Filološki fakultet

Hm....ne govorimo ovde o parama nego o relevantnosti znanja :idea:

Ja sam napustila Filološki, i to iz statusa apsolventa. Za tvoju informaciju, to nije bila baš laka odluka ;) Ali, jedina koja nekuda može da vodi!
I nisam jedina - ljudi se ISPISUJU :lol: Nije masovno...ali će da bude, ako se hitno nešto ne promeni, neki privatni fakulteti se već utrkuju za VIP / perspektivne apsolvente ;)

Ponavljam, za mene je heroj svako ko diplomira. U idealnoj situaciji (to je kod nas valjda živeti do 30. sa roditeljima i od njihovih para ) svako bi diplomirao na FF :lol:

FF, uvek ću te voleti :P

(ali nesrećno, jbg :lol: )

Na Japanskom je super, oni u prvoj godini kao u petom razredu iz engleskog imaju knjige sa sliciama i uce kako se kaze olovka, tabla, stolica, i oni kad zavrse fakultet imaju nivo znanja kao nivo engleskog kad zavrsis osmi razred osnovne skole, to je bas simpatican fakultet, ne samo japanski, nego svi jezici koji tek pocinju da se uce na fakultetu od pocetka. Ja da nisam upisala geografiju upisala bih Italijanski, izmedju italijanskog i geografije odlucila sam se za geografiju samo zbog toga sto ima nesto i da se radi kad se zavrsi geografija.

samuilov:
Jao ljudi pomagajte!Da li da uopste upisem FF?
NE!
Osim engleskog eventualno, a tu ima da rodis mecku.
Sta uostalom znaci filolog ? Ljubitelj predmetnog jezika i kulture !?
Nisi profesor, a nisi ni prevodilac. Jednostavno, nemas zanimanje i znanje koje je upotrebljivo na trzistu rada. Kome jos u ovoj zemlji trebaju ljudi sa nepotpunim znanjem japanskog, arapskog, poljskog, ceskog!? Uostalom pitaj na birou za zaposljavanje koji su im kadrovi suficitarni pa ce ti sve biti jasno. Baci se na ekonomiju, pravo, tehnicke nauke.
Aj pa pamet u glavu.

Poz narode!

Ja sam druga godina gimn, drustveni smer i htela bih da upisem spanski ali,jako se bojim.stvar je u tome da ja znam spanski dobro ali,nikad nisam isla na casove.Pa da li ce biti dovoljno ako dve godine da idem na casove?
Sta treba da se uradi da bi se dobila neka stipendija ako ima naravno,i da se ide u Spaniju..?Ako bi neko mogao da kaze kakvi su Beogradjani posto cu se najverovatnije preseliti tamo
Thanks unapred ;)

Cuj, kakvi su Beogradjani.
Pa to je relativno.
Ja sam takodje dosao u Beograd na studije i to bas na Filoloski (knjizevnost). Svi smo mi kada krenemo na faks, pa tako i Beogradjani, u slicnom problemu, samo je stvar u tome sto je njima mnogo lakse jer ne menjaju svoju prirodnu sredinu.
S druge strane mi koji dodjemo u Beograd iz provincije naucimo mnogo zivotnih lekcija koje kasnije mogu da nam budu od koristi a koje jedan prosecan Beogradjanin ne nauci.
S obzirom da ih bude vise koji su zajedno isli u srednju skolu, u pocetku se drze jedni drugih i ne druze sa ostalima ali se i to promeni. TAko je bar kod mene na grupi

O stanju na jezicima ništa ne znam, ali na književnosti baš i nema ništa što bilo toliko teško niti razloga za odustajanje. Doduše, uvek su studenti odlazili na prvoj i drugoj godini i to je tako na svim fakultetima. Ali od nas 30 sa grupe, za 4,5 godina diplomiralo je 20 ljudi, četvoro se vuklo, ostali odustali zbog antičke književnosti ili slično... I u nekom dužem periodu posle diplomiranja gotovo svi magistrirali i ima 6 doktora nauka. A nismo bili ni štreberi niti smo nešto skapavali učeći...
Takoše, osim u školi, može se raditi kao novinar, lektor, bibliotekar.
Od nekih od tih poslova se čak može pristojno živeti.
Naravno, za sve je potrebna ljubav

Sigurno jeste ...

Nego , kako stojimo godinu dana kasnije ???

Jel ima neko da je zavrsio faks u medjuvremenu ?
Jel ima neka promena koja nama propalim studentima moze dobro da dodje ?
Jel pita neko za nas ?
Jel Filoloski jos na Studentskom trgu br. 3 ???

Skoro da sam i zaboravila na Filoloski fakultet , kad dodje grozni oktobarski ispitni rok i jurenje uslova i setih se ..
Traume iz detinjstva lako se vracaju , nisam ni svesna bila koliko sam ih dobila na Filolskom , al sad sam svesna ...i jos kivnija ...

Nadam se d ce ovo biti zadnji oktobar u kom cu juriti uslov , i zadnja godina u kojoj cu mrzeti oktobar , i da cu se konacno dokopati te zadnje godine studija , pa da jednom i ja , posle 10 godina studiranja postanem apsolvent ...

Jel trebalo da umesto zadnja napisem poslednja ???

Slucajno naleteh na vasa pisanija, jako mi je zao sto ste toliko ogorcene na Filoloski fakultet...Ja sam sa Svetske, II godina...Ne kazem da niste u pravu, haos na filoloskom je normalna stvar, ali ici linijom manjeg otpora nikako nije i ne treba da bude pravi izbor...Kakav crni Megatrend i ALU...A prica o 50 000 str. za moj ispit...molim te, ovi ispiti se ne broje stranicama...a i nema ih toliko...

A da li samo ja mislim da filoloski upisuje previse studenata? Gde svi koji diplomiraju da nadju posao u struci? Ja sam prethodne tri godine (i malo vise) bio vrlo zagrejan za Filoloski, do skoro sam bio ubedjen da cu upisati ruski, ali sam se onda zapitao sledece: "Kome danas uopste treba slavistika?" A to pitanje bih mogao da prosirim i na ostale grane. Danas je prevodilastvo takodje potpuno potcenjeno (ili mi se cini?), jer koga briga sto nije pravilno ni lepo, kad se razume (aaaaa!). Ostaje rad u prosveti, znamo kakvoj, eventualno drzanje casova privatnih nekoj decurliji (a sta ako je covek zavrsio slovacki ili holandski?). Naravno, mozda je neko vrlo uspesan, pa ostane asistent (potrcko kako ja to volim da nazovem), mada, posto je ovo Srbija, cisto sumnjam da su uspeh i znanje jedini kriterijumi za ostajanje na fakultetu...
Zato sam odlucio da se slavistikom bavim kod kuce, i ovako sam do sada procitao nekoliko fakultetskih udzbenika, a da svoj dar za jezike i ozbiljan pristup koji prema njima imam, zdruzim sa nekom drugom naukom i tako okusam svoju srecu.

A da li samo ja mislim da filoloski upisuje previse studenata? Gde svi koji diplomiraju da nadju posao u struci? Ja sam prethodne tri godine (i malo vise) bio vrlo zagrejan za Filoloski, do skoro sam bio ubedjen da cu upisati ruski, ali sam se onda zapitao sledece: "Kome danas uopste treba slavistika?" A to pitanje bih mogao da prosirim i na ostale grane. Danas je prevodilastvo takodje potpuno potcenjeno (ili mi se cini?), jer koga briga sto nije pravilno ni lepo, kad se razume (aaaaa!). Ostaje rad u prosveti, znamo kakvoj, eventualno drzanje casova privatnih nekoj decurliji (a sta ako je covek zavrsio slovacki ili holandski?). Naravno, mozda je neko vrlo uspesan, pa ostane asistent (potrcko kako ja to volim da nazovem), mada, posto je ovo Srbija, cisto sumnjam da su uspeh i znanje jedini kriterijumi za ostajanje na fakultetu...
Zato sam odlucio da se slavistikom bavim kod kuce, i ovako sam do sada procitao nekoliko fakultetskih udzbenika, a da svoj dar za jezike i ozbiljan pristup koji prema njima imam, zdruzim sa nekom drugom naukom i tako okusam svoju srecu.

cekaj bwe stani malo....:) a na s i Rusa 300 milijUna....a Gasprom a chuda....:-D

Citam vase postove i prosto ne mogu da verujem da je takvo sr*nje na Filoloskom u Bg-u.
Ja sam ove godine upisao srpsku knjizevnost na Filozofskom u NS-u i moram da priznam da ste me malo zabrinuli. Knjizevnost volim vise od svega, posebno spisateljstvo, ali nema sanse da cu ja da studiram 10 godina. Ako okinem jednu pa jos jednu napustam sve i ici cu i kopati njivu radije!

Back