Filozofsko pitanje dana..

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Naletela sam na forumu na jedno zanimljivo pitanje pa da vidimo da li je moguce vratiti vas u F. formu...:lol:

Zašto žalimo za lepim stvarima koje su prošle kad već znamo da su prošle?
Žalimo li za tim "stvarima" ili za nama samima, kakvi smo bili?

Naletela sam na forumu na jedno zanimljivo pitanje pa da vidimo da li je moguce vratiti vas u F. formu...:lol:

Na prvo pitanje mislim da je individualno i psiholosko. Ne misle svi o proslim lepim vremenima jer zive u buducnosti od koje ocekuju bolje vreme. U isto vreme odgovor bi mogao da bude da se neki ljudi nalaze iskljucivo u proslosti, jer se plase buducnosti. Pesimisti i optimisti.
Drugo pitanje sugerise odgovor na prvo, pesimista zivi u proslosti, jer misli da je tada bio bolji i da vise nije takav, zatvarajuci sebi mogucnost stvaranja buducnosti. Mada, ovde bih mogao da dodam anomaliju iskustva koje pesimisti izvode kao zakljucak da ono cemu se ne nadas, pre dodje nego dok se nadas. Fenomenoloska istina.

LBarbara, neko nema ni priliku biti u ribnjaku uopste. Zasto si mi obrisala temu, o zenama i filozofiji, nisam znao da i ovde postoji cenzura?! Samo si dokazala zensku sujetu a samim tim i teorija, nisam dobio ni razlog uklanjanja teme! Jesam li necim uvredio zene? Jos mi fali ban posle ovog posta i onda sam definitivno dokazao teoriju!

LBarbara, neko nema ni priliku biti u ribnjaku uopste. Zasto si mi obrisala temu, o zenama i filozofiji, nisam znao da i ovde postoji cenzura?! Samo si dokazala zensku sujetu a samim tim i teorija, nisam dobio ni razlog uklanjanja teme! Jesam li necim uvredio zene? Jos mi fali ban posle ovog posta i onda sam definitivno dokazao teoriju!
Stavio si sve zene u isti kos, kao da smo sve iste. Diskriminisao si zene i sticao se utisak da su glupe, samo zato, sto, eto ti nisi naleteo na neku koja bi da sa tobom prica o "filozofiji"
A mogu da se kladim, da ne znas nista o filozofiji, kad vec tako pricas

Mislim da je to zbog osecaja koje lepe stvari izazivaju.
I mislim da su ljudi rodjeni nesrecni, da nam je tako negde zapisano, da budemo vise negativni nego pozitivni i da uvek tezimo nekoj sreci. I da se zbog toga vracamo tim lepim stvarima, da nadjemo kao tu neku utehu

Opet mislim, da je to vise do osecaja koje odredjene stvari, ali i ljudi izazivaju

Stavio si sve zene u isti kos, kao da smo sve iste. Diskriminisao si zene i sticao se utisak da su glupe, samo zato, sto, eto ti nisi naleteo na neku koja bi da sa tobom prica o "filozofiji"
Sta je za tebe filozofija? Sta je starije kokoska ili jaje? Cak i jedna obicna recenica kao ova spada u filozofiju da covek moze da se pita do te mere dok se ne ubije ili poludi kao mucenicki Vajninger. Dok zene ne zele niti hoce da idu u extremnost sa razmisljanjem oko npr gore navedene recenice. Jesam uvredio sada zene?
P.S. bolje je biti mala riba u velikom ribnjaku. Sama rec ribnjak znaci da nas tove i stave na trpezu jednog dana. Vece verovatnoce su da plivas i izbegavas smrt krijuci se u masi.

Zene su do te mjere prosjecne i sklone prilagodjavanju, da je broj izuzetaka zanemariv do te mjere da zvuci pravedan starogrcki stav da zene i robovi ne trebaju da filozofiraju. One instinktivno mrze prave filozofe i daju im podrugljive nazive, kao da je svaka od njih dostojna pravog filozofa. Zbog rupe nijedan filozof nije tragao za istinom. Pogotovo ne zbog iznudjene "jednakosti". No, ocigledno je da ogromnom broju rupa nesto nedostaje, pa borave gdje im nije mjesto.

Zene su do te mjere prosjecne i sklone prilagodjavanju, da je broj izuzetaka zanemariv do te mjere da zvuci pravedan starogrcki stav da zene i robovi ne trebaju da filozofiraju. One instinktivno mrze prave filozofe i daju im podrugljive nazive, kao da je svaka od njih dostojna pravog filozofa. Zbog rupe nijedan filozof nije tragao za istinom. Pogotovo ne zbog iznudjene "jednakosti". No, ocigledno je da ogromnom broju rupa nesto nedostaje, pa borave gdje im nije mjesto.
Izvini molim te filozofe

Iskreno, primetila sam.da su filozofi uglavnom i zenomrzci

Back