FDU

E ja cu vala da idem u inat....svaki dan imam da ih pitam po neko tehnicko pitanje...hehe...Cuo sam da bi trebalo da se drzimo tekstova koji se najcesce koriste studenti za prijemni jer nije istina da komisija nevoli kada neko po 1000-ti put odglumi ministarku vec se zgroze kada vide losu glumu....Oni na osnovu istih dela lako prave poredjenje izmedju studenata...Jeli zna neko sta se najcesce uzima od odlomaka za prijemni?Koje recitacije?

MiLo_kotoR profesor Boro nece primati klasu ove godine,to je sigurno.ove godine kod nas primaju dramaturge i pozorisne rezisere.gluma tek za 3 godine,ali i to je pitanje,jer se ne zna da li ce neko hteti da uzme klasu,posto je profesor boro govorio da nece vise.

Deki43,poslusaj me i ne misli o tome sta se njima svidja i sta ce oni da misle,nego gledaj i radi ono sto se TEBI svidja.Na prijemnom se najmanje gleda gluma,jer njih interesuju vise neke druge stvari kao sto su energija,temperament,zelja da radis,sposobnost da privuces paznju gledalaca svojim radom na sceni itd itd.

uglavnom procitajte Hamletov govor glumcima i sve ce vam biti jasno.verujte mi :)

tako treba :)
ti ljudi koji su vam u komisiji,vazno je imati postovanja i slusati ih sta vam govore,oni nisu zlonamerni,samo su skroz iskreni.ali,da se razumemo,ne treba ih se plasiti,nisu oni bog i batina nego obicni smrtnici kao i mi ;)

U velikoj sam dilemi oko izbora komedije!:cool:
Mae možeš li mi dati bar neki savet koji bi ženski monolog bio pogodan za prijemni?Šta si ti uzela?
Ja recimo razmišljam o monologu iz Tvrdice lik:Juca.....ali nekako mi i nije toliko komičan i možda je previše suvoparan...neznam!
Pllllliiiiiz pomagaj!
:confused::confused::confused:

ne znam,uzmi sta se tebi svidja evo procitaj moja prethodna 2 posta.nemojte ljudi da vam drugi govore sta da radite,uzmite ono sto se vama svidja jer ce te to najbolje uraditi i to ce se svideti komisiji.ako zelis,pogledaj cudo u sarganu ima tamo jedan dobar monolog nisam sigurna kako se zove lik.sad cu da proverim

Da,da mislio sam na Chudo u Sarganu...mada se meni vise svidja Cmilja...mozda ona ima i gotivniji text....ali ***...nista to nije za mene...idem dalje da trazim....Sta kazes na lik Andjelka?

Totalna konfuzija :-(....treba mi neki monologcic...kratak,al' totalno depresivan...'Ajde glumci,vi to mozete...;)A nije na odmet i neku recitaciju da predlozite...plz..
P.S.I ja sam jedana od zarazenih upisom na FDU...i spadam u grupu ne informisanih...

Totalna konfuzija..:(Treba mi neki monologcic...kratak,ali totalno depresivan...plz...A nije na odmet ni da predlozite neku pesmicu...Totalno sam neodlucna...PLZ!!
P.S.I ja sam jos jedan zaludjenik glumom...

da luthiena, bada to opet ne bi bilo to.. ja glumu zelim.. al ok, cekacemo drugi rok.. ne znam da li da pokusavam u bg, s obzirom na to da smo mi strani studenti, tj da mogu da upadnem samo medju ono 2 samofinansirajucih studenata, sto je... blago receno, nemoguce... :(

Ok,dosta je da napises jedanput...Hoces FDU?Cekaj pa treba ti vise od monologa da bi usla tamo...Predlazem ti da procitas sve od Shekspira...tamo ces nesto naci za sebe.....Neznam ti ja nista od zenskog repertoara..Reci mi jesi li glumila negde?

prvo cao svima. ja imam 14 godina ali sve sto zelim je da upadnem na fdu i da kasnije radim jugoslovenskom dramskom.mada me moji odgovaraju od toga jer kazu da se tamo upada samo na vezu i da je velika konkurencija. znam da je mnogo rano da se raspitujem i donosim vazne odluke ali vi ste u tom polju pa mi mozete pomoci. zanima me pozorisna rezija,sta je potrebno za prijemni i tako to.hvala unapred

prvo cao svima. ja imam 14 godina ali sve sto zelim je da upadnem na fdu i da kasnije radim jugoslovenskom dramskom.mada me moji odgovaraju od toga jer kazu da se tamo upada samo na vezu i da je velika konkurencija. znam da je mnogo rano da se raspitujem i donosim vazne odluke ali vi ste u tom polju pa mi mozete pomoci. zanima me pozorisna rezija,sta je potrebno za prijemni i tako to.hvala unapred

Cao Jekice....Gledaj sada ovako

Ispit za proveru sklonosti i sposobnosti sastoji se iz dva eliminatorna dela: Prvi deo (ŠIRI IZBOR) i Drugi deo (UŽI IZBOR)

Prvi deo

a) PISANI RAD (predaje se uz prijavu):

Vladislav Jovanović Marambo: Naši sinovi, (Izabrane drame, Nolit, Baograd, 1987.)
Rediteljska analiza dela i lično viđenje predstave (10 strana).

Rad se sastoji iz sledećih elemenata:

1. tema dela,
2. fabula,
3. likovi – osnovne osobine,
4. oko čega su glavni likovi u sukobu,
5. šta se događa u predstavi,
6. kako bi izgledala Vaša predstava,
7. razlog za predstavu,
8. prostor predstave (mogu se priložiti skice),
9. kostim (mogu se priložiti skice),
10. do detalja opisane X, XI i XII pojava III čina.

b) PISMENI ISPIT iz oblasti opšte kulture i obavezne literature (traje 45 minuta).

v) USMENI ISPIT pred komisijom Katedre za pozorišnu i radio režiju (obrazloženje postavki iz pisanog rada, provera osnovnih znanja iz oblasti pozorišta i dramske literature, razumevanje zadate literature, obaveštenost iz ostalih umetničkih oblasti, informisanje o nivou opšte kulture kandidata).

Drugi deo

a) Test osećanja zvuka (radio),
b) Test osećanja prostora i likovnosti,
v) Test osećanja sluha i ritma,
g) Psihotest,
d) Praktični rediteljski rad: vežba dva lica u sukobu,
đ) Izvođenje praktičnog rada pred komisijom,
e) Odbrana praktičnog rada pred komisijom.

Mislim da si suvise mlada za ovako nesto....
Najbolje da krenes da se bavis amaterski rezijom nekoliko godina,pa onda posle nekog vremena,kada steknes odredjena znanja iz te oblasti i uvidis da li stvarno to zelis tek onda konkurises...a i tada je pitanje da li ces uspeti jer imam ja drugara koji razbija reziju i isao je na mnoga takmicenja u inostranstvo pa nije nista uradio....mada je sve moguce jakom zeljom ostvariti....Prema tome,posveti se reziji i drami,mnogo citaj,nesto i po nekoliko puta i sva ta dela posmatraj kroz reziju....Razmisljaj kako bi to trebalo da bude na pozornici....Eto to je to...

da luthiena, bada to opet ne bi bilo to.. ja glumu zelim.. al ok, cekacemo drugi rok.. ne znam da li da pokusavam u bg, s obzirom na to da smo mi strani studenti, tj da mogu da upadnem samo medju ono 2 samofinansirajucih studenata, sto je... blago receno, nemoguce... :(

znam,zezutno je...mada mislim da se ljudi iz cg ne tretiraju kao strani studenti,bolje proveri to.zasto ne probas u novom sadu?koliko imas godina?mozda je ipak previse da cekas 3 godine da bi probao na ct.probaj svuda,nista te ne kosta,pa i ako ne prodjes prvi put sta ima veze bar znas sta te ceka :)

znam,zezutno je...mada mislim da se ljudi iz cg ne tretiraju kao strani studenti,bolje proveri to.zasto ne probas u novom sadu?koliko imas godina?mozda je ipak previse da cekas 3 godine da bi probao na ct.probaj svuda,nista te ne kosta,pa i ako ne prodjes prvi put sta ima veze bar znas sta te ceka :)

upravo sam razgovarao sa nekom gospodjom na fdu bg (usput, bila je veoma ljubazna), i da, ljudi iz cg su strani studenti, prima se najvise 3 studenta koji se samofinansiraju, u iznosu od po 3000 eura godisnje... little too expencive, ali sta da se radi? :|
ove cu godine pokusati da upisem pozorisnu reziju na Cetinju. vidjecemo sta ce na kraju ispasti.. sad se moram informisati sta je za prijenmi na pozorisnoj reziji na Ct. Jel znas koliko se tu ljudi od prilike prijavi? koliko primaju? Kazu da se to jos ne zna...
ihh, dje cu ja zavrsit na kraju, u posljednjih 5 dana, sam promijenio jedno petnaestak fakulteta :o za sad su tu pozorisna rezija i arhitektura koje cu definitivno pokusati da upisem. eto :)

Back