis kao sav olos da sedis u opstini za 250 i ne radis nista. A to niti je zanimljivo niti pametno a mnogo moras da se buljavis za takvo nesto. Ne isplati se.
Dakle 150 000!
Netacno.
Зашто овако лупеташ - за 150 евра може да ради само неко КО ИНАЧЕ ИМА СВЕ ДРУГО ОБЕЗБЕЂЕНО, тј.СТАН, ХРАНУ(своју башту).... па да онако утуцава време ...У ПРОТИВНОМ - САМО ЋЕ ЈОШ СЕБЕ УТЕРАТИ У ЈОШ ВЕЋИ МИНУС.......