Филолошки факултет

• Začetnik teme Začetnik teme mixy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Шта студирате?

• неолатинске језике и књижевности

• германске језике и књижевности

• словенске језике и књижевности

• општу књижевност са теоријом књижевности

• оријенталну филологију и књижевности

• општу лингвистику

• библиотекарство и информатику

• неохеленистику или хунгарологију или албанологију

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
mixy:
Шансе су ти увек исте, без нарочите предности. Рецимо да изађе некакав конкурс за запослење у Народној библиотеци Србије. Ето, траже 2 библиотекара... Пријавиш се на конкурс ти и други кандидати који нису дипломирали на Катедри за библиотекарство. Предност ћеш имати ти ако и само ако имаш и остале квалификације боље од осталих. Само образовање, тј. диплома неће пресудити. Е сада... у библиотекама не раде нућно образовани библиотекари. Најчешће је ситуација сасвим другачија. А тек када је страним културним центрима реч... људи који су запослени у њиховим библиотекама најчешће нису студирали ништа што је у вези са књижевношћу уопште.

Надам се да сам имало помогао. Поздрав.

Pomogao si. Ja sam se bas razmisljala da li mogu sa mojim filozofskim da radim u biblioteci.

Filolozi, imam ja jedno pitanjce: Cula sam da ako zavrsis smer Opsta knjizevnost i teorija knjizev. ne mozes da radis kao profesor, vec samo ako zavrsis Srpski jezik i knjizevnost.
E, a posto ja hocu da upisem Srpsku knjizevnos i jez. sa opstom knjiz., a to je nesto izmedju ova dva, da li mogu jednog dana sa tim smerom da predajem u skoli?

ivancica bg:
Filolozi, imam ja jedno pitanjce: Cula sam da ako zavrsis smer Opsta knjizevnost i teorija knjizev. ne mozes da radis kao profesor, vec samo ako zavrsis Srpski jezik i knjizevnost.
E, a posto ja hocu da upisem Srpsku knjizevnos i jez. sa opstom knjiz., a to je nesto izmedju ova dva, da li mogu jednog dana sa tim smerom da predajem u skoli?

Шта би ти рекла ако бих ти ја рекао да моја другарица - још увек недипломирани италијаниста - предаје енглески у школи? :!:
Мислим да је за школе (основне и средње) најбоље бити са Катедре за српски језик и књижевност. За остале могућности не знам.

Поздрав.

П.С. Да, чуо сам и ја да људи који дипломирају на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности не могу да раде у школама као предавачи... Али и ту постоје неке могућности, само ја нисам упућен.8)

Electra:
Aman, ljudi, kad cje se znati kad je na kojoj katedri prijemni? :? :? :?

Hm, verovatno tri dana pred prijemni! :roll: :roll:
Ma uzas, ja sam isla do fakulteta, jos ni informator nije izasao, onaj decko u skriptarnici mi dao samo neke primere testova, a kad sam ga pitala kad ce se znati termini za predaju dokumenata i prijemni, mrtav ladan mi kaze "Nemam pojma." A KADA ce izaci informator? "Nemam pojama." Toliko o tome.......

Evo sta pise u proslogodisnjem informatoru:
"Pravo upisa imaju kandidati sa zavrsenim srednjim obrazovanjem u cetvorogodisnjem trajanju svih struka i zanimanja."
Dakle, ako si zavrsila BILO KOJU cetvrorogodisnju srednju skolu, mozes da konkurises i ne moras nikakve dodatne ispite da polazes, tj. nema nikakve razlike.

violette:
Iz kojih knjiga ucite za prijemni?

Iz Gramatike srpskoga jezika (Zivojin Stanojcic, Ljubomir Popopvic) i procitacu malo Pravopis (M. Pesikan, J. Jerkovic, M. Pizurica), a deo iz knjizevnosti - pa to i ne moze nesto da se sprema....koliko znas - znas, ili bolje reci koliko si citala lektiru, to ti je.....Ne mozes da znas koja ce ti pesma ili knjiga zapasti...... Naravno, knjizevnost se ne polaze za sve grupe, samo za 01, 02, 05, 06, 08, ostali rade test iz jezika koji hoce da upisu.

Back