Filološki fakultet

E ovako, sad : ja sam diplomirala u januaru, u roku, na grupi za opštu lingvistiku (a statistika vam je sledeća: od nas 60 koji smo upisali diplomiralo nas je 4 do sada). Mogu vam reći da nije bilo lako - većina literature nam je bila na engleskom, ali nije bilo ni nenormalno teško. Zapravo, samo je stvar da sediš i učiš. Znam da ima razlike među smerovima, na nekima je lakše na nekima teže, i da, čula sam za 05 da je takva, ali : Poenta je da ko hoće, taj i može!

Cao svima, ja sam sa Filoloskog, vec godinama... :confused: Malo su me rastuzile vase price, stvarno mislim da nesto na filoloskom treba menjati, i to detaljno... Ja sam na srpskom, i vecina mojih koleginica nije uspela da zavrsi u normalnom roku (do 6 godina). Ja sam tek ove godine upisala cetvrtu, i jos uvek imam uslovni refleks da kada me neko pita koja sam godina kazem - treca :roll: Navika je to! :lol: Shta znam, ja necu da odustanem, jer sam ipak upisala nesto sto je u sustini lepo, i mnogo za mene lepse nego da radim u nekoj multinacionalnoj kompaniji sa kodeksom oblacenja i ponasanja, i ciframa, i statistikom, i svime sto me ne zanima... O.K. bilo bi mi draze da me zanima neshto shto donosi parice, i shto je in, ali mene to ne zanima, i to je to. Nikada ne bih mogla da radim neki dosadan kancelarijski posao, tako da bez obzira na probleme, ako neko zaista voli knjizevnost ili jezik, i ne pronalazi se ni u cemu drugom, neka upise filoloski. ;) Ne kazem da kod nas nema nevaspitanih ,,teta na shalterima`` i zlih asistenata, ali to ne treba da nekome bude prepreka da upise ono sto voli, ako voli. ;) Pozzz svima, i verujte u sebe! :)

Pa, jako dugo, vec 10 godinica, nisam bas ponosna na sebe... Sa druge strane, nije da se pravdam, ali stvarno sam imala frku u porodici ( ne bih zaista o tome ) pa nije ni cudo... I pored toga, lepo sam radila kao novinar i dobro su mi dosli neki ispiti koje sam fino naucila, recimo realizam kod Ivanica, ili Lomparev romantizam. Spremala sam ih jako dugo, ali sam zato puno naucila. Nije mi vazno da li studiram 4 ili 40 godina, za mene je vazno sto sam sigurna da sam upisala ono sto volim. I, da budem iskrena, cetvrtu sam upisala tek kada sam to rashcistila sama sa sobom... I ja sam vec nekoliko puta htela da odustanem i predjem negde na neki drugi fakultet, i o.k. mi je ko tako odluci, ali ja se tamo ne pronalazim. Da su mi posao i pare bile najvazniji motiv za upisivanje fakulteta, otisla bih na neki prirodni ili na ekonomiju. Filoloski i pored svih zamerki, ima sta da pruzi studentima. I nije fakultet kriv sto sam ja bila neodgovorna i sto sam visila u M&M-u (to je kafic na fakultetu) umesto na predavanjima ili u biblioteci. Neke od onih koje su tako radile sada su asistenti, ili rade u Institutu, uglavnom, zavrsile su, dakle moguce je, i mogla sam i ja da sam bila vrednija.

Ma ko će bre da ženi jezičaru :lol::lol:

Danas saljem svoj prvi komentar i bas sam uzivala u svemu sto je napisano na ovu temu. Godine 2002. diplomirala sam na Odsjeku za srpski jezik i knjizevnost u Banjaluci. Radila sam kao lektor, sekretarica, administrator, blagajnik i svasta nsto, ali nikad u prosvjeti jer je tu najteze uci, pogotovo ako nemate nikakvih veza.

ALI SAM SE UDALAA!!!!!:cool::cool::cool:

Ja sam profesor ruskog jezika i knjizevnosti...meni je recimo, jako tesko da nadjem posao u prosveti, a to mi je bila zelja...doduse, predavala sam jedan semestar na VPS...pored prevodilastva...
Danas radim u ruskoj kompaniji, mada do pre par godina je bilo tesko naci posao....zadovoljna sam...prezadovoljna sto mogu da koristim jezik koji obozavam i sto sam u struci.....ipak nisam dzaba studirala...heheh....i ugrizli su se za jezik svi oni koji su me obeshrabrivali....

joj i ja sam na filoloskom..
ma ljudi definitivno potvrdjeno pravilo-vredni zavrsavaju fakultete-vredni i 'ladni
gotovo da nema veze sa talentom...
znam dosta dipl netalentovanih tako da...
mene zivo interesuje zasto sam polagala socijalnu ekologiju!
u svakom slucaju-i pored neprijatnih salterusa,sujetnih profesora,i pored veselog Krce koji je stalno na nekim odmorima...i like it...
mozda jer ne znam za bolje-a mozda jer sam se pomirila sa sudbinom..pa sta sad...ja sam tek stigla do polovine studija..ima da se krckam jos ihahaj [

ja sam prva godina, zanima me zna li neko nesto o studiranju 2 smera na filoloskom? da li je izvodljivo?
razmisljala sam da upisem engleski, ali gledajuci njihov raspored, nisam sigurna kako bih to postigla, posto mi deluje da je smer prilicno zahtevan.
i moze li se na oba biti na budzetu? :D

Je l' si na Filoloskom u BG-u? Koja katedra?

Po Statutu Filoloskog, mogu uporedne. U praxi - kako se dogovoris sa Malishom.
Da bi upisala uporedne, moras da imas 97 bodova, tj. da ocistis sve sa svoje maticne katedre + da pokupis 37 poena sa katedre koju zelis da upises. Drugu godinu bi bila na maticnoj na budzetu, a morala bi da placas uporednu grupu, i to za koliko se iscenjkas sa Malishom. Da bi upisala trecu na budzetu (i to ako ima mesta), moras da imas ociscenu celu prvu i drugu na obe grupe.

Zavisi sa koje si katedre i koliko ti sa tvoje maticne katedre zele da ti izadju u susret sa uporednim, posto, koliko ja znam, na engleskom je prisustvo obavezno, bukvalno prozivaju svaki cas.

Jos pitanja? :)

Back