Filoloska GIMNAZIJA

• Začetnik teme Začetnik teme Ikona
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Zove se Knjizevna olimpijada. Ove godine su za osnovnu skolu podelili obicno takmicenje iz srpskog na to i na gramatiku, pa me zanima ima li Knjizevna olimpijada isti status, ili je nesto sporedno.

Ako se rangira (opstinsko, gradsko, republicko), onda se verovatno racuna. Mada nisam sigurna zato sto je uvedeno tek ove godine. Idi do skole pa pitaj sekretara, on ce sigurno znati :)

Imam pitanje, posto bih voleo da se prebacim u filolosku u drugoj godini :D
Ako se prebacujem, da li mogu da se prebacim (s dovoljno jakom vezom) na jezik koji nisam ucio do sada? Ako da, da li taj jezik polazem vanredno, sta se onda desava?
Sumnjam, posto se na pocetku svake godine prima tacno odredjen broj ucenika u svako odeljenje (npr. 24 za engleski, 12 za kineski itd.) pa su odeljenja obicno vec maksimalno ispunjena.

Imam pitanje, posto bih voleo da se prebacim u filolosku u drugoj godini :D
Ako se prebacujem, da li mogu da se prebacim (s dovoljno jakom vezom) na jezik koji nisam ucio do sada? Ako da, da li taj jezik polazem vanredno, sta se onda desava?
Takodje mislim da bi morao da krenes od prve godine, znaci standardno da polozis prijemni i vidis da li si upao. Ne bi mogao da se prebacis direktno u drugu godinu. Tako su nam pricali na pripremama kad sam se ja upisivala...

- - - - - - - - - -

RiverSong, ko ti predaje engleski?
Sotona

Ovako, dakle ja sam sada sedmi razred, pa se dvoumim između treće i filološke.Meni je engleski prvi jezik, a nemački drugi.Zanima me kako sad to ide, da li ja moram da učim nemački ako stavim da engleski hoću kao prvi jezik ili šta? Ja nemački užasno znam (ne znam) :lol: ... Ako odaberem da ipak ucim i nemački, mogu li da odaberem još jedan strani jezik, i učim li ja to sve četiri godine? Kakvi su nastavnici? Vode li na takmičenja? Zanima me i da li je nastavnik geografije strog ? :roll: Kako se uči biologija, pošto bih želela da upišem medicinu posle gimnazije ? Koliko se vrednuju takmičenja ( tipa gramatika iz srpskog i književna olimpijada) ? Hvala unapred :bye:

Ovako, dakle ja sam sada sedmi razred, pa se dvoumim između treće i filološke.Meni je engleski prvi jezik, a nemački drugi.Zanima me kako sad to ide, da li ja moram da učim nemački ako stavim da engleski hoću kao prvi jezik ili šta? Ja nemački užasno znam (ne znam) :lol: ... Ako odaberem da ipak ucim i nemački, mogu li da odaberem još jedan strani jezik, i učim li ja to sve četiri godine? Kakvi su nastavnici? Vode li na takmičenja? Zanima me i da li je nastavnik geografije strog ? :roll: Kako se uči biologija, pošto bih želela da upišem medicinu posle gimnazije ? Koliko se vrednuju takmičenja ( tipa gramatika iz srpskog i književna olimpijada) ? Hvala unapred :bye:

Ne moras da ucis nemacki; dovoljno je da stavis pod zeljeni jezik neki koji se uci ispocetka (npr. kineski, spanski itd.), pa ce ti drugi jezik biti engleski. Alternativno, mozes i da stavis engleski kao prvi a da ti drugi bude neki koji se uci ispocetka ili nemacki. Ako odaberes nemacki kao prvi, da, ucis ga sve cetiri godine ali ces imati i drugi strani jezik (mislim da tad moze bilo koji osim ruskog i francuskog, posto ih nisi imao u osnovnoj), ali ces takodje morati i da ga polazes na prijemnom za upis u Filolosku.
Tesko da ces moci da upises neki prirodni fakultet posle Filoloske, posto mnogo prirodnih nauka su u nastavnom programu samo dve godine, pa se posle zamenjuju raznim drustvenim (prevodjenje, sociologija itd.), tako da ne bi imao dovoljno znanja. Biologiju ucis samo drugu i trecu godinu.
Za takmicenja, mislis li kao u samoj skoli, (koliko ce ti neko biti posvecen njima) ili u osnovnoj pa bodovi za upis? Ako mislis na ovo drugo, racunaju se samo diplome iz 8. razreda. Prvo, drugo ili trece mesto na republickom iz nekog jezika (ukljucujuci i knjizevnost i gramatiku) daje 60 poena za upis u Filolosku, sto je realno skoro siguran upis. Sve ispod toga ne daje nista. Takodje, pominje informator 20 poena ako imas prvo mesto na internacionalnom takmicenju, ali takva se desavaju samo iz matematike, mislim.
Ne bih mogao da ti pomognem oko nastavnika, posto upisujem ove godine, 8. sam razred. :)

Poslednja izmena:

Ako stavis engleski kao prvi jezik, drugi ce ti biti nemacki jezik.
Ako stavis nemacki kao prvi jezik, drugi ce ti biti engleski, a na prijemnom ces polagati srpski jezik i knjizevnost i nemacki. Kako god da odaberes, oba jezika ucis sve cetiri godine, naravno. Od druge godine mozes fakultativno da ucis jezike i to se ne ocenjuje.
Ako ne zelis da upises nemacki, onda izaberi neki od jezika koji se uce od pocetka (klasicni jezici, italijanski, spanski, kineski, japanski). Koji god jezik (od ovih navedenih) da izaberes, drugi ce ti biti engleski i polagaces prijemni iz srpskog jezika i knjizevnosti i engleskog.
Nastavnici nisu losi (mislim na one koji su meni zapali).
Geograficarka nije stroga, ne zahteva da se uci mnogo gradiva, vec samo ono osnovno, ali trazi znanje! Ona uglavnom diktira, te ucimo iz sveske. Geografiju imas dve godine, tako da u prvom razredu ucis gradivo prve i delom druge godine. Gradivo druge godine zavrsavate u drugom razredu i pocinje gradivo trece godine koje zavrsavas na kraju druge godine.
Posto sam prvi razred, nemam jos uvek biologiju, ali sam cula za nastavnika biologije Cicka za kojeg kazu da je strog...
Sto se tice takmicenja, zavisi na koja zelis da ides i koji ti profesor zapadne...
Od takmicenja se vrednuju prva tri mesta na republickim takmicenjima iz srpskog jezika i stranih jezika. (ali samo u 8. razredu!)
Nadam se da sam pomogla. :)

Geograficarka nije stroga, ne zahteva da se uci mnogo gradiva, vec samo ono osnovno, ali trazi znanje! Ona uglavnom diktira, te ucimo iz sveske. Geografiju imas dve godine, tako da u prvom razredu ucis gradivo prve i delom druge godine. Gradivo druge godine zavrsavate u drugom razredu i pocinje gradivo trece godine koje zavrsavas na kraju druge godine.
U tom slučaju se definitivno odlučujem za filološku... Najviše me je geografija brinula :D
Hvala puno :)

Imam 14 godina i sad cu u 8. razred.Razmisljam o tome da upisem filolosku gimnaziju i zanimame par stvari.
1)Da li moram da imam prosek 5,00? Svake godine sam bila odlicna ali ne 5,00.
2)Koliko se djaka prima za engleski i nemacki jezik?
3)Koliko kostaju pripreme?

Nije hitno hvala na pomoci :D

Imam 14 godina i sad cu u 8. razred.Razmisljam o tome da upisem filolosku gimnaziju i zanimame par stvari.
1)Da li moram da imam prosek 5,00? Svake godine sam bila odlicna ali ne 5,00.
2)Koliko se djaka prima za engleski i nemacki jezik?
3)Koliko kostaju pripreme?

Nije hitno hvala na pomoci :D

1) Naravno da ne moras da imas prosek 5.00! Odlican uspeh je potpuno dovoljan; i vrlo dobri ucenici su uspeli da upisu ovu skolu zato sto su se dosta dobro spremili za prijemni. Prijemni je najvazniji, tu dobijas najvise poena!
2) Svako odeljenje prima 24 ucenika (sem spansko - italijanskog i kinesko - japanskog koji primaju po 12 ucenika za svaki od navedenih jezika). Jezici se uce po grupama. (12 ucenika je u jednoj grupi, bez obzira da li je u pitanju engleski odeljenje ili kinesko. Samo se latinski uci zajedno.)
3) Pripreme su kostale oko 37000 dinara, nisam sigurna. Svake godine varira, najbolje je da pozoves skolu sledece skolske godine i pitas. Pripreme pocinju jos u decembru, ja mislim...)
Srecno sledece godine! :)

Back