Филолошки факултет

• Začetnik teme Začetnik teme mixy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Шта студирате?

• неолатинске језике и књижевности

• германске језике и књижевности

• словенске језике и књижевности

• општу књижевност са теоријом књижевности

• оријенталну филологију и књижевности

• општу лингвистику

• библиотекарство и информатику

• неохеленистику или хунгарологију или албанологију

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
OK ljudi sad je dosta! Sad vec pocinje da me hvata panika...
Milion pitanja a malo odgovora.
Ono sto me interesuje je sledece:
Da li se za jezik opredeljujete pre ili posle polaganja prijemnog (posto mi je prof. engleskog nesto promumljala da postoji i ova druga mogucnost!)
Imam test za studijsku grupu 19 tj. engleski jezik i knjizevnost. Ako ja hocu da upisujem italijanski da li radim isti taj test ili neki drugi (posto samo taj i ima da se nadje)
koliko je bitan uspeh a koliko prijemni za upis na studije (mislim na fax u Bg-u)?
ima li perspektive u nasoj zemlji studirati ineki drugi jezik osim engleskog, nemackog, italijanskog, spanskog i francuskog? (po vasem misljenju)

NEED HELP i ako bude srece eto mene u oktobru na filoloskom!!!

Fanatic_Kv:
Milion pitanja a malo odgovora.
Ono sto me interesuje je sledece:
Da li se za jezik opredeljujete pre ili posle polaganja prijemnog (posto mi je prof. engleskog nesto promumljala da postoji i ova druga mogucnost!)
Imam test za studijsku grupu 19 tj. engleski jezik i knjizevnost. Ako ja hocu da upisujem italijanski da li radim isti taj test ili neki drugi (posto samo taj i ima da se nadje)
koliko je bitan uspeh a koliko prijemni za upis na studije (mislim na fax u Bg-u)?
ima li perspektive u nasoj zemlji studirati ineki drugi jezik osim engleskog, nemackog, italijanskog, spanskog i francuskog? (po vasem misljenju)

NEED HELP i ako bude srece eto mene u oktobru na filoloskom!!!

Jbt, da li je moguce da postavljash ovakva pitanja?! Opredeljuje se pre testa, test za 19icu je test za anglistiku i ti necesh raditi tako tezhak test za engleski, nego lakshi i ima da se nadju i ti lakshi. Bitna su oba, uspeh donosi maksimum 40 poena, a prijemni 60 poena, ne gleda se koliko imash iz jednog, a koliko iz drugog, nego samo ukupno. Naravno da ima perspektive.
p.s. molim te ubuduce razmisli pre nego shto postavish glupa pitanja tipa DA LI JE TEST ZA ANGLISTIKU ISTO SHTO I TEST ZA ITALIJANSKI. Pa ochigledno da nije, chim su tezhi testovi za engleski (logichno).

Fanatic_Kv:

znam za nekoliko slucajeva gde su ljudi zavrsili spanski i italijanski skoro u roku i sa jako visokim prosekom, ali nemaju sta da rade... tj. rade, ali nevezano za doticne jezike.
tako da ocigledno ni to nema perspektivu.
ono sto je sigurno je da ces sa nemackim, engleskim i francuskim uvek moci nesto da radis.

chypawa_18:
mixy, 1) jel to Heraklit?
2) jel znash gde se mogu naci testovi iz engleskog sa prijemnih za one koje malo vishe znaju engleski?.......................................
unapred hvala

Испричавам због прилично закаснелог одговора. Наиме, ређе долазим на овај форум у последње време.
Елем, (1) јесте, то је Хераклит. (2) Не бих знао где би могла наћи тестове за неки виши ниво знања енглеског језика, а да су усмерени на проверу знања на начин пријемног испита. Сећам се да су тестови који су наведени у литератури прилично добри и написани су тако да контрастивном методом укажу на погрешке које наши студенти најчешће праве у енглеском језику, а који је, поново, узрокован аналогијама.
Надам се да ћеш лепо спремити пријемни и без проблема се уписати на англистику. Мислим да сам негде прочитао како намераваш да се упишеш на јапанологију, али бих ти ја рекао како је то сасвим лоша идеја. На теби је одлука, а мој савет би био да темељно промислиш.:idea:

Поздрав.

Ево, ја ћу бити сасвим искрен и признати вам свима да ми НИКАДА неће нити ми икада може бити јасно на којем је нивоу свест особе која дође на форум са бриљантним питањем - "како изгледа пријемни?". Најневероватније у свему томе јесте што такви појединци задовољење за своје "знатижеље" око питања у вези са нечим што ће засигурно обележити њихов живот на више планова проналазе на овим страницама... то је чист показатељ животне философије и истрајности. Зар је могуће да неко једноставно НИЈЕ СПОСОБАН да оде до факултета, позове телефоном, оде на званични сајт... па тек онда постави питање које има смисла постављати. Претпостављам да је заједничка нит оваквих питања - зашто штедети глупости када су бесплатне...

Поздрав разуму и свести.
:idea:

Harmony:
Da li se to meni cini ili na zvanicnom sajtu fakulteta vise nema foruma :shock: ?

Чини ти се. Има форума, али је изгледа "редукован", пречишћен или како већ... Они знају... :roll:
Филолошки је факултет са сајтом који спада међу најнекорисније... Суштина је заобиђена. Но, колико знам, то ради скупина колега "волонтерски", те је и то добро... :oops:

Поздрав.

Zvezdica:
Nemojte da me kamenujete ako je vec postavljano ovo pitanje... :)

Ima li nekoga sa grupe 27) Bibliotekarstvo i informatika? Interesuje me ovaj smer.

Ма, дај, нико овде никога не каменује, али поједина питања су заиста... :shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll::roll:...

Ја познајем једну девојку са те катедре. Имају занимљив програм, али нисам сигуран колико се заиста ради тамо... Желиш да радиш у библиотеци?

Поздрав.

Zvezdica:
Da, zelim da radim u biblioteci. ! :D
Ne znam kolika je navala. Ne mislim na smer, znam da tu nije bog zna koliko interesovanje, ali ne znam kakve su mogucnosti zaposlenja.

Како мислиш "колика је навала"? За тај одсек конкурише мањи број људи, а највише њих има жељу да студира нешто друго на Филолошком, те се онда пријави на ту групу, па касније покуша пребацивање на неку другу катедру. Могућности запослења... библиотека, претпостављам:-D. Шалим се, осим библиотеке, мислим да имаш једнаке шансе као и филолози јер... ето, и у Србију стиже време "није битно какав папир имаш него колико знаш"... тако да је то неки одговор. Зависи шта тебе највише занима...
Недавно сам упознао једну девојку са Катедре за библиотекарство и информатику која је имала прилично нереалне идеје о томе чиме може да се бави након својих студија... одлучио сам да мудро ћутим. :wink:

Поздрав и пуно среће.

jolly_ue:
Gledala sam na sajtu,ali nema nista za upis ove godine...Moze li mi neko reci da li je izasao konkurs i kolika je navala na spanski???:)

Па добро, сајт је тек ступио у употребу, требало би му дати мало времена. Тек се кренуло са радом... на срећу. :-D
Мислим да још увек није изашао конкурс за 2007. годину, АЛИ увек је најпоузданији извор информација - Филолошки факултет.
На сајту се налазе бројеви телефона, те топло препоручујем да се распиташ тамо око свега.:arrow: www.fil.bg.ac.yu

Поздрав и срећно.

П.С. Што се шпанског тиче, чини ми се да доста људи конкурише управо на ову катедру.

mixy:
Како мислиш "колика је навала"? За тај одсек конкурише мањи број људи, а највише њих има жељу да студира нешто друго на Филолошком, те се онда пријави на ту групу, па касније покуша пребацивање на неку другу катедру.

Ne, mislila sam kolika je navala na zaposlenje. Da li su dobre sanse za zaposlenje sa tim smerom (da radis u biblioteci ili u nekom arhivu). I da li bibliotekar moze sada da bude samo onaj ko je zavrsio taj smer, ili primaju i ljude "sa strane"?

Zvezdica:
Ne, mislila sam kolika je navala na zaposlenje. Da li su dobre sanse za zaposlenje sa tim smerom (da radis u biblioteci ili u nekom arhivu). I da li bibliotekar moze sada da bude samo onaj ko je zavrsio taj smer, ili primaju i ljude "sa strane"?

Шансе су ти увек исте, без нарочите предности. Рецимо да изађе некакав конкурс за запослење у Народној библиотеци Србије. Ето, траже 2 библиотекара... Пријавиш се на конкурс ти и други кандидати који нису дипломирали на Катедри за библиотекарство. Предност ћеш имати ти ако и само ако имаш и остале квалификације боље од осталих. Само образовање, тј. диплома неће пресудити. Е сада... у библиотекама не раде нућно образовани библиотекари. Најчешће је ситуација сасвим другачија. А тек када је страним културним центрима реч... људи који су запослени у њиховим библиотекама најчешће нису студирали ништа што је у вези са књижевношћу уопште.

Надам се да сам имало помогао. Поздрав.

Back