Facebook

Jaooooooooooo breeee ljudi aman! Nije suština u tome da li deca znaju engleski jezik ili ne, da li umeju da upale kompjuter i otvore profil ili nešto slično . Poenta moje priče je u tome što deca kojoj nije namenjen FB ipak koriste ovu virtuelnu soc. mrežu a roditelji to odobravaju iako su svesni zabrane za decu ispod 14 godina!

najagresivnije na sto sam naisla do sada na fb-u je jedan lik koji mi xy puta do sada
salje poziv za farmu :neutral:
ponekad se zapitam kuda to ljudi kopaju po fb-u kada uspjevaju da pronadju agresivne seksualne sadrzaje

Isto.
A posebno mi nije jasno kačenje tuđih slika, bez znanja/dozvole tog nekog. :confused:

Šta sve ljudi ne kače na FB, pa to je strašno... Od slika, mislim.
Onako, evolucijski. Čitava hronologija.
Vrtić.
Osnovna škola.
Srednja škola.
Fakultet.
Venčanje.
Slike deteta... Zum male gole guzice. :eek: Prepovijanja. :eek:
Isuse!
Nije mi jasna ta potreba, stvarno. Za neke ljude pomislim da su otvorili profil na FB, samo da bi kačili slike i izveštavali o događanjima u svom životu.

Imam profil, ali zaista, zaista, ne znam koji će mi, jer ga uopšte ne koristim.
Samo za kontakt sa 2,3 osobe.
Ne šaljem zahteve nepoznatim ljudima, niti takve zahteve prihvatam.
Gledam da očuvam najminimalniji mogući broj ljudi na frend listi, jer ne volim da mi u bilo šta lično brka ko stigne. Samo ljudi u koje baš, baš imam poverenja tamo stoje.

Upravo to.
Evo, ja ga otvorih pre par dana.
Našla sam kontakt sa nekim drugarima sa faksa i iz prethodnog perioda (srednja škola itd) koje nisam čula godinama, a brojevi mobilnog su se, naravno, promenili :ok: i to je me vrlo prijatno iznenadilo. I pola mog bivšeg odeljenja je na FB, i mnoge od njih imam među prijateljima i lepo je imati kontakt makar na taj način, sad kad smo se raselili kojekuda i kad nas je život odvukao na različite strane. Imam 25 prijatelja i ne verujem da će ih ubuduće biti nešto mnogo, pošto odbijam prijateljstvo nepoznatim ljudima, a i nekima koje znam a bili su neprijatni (šta će njima pristup mojim podacima i slikama itd :D). Sve u svemu, FB može biti praktična stvar, ako se ne zloupotrebi, to je moj stav :).

kao kritika fejsbuka uglavnom se pominje zloupotreba... kako tačno i šta tu može da se zlopupotrebi... a svačiji je izbor kako će i da li će da ga koristi.... neko iz čisto efektivnih razloga... nekome je to reallity svet gde mogu da se eksponiraju, stvaraju sliku kkavu žele bla bla.... jedina razloga kod dece do 14 god što bi roditelji morali da budu upućeni... ako je njima okej i meni je... nekofga vaspitava fb, pink, grand, mtv, fešn tv... nekoga roditelji

А зашто је фејсбук посебно тако страшан, а остале ствари на интернету нису?

Мислите ли да дете треба да расте у осамдесетим као ми? Да му дате грамофон и плоче па да буде срећан ко куче у лифту и да не тражи ништа више?
Нама је било дивно, ја се не бих мењала са садашњим клинцима, али илузорно је покушавати задржати време...
Наша деца живе у овом и оваквом времну и мсилим да је посао одговорног родитеља да га ОСПОСОБИ да се безбедно сналази у свему томе, а не да га држи под стакленим звоном и забрањивати му ствари које су део живота свих осталих његових вршњака...

И да - својој деци никад нисам забрањивала Пинк, али сам их отпочетка неосетно усмеравала, ВАСПИТАВАЛА ;), и никада нису показала интересовање за ту врсту музике и културе....:)

А зашто је фејсбук посебно тако страшан, а остале ствари на интернету нису?

Мислите ли да дете треба да расте у осамдесетим као ми? Да му дате грамофон и плоче па да буде срећан ко куче у лифту и да не тражи ништа више?
Нама је било дивно, ја се не бих мењала са садашњим клинцима, али илузорно је покушавати задржати време...
Наша деца живе у овом и оваквом времну и мсилим да је посао одговорног родитеља да га ОСПОСОБИ да се безбедно сналази у свему томе, а не да га држи под стакленим звоном и забрањивати му ствари које су део живота свих осталих његових вршњака...

И да - својој деци никад нисам забрањивала Пинк, али сам их отпочетка неосетно усмеравала, ВАСПИТАВАЛА ;), и никада нису показала интересовање за ту врсту музике и културе....:)

A zašto si ,,neosetno usmeravala'' da ne gledaju Pink i ne stvaraju interesovanja za takvu muziku? Pa i to je deo života svih njihovih vršnjaka baš kao i FB...

A zašto si ,,neosetno usmeravala'' da ne gledaju Pink i ne stvaraju interesovanja za takvu muziku? Pa i to je deo života svih njihovih vršnjaka baš kao i FB...

Јесте, али посао родитеља је да одабере које ће животне вредности да пренесе детету, а не да га пусти да буде подложно свему што се нуди. То се зове васпитање. ;)

Ја нисам бранила својој деци да то гледају, нисам сакривала од њих постојање и таквих садржаја, него сам настојала да код њих развијем пријемчивост за оно што ја сматрам правим животним, моралним и естетским вредностима! :) И успела сам! :)

U poslednje vreme sam primetio jedan zanimljiv fenomen a to je da roditelji otvaraju svojoj deci koja imaju ispod 14 godina profile na FB-u, iako to FB kao sajt ne dozvoljava. Moje pitanje za takve roditelje (ako ih ima) je: ZAŠTOOOOO :roll: to rade i da li misle da je ta zabrana stavljena tek onako, radi reda?

umeju veruj mi ;) meni neko ko je blizak,nije punoletan pa zna da hakuje facebook nalog a da u zivotu nije otiso na cas informatike...

danasnje generacije su jakooooo napredne :D

Meni je face postao:dash: kada vidim da moja mala rodjaka od 10 god ima face, jasno mi je da ja tu nemam sta da trazim:zper: pa sam se obrisala skroz na skroz, sve prijatelje, sve slike, sifru promenila u nebulozu :mrgreen: doduse jos uvek imam poslovni profil i fun page:rumenko:

Inace, mislim da za klince i nije toliko opasan face, mislim da je opasniji za one roditelje sto kace svoju golisavu decu, a oni licno drze slike na izvolte, kao poziv za pedofile:confused::sad2: mada mi nisu jasne i golisave maloletnice sa 5000 prijatelja:eek: ali dobro, gadan propust u vaspitanju ... U svakom slucaju mislim da je Face postao bolestina za ljude koji ne znaju da se kontrolisu (kao ja:rumenko:) za sve druge, koji znaju da drze stvari pod kontrolom, korisna stvar ...

Још увек не могу да схватим које нам то опасности носи фејсбук? :confused:
Осим личног компромитовања, нисам чуо за нападе педофила на малолетнике, тешка убиства и слично...

Ја немам налог и не планирам да га имам. :)
Не мислим да је страшан, али отуђује.
Волим људе да виђам уживо.

И још нешто, не волим да стављам свој живот на тацну, никоме.
Имам потребу за интимом на високом нивоу...таква сам. :)

Back