Филолошки факултет

• Začetnik teme Začetnik teme mixy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Шта студирате?

• неолатинске језике и књижевности

• германске језике и књижевности

• словенске језике и књижевности

• општу књижевност са теоријом књижевности

• оријенталну филологију и књижевности

• општу лингвистику

• библиотекарство и информатику

• неохеленистику или хунгарологију или албанологију

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Да ли постоји неко ко би могао да ме упути које звање добијам ако завршим српски језик и књижевност, а које ако завршим општу лингвистику и шта са чим могу да радим? И сад стварно не знам шта би било паметније да упишем, подједнако волим и једно и друго. Да ли би неко могао да подели своја искуства у вези с овим групама? Хвала унапред.

Znaci da nemam uopste teoriju ko sto ima na ekonomskom,pravnom i drugim fakultetima.

Teorija da na primer dobijem nesto da ucim na srpskom,neki predmet na srpskom. Ucio sam engleski kod privatnog profesora i nismo puno imali teoriju,ucio me je gramatiku,vremena, i sve sam to naucio i odlicno znam engleski i plus citali smo neke tekstove na engleskom i prevodili. Da li ce tako isto biti ako upisem neki jezik na filoloskom da ne moram da ucim nista na srpskom vec samo da citam na stranom,da prevodim,ucim vremena,slova??

Znaci da nemam uopste teoriju ko sto ima na ekonomskom,pravnom i drugim fakultetima.

Teorija da na primer dobijem nesto da ucim na srpskom,neki predmet na srpskom. Ucio sam engleski kod privatnog profesora i nismo puno imali teoriju,ucio me je gramatiku,vremena, i sve sam to naucio i odlicno znam engleski i plus citali smo neke tekstove na engleskom i prevodili. Da li ce tako isto biti ako upisem neki jezik na filoloskom da ne moram da ucim nista na srpskom vec samo da citam na stranom,da prevodim,ucim vremena,slova??

Tebe ako zanima to sto navodis, ti onda upisi neki kurs engleskog jezika gde ces nauciti da se koristis tim jezikom i mozda da drzis neke privatne casove ili sta god. Kada upisujes Filoloski fakultet, ti se onda bavis proucavanjem i istrazivanjem nauke o jeziku, knjizevnosti, kulture i umetnosti odredjenog naroda u civilizacijskom poimanju. To znaci da moras sutra, kao profesor 'engleskog jezika, kulture i knjizevnosti' (mislim da se smer sad tako zove), da poznajes sveopstu jezicku, kulturnu i civilizacijsku podlogu engleskog naroda. Konkretnije receno - puno strucne terminologije, puno procitanih dela, puno ucenja drugih drustvenih nauka i filozofije, ali i puno onih pedagoskih predmeta (jer si sutra, pre svega, profesor - izvodjac nastave).
Fakultet je studiozno ucenje. Nemoj da mislis da je to trange-frange kao sto ti navodis. :)

Evo jedno pitanje i od mene :D

Ima li nekog ovde da je studirao Japanski :D

Konkretno me interesuju odgovori na ova dva pitanja (na ostala sam dobio odgovor :D )

1. Postoje li kakvi programi razmene studenata, ili mozda nekakve stipendije za studiranje u Japanu (naravno pod uslovom da dobro prolazis na ispitima. Ja ako upisem sve ispod desetke smatracu neuspehom)?

2. Ovo da pitam reda radi, kakvi su izgledi za pronalazenje posla? Kod nas i u Japanu. Odgovor nece promeniti moju odluku, tako da slobodno odgovorite "tesko je naci posao kod nas, a tek u Japanu" ako je to istina.

Takodje od nekih studenata sam dobio sledeci odgovor na sledece pitanje:

pitanje:

Da li se ovde (mislim na ovaj fax ) stice adekvatno znanje jezika, da li je moguce uz dovoljno rada steci znanje za normalnu komunikaciju? Cuo sam da je to lose odradjeno, ali ne verujem nikome dok ne cujem odgovor od nekoga sa ovog fakulteta.

odg:

Ako samo prelaziš gradivo, radiš vežbe i uopšte radiš samo onoliko koliko ti profesori kažu, uglavnom ćeš ostati na prilično niskom nivou. Može se steći dobro znanje, ali moraš raditi jako mnogo i moraš raditi sam/tj. i kad jesi i kad nisi na predavanjima.

Interesuje me ako neko zna, na kakav samostalan rad misli osoba koja je dala odgovor, naravno cekam i odgovor od te osobe, ali jos neko misljenje je pozeljno. :D Zelim da pocnem sto pre, da bih sa kakvim takvim predznanjem otisao na ovaj fax.

Arigatou gozaimasu...

Ima li ikog ko studira opštu književnost? :)

i meni da kaze kakav je smer, i da li se jos uvek pise esej za prijemni, ili je samo test iz gramatike i knjizevnosti?

inace, krepto, meni su rekli da je opsta knjizevnost stvarno najbolje obrazovanje iz humanistickih nauka koje u srbiji moze da se dobije
problem je zaposliti se u struci
najbolje je ostati na faksu kao asistent, al to kome se zalomi

i recite mi za koja sve zvanja mogu da se polazu diferencijalni ispiti?
za biobliotekarski? jos neki?

i meni da kaze kakav je smer, i da li se jos uvek pise esej za prijemni, ili je samo test iz gramatike i knjizevnosti?

inace, krepto, meni su rekli da je opsta knjizevnost stvarno najbolje obrazovanje iz humanistickih nauka koje u srbiji moze da se dobije
problem je zaposliti se u struci
najbolje je ostati na faksu kao asistent, al to kome se zalomi

i recite mi za koja sve zvanja mogu da se polazu diferencijalni ispiti?
za biobliotekarski? jos neki?

ja koliko znam piše se esej + gramatika se radi.
Meni je taj esej veći trip nego gramatika, sve mi je isparilo.

Planiram da upisem engleski, pa imam nekoliko pitanja. Poceo sam da se spremam odavno. Imam i FCE i CAE sertifikare (mada kapiram da vecina ljudi koji upisuju engleski imaju to), tako da priprema za te ispite dodje negde i priprema za prijemni. Da li je prijemni tezak i na koji nacin se polaze engleski? Cuo sam da se polaze iz 4 dela (a moguce je i da sam pogresno cuo :D ). Da li je velika konkurencija? I da li mozda neko moze da mi preporuci neku literaturu, knjigu, testove, bilo sta sto bi mi pomoglo u pripremi? Unapred hvala! :D

Да ли постоји неко ко би могао да ме упути које звање добијам ако завршим српски језик и књижевност, а које ако завршим општу лингвистику и шта са чим могу да радим? И сад стварно не знам шта би било паметније да упишем, подједнако волим и једно и друго. Да ли би неко могао да подели своја искуства у вези с овим групама? Хвала унапред.
И мене занима одговор на ово. То јест, мене занима углавном за лингвистику. Је л' то баш чиста лингвистика? Или има књижевности и сл. И колико је уопште добра општа лингвистика. Мислим, колико се научи? Ајде, ја се нећу унапред захвалити да се и ја не испалим. :P

Planiram da upisem engleski, pa imam nekoliko pitanja. Poceo sam da se spremam odavno. Imam i FCE i CAE sertifikare (mada kapiram da vecina ljudi koji upisuju engleski imaju to), tako da priprema za te ispite dodje negde i priprema za prijemni. Da li je prijemni tezak i na koji nacin se polaze engleski? Cuo sam da se polaze iz 4 dela (a moguce je i da sam pogresno cuo :D ). Da li je velika konkurencija? I da li mozda neko moze da mi preporuci neku literaturu, knjigu, testove, bilo sta sto bi mi pomoglo u pripremi? Unapred hvala! :D

Konkurencija - velika!

Ne polaze se iz 4 dela, nego iz 3, ali sva tri odjednom.
Znaci, prvo dobijes koverat u kome su pitanja iz gramatike, i za njih imas 45 minuta (ili ceo sat, zaboravio sam). Pitanja su na zaokruzivanje.
Zatim imas listening comperhension. O cemu se radi? Puste na razglas neku diskusiju sa kasete (koju ja uopste nisam cuo, jer je zvuk uzasno los, a sala neakusticna!!), a ti prvi put slusas... onda puste jos jednom, a ti paralelno zaokruzujes pitanja koja imas pred sobom a u vezi su sa tekstom.
Onda dobijes temu da napises kraci esej. Teme su laganica... tipa... idealan raspust, najbolji rodjendanski poklon, zasto volis neki svoj hobi i slicno.

I na kraju imas srpski jezik. Jebee gramatika, pa ubija! Znaci, sve one sitne gramaticke detalje (glagolski oblici, nijanse u padezima i slicno...) moraju da se znaju do detalja.

Zna li neko koliko je prosle godine trebalo minimum bodova za upis na grcki jezik,ruski,kineski i holandski? Da li treba puno bodova za ove grupe? Cuo sam da je na grckom velika konkurencija da li je to istina? Na primer ako ne upadnem na grcki,da li mogu da upadnem na ruski ili jezik koji zelim?

Back