Facebook

U poslednje vreme sam primetio jedan zanimljiv fenomen a to je da roditelji otvaraju svojoj deci koja imaju ispod 14 godina profile na FB-u, iako to FB kao sajt ne dozvoljava. Moje pitanje za takve roditelje (ako ih ima) je: ZAŠTOOOOO :roll: to rade i da li misle da je ta zabrana stavljena tek onako, radi reda?

Znam da neki otvaraju FB i za svoje pse i macke.:roll:

Neko ozbiljniji od nas bi se trebao pozabaviti tim sociopatoloskim fenomenom.

Mislim da je, kad je rekao "manje od 14 godina", mislio na one koji otvaraju naloge bebama ne bi li kacili njihove slike.
Ima i onih koji stave dete od godinu dana u krilo, pa ga puste da kuca na tastaturi, pa mu na zidu iskoci nesto kao:
khibgfowabgfpgbnrpo ggurdb zvn
To im je iz nekog razloga simpaticno. :roll:

Ne nisam mislio na one koji otvaraju naloge bebama i na decu od godinu dana. Mislio sam na decu od 14,13,12,11,10,9 godina (dotle sam video, ne znam da li ima i dalje od toga)...

Kada deca pokušaju da otvore sama, dobiju poruku da im nije dozvoljeno (na engleskom). Tad nastupaju roditelji i rešavaju problem!!! Osim toga, da li ti misliš da ta deca umeju da se snađu da postave slike, klipove ili šta već...??? Eto zato ne mogu sama.

..koliko iskustva imash sa decom od 8-10-12 godina?
..80% njih to ume..uche u shkoli, a uche i sami..

..oko zaobilazenja propisa kako otvoriti nalog na fb ako imash manje od
potrebnog broja godina - uche od drugara..ili svoje ili tudje starije sestre, brata..

..mislim da si ti hteo da pitash - da li roditelji podrzavaju da njihova deca, mladja od 14 godina, imaju nalog?
..poshto ih vecina, pre ili kasnije, sazna da su ga deca otvorila..
..moj odgovor - moja cerka ima nalog od kraja petog razreda..
..pitala i mi dozvolili..
..zashto? ..zato shto ga imaju svi njeni drugovi i drugarice, osim jedne koja nema komp..
..da li znam shta radi tamo?
..naravno..
..da li sam razgovarala sa njom o tome shta sve moze da je snadje ukoliko
me ne bude pazljiva po pitanju privatnosti?
..apsolutno..josh mnogo pre fb-a..
..da li sam je ohrabrila da prepozna i prijavi sumnjive?
..itekako..
..ima josh na tu temu..

ije oduševljavajuće al nije ni nešto strašno... mislim ako roditelji otvaraju onda je to i bolje, pričamo o deci -14, jer mogu da vode kolko tolko računa o njihovom ponašanju tamo (okej ovo i meni zvuči glupavo,a li razume se poenta valjda)... i jel stavrno misliš da neko sa 11 godina ne ume da otvori nalog na f... mislim i i takvih ali 95 posto klinaca... zašto? globalni trend i efektivni razlozi (brza i korisna komunikacija, umesto sms-a ili telefona, recimo ili kratki chat(... drugo je ovo prvo - globalni trend - kada klinci ugovaraju druženja na fejsu posle škole mesto live... mada i roditelji su debili - računaju bolje da mi sedi kući uz komp nego da skita po ulici... sve u svemu, ništa loše...

..koliko iskustva imash sa decom od 8-10-12 godina?
..80% njih to ume..uche u shkoli, a uche i sami..

..oko zaobilazenja propisa kako otvoriti nalog na fb ako imash manje od
potrebnog broja godina - uche od drugara..ili svoje ili tudje starije sestre, brata..

..mislim da si ti hteo da pitash - da li roditelji podrzavaju da njihova deca, mladja od 14 godina, imaju nalog?
..poshto ih vecina, pre ili kasnije, sazna da su ga deca otvorila..
..moj odgovor - moja cerka ima nalog od kraja petog razreda..
..zashto? ..zato shto ga imaju svi njeni drugovi i drugarice, osim jedne koja nema komp..
..da li znam shta radi tamo?
..naravno..
..da li sam razgovarala sa njom o tome shta sve moze da je snadje ukoliko
me ne bude pazljiva po pitanju privatnosti?
..apsolutno..josh mnogo pre fb-a..
..da li sam je ohrabrila da prepozna i prijavi sumnjive?
..itekako..
..ima josh na tu temu..

Odlično poznajem decu svih godina. A kako ćeš objasniti jednog dana svojoj kćerki kada vidi da se neki njen stariji rođak ili stariji prijatelj učlanio u grupe ,,Najbolje se meće u 93''? ili ,,Je*ao ne je*ao, ku*cu vreme prolazi'' ???

Znam da neki otvaraju FB i za svoje pse i macke.:roll:

Neko ozbiljniji od nas bi se trebao pozabaviti tim sociopatoloskim fenomenom.

Verovatno vlasnici tih životinja komuniciraju u RL lavežom.
Retko šta danas može da me začudi.

Mislim da klinci već sa 10 godina nemaju nikakvih problema da otvore nalog na FB i to je gornja granica kad bukvalno ravnopravno mogu i učestvuju na mreži. Ima verovatno i mlađih koji otvaraju naloge, a kapiram da je sa 14 god. blam nemati profil na FB

Poslednja izmena:
Pitao sam, kako ćeš joj objasniti šta to znači ako te bude pitala? A inače, od prijave takve grupe nećeš dobiti ništa, već sam probao!

..sa detetom koje je peti razred mozesh i morash da govorish o svemu..
..imalo nemalo fb, treba da zna i shta je pedofilija i shta su promiskuitetne osobe oba pola,
i shta je online dating..

..i ne bih prijavila grupu, nego njega lichno.. :neutral:

U poslednje vreme sam primetio jedan zanimljiv fenomen a to je da roditelji otvaraju svojoj deci koja imaju ispod 14 godina profile na FB-u, iako to FB kao sajt ne dozvoljava. Moje pitanje za takve roditelje (ako ih ima) je: ZAŠTOOOOO :roll: to rade i da li misle da je ta zabrana stavljena tek onako, radi reda?

kad sam videla da otvaraju i kućnim ljubimcima, ništa mi više nije čudno

Stavljati dete u izlog smatram neozbiljnim.
Pre par meseci na mog sina se nakacio pedofil, neko iz blizine, policija nije zelela da nam oda identitet osobe, nakon sto je pronadjena. Iako cak nije ni na fejsu.
Medjutim, tokom razgovora u policijskoj stanici, saznala sam jezive stvari.
Recimo, pitaju me imam li psa, pa kod kojeg ga veterinara vodim, pa ide li sin sam sa njim. Kad sam pitala zasto, rekli su mi da je jedan veterinar u nekom proteklom periodu silovao dva decaka. Pa recimo jedan muskarac iz gradica pored, maltretirao je ceo jedan razred dece, na nacin koji ovde nije za opisivanje, ucenama jedne preko drugih. I jos sto fuj stvari.
Deca zele da veruju ljudima koji im lepo pricaju, vole da cuju pohvale, vole odobravanja.
Lako im je prici na sto nacina, i nema roditelja koji ih moze pripremiti na svih sto.
Da, glupo je stavljati decu u izlog.

Mislim da je, kad je rekao "manje od 14 godina", mislio na one koji otvaraju naloge bebama ne bi li kacili njihove slike.
Ima i onih koji stave dete od godinu dana u krilo, pa ga puste da kuca na tastaturi, pa mu na zidu iskoci nesto kao:
khibgfowabgfpgbnrpo ggurdb zvn
To im je iz nekog razloga simpaticno. :roll:

kad sam videla da otvaraju i kućnim ljubimcima, ništa mi više nije čudno

e sve .sve, ali ovo...nisam ni znala da takvo a baš je bzvz i više od toga....
a što se privatnosti na fb tiče, smešno, ustvari tragikomično je to što uopšte ne moraš da si učlanjen tamo da bi tvoja slika bila tamo
šta ...neko se slikao sa tobom na žurci pa stavio slike u album
još ako zna da ne ideš na fb---živela sloboda ne mora ni da pita...
strašno

Da imam dete od 10 godina i da mi se žali kako svi njegovi prijatelji imaju FB osim njega, ja bih mu pomogla da ga otvori uz sva moguća upozorenja i objašnjenja. Podržala bih ga jer bih na taj način imala nekakvu kontrolu i njegovo poverenje. Jer sam ubeđena ako ga ne bih podržala da bi pre ili kasnije sam našao način da otvori FB, ali onda će sve kriti od mene i tako nastaje vrzino kolo.
Mnogo mi je važnije da moje dete ima poverenje u mene i da mi sve govori nego da li će imati ili nemati FB. Opasnosti vrebaju sa svih strana, a decu možemo zaštititi jedino ako nam sve govore, oslanjaju se na nas, znaju da imaju našu podršku...

Kada deca pokušaju da otvore sama, dobiju poruku da im nije dozvoljeno (na engleskom) koju naravno ne razumeju. Tad nastupaju roditelji i rešavaju problem!!! Osim toga, da li ti misliš da ta deca umeju da se snađu da postave slike, klipove ili šta već...??? Eto zato ne mogu sama.

А што деца млађа од 14 година не би знала енглески када га уче од 1. основне, а на компјутеру се сналазе малтене од рођења? :confused:

А што деца млађа од 14 година не би знала енглески када га уче од 1. основне, а на компјутеру се сналазе малтене од рођења? :confused:

Moj Luka ima 3 godine, već barata na kompu, traži sebi crtane po YouTube-u, a ima obimniji rečnik engleskog nego što sam ga ja imala u petom razredu osnovne.

Kada deca pokušaju da otvore sama, dobiju poruku da im nije dozvoljeno (na engleskom) koju naravno ne razumeju. Tad nastupaju roditelji i rešavaju problem!!! Osim toga, da li ti misliš da ta deca umeju da se snađu da postave slike, klipove ili šta već...??? Eto zato ne mogu sama.
tesko da klinac od toliko god. ne razumije engleski dovoljno :lol: isto vazi i za ostale stavke

Suština nije u tome da li znaju engleski ili ne, nego u tome što ona ne mogu da ukapiraju zašto im je izašlo obaveštenje da nemaju mogućnost da otvore profil (ali se ne navodi razlog). Oni ne umeju da ukapiraju da je to zbog toga što su isuviše mladi za FB. Bar u početku nisu znali, sad već verujem da sva deca znaju da je to zbog godina i da samo treba staviti da si 5 ili 10 godina stariji, a roditelji uz parolu ,,ma ko je*e tu zabranu, to je napravila neka budala'', masovno podržavaju decu da otvore profil, dodatno ih izlažući agresivnim i seksualnim sadržajima.

Back