Facebook

Ne bih usporedjivala dnevnik i FB, ipak je FB javna stranica bar za sve one koji su na listi prijatelja.
Kao sto rekoh moje djete jos nije ni teen,otvorili smo fb od prilke prije nekih 20-ak dana jer eto svi ga imaju pa hoce i ona.Jednostavno ne mogu joj zabraniti, ali ipak volim znati sto radi na netu.
Ne ulazim na njen FB, ne citam, za sad nisam imala potrebu jer dovoljno je sto preko mog FB vidim listu prijatelja ...vise mi nista ne treba.Ako vidim nesto sto ne bih trebala viditi naravno da bi usla u njen FB i "rijesila" stvar, mada imam odgovorno i dobro djete cisto sumnjam da ce trebati "intervencija";)

Слажем се.

Ја немам фејсбук страницу, али моја деца су пре неколико месеци затражила да отворе (11 и 12 година). Оне иначе слободно користе интернет од малих ногу, мислим да сам их добро упутила у то, много пута смо причале о разним лошим и добрим странам интернета, чак сам им и читала са нета једну преписку између јендог педофила и девојчице од 12 година (на коју сам случајно налетела, тај маторац се девојчици представљао као нека тетка-Славка, или тако нешто, али и врапцима је било јасно да је мушкарац у питању :sad2:)...а све што им је потребно за школу или као информација - јако добро знају да пронађу на нету. Мислим да је то добра ствар, не можемо децу држати под стакленим звоном. Интернет за нас маторце јесте новотарија, али за генерације које долазе то је начин живота. Немогуће је држати дете даље од интернета, треба га научити како да се сналази и да се понаша...
Заједно смо регистровале њихове налоге на фејсбуку, знам им шифре, рекла сам им да фотографије отворе само за пријатеље, а да за пријатеље прихватају само децу коју лично познају.
Колико видим, цела њихова генерација је тамо... И мени је смешно када жури кући из школе да би се куцала са другарицом из разреда преко нета....:lol:....а може лепо да окрене телефонски број и да не заузима мами компјутер! :evil:
Интересантно је што су се повезале са неким децом-рођацима који живе далеко и тако обновиле рођачке везе, што је баш лепо... Са неким рођацима су се тако и упознале, а нису до сада имале прилике да се виде...(проверено су рођаци ;))...

За сада је, колико видим, све ок. :) Нису имале никаквих непријатности, напротив - макар су се повезале са децом из других одељења, прошириле пријатељства (познанаства претвориле у дружење)....једина лоша последица је дуго седење пред компјутером. :(

Isto.

Šta sve ljudi ne kače na FB, pa to je strašno... Od slika, mislim.
Onako, evolucijski. Čitava hronologija.
Vrtić.
Osnovna škola.
Srednja škola.
Fakultet.
Venčanje.
Slike deteta... Zum male gole guzice. :eek: Prepovijanja. :eek:
Isuse!
Nije mi jasna ta potreba, stvarno. Za neke ljude pomislim da su otvorili profil na FB, samo da bi kačili slike i izveštavali o događanjima u svom životu.

Imam profil, ali zaista, zaista, ne znam koji će mi, jer ga uopšte ne koristim.
Samo za kontakt sa 2,3 osobe.
Ne šaljem zahteve nepoznatim ljudima, niti takve zahteve prihvatam.
Gledam da očuvam najminimalniji mogući broj ljudi na frend listi, jer ne volim da mi u bilo šta lično brka ko stigne. Samo ljudi u koje baš, baš imam poverenja tamo stoje.

А шта је ту лоше?
Шта може лоше да се деси ако окачиш своју слику из вртића и из школе? Не разумем. :confused:

Фесјбук је начин за повезивање људи. Ратови и емиграција су нас расејали на разне стране, како иначе да ступиш и одржаваш контакт са драгим људима из детињства?
Како са њима да поделиш лепе тренутке са рођендана, свадбе или рођења бебе? Направиш фотографије, ставиш их у коверту, лизнеш марку и чекаш 10 дана да писмо стигне?

Јесте, ствари су некада тако функционисале, (''па нам ништа не фали'' :mrgreen:), али времена се мењају...;)

Isto.
A posebno mi nije jasno kačenje tuđih slika, bez znanja/dozvole tog nekog. :confused:

Onako, evolucijski. Čitava hronologija.
Vrtić.
Osnovna škola.
Srednja škola.
Fakultet.
Venčanje.
Slike deteta... Zum male gole guzice. :eek: Prepovijanja. :eek:
Isuse!
Nije mi jasna ta potreba, stvarno. Za neke ljude pomislim da su otvorili profil na FB, samo da bi kačili slike i izveštavali o događanjima u svom životu.

Imam profil, ali zaista, zaista, ne znam koji će mi, jer ga uopšte ne koristim.
Samo za kontakt sa 2,3 osobe.
Ne šaljem zahteve nepoznatim ljudima, niti takve zahteve prihvatam.
Gledam da očuvam najminimalniji mogući broj ljudi na frend listi, jer ne volim da mi u bilo šta lično brka ko stigne. Samo ljudi u koje baš, baš imam poverenja tamo stoje.

Slazem se s tobom, ne vidim razloga prihvatati nepoznate ljude, gledati njihove slike, citati o njihovom zivotu, ni ja njihovom, a ni oni o mome.
Sto se tice kacenja slika, idu mi strasno na zivce pojedinci koji kace bas sve i jednu sliku sa godisnjeg, rodjendana, svakog tuluma, shopinga:roll: i jos insistiraju da se komentira svaka zakacena fotka, mosh mislit:roll:, nemam pametnijeg posla.
Osobno FB mi ustedi dosta vremena!Svoju blizu obitelj, rodjake, prijatelje kumove vidjam svake prestupne jer zivim daleko i ne vidjamo se cesto; zivimo u razlicitim time zonama, ne mogu pohvatati kome je noc kome dan, pa nam je fb jedno obiteljsko/prijateljsko okupljaliste.Slabo koga vise zovem telefonom, ne saljem slike mailom(to mrzim vise nego ista, ljena sam), nemam miljun slika u kompjuteru nekih beba koje ne znam ni cije su, ni tko mi ih poslao... Jednom rijecju u toku smo, druzimo se kad tko ima vremena, plus moje djete "odrasta" uz obitelj, pa makar i virtualno jer nemamo drugog nacina, a ni druge obitelji. Uci tako i nas jezik, dopisuje se sa rodicama njenih godina, imaju fun...

Sve u svemu nista lose za FB, bar za sad:)

А шта је ту лоше?
Шта може лоше да се деси ако окачиш своју слику из вртића и из школе? Не разумем. :confused:

Evo odgovora...

Sto se tice kacenja slika, idu mi strasno na zivce pojedinci koji kace bas sve i jednu sliku sa godisnjeg, rodjendana, svakog tuluma, shopinga:roll: i jos insistiraju da se komentira svaka zakacena fotka, mosh mislit:roll:, nemam pametnijeg posla.

Ne vidim čemu kačenje svih živih slika bilo gde na net.
Postoji mail kao opcija razmene sa bliskim ljudima. Ne moraš da čekaš da pismo stigne.

U profil na FB, može da ti uđe i neko ko ti nije prijatelj, ako to dozvoliš nakon dodavanja određenog netvorka.
Zašto neko hoće da mu svako ko je dodao netvork Srbija npr., vidi detetovu guzu, ljubljenje sa mužem, krčkanje ručka? :confused: Ravno Velikom bratu.

A to koliko "stari prijatelji" koji se tamo dodaju zaista kontaktiraju, je diskutabilno...
Moji prijatelji sa FB su se tako dodali sa drugarima iz osnovnoškolskih dana, i interesovanje je ostalo na dodavanju i stajanju na listi. I čujem da kod mnogih takva dodavanja, tako završe.

Poslednja izmena:
Evo odgovora...

Postoji mail kao opcija razmene sa bliskim ljudima. Ne moraš da čekaš da pismo stigne.

U profil na FB, može da ti uđe i neko ko ti nije prijatelj, ako to dozvoliš nakon dodavanja određenog netvorka.
Zašto neko hoće da mu svako ko je dodao netvork Srbija npr., vidi detetovu guzu, ljubljenje sa mužem, krčkanje ručka? :confused: Ravno Velikom bratu.

A to koliko "stari prijatelji" koji se tamo dodaju zaista kontaktiraju, je diskutabilno...
Moji prijatelji sa FB su se tako dodali sa drugarima iz osnovnoškolskih dana, i interesovanje je ostalo na dodavanju i stajanju na listi. I čujem da kod mnogih takva dodavanja, tako završe.

slazem se, mada sam vec pomenula.
ne razumijem cemu ta poteba, sta ih tu ispunjava.
kao gledaj me u ovom, onom, sa ovim sa onim...
za djecu to sto pominjes bi im prste sjeckala zivota mi!

Poslednja izmena:
pa sta vas briga ,nek stavlja ko sta hoce
da im seckas prste?za mene je ovo preterana reakcija nekoga koga sve to ne dodiruje :neutral:
ako ne razumete nema potrebe za osudjivanjem

ne dodiruje, nemam profil ali me nervira..
tolerantna sam dosta po pitanju mnogih stvari ali to me bas nervira.
a ti nekoga koga razumijes oko necega osudjujes? :think:
rekla sam svoj stav, nema potrebe za citiranjem.

То што ТИ не видиш ''чему то'' - није аргумент зашто не стављати слике тамо. Ок, ти их не би стављала, али не видим зашто теби смета ако неко ставља... Нико те не може натерати да ти то гледаш, зар не?

niko nikoga nije citirao(zapravo ti mene jesi)
ti si rekla svoj,ja sam takodje izrazila svoj stav,zasto ti to smeta?
:think:

moj post
slazem se, mada sam vec pomenula.
ne razumijem cemu ta poteba, sta ih tu ispunjava.
kao gledaj me u ovom, onom, sa ovim sa onim...
za djecu to sto pominjes bi im prste sjeckala zivota mi!

zatim slijedis ti
pa sta vas briga ,nek stavlja ko sta hoce
da im seckas prste?za mene je ovo preterana reakcija nekoga koga sve to ne dodiruje
ako ne razumete nema potrebe za osudjivanjem

ja tvoj stav nisam pokusavala mjenjati niti okretati, komentarisati nego sam samo objasnila svoj tebi.

То што ТИ не видиш ''чему то'' - није аргумент зашто не стављати слике тамо. Ок, ти их не би стављала, али не видим зашто теби смета ако неко ставља... Нико те не може натерати да ти то гледаш, зар не?

A ja ne znam šta tebi nije jasno u mojim komentarima? :confused:
Niti sam tvrdila da je moj stav argument, niti sam rekla da mi nešto negde smeta. (Ako nastavim ovako da se pojašnjavam do besvesti, dostićiću tvoj broj postova, a ne bih da budem guru III reda. :mrgreen:)

Pišemo o fenomenu Fejsbuk.
Ljudi iznose svoja pozitivna i negativna viđenja istog.
Ja rekoh šta mi se ne dopada.
I to je deo diskusije o nečemu.

A ja ne znam šta tebi nije jasno u mojim komentarima? :confused:
Niti sam tvrdila da je moj stav argument, niti sam rekla da mi nešto negde smeta. (Ako nastavim ovako da se pojašnjavam do besvesti, dostićiću tvoj broj postova, a ne bih da budem guru III reda. :mrgreen:)

Pišemo o fenomenu Fejsbuk.
Ljudi iznose svoja pozitivna i negativna viđenja istog.
Ja rekoh šta mi se ne dopada.
I to je deo diskusije o nečemu.

Наравно, ок је ако ти не волиш да гледаш туђе слике, али зашто је ''страшно'' што други каче слике, то ми није јасно?

П.С.
Гуру 3. реда се не постаје са бројем постова.;)

Kad kritikujete decu jer preko fb komuniciraju sa društvom iz škole, uvek se setim kako su nas grdili jer vodimo kilometarske telefonske razgovore sa društvom iz razreda, a videli smo se pre nekoliko sati. Facebook uopšte nije loša stvar, osim komunikacije, za decu su verovatno zanimljive i igrice, testovi, grupe... Samo treba podesiti opciju privatnosti i nema brige.

nisi me razumjela ;)
mislila sam cemu potreba ljudima za kacenjem fotografija.

Вероватно отуда што постоји потреба за ГЛЕДАЊЕМ фотографија. :mrgreen: Да ње нема - залуд би ико качио фотографије. ;)

Мислим, постоје људи који желе да неке своје лепе тренутке поделе са другим људима. Постоје и људи које смара да са неким деле њихове тренутке. Обе ствари су једнако легитимне.

Као што рекох - немам фејсбук, али у свом профилу имам неколико албума. Неки су јавни, за све, неки су приватни - само за пријатеље.
Ако ме питаш зашто сам те фотографије окачила на интернету, одговор је - зато што ми се допадају и што желим да кроз те фотографије и саму себе приближим другим људима. :)
Нико није обавезан да их гледа. ;)

Poslednja izmena:
ja sam iz Sarajeva, Faceb. mi je pomogao da pronadjem stare drugare i prijatelje( na zalost ili srecu, tek cemo videti) i zahvalna sam mu na tome. sigurno ga ne koristim za svakodnevnu komunikaciju, a ipak se trudim da postavim fotke na kojima sam lepo ispala:rumenko:, zbog drugara iz Sa:D
klinci od mojih sestara( 10, 14 i 15 god)
ga redovno koriste( profil slika je sa markiranom garderobom, da se vidi znak:confused:) ali, valjda tako danas klinci funkcionisu:confused:

Moji klinci imaju(14,12 god) ,ali sam ih upozorila da prihvataju za prijatelje ljude koje znaju-iskljucivo.Takodje imam i ja profil..uveliko razmisljam da ga ugasim,a i da ubedim decu da to urade.Iako su veoma malo na internetu,smatram da im je bolje da se live sto vise druze i da uzivaju u realnom svetu.
Fb moze da se podesi da ti privatnost bude zasticena,ali je i dalje sve dostupno onima koji stoje iza facebooka.
U svakom slucaju ima i dobrih,a i losih strana,kao i sve u zivotu.

Back