Nihilizam: pitanje snage i slabosti

Nema nikakvog idealizma ili demokritovog atomizma ili pozitivizma kog gura današnja nauka, sve je to naklapanje koje nikud ne vodi. Da li svet bio od atoma, da li bio jedinstven, da li postojao dualizam materijalnog i idealnog, da li se univerzum širio ili skupljao, sve je to toliko nebitno. Jedino bitno filozofsko pitanje je “Gospodjice, recite mi zašto treba ili ne treba da se ubijem ovog trenutka”
Sve ostalo dolazi nakon toga. A to što je nihilizam razapet na krst od kako je sveta i veka, to je iz čisto političkih razloga jer je nemoguće zauzdati masu koja nema šta da izgubi.
S druge strane, ako ima ma kakve nade u bolju budućnost čovečanstva, ona je u nihilizmu i nigde drugde. Današnji dan ne nosi ništa na čemu bi mogla da se gradi bolja budućnost i zaslužuje samo prezir. Nihilizam može da sruši sve i da krenemo od nule. Inače nema nikakve budućnosti.
Tako da je i Nietzsche nazvao "gospodjice" maloumnima. Cemu sluzi aristokratija, nego da da stabilnost i primjer kroz vlastiti zivot, da ne bi ludakinje inficirale drustvo.

Пола наведеног нема везе за нихилизмом.

Традиционализам у складу са природом? Која традиција? Прокреација?
Ја бих пре рекао да сукоби и ратови произилазе из разноразних убеђења и веровања (политика, религија, национализам...), не из комплетног одбацивања норми, догми и мора које је друштво успоставило. Ја не знам ни за један рат који је рођен из нихилизма, знаш ли ти?
Нихилизам не означава крај живота, већ схватање да је живот борба са ветрењачама, да све оно у шта се верује нема тежину, и да је вештачка творевина која покушава неуспешно да објасни живот и да од њега створи вредност која не постоји. Данас јеси, сутра ниси, и био краљ или клошар завршаваш испод земље на крају, и ту долази религија да ти обећава нешто изван једине истине, а то је да ћеш бити леп, скелет и прашина.
Принцип "јаке жене" нема везе са нихилизмом, већ феминистичке делузије и сујете.
У природи не постоји "преживљавање најјачег?" Стварно, како си извео тај закључак, јер у природи је убиј или буди убијен. То што се јачи убијају међу собом је управо та борба за превласт најјачег за који ти кажеш да не постоји.
Животиње познају свест о себи? Стварно? На који начин? Можда у баснама...
Нихилизам је бити довољно паметан и не залуђивати се са разноврсним веровањима и схватањима због којих милиони људи изгинуше вековима.
Овако млако познавање нихилизма је стварно за похвалу.
Zdravi ratovi proizilaze iz zastite porodicnih vrijednosti. Imamo primjer Ilijade: Helena vec udata za Agamemnona, Paris je odvodi i razara porodicu. Svugdje u prirodi gdje imamo toplokrvne zivotinje, imamo porodice, a muzjak je zastitnik. Taj tradicionalizam.

Zdravi ratovi proizilaze iz zastite porodicnih vrijednosti. Imamo primjer Ilijade: Helena vec udata za Agamemnona, Paris je odvodi i razara porodicu. Svugdje u prirodi gdje imamo toplokrvne zivotinje, imamo porodice, a muzjak je zastitnik. Taj tradicionalizam.
Здрави ратови?
Рат не може да буде здрав, може да има само боље оправдање од просечног, то јест добар изговор.
И цела та прича везано за Илијаду је апсолутна глупост.
Нити је то била "породица" у класичном смислу, нити је то био стварни разлог рата, него је био само повод. Гаврило Принцип није био разлог рата, него само повод.
Што се тиче саме приче, то је мит.
Агамемнон који је постигао је имао жену и конкубину, и жена му је дошла главе јер је своју кћерку жртвовао, дакле савршена породица. Уосталом он је митска фигура.

Poslednja izmena:
A sta je bio razlog rata, da se Troja tek tako sravni sa zemljom i da se odsustvuje 10 godina, te da izginu svi kraljevi?
Mislim, decko, ko ti je ugurao pravo u usta da koristis rijec "glupost"?
Дечко, јел ти разумеш да је Тројански рат ствар митологије? Да је то прича базирана на неким догађајима из 1180е пре Христа? Колико ме памћење служи, нашли су нешто на територији данашње Турске где неки теоретичари сматрају да је Троја у питању, или нешто слично томе.
Дакле ти разумеш да је то легенда/мит? Да је прича дело историје и маште, јер где је Атина? Где је Хад? Где је Сцила? Да ли је на пример Сан Летње Ноћи од Шекспира историја?

Што се било којег рата тиче, вероватно је био из разних пожуда, од жеље за славом, земљом, новцем, до мржње, сујете, сплеткарења и наређења два дебила на власти.

Ја бих пре рекао да је теби неко дубоко угурао глупост у главу, да пишеш глупости, и не разликујеш мит од историје...страшно

Нихилизам не означава крај живота, већ схватање да је живот борба са ветрењачама, да све оно у шта се верује нема тежину, и да је вештачка творевина која покушава неуспешно да објасни живот и да од њега створи вредност која не постоји. Данас јеси, сутра ниси, и био краљ или клошар завршаваш испод земље на крају, и ту долази религија да ти обећава нешто изван једине истине, а то је да ћеш бити леп, скелет и прашина.
Чини ми се да знаш мало више од пацера Фредерика којем лајкујеш постове. Ипак, недовољно.

Нихилизам се у почетку односио на губитак унутрашњег компаса, тј. идеје како треба живети живот. То је био назив за специфичну врсту друштвене кризе. Тек касније од тога настаје филозофија која заговара идеју да ништа нема смисла. Ти сад хоћеш да ми кажеш да та филозофија не означава крај живота. Међутим, погледај како се манифестује у пракси. У најбољем случају, манифестује се као когнитивна депресија, тј. као одбацивање разума и препуштање нагонима. У најгорем случају, манифестује се као потпуна депресија, тј. као одбацивање и разума и нагона. То је кад престанеш да делаш у потпуности, и само лежиш и чекаш смрт. Теби те две ствари не личе на "крај живота" ?

Nihilizam jeste posledica degeneracije, a moguce je i da ljudi degenerisu, kad su sprijeceni, da ideje pretvore u stvarnost.
Dakle, ili ideja ima previse, a djela premalo, jer su ljudi postali kao biblioteke, ili si genijalac, a ljudi su previse primitivni, da bi se bavili "komplikovanim" idejama. Ima i neka melanholija genija koju bih izveo upravo iz toga.

Чини ми се да знаш мало више од пацера Фредерика којем лајкујеш постове. Ипак, недовољно.

Нихилизам се у почетку односио на губитак унутрашњег компаса, тј. идеје како треба живети живот. То је био назив за специфичну врсту друштвене кризе. Тек касније од тога настаје филозофија која заговара идеју да ништа нема смисла. Ти сад хоћеш да ми кажеш да та филозофија не означава крај живота. Међутим, погледај како се манифестује у пракси. У најбољем случају, манифестује се као когнитивна депресија, тј. као одбацивање разума и препуштање нагонима. У најгорем случају, манифестује се као потпуна депресија, тј. као одбацивање и разума и нагона. То је кад престанеш да делаш у потпуности, и само лежиш и чекаш смрт. Теби те две ствари не личе на "крај живота" ?
Ајде? Па си ти ту да ме учиш :hahaha:

Наравно да не означава крај живота, већ редефиницију приоритета, и схватања да све оно за шта се сматра да је важно, је у ствари небитно. Да је нихилизам крај живота било би самоубистава што у том времену популаризације тог филозофског правца, што и сада, јер нихилизам постоји и данас, и и људи који прате ту логику.
Ко ти је рекао да се манифестује као потпуна депресија? Хоћеш рећи да свако ко има депресију је нихилиста и обратно? Свашта.
Шта је дефиниција живота?
Био је Хоквинг, у колицима, непокретан, један од најпаметнијих људи, јел он био мртав?
Ти мешаш појмове и категорије.
Веома фаталистичко схватање нихилизма са твоје стране.
Када лежиш и чекаш смрт је последица чега? Нихилизма или менталне болести, или хоћеш рећи да је нихилизам ментална болест или да изазива исту?
Нихилизам је само почетак другачијег вида живота, другачијег правца и размишљања. И то позивање на праћење самог нагона је више хедонизам него било шта друго, и маргинално се може рећи да има додирне тачке са нихилизмом, јер је то ствар индивидуалне природе, не колективне.
Ти од нихилизма направи патологију. Фасцинантно.

Ти од нихилизма направи патологију. Фасцинантно.
Не ја. То је оригинална дефиниција нихилизма. Када би се позабавио мало историјом, осим што бесмислено, да не кажем нихилистички, жврљаш по Интернет форумима, псотало би ти јасно.

Правиш се да се разумеш у ствари у које се очигледно ич не разумеш. Исто као твој друг Фредерик.

Да је нихилизам крај живота било би самоубистава што у том времену популаризације тог филозофског правца, што и сада, јер нихилизам постоји и данас, и и људи који прате ту логику.

Постоји и нешто што се зове споро изумирање. Не одлучују се сви на самоубиство. Немају сви петље. Пример ти је, например, колега са форума под именом Озиман.

Ти мешаш појмове и категорије.

Не, него ти не слушаш. Понашаш се као размажено дете.

Па си ти ту да ме учиш :hahaha:

Што да не. Очигледно имаш доста тога да научиш. Између осталог, и како да разговараш. Мада, прво морамо искоренити твој нихилизам, јер ако живот нема смисла, онда је потпуно небитно како и да ли уопште разговораш.

Poslednja izmena:
Не ја. То је оригинална дефиниција нихилизма. Када би се позабавио мало историјом, осим што бесмислено, да не кажем нихилистички, жврљаш по Интернет форумима, псотало би ти јасно.

Правиш се да се разумеш у ствари у које се очигледно ич не разумеш. Исто као твој друг Фредерик.

Постоји и нешто што се зове споро изумирање. Не одлучују се сви на самоубиство. Немају сви петље. Пример ти је, например, колега са форума под именом Озиман.

Не, него ти не слушаш. Понашаш се као размажено дете.

Што да не. Очигледно имаш доста тога да научиш. Између осталог, и како да разговараш. Мада, прво морамо искоренити твој нихилизам, јер ако живот нема смисла, онда је потпуно небитно како и да ли уопште разговораш.
Није то оригинална дефиниција, то је једна од интерпретација само, у овом случају ако тврдиш да је ово Ничеове, јер ја се не сећам да је писао овакве глупости, али опет, био је луд...мада, има 20 година од кад сам читао његове радове.
Историје чега? Троје можда? 10 година рата којег није било? Грчке митологије :)

Не бих рекао да се правим, али ок, како ти кажеш.

Искорени ти прво своју сујету, залечи его, па можемо даље...

Није то оригинална дефиниција, то је једна од интерпретација само

Грешиш.

Нихилизам је у почетку био назив за стање духа, а не за филозофски правац. И то је био назив за патолошко стање духа у којем је појединац остао без унутрашњег компаса, тј. без јасне идеје о томе како треба живети живот.

Нихилизам као филозофски правац, оносно као скуп филозофских идеја, настаје касније. Тада се јављају идеје као што су егзистенцијални нихилизам ( "Живот је бесмислен" ), морални нихилизам ( "Морал је фикција" ), епистемолошки нихилизам ( "Знање је немогуће" ) и тако даље.

Сам Ниче се бавио нихилизмом у првом смислу те речи.

Историје чега?

Историја речи "нихилизам", паметни.

Back