Filološki fakultet

Meni najbolje ide strpljenje. Mogu pazljivo i dugo da slusam ljude i da ne mislim da mlate praznu slamu. To je valjda od citanja onolikih knjiga. I pamcenje sam uvezbala, i podvlacenje markerom bitnih stvari... :) Malo se salim, malo ima istine u tome.
A nekako sam citanje uvek povezivala sa detektivskim poslom. Moras sirom da drzis oci otvorene, prvo da se ne bi uspavao, a drugo da bi istazio sta se tu "u stvari dogadja" da bi mogao pravilno da povezujes detalje i smestas ih u odredjene foldere u glavi.
[SIZE=1]Ah, kako ja volim da odgovaram knjizevnost! Sve je to jedna velika igra...[/SIZE]

Kedi:
Meni najbolje ide strpljenje. Mogu pazljivo i dugo da slusam ljude i da ne mislim da mlate praznu slamu. To je valjda od citanja onolikih knjiga. I pamcenje sam uvezbala, i podvlacenje markerom bitnih stvari... :) Malo se salim, malo ima istine u tome.
A nekako sam citanje uvek povezivala sa detektivskim poslom. Moras sirom da drzis oci otvorene, prvo da se ne bi uspavao, a drugo da bi istazio sta se tu "u stvari dogadja" da bi mogao pravilno da povezujes detalje i smestas ih u odredjene foldere u glavi.
[SIZE=1]Ah, kako ja volim da odgovaram knjizevnost! Sve je to jedna velika igra...[/SIZE]

Pa to si i ti rodjeni novinar? To je to, ukrštanje činjenica , široka kultura i umeće slušanja ;)

A radno vreme flexi, divota! :D

( I ja volim književnost...dole god nije OBAVEZNA :roll: )

prema potrebama studenata, Iskrojenim tako da zadovoljavaju potrebe i želje korisnika fakulteta.
Modul je kurs, interaktivni - workshop, radionica, predavanje bez "rampe" , ne Ex catedra nego kao prezentacija sa javnom debatom.

Paradoksalno, meni novinarstvo nikada nije palo na pamet! Ne salim se, ozbiljna sam!
Moje drugarice su jos u srednjoj skoli pocele da se interesuju za to. Skolske novine, Prekobrojci, ili kako se vec zvala ona emislija...
Sutra te pp-isem za onu lekturu...

Pa :)
Vazno je da ti imas sve informacije. Tako, pa ako upiujes da znas gde si stigao! :lol:

MOJ savet je - izaberi neki faks koji ide po Bolonji. Izracunaj sam - 3 godine studiranja ili 7 godina (koliko je prosek studiranja na nivou FF), sta ti vise odgovara? Odluka je tvoja.

a sta bi uopste upisao/la na filolskom? mozda ima neko sa te katedre, pa da dobijes informacije iz prve ruke...

Betty, ide i filoloski po bolonji, samo 4 godine (jedino je anglistika uvela stepenovanje - posle 3 godine mozes da uzmes diplomu)

hahahaha...super ti je pitanje! :lol:

Schatje, cula sam da su vrlo nakaradno uveli bolonju: iscepkali ispit na kolkvijume i testove, a NISU smanjili obim gradiva (književnog)
Tako da, praktilno, ako spremaš 2 semestra REDOVNO možeš da položiš svega dva ili tri ispita! A gde je ostalo....kamo to :?

schatje:
pa ne znam kako je na svim katedrama, ali cujem da bolonjci na mojoj cupaju kosu... dodali su ima jos dva ispita na drugoj, a dva stara su spojili u jedan... uzas
Upravo, Ono sto je bilo ionako obimno, sa je jos vece, a zbog prilagodjavanja su uveli JOS ispita!
Nakaradno.
Prica se da nisu u stanju da odvoje bitno od nebitnog (ili: manje bitnog, da ne diramo u sujetu), da profesori nisu kadri da SAMI izbace iz svojih oredmeta viskove i da ih tako preformatiraju u skladu sa principima RELEVANTNOG i UPOTREBLJIVOG znanja.
btw. a sustina bolonje sta je?

... само што већина издавачких кућа уопште и не запошљава лекторе. А пошто су им и преводиоци приучени, стил и граматика у њиховим издањима могу да вам дигну сву косу на глави. Ако и видите наведено име лектора на некој књизи, то уопште не значи ни да је тај несрећник икад видео тај текст.

Новинске куће (углавном) имају лекторе, али њих нема тако много, и та места су већ заузета.

Посао преводиоца једва да и постоји више (осим евентуално за енглески језик). Обично се тражи секретарица која ће да "ради све радње" од кувања кафе преко дочекивања странаца на аеродрому до превођења техничке документације.

Нису баш неки изгледи, а?

Back