Fizički posao za 150 evra niko neće

Na zapadu su pre vise od pet godina odustali od toga da su plate tajna.

Logicno je da neko ko ima preko 150.000 evra mesecno ne zeli da to svi znaju.

Kod nas je plata tajna iz drugog razloga. Pa svi bi znali da li ti radnici imaju za hranu do kraja meseca... Pa bi se pitali kako se snalaze da bi preziveli, a tek oni koji i pored takve plate pristojno zive...

Plate da budu javne, i ne samo proste plate nego sva ukupna mesecna primanja.

:dash:

Ni ja ne verujem da je ovo kod nas moguce u skorijoj buducnosti.

:rotf:

Radna snaga iz Aranđelovca
Vladimir Maksin u Krnjači, na 26 ari zemlje, gaji 12.000 sadnica jagoda. On kaže da nekoliko meseci nije mogao da nađe radnike za posao branja jagoda za dnevnicu od 2.000 dinara. "Veliki broj poznanika iz Beograda, koji su mi se prethodno žalili kako jedva imaju šta da jedu, odbili su ovaj posao. Zaposlio sam ljude iz Aranđelovca, koji su bili oduševljeni dnevnicom i odmah se prihvatili posla", priča Maksin.

Toliko sam i ja nudio za branje lesnika, pa sam jedva nasao... Nece ljudi da rade i to ti je...

Dzaba svi ovi pokusaju da se opravdaju ljudi koji nece da rade. Kad je neko lenj, taj nece da radi, a takvih je jako mnogo... I onda ne valja drzava. Letos mi je trebao radnik, i jedva sam nasao. 20.000 mesecno sam ponudio za posao za kompjuterom dva dana u nedelji (15tak radnih sati). Odbijen sam 10tak puta. Vecina od tih koji su odbili posao ne rade, kukali su da nemaju para i posla i pitali me da im nadjem angazman. Kad sam ponudio, naslusao sam se previse komicnih obrazlozenja, poput ovih ovde....

Ne razumeš. Niko njih ne prisiljava da rade, ali nakon što su posao odbili → prestaju da budu NEZAPOSLENI, i počinju da budu samo lenčuge

Netačno. Probaj sa suprugom da odeš u Tunis, i traži hotelsku sobu za 5 maraka. Pozvaće obezbeđenje.
Međutim sa 150 evra je već drugi padež.
Dao bih ja tebi 150 evra pa preživi ti sa suprugom mesec dana bilo gde , plati račune i slično.

Poslednja izmena od moderatora:

Od cega da ustedi, o kakvoj stednji pricas???
O tome da se ne kupuje Press, ne kupuje Alo, ne čita se NSPM, ne kupuju se cigarete, ne kupuje se brlja, ne gledaju se gluposti na TV, ne troši energija na pričanje o kepecu Putinu, nego sva raspoloživa energija u rad, a sva raspoloživa lova u hranu. Kada sve to budete izbacili, javite mi se da vidimo da li i dalje umirete.

O tome da se ne kupuje Press, ne kupuje Alo, ne čita se NSPM, ne kupuju se cigarete, ne kupuje se brlja, ne gledaju se gluposti na TV, ne troši energija na pričanje o kepecu Putinu, nego sva raspoloživa energija u rad, a sva raspoloživa lova u hranu. Kada sve to budete izbacili, javite mi se da vidimo da li i dalje umirete.

Lupas samo tako, i ne stajes sa lupetanjem. Od tih 150 EUR mozes sta da platis? Ne mozes pokriti osnovne troskove, a kamoli da ustedis nesto.
To sto ti pricas moze da se primeni za zemlje gde je procenat nezaposlenih 3%, prosecna plata 2.000 EUR, znaci za neke normalne drzave. A ti pricas o Srbiji, alo bre?! :eek::hahaha:

Beograd -- Većina Beograđana rekla bi da se ne stidi nijednog poštenog posla. I pored velike nezaposlenosti pojedini poslodavci imaju probleme da nađu radnike.

Muškarci izbegavaju teške fizičke poslove, poput rada na građevini, dok su za žene najnepoželjniji poslovi sobarice, spremačice i pranja posuđa u restoranima.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u Beogradu je evidentirano blizu 100.000 nezaposlenih, ali realno je nešto manje, ne mnogo, jer rade na crno.

Ekonomska kriza, uprkos velikoj nezaposlenosti, nije dovela do toga da se u prestonici poslovi prihvataju „po svaku cenu”.

Radna snaga iz Aranđelovca
Vladimir Maksin u Krnjači, na 26 ari zemlje, gaji 12.000 sadnica jagoda. On kaže da nekoliko meseci nije mogao da nađe radnike za posao branja jagoda za dnevnicu od 2.000 dinara. "Veliki broj poznanika iz Beograda, koji su mi se prethodno žalili kako jedva imaju šta da jedu, odbili su ovaj posao. Zaposlio sam ljude iz Aranđelovca, koji su bili oduševljeni dnevnicom i odmah se prihvatili posla", priča Maksin.

"Letos nismo mogli da nađemo radnika čiji bi posao bio da sedi ispod suncobrana i čuva parking za 15.000 dinara mesečno. Svima je to bila premala zarada. Takođe, mnogi neće da rade poslove koji počinju u pet sati ujutro, iako mi uvek vodimo računa da taj posao ponudimo nekome ko živi u blizini", kaže direktorka Omladinske zadruge Bulevar Breda Milić.

Najnepoželjniji poslovi u oblasti građevinarstva su zidar, armirač i tesar, kod kojih je neophodna i odgovarajuća zdravstvena sposobnost. Zanimljivo je da za poslom zavarivača postoji najveća potražnja, a da skoro niko ne želi da ga obavlja. Takođe, većina ne želi da se bavi terenskom prodajom osiguranja ili novina.

"Jedan od razloga za nezadovoljstvo navedenim poslovima je i plaćanje na procenat uz veoma mali ili nepostojeći fiksni deo, kao i veliko područje koje komercijalista treba da pokrije", objašnjavaju u NSZ.

Sudeći po popularnosti određenih kurseva, građani bi se najradije obučavali za poslove na kojima će odmah po završetku kursa naći posao koji za minimum rada obezbeđuje najveću zaradu.

"Najpopularniji su kursevi za negu lepote i za servisera bele tehnike, računara i mobilnih telefona. Isto tako, kursevi za dimničare, kamenoresce ili obućare, sve su manje traženi jer se smatraju teškim poslovima sa slabom zaradom. A baš je za tim poslovima velika potražnja", kažu u Narodnom univerzitetu Božidar Adžija.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje najviše se traže IT stručnjaci, zavarivači; inženjeri elektrotehnike, ekonomisti, inženjeri građevinarstva, knjigovođe, pekari, poslastičari, kuvari i pica majstori, mesari i kozmetičari.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=10&dd=29&nav_id=468568

Баш су занимљиви ретардирани послодавци у Србији који би хтели да за смешне паре примењују најцрњи мобинг на радницима а још смешнији политичари који доносе законе по којима радници немају никаква права.Нпр...ови што се жале да не могу да нађу радника који ће за 15000 под сунцобраном чува паркинг и да вероватно не може да оде ни у ВЦ и да по цео дан буде изложен ултравиолетном зрачењу од којег сунцобран не може да га заштити а за 15000 не може да излечи ни опекотине од сунца.Само помињу потражњу а не помињу ниске плате и лоше услове за рад.

Brate sve ima svoje pa treba staviti na vagu sta neka guzara radi u butiku po ceo dan za iste pare..pusi i kafenise..lakira nokte..a ja cu ostavim kichmu na gradjevini zabole me..cigancici uzmu za 5min u busu 100din a neko mora sat vremena za te pare u fabrici stavlja glavu u tobru..to je brate sramota..raditi za male pare i za nekog ko se bogati na tudj racun..nije sramota da svi izadjemo i prosimo:ok:

Ne postoji nikakvo pravilo po kome radnik dobija isključivo poslove po svom ukusu.

Zamisli ti hoćeš da okrečiš stan, i daš oglas da ti trebaju moleri. A onda se neko javi i kaže: "Ja sam završio Fakultet dramskih umetnosti. Zaboravite te gluposti sa krečenjem, nego mi dajte neku operu da napišem."

Па то говори само о друштву како је ниско пало...
И наравно да треба свако да ради свој посао...за који се школовао!

Posebno je lepo videti kad ti koji umiru prave skupe Slave, Dace, Izpracaje i ostale gluposti.

Slava je sastavni, sveti deo nase vere - kako te nije bre sramota? A pravi vernici prave slavu onako kako ona treba da se pravi. Skromno. Oni novopeceni i neupuceni obrcu cetiri praseta i tri jagnjeta (ali ti su opet ona visa klasa, jer obican narod to i ne moze sebi da priusti).
Ispracaja imas sve manje, jer to sto se danas naziva vojskom nema veze sa onim sto je vojska bila pre kad odes na godinu dana i nema te. Tako da...

Ne podrzava trosenje para na cigare, izlaske itd., ali razumem napacen narod, kojem nista drugo ne prostaje. Lako je prdeti onima koji imaju 500-600 EUR ili vise. Onda se nadju da pametuju sirotinji da ne treba da pusi, pije itd. Krajnje ruzno i neukusno. :rumenko:

Lupas samo tako, i ne stajes sa lupetanjem. Od tih 150 EUR mozes sta da platis? Ne mozes pokriti osnovne troskove, a kamoli da ustedis nesto.
To sto ti pricas moze da se primeni za zemlje gde je procenat nezaposlenih 3%, prosecna plata 2.000 EUR, znaci za neke normalne drzave. A ti pricas o Srbiji, alo bre?! :eek::hahaha:

U mnogim zemljama je socijalna pomoc nezaposlenima visestruko veca od tih 150 evra i to po clanu porodice...

Kod nas nema para ni za dovoljno corbe jednom dnevno na socijalnim kazanima...

А јесу ли све плавуше хистеричне нимфоманке или је то само спорадично???

U mnogim zemljama je socijalna pomoc nezaposlenima visestruko veca od tih 150 evra i to po clanu porodice...

Kod nas nema para ni za dovoljno corbe jednom dnevno na socijalnim kazanima...

Ja kad sam izgubio posao (imao sam izbor da radim za manje para ili da uzmem debelu odstetu i odem - odlucio sam se za ovo drugo), primao sam oko 1.400 EUR mesecno socijalnu pomoc. Uz to dodas 600 EUR od drzave koje dobijas za novorodjence do 18. meseca deteta, i jos po 300 EUR po detetu (imam dvoje, dakle 600 EUR) koje dobijas kao neku porodicnu pomoc od drzave i evo imao sam skromnih 2.600 EUR a sedeo sam kuci. :eek::eek:
Jeste da su izdaci mnogo veci (samo stan je oko 700 EUR), ali sam ipak uzivao u tome. Mnogi nece ni da rade bas iz tog razloga. Meni je to moralno bilo neprihvatljivo a i pocnes da trunes kuci nakon par meseci, ne osecas se kao uvazen clan drustva, pa sam gledao da nadjem posao sto pre. I sad sam srecan sto radim. Imam 600-700 EUR vise nego kad nisam radio, sto i nije neka razlika, ali oni drugi razlozi su mi bitniji.

Slava je sastavni, sveti deo nase vere - kako te nije bre sramota? A pravi vernici prave slavu onako kako ona treba da se pravi. Skromno. Oni novopeceni i neupuceni obrcu cetiri praseta i tri jagnjeta (ali ti su opet ona visa klasa, jer obican narod to i ne moze sebi da priusti).
Ispracaja imas sve manje, jer to sto se danas naziva vojskom nema veze sa onim sto je vojska bila pre kad odes na godinu dana i nema te. Tako da...

Ne podrzava trosenje para na cigare, izlaske itd., ali razumem napacen narod, kojem nista drugo ne prostaje. Lako je prdeti onima koji imaju 500-600 EUR ili vise. Onda se nadju da pametuju sirotinji da ne treba da pusi, pije itd. Krajnje ruzno i neukusno. :rumenko:

Slava ne mora da kosta mnogo.

A dal poznajes nekog koji ne potrosi makar 300 € za slavu.

Toliko sam i ja nudio za branje lesnika, pa sam jedva nasao... Nece ljudi da rade i to ti je...

Dzaba svi ovi pokusaju da se opravdaju ljudi koji nece da rade. Kad je neko lenj, taj nece da radi, a takvih je jako mnogo... I onda ne valja drzava. Letos mi je trebao radnik, i jedva sam nasao. 20.000 mesecno sam ponudio za posao za kompjuterom dva dana u nedelji (15tak radnih sati). Odbijen sam 10tak puta. Vecina od tih koji su odbili posao ne rade, kukali su da nemaju para i posla i pitali me da im nadjem angazman. Kad sam ponudio, naslusao sam se previse komicnih obrazlozenja, poput ovih ovde....
Sta si ocekivao da ce da te blagosiljaju i ljube ruke?:whistling:
Kapitalisti u Srbiji su stvarno neprevazidjeni....
Svaka shusha koja dodje u poziciju da nekom plati za neki rad umisli da je bogom dani gazda:dash:

Slava ne mora da kosta mnogo.

A dal poznajes nekog koji ne potrosi makar 300 € za slavu.

Da poznajem. Nedavno sam bio na jednoj (nisam neki vernik, ali ispostujem uvek), tu je bilo crno vino, sokovi, zito, pogaca i jela se riba (partmka). To ti dodje ovde gde ja zivim ovako:

flasa vina 3-4 EUR
sokovi (neka bude 10 litara): 10 EUR
zito i pogaca 2-3 EUR
pastrmka (ajde neka je bilo 2 kg): 10-12 EUR
------------------------------------------------------------------
Ukupno: 25-29 EUR - dakle daleko od 300 EUR

U Srbiji jos manje. Tu mizerna cifru nije grehota dati na nesto sto je sveto! Da ne kazem na sta ljudi sve bacaju pare inace, a znas to i sam. Tako da je skroz bezvezan i nepotreban primer.

zbog ovakvih sam poceo da vodim racuna o nalozima sa kojih se pise...vidim nalog i ne citam...znam sta pise...ranije sam citao sve postove---ne isplati se....

Ма какви, немам намеру да "прескачем", баш се добро забављам када налетим на неку хистеричну особу...

То треба ****** и тући...:hahaha:

Back