„Fantomsko kočenje“: Opasan fenomen koji se javlja na modernim vozilima

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
238.331
Tehnologija nesumnjivo doprinosi bezbednosti i spašava živote, ali može biti i uzrok ozbiljnih saobraćajnih problema. Sistem za automatsko kočenje u nuždi (AEB), koji je obavezan u novim vozilima, ponekad ne radi uvek onako kako je predviđeno. Dešava se da vozilo iznenada i bez razloga naglo zakoči, iako ispred njega nema prepreke. Takva situacija može izazvati opasnost i zbrku kod vozača koji se nalaze iza.

Francuski L’Automobile izveštava o osobi koja je vozila Pežo 208, čije je vozilo iznenada počelo da koči bez ikakvog razloga. Kao rezultat toga, drugo vozilo je udarilo u zadnji deo njenog Pežoa. Ovo nije jedina takva priča i nije slučaj samo sa ovom markom automobila. Problem je toliko veliki da se njime bavio i nemački sud. Prošle godine, regionalni sud u Traunštajnu, u Nemačkoj, zvanično je potvrdio postojanje takozvanog fantomskog kočenja, piše HAK revija.

Nakon tužbe vlasnika Tesle, nezavisni stručnjak je otkrio nekoliko neočekivanih i opasnih kočenja tokom probne vožnje Tesla Modela 3 od 600 kilometara. Jedan incident na autoputu bez ograničenja brzine, gde je automobil iznenada zakočio sa 140 na 94 km/h bez ikakvog očiglednog razloga, doveo je do opasne situacije (zamalo je izbegnut lančani udar). Test je prekinut iz bezbednosnih razloga. Tokom tužbe, vlasnik Tesle je zahtevao da mu se automobil zameni zbog problema sa sistemom pomoći vozaču.

Sud je prihvatio izveštaj kao dokaz, ali Tesla i drugi proizvođači i dalje negiraju da taj fenomen postoji.
https://www.danas.rs/zivot/fantomsk...TLSFP&pv=6c3702dc-9e86-4519-9edd-f72770db3d5c

Ovde moram naglasiti - sistem se ugrađuje u sve vrste automobila, a ne samo u električne kako bi neko iz teksta mogao da zaključi. Poznanik mi je recimo isto imao problem s tim sistemom, a vozi dizelsku Škodu staru godinu dana.
Ne znam kako mi vozači možemo da se zaštitimo od toga.

To je programirano da kamera snima a softver računa promenu distance do prepreke na putu (prepreku prati kamera, to je najčešće auto ispred vas, ( ali to može biti i zid ) ili pešak koji je izašao na put.
Ako se distanca prebrzo smanjuje (a vozač ne koči) automobil automatski koči.

Imam to na svom autu. Dva puta je sistem reagovao (za 4/5 godina) oba puta opravdano.

Evo čovek je skapirao da mu se to dešava na tačno određenim delovima puta:

Jedino nisam shvatio da li mu se to dešava i kad je isključen auto pilot.
Ako kamera nije podešena (pod određenim uglom postavljena) hreške su moguće.
Čak i ako promenete dimenziju guma na točkovima, kameru bi trebalo "kalibrisati-.

Gledajući taj snimak, moguće je da kamera i softver "vide" prepreku na putu ( od drveća pored puta u blagoj krivini - ispred vozila su ), iako te prepreke nisu na kolovozu.

Razne firme imaju različite sisteme (svako svoje) a na mom automobilu je Toyotin

https://youtu.be/IY4g_zG1Qj0?si=a8ACfCdmublW8fKq

Poslednja izmena:

Back