Filoloska GIMNAZIJA

• Začetnik teme Začetnik teme Ikona
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Људи, потребна ми је ваша помоћ. Желела бих да упишем Филолошку гимназију у Београду следеће године (први разред=школска 2013/2014) , али имам пуно недоумица. Кренућу редом.

Не знам за који смер да се определим. Највише ме привлачи енглески, јер ми он најбоље иде. Међутим, онда ћу као 2. језик имати руски, који волим, и за који имам одређене предиспозиције (добар нагласак), али који у основној нисам успела да научим онолико колико мислим да ће ми бити потребно у Филолошкој. Као остале могућности разматрам италијански, шпански или класични смер. Ако неко може више да ми каже о предметима на класичном смеру, била бих му веома захвална.

У суштини, ја бих да упишем Филолошку гимназију зато што волим српски језик за који имам дара. Свиђа ми се идеја одвојених часова граматике и књижевности.

Волела бих да сазнам нешто више о професорима којиби ми предавали, првенствено за енглески смер. Претпостављам да би ми професорка енглеског била разредна?
Највише ме интересује квалитет часова српског (гр+књ), енглеског, руског, историје. То подразумева и професора, такође. Од осталих предмета ме интересују математика, информатика,физичко, географија.

Онда, колико је тешко имати све петице на полугођу, а колико на крају године? Питам то због тога што не бих желела да завршим школу са пола мозга, а да останем без знања, али, са друге стране, нећу да ме нека будала оцени слабије него што заслужујем из хира. И, пошто сам, као што се вероватно већ дало закључити, исувише амбициозна, шта је потребно да би неко био изабран за ђака генерације? Да ли школа допушта одсуство због Петнице и сличних активности?

У каквом су стању кабинети, имате ли потребне услове за рад? Колико се часова отприлике има дневно? Сме ли да се касни (видех на неком клипу да постоји самозатварајућа ограда :) ) ? Одсуство због болести, како стоје с тим? Постоје ли додатне наставе за такмичења? Секције (драмска, новинарска, лингвистичка, књижевна)?

Опет се враћам на професоре. Опишите их што детаљније можете, молим вас!!! Дајте неки савет, који би вам значио кад сте били у мојој ситуацији. Ех, да! Друштво. Претпостављам да неће бити пуно дечака, што ми и не представља проблем. Међутим, одбија ме то што је неко написао да у школи има припадница лезбејске популације. У такво друштво не бих да залазим, као ни у дрогу, секте, претерано опијање. Знам да тога има свуда, али има ли га у Филолошкој више него у осталим гимназијама?

По вашем мишљењу, да ли се заиста добије квалитетније знање језика у овој гимназији? Колико ће ми то значити ако одлучим да упишем Филолошки факултет (смер српска књижевност и језик, или светска књижевност)? Да ли ћу имати довољно за знања за студије права, историје или филозофије? Да ли бих могла да упишем студије у иностранству?

Једно мало опуштеније питање, где се иде на екскурзије? Волела бих да посетим стране земље са школом.

Хвала свима унапред на одговорима!!! :heart:

Ja sam upisala Filološku gimnaziju ove godine, englesko odeljenje. xD I postajem sve očajnija što se traženja cimerke tiče (nisam iz Beograda), jer su sve 'matore' i smetaju im moje godine, a ne nameravam da idem u dom. I eto, ovo je očajnička mera, ako ima zainteresovanih za cimerisanje sa mnom, neka se jave u inboks. :'D Mada znam da ova očajnička mera neće uspeti, OH WELL, neka mi je Bog u pomoći onda.

Pravo Ime, posto jos nisam krenuo u prvi razred Filoloske gimnazije, bojim se da ne bih mogao da ti dam bas najpotpunije informacije. :)
Ako ti engleski ide dobro, onda ti predlazem da se opredelis za taj jezik. Ruski bi, kao drugi jezik, imala 3 puta nedeljno. Ne boj se toga, jer ne ocekuju oni da ga znas savrseno, ipak ucis od petog razreda, zar ne? Za izostanke nisam siguran, mada sam cuo da je u gotovo svakoj gimnaziji to problem. Pripreme za takmicenja svakako postoje, Filoloska gimnazija svake godine ima dosta nagrada sa republickih takmicenja, posebno iz srpskog. Za sekcije sam cuo da postoje, ali opet nisam siguran. Decaka nema puno, a to za lezbejke prvi put cujem. o.o Za drogu, opijanje i ostale gluposti, takodje. Naravno da ces steci bolje i opsirnije znanje jezika, zato skola i postoji. :) Ima i strucnih predmeta koji ce te bolje lingvisticki osposobiti. Za ekskurzije sam cuo da se ide svuda, ali me ne drzi za rec. :)
To je sve sto ti za sada mogu reci. Kada krenem u skolu i bolje je upoznam, dobices i potpuniji odgovor. Pozdrav.. :)

U drugoj godini imas tri puta po 6 i dva puta po 7 casova.
Sto se ekskurzije tice, za prvu i drugu godinu nikad nije sigurno, a u trecoj se do skoro islo u Grcku, ali mi u novembru idemo u Prag. Cetvrta godina ide u Italiju.
Kapija je najobicnija, mozes da udjes kad god hoces, a sve zavisi od profesora da li ce ti dozvoliti da kasnis. Sve manje i manje sme da se odsustvuje iz skole, direktor cak ne daje ni slobodne dane za takmicenje (osim kada je u pitanju republicko).
Skola dopusta odsustvo ukoliko ides u Petnicu.
Maksaaa ♥ (istorija) :D

Poslednja izmena:
Људи, потребна ми је ваша помоћ. Желела бих да упишем Филолошку гимназију у Београду следеће године (први разред=школска 2013/2014) , али имам пуно недоумица. Кренућу редом.

Не знам за који смер да се определим. Највише ме привлачи енглески, јер ми он најбоље иде. Међутим, онда ћу као 2. језик имати руски, који волим, и за који имам одређене предиспозиције (добар нагласак), али који у основној нисам успела да научим онолико колико мислим да ће ми бити потребно у Филолошкој. Као остале могућности разматрам италијански, шпански или класични смер. Ако неко може више да ми каже о предметима на класичном смеру, била бих му веома захвална.

У суштини, ја бих да упишем Филолошку гимназију зато што волим српски језик за који имам дара. Свиђа ми се идеја одвојених часова граматике и књижевности.

Волела бих да сазнам нешто више о професорима којиби ми предавали, првенствено за енглески смер. Претпостављам да би ми професорка енглеског била разредна?
Највише ме интересује квалитет часова српског (гр+књ), енглеског, руског, историје. То подразумева и професора, такође. Од осталих предмета ме интересују математика, информатика,физичко, географија.

Онда, колико је тешко имати све петице на полугођу, а колико на крају године? Питам то због тога што не бих желела да завршим школу са пола мозга, а да останем без знања, али, са друге стране, нећу да ме нека будала оцени слабије него што заслужујем из хира. И, пошто сам, као што се вероватно већ дало закључити, исувише амбициозна, шта је потребно да би неко био изабран за ђака генерације? Да ли школа допушта одсуство због Петнице и сличних активности?

У каквом су стању кабинети, имате ли потребне услове за рад? Колико се часова отприлике има дневно? Сме ли да се касни (видех на неком клипу да постоји самозатварајућа ограда :) ) ? Одсуство због болести, како стоје с тим? Постоје ли додатне наставе за такмичења? Секције (драмска, новинарска, лингвистичка, књижевна)?

Опет се враћам на професоре. Опишите их што детаљније можете, молим вас!!! Дајте неки савет, који би вам значио кад сте били у мојој ситуацији. Ех, да! Друштво. Претпостављам да неће бити пуно дечака, што ми и не представља проблем. Међутим, одбија ме то што је неко написао да у школи има припадница лезбејске популације. У такво друштво не бих да залазим, као ни у дрогу, секте, претерано опијање. Знам да тога има свуда, али има ли га у Филолошкој више него у осталим гимназијама?

По вашем мишљењу, да ли се заиста добије квалитетније знање језика у овој гимназији? Колико ће ми то значити ако одлучим да упишем Филолошки факултет (смер српска књижевност и језик, или светска књижевност)? Да ли ћу имати довољно за знања за студије права, историје или филозофије? Да ли бих могла да упишем студије у иностранству?

Једно мало опуштеније питање, где се иде на екскурзије? Волела бих да посетим стране земље са школом.

Хвала свима унапред на одговорима!!! :heart:

Ukoliko ciljaš na sve petice i eventualno đaka generacije, a nisi sigurna da znaš ruski dovoljno dobro, nemoj da uzmeš englesko odeljenje (sa ruskim kao drugim jezikom). Nije vredno toga, jer koje god odeljenje da upišeš, imaćeš dovoljno engleskog da učiš, nemoj to da te brine. Italijanski ili španski bi bili dobar izbor. Za klasični nisam sigurna, ali znam da se 3 puta nedeljno uči latinski, 2 puta starogrčki - ili obrnuto - a postoji i poseban predmet OKN, tj. osnove klasičnih nauka. Mada to će ti bolje objasniti neko s tog smera.

Što se srpskog tiče, ako ti bude predavao Stevan (gramatiku), nerviraćeš se i može da ti se učini da nije fer ocenio, ali on je uvek fer. Samo što treba MNOGO i na vreme da se uči, da se shvati ozbiljno i da ga ne zamrziš. Ja sam imala 3 i na polugodištu i na kraju godine (mada mi je rekao da sam mogla više, ali 'ajde) i toliko sam se nervirala zbog toga jer obožavam srpski, ali kad bolje razmislim, nisam se nešto pretrgla sa učenjem teorije. U prvoj godini prvo se radi Jezik kao sredstvo komunikacije, onda svi dijalekti (to mi je jedini put da sam dobila 5, moram da priznam), pa čitava istorija jezika (samo i isključivo teorija), zatim počinju nivoi jezičkih jedinica: foneme/glasovi, morfeme/lekseme, sintagma i glasovne promene. U celoj godini ima oko 10 testova.
Književnost je meni mnogo gore pala. Ko god da ti predaje, namučićeš se ukoliko ne ostaviš pozitivan utisak na početku. Kad kažu da se pročita lektira/uradi domaći, uradi sve što treba, koliko god vremena trebalo (at least that's the way to Željka's heart). Mnogo se priča o delu, naša profesorka traži naše mišljenje koje, međutim, mora da se poklapa s njenim. Ako koristiš knjigu sa interpretacijama, ne dozvoli da neko sazna, bilo je problema kod nas u razredu sa profesorkom. Rade se epske i lirske pesme, Rani Jadi, Antigona, Ilijada, Biblija (ne cela doduše), Pakao, Dekameron i eventualno ako stignete Don Kihota, mada mi nismo.

Ne mora da znači da će ti profesorka engleskog biti razredna, ali može da se desi. Ako ti zapadne Jelena Rakić, moraćeš mnogo da učiš kod nje (bukvalno da sedneš i bubačiš reči napamet), ali će se na kraju isplatiti. Radi se sa englesko-engleskim rečnikom i na samom početku se uči fonetska transkripcija, koja može da deluje besmisleno, ali je korisna, pa bi valjalo da se nauči na vreme. Glavni domaći je da prepišete ceo tekst koji se uči (zbog vežbe spelovanja), sa izvlačenjem SVIH nepoznatih reči (i njihovom definicijom na engleskom, transkripcijom i primerom) i nepravilnih glagola. Takođe se piše esej od 250 reči jednom godišnje, na zadatu temu. Opet ponavljam, ako ne budeš u engleskom odeljenju, i dalje ćeš imati i više nego dovoljno engleskog (3 puta nedeljno) za učenje, tako da nije neka šteta, čak je i bolje ako upišeš neki drugi jezik kao prvi izbor.

Dnevno ima od 6 do 8 časova, kašnjenje nije poželjno, ali možeš da uđeš u školu i pored ograde bez problema. Što se tiče LGBT populacije, istina je da ih ima u većoj meri nego u nekoj drugoj školi, ali zaboga, ne treba to da bude problem, samo se ti koncentriši na učenje. :mrgreen: Nema tu "lošeg" društva, samo smo malo... ekscentrični.

/offtopic
Treba da idem sad, nastaviću ovo drugom prilikom, nadam se da će makar deo da pomogne.

Ljudi jel moze neko da mi objasni kako sve ovo funkcionise? D: zelim da upisem filolosku, sad idem u 8. razred, ali nesto se premisljam posto nisam 5,00 nego sam samo odlicna......engleski mi odlicno ide, najbolje znam u celom razredu, i srpski mi dobro ide, malo bolje knjizevnost nego gramatika, al ono...zelim da ucim engleski i spanski, posto spanski vec znam samo da usavrsim sve to, pa ako je neko raspolozen da mi pojasni kako sve ovo funkcionise? :)

Ja sam ove godine upisala Filolosku, pa ti mogu objasniti sve sto ima veze sa prijemnim ispitom.Nema veze sto nisi 5,00, vazno je da uradis dobro prijemni.Takodje,spanski se uci od pocetka, iako si ga ucila. Ako zelis da upises spanski, na prijemnom ces polagati srpski i engleski.Ima 7 odeljenja: englesko, rusko, francusko, nemacko, klasicno, kinesko - japansko i italijansko - spansko.U svakom odeljenju ima 24 ucenika,dakle 168 ucenika godisnje.Samo u kinesko - japanskom i spansko - italijanskom odeljenju primaju po 12 ucenika(kineskog, japanskog, spanskog i italijanskog) i onda ih spoje kao jedno odeljenje od 24 ucenika:(.Prijemni se polaze u junu.Sto se prijemnog tice, maksimum poena na oba testa je po 120 poena, dakle ukupno 240.Test si polozila ukoliko na oba testa imas vise od 50% uradjenog(60 poena).Ako bar na jednom testu imas manje od 60 bodova, nisi polozila.E sad, postoji pripremna nastava u Filoloskoj, koja pocinje u februaru i traje do kraja maja.Mozes da ides na pripremnu nastavu iz srpskog, knjizevnosti i engleskog(ili ruskog, francuskog, nemackog, zavisi sta zelis da upises).Ide se svake nedelje od 9h ujutru do 15h(dvocas srpski, dvocas knjizevnost i trocas engleski).Naravno, ne moras da ides na sva tri predmeta,mozes na jedan ili dva, to je tvoj izbor.Ja sam upisala sva tri,ali skoro da nisam ni isla, jer sam bila bolesna, pa sam beleske uzimala od drugarice. Ove godine je na prijemnom bilo neko gradivo koje ja nisam ucila u osnovnoj, ali je bilo na prijemnom, npr.knjizevnost, koje ima dosta na prijemnom.Obrati paznju i na istoriju jezika!Vrlo je korisna ta nastava, ja bih ti preporucila da tamo ides.Sjajan nacin da obnovis celo gradivo i naucis jos neke stvari koje se ne uce u osnovnoj:super:.Naravno, imas i kontrolne zadatke.Domaceg je bilo brdo i to iz engleskog, ali sam zato naucila nesto novo!!!Kosta 39.500 dinara.Isto su u "odeljenju" od 24 ucenika.
Elem, kad polozis prijemni, polazes i zavrsni, to moras.E onda kad saznas bodove, moras da doneses dokumenta(svedocanstva, potvrda o zavrsenom osnovnom obrazovanju, potvrda o broju oena sa zavrnog ispita, izvod iz maticne knjige rodjenih i ako imas Vukovu diplomu i diplomu sa republickog takmicenja iz nekog jezika).Popunjavas listu zelja, tj.jezike koje zelis da ti budu prvi.Ali pazi,vrlo je vazno kojim redom pises.Prvu zelju stavi kao jezik koji najvise volis,pa onda jezik koji manje volis itd.Tvoji bodovi:Bodovi sa prijemog ispita(max. 240),bodovi iz osnovne skole(max, 60),bodovi sa zavrsnog ispita(max. 40) i ako imas diplomu sa republickog takmicenja iz nekog jezika(60 poena).

Nadam se da si razumela i da ces upisati ovu skolu,pa da sevidimo sledece skoleske godine:bye:

@Nena97 Upravo si objasnila sve sto sam pokusavala da shvatim kroz ovih 35 strana. :D Mislim da sam sad 100% sigurna sta zelim da upisem.

Drago mi je da sam bila od pomoci!!!Obavezno idi na pripremnu nastavu ako nisi sigurna u vezi sa necim! Tamo odlicno objasnjavaju! Nista ne mozes izgubiti ako odes, samo mozes da dobijes.Od svih ucenika koji idu na pripremnu nastavu, 90% njih polozi prijemni!!!Svi iz moje grupe koji su isli na nastavu su polozili.Ali to nemoj da shvatis olako, vec knjigu u sake i radi ono sto volis, a to su jezici!!!

Enjoy...:bye:

Back