Express Entry / Expression of Interest Canada

Trazi od bivseg poslodavca da ti napise od kada do kada si radio u firmi, sudski tumac neka ti prevede i to je to. Kakve veze ima sto firma vise ne postoji, u Kanadi se firme otvaraju i zatvaraju dok si rekao keks. U sustini boli briga Kanadjane za tvoje radno iskustvo iz Srbije. Kad dodjes ovamo brzo ce vidjeti sta znas i koliko mozes.

Pozdrav,
Za sledece ne mogu da garantujem ali video sam na indijskom forumu da se bave i ovakvim stvarima.

Da li mozes da stupis u kontakt sa nekim od ljudi sa kojima si radio?
Da ti daju izjavu da su radili sa tobom u firmi "xyz" u periodu od "' do"" i koje duznosti si obavjao i ostale info koje CIC trazi.
Tu izjavu overis u sudu, prevedes na englski i nadas najboljem.

Da nemas mozda ugovor o radu sa tom firmom?

Srecno!!

coa1976, mnogo biste mi pomogli kad biste mi najzad rastumacili to s kovertama.Nikako da se ispetljam.Evo sta me sve zbunjuje:
1.WES-u je potrebno poslati i prepis ocena tokom studiranja i prevod sudskog tumaca istog tog prepisa. A fakultet mora direktno sve da posalje--pecatirano, zapečaćeno. Kako onda ubaciti taj prevod? Da li a)prvo preuzmeš prepis sa faksa pa ga prevedeš pa opet moliš faks da ga pošalje ili b) preuzmeš prepis zapečaćen pa ga sam šalješ u koverti u koju ubaciš i prevod tog prepisa? U tom slučaju zar ne postavljaju pitanje kako si nosio na prevod nešto što je zapečaćeno?
2. Imam 2 fakultetske diplome. Ako fakulteti moraju zasebno i direktno da šalju moje prepise, kako onda da cela moja evaluacija bude o istom trošku (ako dokumenta stižu u etapama)?
3. Da li je najsigurnije ovo: Uzmem nezapečaćene prepise s faksova.Odnesem na prevod.Vratim ih faksovima na ubacivanje u istu kovertu s prevodom, pečatiranje,pečaćenje...:-D.Onda te dve zapečaćene koverte ubacim u jednu poštansku i pošaljem lično. Da li se to računa isto kao da je koverta s faksa otišla u poštu?
Dva faksa završih a ovo nikako da raspetljam. Pomagajte!

coa1976, mnogo biste mi pomogli kad biste mi najzad rastumacili to s kovertama.Nikako da se ispetljam.Evo sta me sve zbunjuje:
1.WES-u je potrebno poslati i prepis ocena tokom studiranja i prevod sudskog tumaca istog tog prepisa. A fakultet mora direktno sve da posalje--pecatirano, zapečaćeno. Kako onda ubaciti taj prevod? Da li a)prvo preuzmeš prepis sa faksa pa ga prevedeš pa opet moliš faks da ga pošalje ili b) preuzmeš prepis zapečaćen pa ga sam šalješ u koverti u koju ubaciš i prevod tog prepisa? U tom slučaju zar ne postavljaju pitanje kako si nosio na prevod nešto što je zapečaćeno?
- sa faksa uzmes spisak polozenih ispita sa ocenama i to prevedes i overis
- dokumentom sa WES sajta popune ponovo na faksu lupe pecat i sta treba i u tu istu kovertu ubacis prevedeno to sa ispitima, zatvoris kovertu i na preklopu ti udare pecat sa faksa (nece faks da salje ti je uzmi za sebe i ti je saljes), tu istu kovertu ubacis sa svojom kovertom u jednu veliku i sibas za Kanadu - ne zaboravi prevod vencanog lista (ja sam za suprugu ubacio prevod vencanog lista u obe koverte i sa faksa i njenu) i sve je proslo ok

2. Imam 2 fakultetske diplome. Ako fakulteti moraju zasebno i direktno da šalju moje prepise, kako onda da cela moja evaluacija bude o istom trošku (ako dokumenta stižu u etapama)?
- kao za jedan faks tako odradi za oba faksa i sve posebne koverte pa onda sve u jednu veliku i to saljes za Kanadu
3. Da li je najsigurnije ovo: Uzmem nezapečaćene prepise s faksova.Odnesem na prevod.Vratim ih faksovima na ubacivanje u istu kovertu s prevodom, pečatiranje,pečaćenje...:-D.Onda te dve zapečaćene koverte ubacim u jednu poštansku i pošaljem lično. Da li se to računa isto kao da je koverta s faksa otišla u poštu?
- DA, oni na faksu sve pecatiraju kad prevedes a ti uzmes i saljes sa svojom zajedno u jednu veliku kovertu
jeste zbunjujuce ali tako je opusteno i srecno

Dva faksa završih a ovo nikako da raspetljam. Pomagajte!

Odgovori su plavom bojom!!!

Hvala beskrajno za odgovor i sto ste odvojili vreme!
Znaci ipak ja moram po dva puta do faksova. Prvi put po prepise ispita i potpise na tom WES obrascu i drugi put da bi mi na preklopu pecatirali i potpisali kovertu u koju ubacim prepis, prevod overen kod sudskog i WES obrazac. Oba faksa su mi daleko, bice to salterska avantura...Mozda da ih zamolim odmah da pecatiraju i potpisu kovertu ali da je ne zalepe...I onda ja dalje da ubacujem sta treba. To je cini mi se neko s foruma vec radio. Molicu ih jer mnogo lakse bi mi bilo.
Jos mi samo nije jasno sta je to "moja" koverta. Kazete da kad formiram najzad te koverte s faksova onda ih ubacim sa "svojom" u jednu veliku. Mislite na neko propratno pismo u kojem objasnjavam koja vrsta evaluacije mi treba ili nesto drugo? Sta mi je sad promaklo?
Ako nadjete vremena pisite. Hvala jos jednom i srecno i vama! Mora se ici odavde, bez kajanja.

Hvala beskrajno za odgovor i sto ste odvojili vreme!
Znaci ipak ja moram po dva puta do faksova. Prvi put po prepise ispita i potpise na tom WES obrascu i drugi put da bi mi na preklopu pecatirali i potpisali kovertu u koju ubacim prepis, prevod overen kod sudskog i WES obrazac. Oba faksa su mi daleko, bice to salterska avantura...Mozda da ih zamolim odmah da pecatiraju i potpisu kovertu ali da je ne zalepe...I onda ja dalje da ubacujem sta treba. To je cini mi se neko s foruma vec radio. Molicu ih jer mnogo lakse bi mi bilo.
Jos mi samo nije jasno sta je to "moja" koverta. Kazete da kad formiram najzad te koverte s faksova onda ih ubacim sa "svojom" u jednu veliku. Mislite na neko propratno pismo u kojem objasnjavam koja vrsta evaluacije mi treba ili nesto drugo? Sta mi je sad promaklo?
Ako nadjete vremena pisite. Hvala jos jednom i srecno i vama! Mora se ici odavde, bez kajanja.

Zamoli ih da tako urade meni su tako uradili - pecat na preklopu i na onom WES obrascu pa sam ja to posle sam zalepio
- Tvoja koverta je diploma prevedena i vencani lista ako treba i ako ima neki dodatak tipa ja sam slao da se moja diploma izjednacava sa masterom (iako mi to nisu priznali)
- posle sve te koverte u jednu veliku i trk u postu!!! :)

Srecno!!!!

Jao da, diploma! Kako diplomu da zaboravim! Moracu sve da pregledam po 7 puta pre slanja. Upravo su me odbili s jednog faksa za to pecatiranje bez lepljenja - isla jedna drugarica licno da pita. Jos ona i radi u toj ustanovi. Nista...polako, klaj-klaj, po 2 puta svuda pa ce se valjda i ta odiseja okoncati.
Hvalaaaaa Coa, srecno i vama bilo, pa da se spasavamo iz ove srpske muke, da mucimo malo neke drugacije.

Drugari .. jedno razmišljanje na temu validnosti trenutnog pasoša .. pa ajd neki savet ako imate kakvu ideju...

Dakle, trenutni pasoš će prestati da važi za nekih godinu i koji mesec.
Njime sam proputovao dosta i ima gomilu turističkih viza unutra (nema ni USA ni Ca.).

Trenutno spremamo IELTS, trebaće bar 2 meseca, ajd WES možemo da sredimo tokom spremanja za IELTS iako i njima treba oko 30ak dana za evaluaciju .. računaj 3-4 meseca sa sve spremanjem+polaganjem+čekanjem rezultata od IELTS-a.
Onda, period čekanja do ITA plus jendo 15ak dana za aplikaciju i jedno 6 meseci za celu proceduru...

Pitanje je .. da li vaditi odmah nov pasoš i krenuti u celu zezanciju sa potpuno praznim pasošem ili ići sa trenutnim pa u međuvremenu kad se izvadi novi priložiti kao nov dokument i obavestiti CIC o promeni?
U starom pasošu je stara adresa dok bi na novom bila skroz nova (preselio se pre nekih 6god.) ...
Ukoliko bi vadio nov pasoš .. reći da nisam nigde putovao poslednjih XY godina ili prijaviti sve pa skenirati svaku stranu sa pečatima i vizama? -ukoliko se skenira "stari" pasoš .. da li se skeniraju samo strane sa pečatima i vizama ili treba i ona glavna strana sa podacima?

Hvala puno unapred za mišljenja...

Ja sam izvadio novi nakon ITA ali pre nego sto smo aplicirali.
Stari je bio dosta popunjen a takodje i stara adresa pa je imalo smisla to uraditi.
Skenirali smo oba pasosa i prijavili travel history i bilo je sve ok.
Ti svkako imas mogucnost da navedes samo 30 poslednjih putovanja, na toliko je ogranicen sistem.
I jako vazno, skeniraj sve strane.
Srecno!!!

@brodarac Hvala za info! Ugovor o radu imam a i na sajtu pio fonda lepo pise od kada do kada sam radio pa mozda moze i na taj nacin da se izvuce nekakav papir.

Nisam strucan da bih ti dao precizan odgovor.
Ja sam svojevremeno istrazivao po indijskom forumu i procitao par slucajeva gde su ljudi imali slicne probleme.

Prica bi bila da ti napravis izjavu koja ce da ukljuci sve sto CIC trazi, overis i prilozis uz te ugovre, izvode plate itd...
Cak da nadjes nekog od bivsih kolega da potvrde sve to.
Jos jednom napominjem to je moje licno shvatanje i ne garantujem da je tacno.

Probaj da istrazis jos negde ili da potrazis savet od nekog strucnijeg. Neko od veterana na forumu?

Narode,
Ima li nekog da mi objasni ovu zapetljanciju sa WES brojem? Naime, dobijaš ga tek kad formiraš do kraja svoju aplikaciju na WES sajtu (da bi je okončao moraš da naručiš evaluaciju sa sve plaćanjem-ukucavaš broj kreditne itd.) a s druge strane, moraš da imaš taj broj pre nego što ti faks zapečati dokumenta u kovertu (moraš ga upisati na WES formularu koji takodje faks overava i taj formular ide u kovertu sa sve prepisom ispita i prevodom prepisa).
Kako dakle da dodjem do tog WES broja dok još uvek skupljam dokumenta?
Da li prvo sve platim WES-u i naručim evaluaciju dok još nemam prikupljena dokumenta? Nešto mi je nelogično da samo tako dobijam broj.
Molim hitnu pomoć ako neko ima vremena od vas upućenijih.

Narode,
Ima li nekog da mi objasni ovu zapetljanciju sa WES brojem? Naime, dobijaš ga tek kad formiraš do kraja svoju aplikaciju na WES sajtu (da bi je okončao moraš da naručiš evaluaciju sa sve plaćanjem-ukucavaš broj kreditne itd.) a s druge strane, moraš da imaš taj broj pre nego što ti faks zapečati dokumenta u kovertu (moraš ga upisati na WES formularu koji takodje faks overava i taj formular ide u kovertu sa sve prepisom ispita i prevodom prepisa).
Da li prvo sve platim WES-u i naručim evaluaciju dok još nemam prikupljena dokumenta? Nešto mi je nelogično da samo tako dobijam broj.

Plz bez panike, platis sve lepo i odma dobijes WES broj i posle kreces sa faxovima i skupljanjem dokumentacije.

Pa Coa, definitivno dugujem piće. Ili bolje, jednu pijanku u Kanadi:-DMi cemo za Toronto ako Bog da. Nesto mi nelogično bilo da se sve mora platiti i naručiti (jer se to tamo na sajtu zove "order") pre nego što bilo šta prikupiš ali tako je znači ipak. To niko ne reče na forumu do sad. Pa dobro, svakako se mora platiti, važno je samo da nema neki rok trajanja ta "porudžbina"tj.da posle placanja imam dovoljno vremena da skupim dokumenta o školovanju.
Dobro.Odoh dalje.Valjda ću i ja biti nekom od pomoći kad sve prođe. I hvala, hvala i hvala!

Narode,

Pozdrav,
Zasto jednostavno ne pripremis sva dokumenta, prevedes i onda zavrsis registraciju na WES-u?
Nakon toga idi do faxa da ti to overe i posalji.
Neki fakulteti izdaju transkript i na Engleskom pa pitaj mozda ti se i posreci.
Srecno!

Pozdrav @zokamil,

Jedan prijatelj je imao slicnu situaciju da ustanova nije htela da stavi pecat na dokument koji nije na srpskom.
Ponudi im da dovedu profesora engleskog(ili idi sam do njega/nje i zamoli za pomoc) koji ce im objasniti i potvrditi da to tako treba.
Mozda da im prevedes na Srpski ako im je lakse.

Probaj da iscimas i sekretara ili dekana u krajnjem slucaju.

Srecno!!!

Pa tako cu morati. Komplikovano je najvise zato sto su mi faksovi na drugom kraju zemlje pa rekoh da se ne cimam da putujem sve po dva puta (odnosno zaduzujem prijatelje) - prvo zbog vadjenja prepisa a onda ponovo zbog pečaćenja koverte. Evo npr.na jednom faksu su mojoj drugarici izdali prepis za mene, overili i WES obrazac, ona bi mogla odmah i da prevede prepis kod tumača i podnese im na pečaćenje ali džabe kad još nemam WES broj. Pitala ih je da pečatiraju kovertu ali da je ne zalepe tako da ja mogu naknadno da ubacim prevod, upišem WES broj itd.ali nisu hteli. Ovako moram da čekam da ona opet svojim poslom otputuje tamo pa usput opet ponese moj prepis, prevod i obrazac ovog puta sa upisanim WES brojem da bi oni sve to lepo zapečatili u jednu kovertu.Pa sve to isto s još jednim faksom uz pomoć druge drugarice...Raširih priču a ukratko -udaljenost faksova je problem.
A to da im trazim na engleskom, ne bih da komplikujem, ovima mojima sta god da potrazis vazda je bilo kao da ti treba pola litra krvi, verovatno bi kostalo kao 5 sudskih tumača.Hvala im i za ovoliko, ne bih da izazivam gnev šalteruša u ovom odsudnom trenutku:-D

Pa Coa, definitivno dugujem piće. Ili bolje, jednu pijanku u Kanadi:-DMi cemo za Toronto ako Bog da. Nesto mi nelogično bilo da se sve mora platiti i naručiti (jer se to tamo na sajtu zove "order") pre nego što bilo šta prikupiš ali tako je znači ipak. To niko ne reče na forumu do sad. Pa dobro, svakako se mora platiti, važno je samo da nema neki rok trajanja ta "porudžbina"tj.da posle placanja imam dovoljno vremena da skupim dokumenta o školovanju.
Dobro.Odoh dalje.Valjda ću i ja biti nekom od pomoći kad sve prođe. I hvala, hvala i hvala!

Daj boze da popijemo to pice u Torontu jer i mi planiramo tamo, ne bih da te plasim ali dalek je put do toga videces kad krenes u tu avanturu. I moja supruga je zavrsila fax u drugom gradu pa sam slao preko drugara koji tamo radi povremeno i tako smo i mi odradrili, uzeli prvo spisak ispita pa sve spremi pa posle je on to ponovo nosio na pecatiranje itd. Ja sam odmah izvadio WES broj i to ima dug rok trajanja sve se stigne ne brini.
Samo napred i veruj (mi smo losi sa bodovima zbog raznih stvari ali ne odustajemo....)

Back