Pozdrav opet,
Video sam da kao novi korisnik imam obavezno odobravanje poruka pa sam sačekao da vidim hoće li mi ovo proći pre nego što napišem gomilu stvari i sve ode niz vodu
Ja sam jurio od marta prošle godine preselenje, ali kao i svi ovde sa manjkom poena u nekom trenutku je bilo jasno da nikada neću biti izvučen. To je bio neki šestomesečni presek, znači prošle godine, kada sam video da između 450 i 400 ima oko 8000 ljudi, a između 350 i 400 oko 19000 ljudi na čekanju. Sigurno je bilo da neće spustiti ispod 400 jer je nemoguće da od jednom pozovu toliki broj ljudi, pa sam se bacio na traženje posla.
Priča sa jobbank-om nije ispala kao što su obećali. Slao sam dosta rezimea, inače se bavim IT-em i imam dosta znanja i iskustva, ali nakon saznanja da nemam vizu većina se nakon oduševljenja ipak sklanjala i završavala sve pregovore sa mnom.
U nekom trenutku sam preko preporuke imao razgovor sa firmom iz Kanade i kratak probni rad. Posle postavljanja uslova rada, gde je jedini bio da ću raditi ako mi reše da dođem u Kanadu tj LMIA, krenuo sam da radim za njih od kuće. To je bilo pre 9 meseci. Za tih 8 meseci oni su dobili LMIA, ali put je bio više nego komplikovan.
Kao i bilo šta vezano za prelazak u Kanadu i LMIA je dosta teško dobiti i jako neprijatno iskustvo za poslodavca. Ogromna je sreća naći nekog ko će to raditi za vas, i mislim da je jedna od stvari zbog koje su i pristali to što nisu tačno znali šta sve to podrazumeva.
Ovo je proces koji je poslodavac morao da uradi u kratkim crtama:
1. Plati advokata $4000 da ih provede kroz proces
2. Ima određeni godišnji promet i priloži dokaze
3. Ima sopstvene prostorije sa izmirenim porezom i dažbinama i priloži dokaz za to
4. Uradi validaciju firme kod policije i priloži dokaz
5. Otvori konkurs za posao koji mora da bude na jobbank-u i još dva major oglasivača (monsterjob i još jedan gde se oba plaćaju da bi okačio oglas)
6. Sačekaju da oglas bude aktuelan bar mesec dana i prikupe sve resime-e koji su im stigli
7. Urade bar sa 10% ljudi intervju (ovde je brojka bila 30), a navedu za svakog od njih zašto nisu valjali za posao
8. Naprave spisak svih ljudi koje su zvali i koje nisu i navedu razloge za nezapošljavanje i to predaju
9. Nadaju se pozitivnom ishodu LMIA
Ovo je sve trajalo oko 8 meseci. Posebna napomena je da se LMIA dobija na ime (tj moje ime u ovom slučaju) i da ne mogu da ga upotrebe ni za koga drugog, niti da ga ponovo upotrebe.
Baš danas sam podneo novu EE aplikaciju i imam oko 1000 CRS poena, sa 600 koji se dobijaju za LMIA, tako da čekam novo izvlačenje.
Ako nekoga zanimaju bilo kakvi detalji vezani za LMIA slobodno pitajte, voleo bih da pomognem bar koliko i vi meni informacijama koje imam.