Pozdrav svima!
Mozda je malo off topic, ali vidim da je ova tema trenutno najaktivnija.
Postoji mogucnost da cu morati da putujem sluzbeno u Toronto pre nego sto se suprug i ja definitivno odselimo u martu. E sada, ja sam pre par godina dobila turisticku vizu za Kanadu (koja je u starom pasosu), i, naravno, imam useljenicku koja je u novom pasosu. Moja pretpostavka je da, ako bih sada usla u Kanadu, morala bih sa tom useljenickom a ne sa turistickom, tj. morala bih da odradim celu proceduru za landing. Neko mi je na forumu jos i rekao da ponistavaju turisticke vize prilikom izdavanja useljenickih. Any ideas?
Imao sam slicnu situaciju pre par meseci i bio u grcu do zadnjeg trenutka, tj. ukrcavanja na let u Londonu pri povratku u CA. Bice dugacko, smoricu

ali se nadam da ce jos nekom biti od koristi.
U Julu sam dobio PR i otisao na USA granicu, aktivirao ga i dobio COPR (Confirmation of PR, na obicnom papiru)... srecom sluzbenik mi nije fizicki ponistio Worker Vizu na kojoj sam bio, niti uzeo Work Permit, sto je inace uobicajena procedura. Kazem srecom jer sam odlucio da u septembru letim kuci i rizikujem da me ne prime nazad bez PR kartice koju sam ocekivao tek za oko 3 meseca- u oktobru. Na CIC stranicama se moze proveriti tacno vreme koliko se u datom trenutku ceka.
Na COPR pise da nije validna za putovanja I da se moze koristiti bez vize samo u slucaju ulaska u Kanadu kopnenim putem. Zasto?!
Procesljao sam ceo internet u potrazi za odgovorom... a na kraju prosao i licno kroz sve.
Zato sto pri ulasku kopnenim putem dolazite direktno do kanadskog imigr.sluzbenika koji vas COPR i celu vasu pricu moze proveriti u bazi podataka I pustice Vas u CA i bez PR kartice ako budete uljudni i objasnite svoj slucaj...
Problem nastaje ako putujete recimo avionom ili brodom. U tom slucaju morate posedovati Vizu u pasosu sto se proverava pri ukrcavanju, jer postajete problem avio kompanije koja vas je dovezla ako se kasnije utvrdi da nemate potrebnu vizu.
Viza se na ulasku u avion proverava samo vizuelno, bez skeniranja I provere u sistemu pa sam na presedanju u Londonu pokazao Worker Vizu koja je bila u datumu ali je fakticki bila ponistena zbog izdavanja PR-a . Kada sam stigao u Kanadu pokazao sam COPR i usao u zamlju bez ikakvih problema.
Srecno kako god da odlucite, moje mislenje da bi PR kartica trebalo da stigne do marta ako se u decembru aktivira PR ali svakako treba proveriti trenutno vreme cekanja.