Facebook

U razredu moja najstarije cerke skoro svi imaju profil na fb-u.Zelela je i ona za vreme letnjeg raspusta ali posto je popustila u skoli nismo joj dozvolili.Medjutim okrenula draga nasa cerka novi list i naravno dobila profil.
Jos je na pocetku pa i ne provodi toliko vremena na njemu ali imamo i dogovor da je na prvom mestu skola :D

I pola Mindjusicinog razreda ima profile na fb
Sta cu, kud cu, morala sam da joj popustim, pa sad se dopisuje s nima i igra igrice
Bilo je mnogo lepo sto nije krila i sto je otvoreno trazila da joj ja otvorim profil
Mada, moram povesti racuna da ne preteruje, i zbog skole i zbog sebe

Posle vise od nedelju dana sam uspeo da se ulogujem na facebook kad sam imao sta i da vidim..Nazalost bio sam u prilici da vidim kako izgledaju profili dece iz osnovne skole,pa to je strasno..Devojke prednjace u prostakluku i gluposti,to su fotografije u oskudnoj garderobi,pa i u donjem vesu iz garderoba sa Usca,fora je skupiti sto vise prijatelja jer si onda glavna faca...A tu su i nezaobilazne pesme tipa "rodicu ti sina kralja kokaina Ili ona od Cane "Imam dokaz da si bio sa mnom,imam dokaz za ljubav i stid..Imam dokaz nosim ga u sebi on se zove nerodjeni SIN"...Za momke nemam komentara,i takodje od 10,11 godina koji su okiceni sa kajlama,svaka teska 6 kg (proverenooo),sa pistoljima (doduse ne znam jel su pravi) i izigravaju Kneleta iz 90-tih....Cega sam se tu nacitao.. Uzas. Definitivno devojcice prednjace u prostakluku kao sto sam rekao,tuga i nista drugo....Pa ja nisam ni znao sta je facebook kada sam bio tih godina.Razumem da je to postalo trend ali smatram da je mnogo bitnije detetu objasniti na lep nacin da postoje lepse i korisnije stvari od toga nego ga pustiti da odrasta gledajuci fotografije iz toaleta i kabina (pazi onih u butiku) gde bi sve ono sto radite ostalo tamo, a ne zabelezeno i objavljeno na facebooku.A njihovi roditelji o tome naravno nemaju ni predstavu sta im deca rade..Izgleda da je danas postalo strava takmiciti se ko ima kraci dopicnjak i bolji puder....Posto uglavnom na ovom dip forumu uglavnom ima roditelja koji imaju mladu decu zanima me da li ona imaju facebook i da li biste vi svom detetu dozvolili tako nesto da napravi??..Ako da,stroga kontrola onda ili sta vec...?

Poslednja izmena:
Mislim da roditelji treba sa detetom da naprave i prve korake na internetu i da objasne dobre i lose stvari istog.Mada mnogi to i ne rade.. (velika vecina)...Vazno je objasniti deci "zamke" interneta....: )))

Nema to veze sa godinama već sa kućnim vaspitanjem. Imam ja sestru od tetke, ima 16 godina, ima Fejs već skoro dve godine. Svaki dan okači po par novih slika ali su slike lepe i normalne kao i tekstovi i pesme koje kači. Vidim da klinke u njenom uzrastu postavljaju svašta, od slika gde su oskudno obučene i izgledaju kao mamac za pedofile pa do umobolnih tekstova pesama, još glupljih statusa i sl. Neće roditelji ništa sprečiti ako takvo dete nema nalog na Fejsu, problem njegovog/njenog pogrešnog sistema vrednosti je malo ozbiljniji ... a opet verujem da ni jedno normalno vaspitano dete neće okačiti svoje prostačke slike na Fejs i izigravati idiota samo zato što to drugi rade ... barem ovi klinci i klinke koje ja imam kao prijatelje deluju skroz simpatično i nimalo vulgarno.

I nema to sve toliko veze sa godinama i nezrelošću, takve fotke su pre odraz nesigurnosti nego nezrelosti. Evo imam ja drugaricu koja je, ruku na srce, poprilično ružna i ima odbojnu facu ali o sebi ima ničim opravdano jako visoko mišljenje. Dotična je prosto očajna što nema sreće sa muškarcima i što je, uprkos odličnoj liniji, niko ne konstatuje i onda te komplekse leči kačenjem nekih slika na Fejs za koje ona misli da su provokativne a slike su u najmanju ruku ružne i vulgarne :zstidljivko: Inače, u pitanju je devojka koja je završila dva fakulteta u roku, jako je obrazovana i kulturna, u stvarnom životu se apsolutno normalno ponaša ali verovatno ima neku barijeru da se opusti ili ne prihvata sebe pa preko Fejsa sebi dopušta više nego što bi trebalo ... tako da nisu samo deca zastranila, eto ima i osoba koje sa skoro 24. godine na taj način pokušavaju da se dokažu mada to ima sasvim pogrešan efekat z:D

P.S. A meni su te WC slike dno dna, vrhunski neukus :lol: Pre bih bez blama okačila sliku gde sam gola pa ako hoću da provociram eto neka bude tako da svi sve vide nego te kobajagi suptilne varijante sa napućenim ustima i nečijom WC šoljom u pozadini :rotf:

zamki je svuda...i napolju gledas gologuze devojcice
treba ih nauciti da imaju svoje ja a ne da ko hipnotisani imitiraju sve sto vide...treba ih nauciti sta je bitno u zivotu
a to traje godinama

a onaj ko da malom detetu net ...pa za tog stvarno nemam komentara...

Problem nije samo u FB, mnogo je stvari nezdravo u sistemu savremenog - urbanog zivota (globalizacija, internet, izopacen sistem vrednosti). Logicno da sve to ima uticaj i na mladje populacije. Facebook prikazuje i pospesuje tu negativnost cineci je lako dostupnom, ali sa druge strane ima i svojih prednosti i pozitivnih osobina. Mislim da su roditelji presudni i da treba da uloze veliki napor u prvim koracima po netu, fejsu itd. Korigaovati, uputiti i ukazati na prave vredosti, minimizirajuci radikalne poteze i zabrane.

Poslednja izmena:
Moje dete je cesto na FB, ne kaci slike, ima normalan broj prijatelja, dopisuje se, cetuje s njima... Uopste nemam problema s tim sto je na FB. Mislim da je osnovni problem sto 90% roditelja nema nalog an FB pa ne zna ni kako da zastiti decu na javnim merezama.

Moje dete je cesto na FB, ne kaci slike, ima normalan broj prijatelja, dopisuje se, cetuje s njima... Uopste nemam problema s tim sto je na FB. Mislim da je osnovni problem sto 90% roditelja nema nalog an FB pa ne zna ni kako da zastiti decu na javnim merezama.

Upravo. Puno dece, čak i jako male, hoće na FB uglavnom zbog igrica i nema razloga da im se zabrani. Ali ako je dete baš malo može da se igra i sa maminog/tatinog naloga ... pre neki dan sam se smejala kad sam videla poruku ovog : jdfjhdjhdjhs tipa na zidu jednog ponosnog tate koji mi je posle objasnio kako njegova mezimica još ne zna da piše ali ima fejs pa kad je uloguju onda svima piše takve poruke ... mislim, koja je poenta? z:)

Da se razumemo moje dete ima svoj FB nalog, ja mu nisam ni medju prijateljima (kaze da me i tako dosta gleda) z:lol: ali to ne znaci da ja ne bacim pogled i na njegov FB nalog...

Moj stariji sin ima svoj nalog na fejsu ,ali on u mene ima dovoljno poverenja da me sam ponekad pozove da mi procita neku poruku ili pokaze sliku.Ja u njega nemam bas toliko,pa za svaki slucaj znam lozinku.

mislila sam da ima tema...al' ok taman sam htjela da potrazim...

jer sinoc sam uradila nesto sto do sada nisam....
spijunirala sam sina na FB...:zstidljivko:

bila sam prisutna kad se registrovao prije par god....pricala s njim o svemu sta i kako....
i cesto ga pitam i savjetujem....jer cujem sve i svasta....
i sinoc sam morala....
mnogo je inace zatvoren...kljestima vadim rijeci...
al' saznala sam da ima djevojku...
mislim sve je to super,divno,krasno....al' osjecam se konfuzno....
je li to normalno...?

Pa ako mislis je li noramlno sto si konfuzna, ne znam, a da li je normalno sto ima devojku, to zavisi koliko ima godina...z:lol:

Sto se FB-a tice... Imam nalog dosta dugo, moji znaju za to, ali komp im nije jaca strana, pa i da hoce da me spijuniraju ne bi znali kako...z:p Inace na fejsu imam 20 slika i negde oko 200 prijatelja koje poznajem, na status retko sta pisem i tako... Nije mi to nesto preterano interesantno... Mislim da ako je dete skroz normalno u RL onda FB nije nista strasno, moji meni nisu pricali kako ne treba da stavljam gole slike, pa ja to opet ne radim, nisim debil...z:D P.S. I meni se cini da je bila tema...:zimag:

mislila sam da ima tema...al' ok taman sam htjela da potrazim...

jer sinoc sam uradila nesto sto do sada nisam....
spijunirala sam sina na FB...:zstidljivko:

bila sam prisutna kad se registrovao prije par god....pricala s njim o svemu sta i kako....
i cesto ga pitam i savjetujem....jer cujem sve i svasta....
i sinoc sam morala....
mnogo je inace zatvoren...kljestima vadim rijeci...
al' saznala sam da ima djevojku...
mislim sve je to super,divno,krasno....al' osjecam se konfuzno....
je li to normalno...?

Ја сам давно на једној теми писала да треба повремено да проверавамо децу, не да бисмо их шоијнирали, него да увидимо у каквој врсти комуникације су, са ким...
Наравно да не треба све да нам причају, па ни ми овако матори не причамо све родитељима ни супружницима!
Али, наша је обавеза да децу упознамо онакве какви су кад нису са нама.

Иначе, моји синови су ми пријатељи на фејсу, и све знам, мислим да све знам..
Знам оно што треба да знам. z:)

А ако се осећаш конфузно што ти није рекао за девојку... ух, па то ти верујем! И ја бих волела да ми кажу, а не да сазнам било како.
Али, можда не зна како да ти каже за девојку. z;)
Сачекај мало, можда ће рећи. z:kiss:

Ја сам давно на једној теми писала да треба повремено да проверавамо децу, не да бисмо их шоијнирали, него да увидимо у каквој врсти комуникације су, са ким...
Наравно да не треба све да нам причају, па ни ми овако матори не причамо све родитељима ни супружницима!
Али, наша је обавеза да децу упознамо онакве какви су кад нису са нама.

Иначе, моји синови су ми пријатељи на фејсу, и све знам, мислим да све знам..
Знам оно што треба да знам. z:)

А ако се осећаш конфузно што ти није рекао за девојку... ух, па то ти верујем! И ја бих волела да ми кажу, а не да сазнам било како.
Али, можда не зна како да ти каже за девојку. z;)
Сачекај мало, можда ће рећи. z:kiss:

evo suze mi krenuse...ne znam zasto....eto...z:cry:

valjda se suocavam s njegovim odrastanjem...
mislim sve sam kao svjesna... a i nisam...

i znala sam da ces mi bas ti odgovoriti...i utjesiti:D :zag:

i šta tu fali? mislim to je manje više nezaobilazan sistem, država nam je grand parada-reality sow-lutrija, ako ste dete vaspitali do 7. godine nema brige, ako niste onda ih gledajte dopičene na fejsu, a fejseri su najmanji problem, te sa 5000 prijatelja i 1000 slika iz kupatila uglavnom gule astal ispod monitora i glume ludilo a vamo su duplo gole; ove što vam glume kaluđerice kući i nameštaju šiške za matorce, te su udaraljke...

Ja sam imala par takvih klinki za prijatelje,i sve sam ih lepo na remove! Svaki put kad pogledam home stranicu na fb uvek isto,sto nekih glupavih statusa koji menjaju svaki minut,trista pet slika, cetristo pedeset i sest fan klubova...e poludela sam...i sve lepo delete...

To je strasno postalo,ja stvarno ne razumem te roditelje i sta je njima uopste u glavi ako i ima neceg...

tacno zamišljam. potencijalni napadač pristupa mom profilu. saznaje na kom sam fakultetu i koje godine sam upisao. kreće da me traži predavanjima III godine među stotinama studenata. fail. loše je izračunao. prelazi na drugu godinu. fail. ja ne idem na predavanja. reši da proba na vežbama. kuca redom brojeve indeksa od 1 do 1500. nadje gde sam na vežbama. bdi svaki termin oko slušaonice, dok se ja ne nakanim da dođem na vežbe. ulovio je žrtvu. prati me do stana. uvuče se kao majstor za kablovsku. siluje me i zaklolje.

Back