„Fantomsko kočenje“: Opasan fenomen koji se javlja na modernim vozilima

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
239.043
Tehnologija nesumnjivo doprinosi bezbednosti i spašava živote, ali može biti i uzrok ozbiljnih saobraćajnih problema. Sistem za automatsko kočenje u nuždi (AEB), koji je obavezan u novim vozilima, ponekad ne radi uvek onako kako je predviđeno. Dešava se da vozilo iznenada i bez razloga naglo zakoči, iako ispred njega nema prepreke. Takva situacija može izazvati opasnost i zbrku kod vozača koji se nalaze iza.

Francuski L’Automobile izveštava o osobi koja je vozila Pežo 208, čije je vozilo iznenada počelo da koči bez ikakvog razloga. Kao rezultat toga, drugo vozilo je udarilo u zadnji deo njenog Pežoa. Ovo nije jedina takva priča i nije slučaj samo sa ovom markom automobila. Problem je toliko veliki da se njime bavio i nemački sud. Prošle godine, regionalni sud u Traunštajnu, u Nemačkoj, zvanično je potvrdio postojanje takozvanog fantomskog kočenja, piše HAK revija.

Nakon tužbe vlasnika Tesle, nezavisni stručnjak je otkrio nekoliko neočekivanih i opasnih kočenja tokom probne vožnje Tesla Modela 3 od 600 kilometara. Jedan incident na autoputu bez ograničenja brzine, gde je automobil iznenada zakočio sa 140 na 94 km/h bez ikakvog očiglednog razloga, doveo je do opasne situacije (zamalo je izbegnut lančani udar). Test je prekinut iz bezbednosnih razloga. Tokom tužbe, vlasnik Tesle je zahtevao da mu se automobil zameni zbog problema sa sistemom pomoći vozaču.

Sud je prihvatio izveštaj kao dokaz, ali Tesla i drugi proizvođači i dalje negiraju da taj fenomen postoji.
https://www.danas.rs/zivot/fantomsk...TLSFP&pv=6c3702dc-9e86-4519-9edd-f72770db3d5c

Ovde moram naglasiti - sistem se ugrađuje u sve vrste automobila, a ne samo u električne kako bi neko iz teksta mogao da zaključi. Poznanik mi je recimo isto imao problem s tim sistemom, a vozi dizelsku Škodu staru godinu dana.
Ne znam kako mi vozači možemo da se zaštitimo od toga.

To je programirano da kamera snima a softver računa promenu distance do prepreke na putu (prepreku prati kamera, to je najčešće auto ispred vas, ( ali to može biti i zid ) ili pešak koji je izašao na put.
Ako se distanca prebrzo smanjuje (a vozač ne koči) automobil automatski koči.

Imam to na svom autu. Dva puta je sistem reagovao (za 4/5 godina) oba puta opravdano.

Evo čovek je skapirao da mu se to dešava na tačno određenim delovima puta:

Jedino nisam shvatio da li mu se to dešava i kad je isključen auto pilot.
Ako kamera nije podešena (pod određenim uglom postavljena) hreške su moguće.
Čak i ako promenete dimenziju guma na točkovima, kameru bi trebalo "kalibrisati-.

Gledajući taj snimak, moguće je da kamera i softver "vide" prepreku na putu ( od drveća pored puta u blagoj krivini - ispred vozila su ), iako te prepreke nisu na kolovozu.

Razne firme imaju različite sisteme (svako svoje) a na mom automobilu je Toyotin

https://youtu.be/IY4g_zG1Qj0?si=a8ACfCdmublW8fKq

Poslednja izmena:
Ne znam kako mi vozači možemo da se zaštitimo od toga.
mozes da ne koristis sistem, nalepis selotejp na kamere, ili kada je soferka prekrivena snegom, ili je velika kisa, ne brises dovoljno brzo brisacima, sistem se iskljuci sam, a radi ovako:
signalizira i bipce delic sekunde pre nego ces mozda da udaris u auto koji je npr, prikocio da bi skrenuo
super sistem za one koji slabije paze, a za nas koji uglavnom znamo sta radimo, samo zadrzimo nogu na gasu, i nece da koci... sad ja nisam probao da udarim nikoga, pa da znam da li bih uspeo :D poenta je da ti kompjuter da delic sekunde fore da prvo ti sam reagujes, a on u poslednjem momentu, valjda
EyeSight is always scanning the road ahead to help you stay safe. If EyeSight spots potential danger, it can alert you and if needed, automatically apply the brakes to help avoid an accident3.

ukoliko smo na cruise, onda koci sam ako se problizimo vise od zadate daljine, sto je isto super, unapred zadas distancu vecu ili manju na kojoj hoces da pratis onog ispred sebe
https://www.subaru.com/eyesight.html

Poslednja izmena:
Ja se nikada ne bih oslonio toliko amerikanci to koriste da bi spavali i vozili. Meni drugar tako vozio godinama razbudi ga mačje oko po ivici puta drugi drugar poginuo.

Možeš misliti šta danas rade, kupuju auto sa opremom za dremuku :lol:

…bas me zanima, sta su to ti tvoji amerikanci koristili tačno, ako umeš da objasniš, kad su mogli da dremaju dok voze??

Dremaš dok te ne protresu one oznake po ivici puta pa se razbudi i vrati u traku. Sad sigurno hrču sve u 16 sa teslama i autopilotima.

Ovo si klasičan ti, izmišljaš i trolujes temu. Bitno ti je sano da ti imas neko mišljenje, a iskreno nemaš pojma o cemu pričaš.

Sistemi o kojima ovde govorimo nemaju nikakve veze sa autonomnim Tesla sistemom.

Sistem koji koči u slučaju nezgode se aktivira samo kada auto proceni da ide prebrzo u odnosu na prepreku i da potencijalno može doći do sudara (auto izmedju sebe) - AEB

Drugi sistem o kojem se govori je ACC, senzori i kamere prate put, auto održava zadato rastojanje od automobila isprec sebe sa zadatim max brzinom, volan lagano ispravlja/prati put - ali volan mora da se drži, auto ne vozi sam, niti je predvidjen da vozi autonomno
Sistem ima svoju namenu i radi odlično - na primer kad se vozi u gužvi ili koloni, ili na autoputu kad se ne planira česta promena traje.
Mi ga koristimo na putu kad idemo u vikendicu, put sa mnogo krivina i nemogućnošću preticanja, auto savršeno drži rastojanje, ubrzava i usporava i znacajno pomaže vozaču.

Previše očekivanja dobosi razočarenje i u tvom slučaju nemanje i neznanje doprinosi otporu tehnologiji koja je ograničeno korisna.

Autopilot nema veze sa ovim napisanim .Da si imao znao bi ovako nagadas kao.i obično

Kako mozes tako da odbrusis Dr Mario, valjda on sve zna..
Imao je drugara koji je tako poginuo, drugi se zamalo zakucao u bankinu, i povrh svega postavio je video, kineske proizvodnje, sve validni dokazi..

Autopilot, Line Assist, Cruise Control, Usb port…to je sve za njega isto, tj zajednicko im je to sto nista od tog nema (pa samim tim mu i ne treba), niti je ikada probao.
Jedino ne znamo jel njegov drugar koji radi u Buick fabrici, jedan od te dvojice sa liste poginulih/povredjenih, ili je to nezavisni drugar iz neke trece price 😜

Ne laži više! Krcu to nevalja!
Ne lažem vozim auta sa tim sistemima godinama i znam vrlo dobro kako rade .U pasatu mi je auto izletelo i pajo se sam zaustavio u par metara , bez tog sistema sigurno nebi stigao da zakocim ..Ti sistemi rade zakoči i upali sva četri dok trepnes ..Tebi je to teško razumeti kao i za BMW dok ne probaš teško je znati

Back