FIAT MULTIPLA-ljubitelji i vozači

Zdravo drugari ljubitelji multiple.Imam multiplu na metan koju vozim godinu i po daana i sve je bilo dobro do pre neki dan kada mi se pojavio problem.Auto mi radi normalno na benzinu ali cim prebaci na metan on se ugasi. U ovlascenom fiatovom servisu u Pancevu mi je bio tri dana i nisu uspeli da otklone kvar.Komjuter ne pokazuje nikakvu gresku,probali su drugu centralu,sa ispravnog vozila,lamba sondu,cistili dizne,navodno i regulator pritiska.kontrolisali elektro instalaciju metana.Danas sam ga doterao kuci jer oni neznaju sta mu je.Zahvaljujem svakom na pametnom predlogu,savetu,ili pomoci,jer voznja na benzinu je totalno ne rentabilna

cao svima, vec dva meseca vozim staru multiplu, imam problem sa kvacilom, naime kvacilo mi je mnogo tvrdo a samim tim i menjac, interesuje me dali bih morao da menjam celo kvacilo ili da radim ovo kao sto ste napisali na forumu i ako ste ljubazni pa da mi postavite sliku da vidim kako to sve izgleda jer se nalazim u italiji i ne bih isao kod ovih ovde majstora jer stvarno deru i znam da bi mi sigurno svaki predlozio da se sve to lepo zameni kao sto oni obicno i rade, jos jedna stvar na instumental tabli mi se sa vremena na vreme pali neka crvena lampica koja mi je totalno strana, nije voda, nije ulje ovo prvi put vidim. pre neki dan na pumpi pitah jednog coveka koji tamo radi, koliko sam ga razumeo rekao mi je da verovatno ima veze sa kvacilom i pitao me je da li mi je auto tvrd i dali trese a to bas i radi, tako da mislim da je ceo problem u toj sajli za kvacilo i tom popravkom bih sebi bas olaksao, stoga bih vas zamolio da mi postavite sliku da vidim kako to da izvedem. hvala

ODGOVOR ZA Ordinary Player:

Da li mislis na gas propan butan ili na metan?
Ja ti mogu reci za metan. Potrosnja po Beogradu sa voznjom u guzvi je izmedju 7 i 8 kg.

Otvoreni put: sipao sam na Kriogasu, presao 450 kilometara ispraznio rezervoar u Kumanovu i ponovo sipao. Voznja je bila izmedju 100 i 140 kmh.

Ako sipas u Cacku precices vise nego sa beogradskim metanom.

Za propan butan ne znam koliko trosi. To je Fiat Multipla G power.

Pogledaj po ranijim postovima, mislimda je neko postavljao slike. Meni je bilo tvrdo kvacilo sve dok nisam skinuo sajlu kvacila, dobro je ocistio WD sprejom od prljavstine sve dok nije cist sprej izlazio na drugom kraju bunzira, pa sam sipao ulje i na kraju tovatnu mast. Evo vec godinu dana tako vozim i kvacilo je mekano.

cao svima, vec dva meseca vozim staru multiplu, imam problem sa kvacilom, naime kvacilo mi je mnogo tvrdo a samim tim i menjac, interesuje me dali bih morao da menjam celo kvacilo ili da radim ovo kao sto ste napisali na forumu i ako ste ljubazni pa da mi postavite sliku da vidim kako to sve izgleda jer se nalazim u italiji i ne bih isao kod ovih ovde majstora jer stvarno deru i znam da bi mi sigurno svaki predlozio da se sve to lepo zameni kao sto oni obicno i rade, jos jedna stvar na instumental tabli mi se sa vremena na vreme pali neka crvena lampica koja mi je totalno strana, nije voda, nije ulje ovo prvi put vidim. pre neki dan na pumpi pitah jednog coveka koji tamo radi, koliko sam ga razumeo rekao mi je da verovatno ima veze sa kvacilom i pitao me je da li mi je auto tvrd i dali trese a to bas i radi, tako da mislim da je ceo problem u toj sajli za kvacilo i tom popravkom bih sebi bas olaksao, stoga bih vas zamolio da mi postavite sliku da vidim kako to da izvedem. hvala

Zdravo drugari ljubitelji multiple.Imam multiplu na metan koju vozim godinu i po daana i sve je bilo dobro do pre neki dan kada mi se pojavio problem.Auto mi radi normalno na benzinu ali cim prebaci na metan on se ugasi. U ovlascenom fiatovom servisu u Pancevu mi je bio tri dana i nisu uspeli da otklone kvar.Komjuter ne pokazuje nikakvu gresku,probali su drugu centralu,sa ispravnog vozila,lamba sondu,cistili dizne,navodno i regulator pritiska.kontrolisali elektro instalaciju metana.Danas sam ga doterao kuci jer oni neznaju sta mu je.Zahvaljujem svakom na pametnom predlogu,savetu,ili pomoci,jer voznja na benzinu je totalno ne rentabilna
Probaj dizne da ocistis , meni je prilikom prebacivanja trokirao, kao da je imao knedlu, otkada sam ocistio dizne mnogo je bolje.

Izgleda da sam otkrio problem.Rregulator pritiska nije propustao dovoljno gasa ,ali od kako sam mu izvadio papirni filter normalno prebacuje na metan.Sad mi se javio problem da mi elektro magnetni ventil na regulatoru ne zatvara kada ugasim auto pa imam stalni pritisak na diznama,sto je posledica otvaranja istog.Nadam se da cu i to da resim samo da dodjem do vremena.

Postovanje svima. Procitao sam ceo forum skoro nakon sto me je zena ubedjivala da treba kupiti multija (kako ga ona zove) jer ga njena drugarica ima. Naravno posto ne uzimam stvari zdravo za gotovo nakon kraceg guglanja sam dosao ovde i saznao mnogo korisnih stvari ali najvaznije da skoro niko nema ruznu rec za ova kola pa sam ga uzeo u razmatranje iako sam kad se pojavio pricao da nikad nebih vozio tako nesto. Elem,da skratim pricu,kupio sam pre par dana multija sa jtd motorom (jer nemam u paracinu metan pumpu a plinadzija mi je preko glave) za 2300 evra i mogu da kezam da su to najbolje potrosene pare na kola koje sam ja dao (a dao sam ih mnogo na raznorazna). Delovi (vecina onih potrosnih) su kao za kadeta ili sl. a o komforu i udobnosti i uopste odnosu cena kvalitet ne treba diskutovati. od ulaganja sam imao zamenu ulja filtera i kaiseva (sto i inace menjam kad god promenim kola) a mimo toga lezaj zadneg tocka koji kosta 1700 din i dva silen bloka koji kostaju po 600 din. Sve u svemu hvala vam svima sto ste mi otvorili oci i zelim vam svima dugu voznju sa vasim ljubimcima. Pozzzz

Kakav je to filter i gde se nalazi?
DA li moze da se kupi drugu?
Mozes li da postavis fotografije?

Izgleda da sam otkrio problem.Rregulator pritiska nije propustao dovoljno gasa ,ali od kako sam mu izvadio papirni filter normalno prebacuje na metan.Sad mi se javio problem da mi elektro magnetni ventil na regulatoru ne zatvara kada ugasim auto pa imam stalni pritisak na diznama,sto je posledica otvaranja istog.Nadam se da cu i to da resim samo da dodjem do vremena.

Na regulatoru od gore videces jedan cilindricni deo sa poklopcem od gore napravljeno da moze da se odvije vilastim kljucem.Unutra je u lezistu perforirana cevcica a oko nje papirna cev .Zid joj je debljine oko tri milimetra.Prvo sam pomislio da je filc upitanju medjutim nijeje rer pod noktom sa truni.Znaci gas dolazi cevkom na ventil prolazi kroz elektro magnetni ventil i ulazi u tu komoru prolazi kroz taj filter i ulazi udrugu komoru gde sereducira na 9bara i izlazi nafleksibilnu cev od usisne grane.Nov filter nisam ni pokusao da nadjem jer do sada nista nisam nasao za metanski deo instalacije,pocevsi od elektro magnetnog ventila na boci i njegove spulne.I sad kad sam sve to uradio dobio pritisak gasa nakraju fleksi cevi mereno manometrom od 8,5bara ocistio metanske dizne,auto na benzinu radi normalno a kad prebaci na metan ne prima gas vec samo naleru.

Na regulatoru od gore videces jedan cilindricni deo sa poklopcem od gore napravljeno da moze da se odvije vilastim kljucem.Unutra je u lezistu perforirana cevcica a oko nje papirna cev .Zid joj je debljine oko tri milimetra.Prvo sam pomislio da je filc upitanju medjutim nijeje rer pod noktom sa truni.Znaci gas dolazi cevkom na ventil prolazi kroz elektro magnetni ventil i ulazi u tu komoru prolazi kroz taj filter i ulazi udrugu komoru gde sereducira na 9bara i izlazi nafleksibilnu cev od usisne grane.Nov filter nisam ni pokusao da nadjem jer do sada nista nisam nasao za metanski deo instalacije,pocevsi od elektro magnetnog ventila na boci i njegove spulne.I sad kad sam sve to uradio dobio pritisak gasa nakraju fleksi cevi mereno manometrom od 8,5bara ocistio metanske dizne,auto na benzinu radi normalno a kad prebaci na metan ne prima gas vec samo naleru.

Da li si resio problem sa lerom?

svi taksisti u cacku su se prebacili na metan ,guzve na pumpi su katastrofa ,ceka se po pola sata ,sat .
uskoro stize i drugi agregat pa ce se brzina tocenja udvostruciti.
plin se skoro izjednacio sa metanom u ceni 87/89 din. tako da je metan sad za 40% jeftiniji od plina u voznji ,jer se metan pri tocenju (mada je ovaj izraz pogresan jer se sabija gas pod visokim pritiskom) meri na kilogram a plin se meri u litrima a 1l plina ima samo 510 grama i normalno trosi se mnogo vise.

Poslednja izmena:
Dobro je sto kupuju i drugi agregat. Na Kriogasu i dalje radi samo jedan pa kad toci jedan auto i nekako ali kada je dva auta istovremeno eto problema a kada toci autobus, okrenem se i ne sipam. Cekao bih ja u Cacku i 2 sata da sipam jer mnogo bolje auto vuce kad sipam na Sponitu a i sam potrosnja je manja.

Ali ako krene Juzni tok bice valjda vise pumpi a samim tim i kvalitetniji gas.

pozdrav narode, skoro sam kupio multiplu, u pocetku sam bio malo skeptican, nisam nikada vozio fiata, ali auto me je odusevio, komforan, udoban, nikoga ne ostavlja ravnodusnim :D
e sad, imam mali problem, motor je 1.9 JTD, i ne rade mi kazaljke i indikatori na instrument tabli, tabla svetli kada se svetla upale, ali ostalo je mrtvo, da li je do osiguraca ili postoji drugi problem ?
kvar se desio kada sam slucajno, dok sam namestao cd player ispitivacem spojio polove napajanja + i - ... hvala vam unapred :)

pozdrav narode, skoro sam kupio multiplu, u pocetku sam bio malo skeptican, nisam nikada vozio fiata, ali auto me je odusevio, komforan, udoban, nikoga ne ostavlja ravnodusnim :D
e sad, imam mali problem, motor je 1.9 JTD, i ne rade mi kazaljke i indikatori na instrument tabli, tabla svetli kada se svetla upale, ali ostalo je mrtvo, da li je do osiguraca ili postoji drugi problem ?
kvar se desio kada sam slucajno, dok sam namestao cd player ispitivacem spojio polove napajanja + i - ... hvala vam unapred :)

Pogledaj raspored osiguraca u kabini na: https://docs.google.com/viewer?a=v&...pbnxmaWF0bXVsdGlwbGF8Z3g6ODZlMDMwMGIyODg2M2Ux. Trebalo bi da bude osigurac F12 od 10 ampera.

Na ovom sajtu https://sites.google.com/site/fiatmultipla/Home/repairs imas dosta resenih kvarova sa sve slikama i uputstvima. Pisali su ih korisnici skoro amateri. Mogli bi i mi da uradimo isto na njihovom sajtu. Ja cu poceti da slikam i belezim opravke.

Na mojoj Multipli BIpower kada ne radi poziciona sijalica ne radi ni podesavanje farova. Verovatno si sprzio osigurac.

Da li negde ima da se kupi sajla kvacila za Multiplu sa metalnim kacenjem za pedalu ili mora da se pravi?

Javi sta si uradio.

Pozdrav,
Dule

Poslednja izmena:
Da LI SI RESIO PROBLEM?

Ne znam sta je ekonomicnije,dizel ili gas?

Ja vozim dizela evo vec dva meseca,u gradu ne prebacuje 7 l a na autoputu pri 90 km/h 4,2 pri 120 5,5. Mozda moze na plin ili metan za nijansu jeftinije da se vozi ali bar vise ne lupam glavu oko prebacivanja sa ovoga na ono,razlicite potrosnje zimi i leti i hiljade drugih sitnica koje znaju da zajebavaju. Ovako samo okrecem kljuc i prrrrr teram i ne mislim a finansijski mi izadje isto kao dok sam vozio kadeta na plin pa ti vidi:hahaha:

Mozda ce vam izgledati kao pametovanje ali imam imformacije iz prve ruke.Radim u firmi koja distribuira gas i vozim fiat doblo na metan od 2004 god.To su bila nova vozila a sad imaju prko 250000 km.Za sve ove kilometre imali smo malo mehanickih problema a sa samim uredjajem za metan nikakvih.U njih su ugradjivani fabricki fiatovi uredjaji METATRON i to su jedini uredjaji koji se fabricki ugradjuju zapremina boca je 124 lit. ili 20 kg.,prosecna potrosnja je 11.3lit benzina,11.7cm3 na 100km.Ako ste zainteresovani za temu za kucne kompresore , pitajte sta vas interesuje zato sto uskoro trba da idem na obuku za servisiranje istih.
Pozdrav,druze.
Planiram da kupim multiplu na cng i jako mi je interesantna mogucnost da se kucnim kompresorsm pune boce.U Temerinu sam,a pumpe nema u blizini.Koliko sam upoznat,legalno je koristiti taj kompresor na kucnoj instalaciji.Koloko kosta,gde se moze nabaviti?Malo vise o tome.

Pozdrav,druze.
Planiram da kupim multiplu na cng i jako mi je interesantna mogucnost da se kucnim kompresorsm pune boce.U Temerinu sam,a pumpe nema u blizini.Koliko sam upoznat,legalno je koristiti taj kompresor na kucnoj instalaciji.Koloko kosta,gde se moze nabaviti?Malo vise o tome.

Moze se nabaviti u firmi ALEXGAS iz Novog Sada koji je diler i serviser italijanske firme Coltri.Postoje cetiri tipa kompresora i razlikuju se po kapacitetu.Najmanji kompresor je kapaciteta 5 kubika na sat zatim ide 10 , 20 i24 kubika. Ranije na forumu pisalo se oceni kompresora od 300 do 400 eura pa bih hteo ovom prilikom to malo da razjasnim . Jedan kvalitetniji komresor zpremine boce 24 litre i maksimalnog pritiska 8 bara kosta oko 250 eura a ovaj kompresor sa minimalnog ulaznog pritiska 17 milibara podize pritisak na 200 , ima tri stepena kompresije(tri cilindra),kompletno je u Ex izvedi(zasticen od exsplozije) i postavljen u kvalitetno kuciste.Ovo sam napisao da bi shvatili zasto kompresor od 5 kubika kosta 5000 a od 10 7200 eura.Verovatno je to mnogima puno para ali za nekoga ko ima vise autumobila (auto skole,pekare itd)veoma isplativo.

Back