Express Entry / Expression of Interest Canada

Pitanje!
Kako mogu da znam kada ce koja provincija da otvori "ponudu" ?
Da li i kako najave ranije?
Sve sam provincije pregledala, nigde ne primaju aplikacije.

Da li i provincije prvo uzimaju te sa job offer ili ima sanse i za nas ispod 350 bodova?
Proucila sam i te njihove ulazne bodove, to 60/67 od 100, Manitoba oduzima 100 ako imas rodbinu u drugoj provinciji...

Pozdrav svima,

Već neko vreme žena pregledava ovaj forum i prati informacije koje postujete, a takođe smo i mi u proceduri dobijanja vize preko express entry-a pa sam hteo da dodam malo informacija koje ovde nisu dostupne.
Mi smo pokušali da dobijemo dovoljan broj bodova, ali se ispostavilo da natezanje za dodatnih 50-ak bodova, kako bi upali u dovoljan broj za ITA, previše skupo i vremenski zahtevno (dodatni jezički testovi, nostrifikacija svih diploma itd...). Nakon što smo to shvatili odlučili smo se za nalaženje posla u Kanadi i dobijanje LMIA od nekog kanadskog poslodavca i sa tim i dodatnih 600 bodova i sigurnu vizu.

U par sledećih postova ću opisati kako je taj proces izgledao, koliko je trajao i šta je sve potrebno da se uradi sa obe strane kako bi se LMIA dobio.

Pozdrav opet,

Video sam da kao novi korisnik imam obavezno odobravanje poruka pa sam sačekao da vidim hoće li mi ovo proći pre nego što napišem gomilu stvari i sve ode niz vodu :)

Ja sam jurio od marta prošle godine preselenje, ali kao i svi ovde sa manjkom poena u nekom trenutku je bilo jasno da nikada neću biti izvučen. To je bio neki šestomesečni presek, znači prošle godine, kada sam video da između 450 i 400 ima oko 8000 ljudi, a između 350 i 400 oko 19000 ljudi na čekanju. Sigurno je bilo da neće spustiti ispod 400 jer je nemoguće da od jednom pozovu toliki broj ljudi, pa sam se bacio na traženje posla.

Priča sa jobbank-om nije ispala kao što su obećali. Slao sam dosta rezimea, inače se bavim IT-em i imam dosta znanja i iskustva, ali nakon saznanja da nemam vizu većina se nakon oduševljenja ipak sklanjala i završavala sve pregovore sa mnom.

U nekom trenutku sam preko preporuke imao razgovor sa firmom iz Kanade i kratak probni rad. Posle postavljanja uslova rada, gde je jedini bio da ću raditi ako mi reše da dođem u Kanadu tj LMIA, krenuo sam da radim za njih od kuće. To je bilo pre 9 meseci. Za tih 8 meseci oni su dobili LMIA, ali put je bio više nego komplikovan.

Kao i bilo šta vezano za prelazak u Kanadu i LMIA je dosta teško dobiti i jako neprijatno iskustvo za poslodavca. Ogromna je sreća naći nekog ko će to raditi za vas, i mislim da je jedna od stvari zbog koje su i pristali to što nisu tačno znali šta sve to podrazumeva.

Ovo je proces koji je poslodavac morao da uradi u kratkim crtama:
1. Plati advokata $4000 da ih provede kroz proces
2. Ima određeni godišnji promet i priloži dokaze
3. Ima sopstvene prostorije sa izmirenim porezom i dažbinama i priloži dokaz za to
4. Uradi validaciju firme kod policije i priloži dokaz
5. Otvori konkurs za posao koji mora da bude na jobbank-u i još dva major oglasivača (monsterjob i još jedan gde se oba plaćaju da bi okačio oglas)
6. Sačekaju da oglas bude aktuelan bar mesec dana i prikupe sve resime-e koji su im stigli
7. Urade bar sa 10% ljudi intervju (ovde je brojka bila 30), a navedu za svakog od njih zašto nisu valjali za posao
8. Naprave spisak svih ljudi koje su zvali i koje nisu i navedu razloge za nezapošljavanje i to predaju
9. Nadaju se pozitivnom ishodu LMIA

Ovo je sve trajalo oko 8 meseci. Posebna napomena je da se LMIA dobija na ime (tj moje ime u ovom slučaju) i da ne mogu da ga upotrebe ni za koga drugog, niti da ga ponovo upotrebe.

Baš danas sam podneo novu EE aplikaciju i imam oko 1000 CRS poena, sa 600 koji se dobijaju za LMIA, tako da čekam novo izvlačenje.

Ako nekoga zanimaju bilo kakvi detalji vezani za LMIA slobodno pitajte, voleo bih da pomognem bar koliko i vi meni informacijama koje imam.

Takođe, napomenuo sam da su platili advokata da ih provede kroz proces. Iskoristio sam to da ih maltretiram za razne informacije, a pošto oni rade imigrantsko pravo tj isključivo se bave ovim, dobio sam dosta važnih informacija i od njih. Jedna od je da iako se ima LMIA treba čovek da ima preporučeni iznos novca.
To nigde ne piše, ali kada se pravi aplikacija i sa LMIA standardno pitaju za novac iako je rečeno da ne treba imati novac ako postoji zagarantovan posao u Kanadi.

Tako da, udrite sa pitanjima.

Pozdrav.

@cika.mancic super da je neko napokon pojasnio proceduru za dobijanje LMIA, posto vecina ljudi ne misli da je to nesto specijalno, a jeste...

Nadam se samo da vas to sto je firma zalegla za vas nece kostati previse, tj da je ugovor za Kanadu barem pristojan i po standardima za trziste za SW inzenjere ovde... kad dodjete, videcete ovo ludilo od trzista... :D

To za novce - mogu da pitaju, ali je jasno napisano na CIC sajtu da ne treba, tako da i ako to polje postoji, dovoljno je u njega okaciti dokument u kom pise referenca na sajt i to je to... sa druge strane - te pare JAKO trebaju, ne znam kako je drugde ali u Vancouveru to ode za 3 meseca onako u skokovima, tako da svi treba dobro da razmisle pre nego sto dodju ovde... prelepo je, super je uredjeno, sve funkcionise, ali sve i kosta, i to masala... :)

Srecna imigracija, i samo pamet u glavu i bice sve dobro :)

Taman me je Boske83 podsetio za još nekoliko detalja vezanih za LMIA (koje takođe ne idu u korist poslodavcu i čine dobijanje LMIA još teže):

* Poslodavac mora da navede kolika će plata biti za posao, a plata mora biti po NOC-u, tj striktno je određena kanadskim uređenjem profesija. Ovo nekada bude i više od realne plate za nekš pozicije.
* Poslodavac sa LMIA podržava vašu residential visa aplikaciju. Ovo znači da je on kada dođete obavezan da vas zaposli, ali vi sami nikako niste obavezani da za njega radite. Dakle, možete mu dati otkaz kao i za bilo koji običan posao.

Ovo odprilike znači da ako se ide legalnim putem teško može da se desi da se vi nađete oštećeni, a lakše poslodavac.

Boske, što se para tiče, skupili smo dosta za sada jer se ovo već odužilo, a imaćemo i još dok stignemo do kretanja. Takođe, ne znam kako si se ti snašao sa poslom i od kada radiš, ali kontam da će biti mnogo lakše kada od prvog meseca krene da leže zarada.

Pozdrav

@Cika.Mancic

prvo da vam pozelim srecu!

Hvala puno na ovim informacijama, sad sam potpuno obeshrabrena :neutral:

Mi smo u EE sa manjkom bodova i jedina sansa jeste da dobijemo job offer, ali iskreno mislila sam da poslodavac treba da prilozi samo dokaz o oglasavanju i potvrdu o placenom porezu za prethodnih godinu dana, a da ga zaposljavanje nekoga iz EE pool-a ne kosta nista...
Takodje, cula sam da vreme odobravanja LMIA zavisi od vrste posla, tj. ponudjene plate. Za mid to high wage se LMIA odobrava mnogo brze nego za low wage (vreme odobravanja moze da varira od 2 nedelje do 6 meseci)

Uz sve ove peripetije, kako neko uopste zaposli stranca..? :think:

@ideawoman Upravo to i jeste poenta, ne zeli, i velika vecina firmi odustaje... vecina LMIA koje se izdaju ide na CEC klasu, na radnike koji vec rade na tim poslovima na OWP, i pokazali su se kao dobri, pa se firma odluci da podrzi njihove papire... ja prosto ne mogu da poverujem sta je mancic uspeo, i iskreno svaka cast - sreca ili ne, zar je bitno, vazno je da je procedura uspesno zavrsena i da ce uskoro da dobiju PR...

Sam pogled na statistiku EE za 2015 (http://www.cic.gc.ca/english/resources/reports/ee-year-end-2015.asp) govori vise nego dovoljno - 78.1% procenat ljudi koji su invited ima Country of Residence Kanadu... naravno, nista nije nemoguce, kao sto je cika.mancic dokazao, ali ja se plasim da je to izuzetak, a ne pravilo...

@cika.mancic - ja sam imao posao od prvog dana, mada nisam trazio niti dobio LMIA preko firme, a supruga je pronasla posao za 2 nedelje tako da smo se prilicno brzo namestili... sto ne menja cinjenicu da je ovde sve poprilicno skupo :) hiljade dolaze, hiljade odlaze, hiljade ostaju... ali kuca je milion :)

@ideawoman Ja sam bio sumnjičav za LMIA, tj davanje za pravo poslodavcima da lako zaposle stranca, odmah čim sam pročitao kako je to koncipirano. Bio sam siguran da je to ona lepa strana medalje koja je za nas da gledamo, a da poslodavac dobije onu ružnu stranu. Sasvim mi je logično da se uvek promoviše zapošljavanje kanađana na svim nivoima u odnosu na strance. LMIA je poslednja stvar, kada je poslodavac iscrpeo sve opcije i nije uspeo da nađe nikoga.

Kao što sam jednom članu foruma napisao u privatnoj poruci ove su se kockice složile da bi sve ispalo kako je ispalo za mene:
"Ja sam imao vezu za ovog poslodavca + nikada nisu išli kroz ovaj proces pa nisu znali šta sve treba da se uradi + svidelo im se kako radim + mogao sam odmah da krenem da radim od kuće pa nisu morali da me čekaju 12 meseci dok proces prođe + ovde imam "srpsku" platu pa im se ovaj tršak viška anulira dok ne dođem tamo.

Eto, ovo je mnogo stvari koje su se poklopile kako bi ušao sa njima u priču, nije da nisam imao puno sreće."

@Boske83 Lepo je što ste odmah imali posao, to je jako bitno, jer za njihov standard 10-20-ak hiljada dolara je jako malo. Predpostavljam da to jako brzo plane, valja se skućiti makar i u iznajmljenom stanu, uzeti auto, dokupiti svašta... pa je jako bitno da dok te pare odu stižu nove sa druge strane. Porezi su ogromni na plate tamo, na platu od 5000k ide porez 1000k + još osiguranja i svašta nešto. Ohrabruje me to što, kako god to nama izgledalo strašno, svi koje sam tamo kontaktirao su rekli da žive opušteno bez egzistencionalnih pitanja. Možeš živeti bolje ili gore, ali nećeš razmišljati o osnovnim životnim potrebama.

Pozdrav,

@ideawoman Koliko ja znam ne treba. LMIA se može iskoristiti za permanent work visa (ako poslodavac to zatraži prilikom aplikacije za LMIA, što se dodatno plaća CAD1000), ali za temporary mislim da ne treba.
Preko ove vize je dosta ljudi otišlo tamo (neki od tih su se posle i snašli za residential vizu). Mislim da to nije najgora opcija, ako već nema druge, za otići u Kanadu. Problem je naravno taj što je to samo privremeno i ustvari treba da posluži da se kupi vreme i tamo nađe neki način da se dođe do neke od permanentnih viza.

Jedna stvar koju bi trebalo imati na umu je da ni jedna od ovih viza (čak ni permanent working visa) nisu dovoljne za zatraživanje državljanstva. To znači da nema ni pasoša. Jedina viza koja omogućava da se nakon 5 (sad su smanjili na 4 mislim) godina zatraži državljanstvo je permanent resident visa.

Pozdrav,

Da i ja nesto primetim, a ne samo da postavljam pitanja!

Cika.mancic je detaljno opisao proces za dobijanje LMIA, to svi trebamo da procitamo.
Isto tako, ideawoman je primetila da ce se vecina nas razocarati jer je proces zaista dugotrajan.

Moje iskustvo... uz preporuku sam nasla poslodavca, znaci posao u struci sa potrebnim iskustvom (ovo je najbitnija stavka), e...
problem se javio jer su upuceni u sam proces izdavanje LMIA, i najveci problem su stavke 6,7,8 koje je naveo cika.mancic jer budu preplavljeni rezimeima...
Ja sam angazovala i advokata koji bi citav proces odradio, ali...nista...
Tako da ostadoh praznih saka!

Pozdrav za sve sa istim problemima!

Pozdrav svima,

Da li postoji neko ko je prošao ITA kako treba a da nije imao stari pasoš da skenira? Moja žena je bacila stari pasoš kada je promenila prezime nakon ženidbe, a u njemu su 3 od 4 putovanja koja smo naveli u aplikaciji?

Pozdrav,

Mi smo prosli ceo proces a nismo imali stare pasose kod sebe. Razlika u nasem slucaju je ta sto mi nismo ni naveli putovanja iz starog pasosa jer smo znali da necemo moci da ih prikazemo. U vasem slucaju moze da bude problema jer ste ih naveli u aplikaciji.

Pozdrav.

Zdravo na site, dali ke moze nekoj da mi kaze veke sto ja pominal procedurata na evaluacija, koi dokumenti gi isprati ??? Fala mnogu :) Pozdrav

Pozdrav,

Ako sam dobro razumeo, želiš da saznaš koji ti dokumenti trebaju da bi prošao evaluaciju? Ako pod evaluacijom misliš da te ubace u pool, tj da te rangiraju, treba ti za početak (http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/apply-who-express.asp):

1. Nostrifikovana diploma (recimo u WES-u)
2. Urađen test engleskog (recimo IELTS)

Ako ti treba samo okvirno da li si eligible ili ne, za to ti ne treba nikakav dokument, samo uradiš survey na cic sajtu.

Pozdrav,

Ako sam dobro razumeo, želiš da saznaš koji ti dokumenti trebaju da bi prošao evaluaciju? Ako pod evaluacijom misliš da te ubace u pool, tj da te rangiraju, treba ti za početak (http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/skilled/apply-who-express.asp):

1. Nostrifikovana diploma (recimo u WES-u)
2. Urađen test engleskog (recimo IELTS)

Ako ti treba samo okvirno da li si eligible ili ne, za to ti ne treba nikakav dokument, samo uradiš survey na cic sajtu.

Zdravo

Ti blagodaram za odgovorot, no moeto prasanje bese ako moze nekoj da mi napise koi dokumenti detalno se isprakaat vo WES ( diploma od zavrsen fakultet, uverenie, izvod od rodeni , vencanica....). Nie sega ke go polagame IELTS, i sakavme da gi evaluirame dokumentite pred da napravime profil na Express Entry :)

- - - - - - - - - -

Zaboraviv, linkot ne mi go otvara :(

Zdravo

Ti blagodaram za odgovorot, no moeto prasanje bese ako moze nekoj da mi napise koi dokumenti detalno se isprakaat vo WES ( diploma od zavrsen fakultet, uverenie, izvod od rodeni , vencanica....). Nie sega ke go polagame IELTS, i sakavme da gi evaluirame dokumentite pred da napravime profil na Express Entry :)

- - - - - - - - - -

Zaboraviv, linkot ne mi go otvara :(

Link ima na kraju zagradu, pa je zato loš, ali svakako nije ono što ti treba.

Za WES ti treba sledeće:

1. Prevedena diploma i dodatak diplomi (ako imaš). Ovo mora biti prevedeno kod zvaničnog sudskog tumača
2. Papir koji popunjava tvoj fakultet. Ovaj formular se prazan može preuzeti sa WES sajta http://www.wes.org/ca/required/International_Transcript_Request.pdf . Moj predlog je da se prvo registruješ tamo, i oni će sve objasniti. Pre nego im pošalješ moraš da platiš.

Jako bitno:

Ovo mora da pošalje tvoj fakultet u zvaničnoj koverti fakulteta sa pečatom. Ne možeš ti da pošalješ to sam jer ti neće prihvatiti.

Pozdrav,

Poslednja izmena:
Pozdrav,

Imam pitanje za ljude koji su već prošli proceduru, a imaju diplome koje su sa univerziteta u Beogradu.

Kada ste kačili diplomu na ITA da li ste samo zakačili prevod sudskog tumača, koji u sebi ima crno-belu kopiju originala, ili ste na to sve dodali i skenirane originale u boji?

Pozdrav
Uz sve dokumente za koje ide prevod - obavezno i original... ukoliko niste sigurni da li treba jedno ili drugo, lepo zakacite oboje - zbog viska papira vas nece odbiti, ali zbog manjka itekako hoce...

pozz
B

Back