Express Entry / Expression of Interest Canada

veliki pozdrav,i veliko hvala svima koji su ucestvovali u razmeni iskustava oko EE..obzirom da mi je ovo prvi post,a pratim ga vec duze vreme,nekako sam se i zblizio sa svima vama,i apsolutno saosecam sve kroz sta prolazite..posebno bih hteo da cestitam clanu Boske83 na PR i kupljenim kartama :-) i veliko hvala na svim postovima covece..
mi smo prelomili,to je to..da bi se krenulo u proceduru moramo zavrsiti masu stvari koje su preduslov za odlazak, jedna od tih stvari je i master moje supruge (dati svi ispiti,prosek 10,.jos onu knjigu da napise i odbrani rad) sto ocekujemo da se zavrsi do najkasnije sredine februara...posle toga svu dokumentaciju saljemo wes-u, ja u medjuvremenu odradjujem IELTS itd...
Zasto supruga?Pa zato sto je 4 godine mladja,a to je celih 20 bodova vise na CRSu..Zato sto ima Master,a ja nemam :-)
ono sto nikako nismo uspeli da saznamo je sledece (a ne placaju mi se advokati) da li i ona mora da polaze IELTS,obzirom da je po struci profesor engl.jezika,tj.diplomirani filolog engleskog jezika i knjizevnosti sa radnim iskustvom od skoro 10 godina u struci..(drzavni univerzitet,Niski filozofski,najtezi u drzavi)..njen Master ce biti ,(nisam bas najbolje zapamtio) "moduli engleskog jezika,dijalekti i sl"
mislim,ne da zna engleski,nego ga i predaje..da li je moguce da se njen engleski prizna kao CLB10,da li zna neko,i kako i koga zvanicno da pitam?
na stranu to sto joj je drugi jezik francuski,i u srednjoj,i na fakultetu,sa ocenama koje zadovoljavaju jak B1...da li i to moze nekako da se prizna?
unapred hvala

Pozdrav!
Nosilac mora da ima polozen IELTS, ako ona zna i Francuski, dodatni bodovi uvek dobro dodju- neka i to polozi i vi ste sigurno u Kanadi!
Nece joj biti problem da polozi, samo neka se dobro upozna sa formom IELTSa.

Nosilac mora da ima polozen IELTS, ako ona zna i Francuski, dodatni bodovi uvek dobro dodju- neka i to polozi i vi ste sigurno u Kanadi!
hvala Natasa... znaci,bez obzira sto ona iz engl.jezika i knjizevnosti ima prosek 10 na masteru,morace da polaze IELTS??
zar ne postoji neka forma kojom priznaju njen fax,t.j. da ih izjednacavaju sa CLB 9 ili 10 po nekom kriterijumu
ne daju nam se te pare..
njoj se ne uci vise :-(

Pozdrav!

I nosilac i pratilac trebaju da imaju IELTS kako bi skupili dovoljno bodova da bi mogli da udju u uzi krug i prebace 450 crs bodova. CLB 9 oba supružnika plus ostali bodovi da se prebaci 450 crs bodova i onda se može razmišljati o dodeli ITA, naravno govorim za slučaj bez Job offera i nominacije. Ako se ne prebaci 450, mislim da ne treba ni pokusavati, to je neko moje misljenje

hvala ..toga sam se i bojao..
svestan sam da za skill transferability factors jedini nacin da namaknemo 100 bodova je clb9 minimum ( u njenom slucaju clb 10 jer je razlika izmedju clb 9 i clb 10 po cela 3 boda za svaki od R,W,L,S u CRS-core) ...
ja takodje moram imati clb 9 iz svih od 4 da bih tu pokupio bar 20 bodova..(ako ne bude tako,onda ce ona morati da se priseca francuskog a tu situaciju ne smem da dopustim) :sad2:

I nosilac i pratilac trebaju da imaju IELTS kako bi skupili dovoljno bodova da bi mogli da udju u uzi krug i prebace 450 crs bodova. CLB 9 oba supružnika plus ostali bodovi da se prebaci 450 crs bodova i onda se može razmišljati o dodeli ITA, naravno govorim za slučaj bez Job offera i nominacije. Ako se ne prebaci 450, mislim da ne treba ni pokusavati, to je neko moje misljenje

Sada sam ponovo procitala post, i djvukadin namerava da polaze IELTS, ona svakako mora jer ce biti nosilac/ mladja je, a moj predlog bi bio da polozi i Francuski, i tada ce biti apsolutni favoriti u EE.
Naravno, ja se nadam da ce nesto promeniti od Nove godine, ovako je jako tesko doci do tih 450, nama bar...

Sada sam ponovo procitala post, i djvukadin namerava da polaze IELTS, ona svakako mora jer ce biti nosilac/ mladja je, a moj predlog bi bio da polozi i Francuski, i tada ce biti apsolutni favoriti u EE.
Naravno, ja se nadam da ce nesto promeniti od Nove godine, ovako je jako tesko doci do tih 450, nama bar...

Mislim da je tesko da ce se bilo sta promeniti, s obzirom da su sada krenuli da uvoze po 900 sirijaca dnevno... ja se iskreno nadam da ce održati ovaj nivo od 450 s obzirom da planiram da krenem sledece godine u proceduru sa suprugom... ako prodjemo sa clb 9 imacemo 467 poena, pa nas mozda ubode... KOliko ostali na forumu imaju ili ocekuju?

Mislim da je tesko da ce se bilo sta promeniti, s obzirom da su sada krenuli da uvoze po 900 sirijaca dnevno... ja se iskreno nadam da ce održati ovaj nivo od 450 s obzirom da planiram da krenem sledece godine u proceduru sa suprugom... ako prodjemo sa clb 9 imacemo 467 poena, pa nas mozda ubode... KOliko ostali na forumu imaju ili ocekuju?

Videla sam to za Sirijce....
Uradili smo WES, ja imam clb 8, sad ponovo izlazim za clb9, a u medjuvremenu sam poslala remark pa...
Nismo jos racunali, kada mi dodju rezultati IELTSa prijavicemo se zvanicno, ali misim da necemo biti ni blizu 450, javicu se krajem decembra... :-)

- - - - - - - - - -

Koliko drugi forumasi imaju ili ocekuju da ce sakupiti bodova?

- - - - - - - - - -

VPaun, vi imate odlicne bodove!

Videla sam to za Sirijce....
Uradili smo WES, ja imam clb 8, sad ponovo izlazim za clb9, a u medjuvremenu sam poslala remark pa...
Nismo jos racunali, kada mi dodju rezultati IELTSa prijavicemo se zvanicno, ali misim da necemo biti ni blizu 450, javicu se krajem decembra... :-)

- - - - - - - - - -

Koliko drugi forumasi imaju ili ocekuju da ce sakupiti bodova?

- - - - - - - - - -

VPaun, vi imate odlicne bodove!

to samo ako ako prodjemo sa clb 9, ako ne onda mućak :)
ove zime krećemo u spremanje IELTSa tako da videćemo....

hvala Natasa... znaci,bez obzira sto ona iz engl.jezika i knjizevnosti ima prosek 10 na masteru,morace da polaze IELTS??
zar ne postoji neka forma kojom priznaju njen fax,t.j. da ih izjednacavaju sa CLB 9 ili 10 po nekom kriterijumu
ne daju nam se te pare..
njoj se ne uci vise :-(

I Englezi i Amerikanci koji žele da emigriraju u Kanadu moraju da polažu IELTS zato nema potrebe da i dalje gubiš vreme i energiju polemišući da li je to ok ili nije.
A što se troškova tiče, ako je cena polaganja problem, bolje je da se ni ne upuštate u ovu priču pošto je tih dvadesetak hiljada kap u moru troškova koji su pred vama i tokom samog procesa i nakon dolaska u Kanadu.

I Englezi i Amerikanci koji žele da emigriraju u Kanadu moraju da polažu IELTS zato nema potrebe da i dalje gubiš vreme i energiju polemišući da li je to ok ili nije.
A što se troškova tiče, ako je cena polaganja problem, bolje je da se ni ne upuštate u ovu priču pošto je tih dvadesetak hiljada kap u moru troškova koji su pred vama i tokom samog procesa i nakon dolaska u Kanadu.
nisam znao ovo za native english speaking aplikante,ali mi je razumljivo..zamislite IELTS na Srpskom..da li bi ste ga Vi polozili,ili bilo ko od nas,bez pripreme,osim profesora Srpskog jezika..Ja ovde govorim o odredjenoj diplomi koju ce WES nostrifikovati,a u kojoj pise o odredjenom poznavanju engleskog jezika. Na stranu to,ja sam dobio odgovor,i zahvalan sam svima vama na tome,tako da mi je taj mali rebus odgonetnut pa znamo sta nam je ciniti sledece.
A sto se tice novca,ne bih se slozio daje ovo samo mala kap u moru troskova,kada imate dvoje malih kmezavih kuci a jedva dve prosecne plate koje ih izdrzavaju..,tih 20000 je nekih skoro 10% svih troskova (bez avio karata),a slozicete se da 10% nije mali procenat,ili ako gledamo kroz moju platu,skoro 50%
(ovde,naravno,ne racunam ni obaveznih 15000e koje moram imati na racunu,jer ipak je to novac koji ce se trositi na nas,a ne obavezno na nesto proceduralno..a svakako je mali novac,t.j.kap u moru,kako ste se Vi izrazili ako gledamo siru sliku i ubacimo i ovih 22k cad u jednacinu):)

krenuo sam da citam knjige na engleskom, a biblioteci u NS postoji odsek samo za spremanje ieltsa, tako da ce biti interesantno ove zime :eek:... na sta si trazila remark?

Remark za W i S, dobila sam 6,5 a trebaju mi 7-ice!
Mislim da sam bila bolja, ali reci ce sve iz Londona, tamo salju na drugi pregled testa.
U svakom slucaju, izlazim za dve nedelje, 5.12. jer se rezultati remarka cekaju od 6 do 8 nedelja.

nisam znao ovo za native english speaking aplikante,ali mi je razumljivo..zamislite IELTS na Srpskom..da li bi ste ga Vi polozili,ili bilo ko od nas,bez pripreme,osim profesora Srpskog jezika..Ja ovde govorim o odredjenoj diplomi koju ce WES nostrifikovati,a u kojoj pise o odredjenom poznavanju engleskog jezika. Na stranu to,ja sam dobio odgovor,i zahvalan sam svima vama na tome,tako da mi je taj mali rebus odgonetnut pa znamo sta nam je ciniti sledece.
A sto se tice novca,ne bih se slozio daje ovo samo mala kap u moru troskova,kada imate dvoje malih kmezavih kuci a jedva dve prosecne plate koje ih izdrzavaju..,tih 20000 je nekih skoro 10% svih troskova (bez avio karata),a slozicete se da 10% nije mali procenat,ili ako gledamo kroz moju platu,skoro 50%
(ovde,naravno,ne racunam ni obaveznih 15000e koje moram imati na racunu,jer ipak je to novac koji ce se trositi na nas,a ne obavezno na nesto proceduralno..a svakako je mali novac,t.j.kap u moru,kako ste se Vi izrazili ako gledamo siru sliku i ubacimo i ovih 22k cad u jednacinu):)

Mislim da emiiuki nije nista lose mislila, samo za WES za dve diplome moramo izdvojiti 460evra! A to je samo pocetak!
Sve overe u taj iznos nisam racunala!
Ovo je jako skup proces, a vecina nas ima decu, ja licno troje maleckih, i svi imamo prosecne plate ili nize, u suprotnom vecina ne bi ni gledala da bezi sa ovih prostora!
Moja parola je, ko je naumio- naci ce nacin da emigrira!

upravo tako..svega sam svestan..po nekoj mojoj matematici,ako sami sve odradjujemo,izaci ce na nekih 3000 evra...mislim da smo kadri,i da necemo imati vecih problema do recommendation lettera, ili odredjivanja NOCa
a moj saljiv nacin pisanja "ne daju mi se i za to pare" je shvacen bukvalno,te sam savetovan da odustanem..mozda je moja greska pa sam trebao da stavim smiley na kraju..no,taman posla,ne zelim ni da pomislim da je postojala ikakva krajnja namera..ovde smo iz drugih razloga
u poslednjoj konstataciji bih se slozio s tobom,,
ko stvarno zeli,nadje nacin,a ko ostane-nadje razlog ;)

4k-5k je izaslo za nas troje, ne znam tacno jer je tesko upratiti sve to, bez avionskih karata i sve smo radili sami... karte jos 2k, plus svi novci koji moraju da budu na racunu min 6 meseci, i ne smeju da se diraju i moraju da se ponesu tako u kompletu i prikazu prilikom landinga... tu racunam svo gorivo, nocenja po BG za IELTS, slanja pasosa, lekarske, prevode, police sertifikate, razne potvrde, ma apsolutno sve sto ulazi u troskove dok se ne dobije viza i copr... tih 20ak k za IELTS je manje-vise jeftinija stavka, slanje pasosa na kraju izadje isto toliko para... ali - svi ti novci su nista u poredjenju sa kolicinom stresa koja je prisutna za sve vreme procedure...

Ja sam ranije, kada smo poslali aplikaciju napravila spisak troškova:
"- dobijanje potvrde sa fakulteta 2.400,
- Fedex WES-u za dve koverte 7.200,
- WES oko 24.000,
- 3x IELTS (muž izlazio dva puta, ja jednom, platila preko računa) 62.000,
- potvrde iz SUP-a x2 1.520,
- izvodi iz MKR i MKV (četvoročlana porodica) 4.700,
- overa dokumenata 3.100,
- prevodi 8.100
- slike 1.600,
- potvrda iz banke 300 (ovo je samo iz jedne banke, u drugoj radim pa sam 6 potvrda dobila besplatno, na engleskom, znači uštedela 7-8.000),
- Fedex za aplikaciju 5.800
Ukupno oko 121.000 dinara, tj. oko 1.300, 1.400 CAD. Ako nam uzmu aplikaciju u razmataranje naplatiće trošak 1.400 CAD, a ako dobijemo i vize još 900. Znači, oko 3.500 CAD ili blizu 2.500 EUR pre nego što uopšte počneš da planiraš polazak. "
Eh, to je bila računica sa početka procesa. Treba dodati još 420 eur koliko je bio lekarski pregled za četvoro, naknadno su tražili vojnu knjižicu sa overom, prevodom, kurirskom službom, pa neku lekarsku dokumentaciju prevod, lično smo išli u Beč po vize, to je još nekih 100-200 eur.
Naravno da nisam mislila da te plašim ili obeshrabrim ali ovo je zaista prilično skup proces (mislim da neki od ovih troškova nisu potrebni prilikom EE, mi smo aplicirali po starom programu).

4k-5k je izaslo za nas troje, ne znam tacno jer je tesko upratiti sve to, bez avionskih karata i sve smo radili sami... karte jos 2k, plus svi novci koji moraju da budu na racunu min 6 meseci, i ne smeju da se diraju i moraju da se ponesu tako u kompletu i prikazu prilikom landinga... tu racunam svo gorivo, nocenja po BG za IELTS, slanja pasosa, lekarske, prevode, police sertifikate, razne potvrde, ma apsolutno sve sto ulazi u troskove dok se ne dobije viza i copr... tih 20ak k za IELTS je manje-vise jeftinija stavka, slanje pasosa na kraju izadje isto toliko para... ali - svi ti novci su nista u poredjenju sa kolicinom stresa koja je prisutna za sve vreme procedure...
Ako nisi već platio karte, možeš da nađeš mnogo bolju cenu. Ja gledam za mene i dvoje klinaca za Kalgari i trenutno ima za 1110 evra preko Frankfurta. I još je veza sa Air Canadom gde možeš da ukrcaš po dva kofera u kargo.

Ako nisi već platio karte, možeš da nađeš mnogo bolju cenu. Ja gledam za mene i dvoje klinaca za Kalgari i trenutno ima za 1110 evra preko Frankfurta. I još je veza sa Air Canadom gde možeš da ukrcaš po dva kofera u kargo.

kupljene su odavno... :) morao sam da ih kupim sa direktnim letom, jer zaista ne mogu i ne zelim da putujem 24h do Vancouvera sa detetom od dve godine, i da sa sigurnoscu masim vezan let iz Toronta jer celu imigraciju moram da uradim na port of entry u Kanadi sto bi ispao - Toronto, jel.. .:) zato smo sada uzeli Beograd-London-Vancouver sa Air Serbia/Air Canada, povratnu naravno jer je one-way neverovatno i bezobrazno skupa... cene za tako - mesec ipo pred let, su prilicno visoke, mi smo uzeli za 15.12. za 2050eur sa svim taksama, dok je npr vec za 16.12. bilo oko 3500eur - valjda ide Bozic pa i cene rastu...

sve u svemu - nije mi zao, tako je kako je, mnogo nam vise odgovara da odletimo sredinom decembra pa da od 1.1. pocnemo da radimo i dobijemo kanadsku platu, nego da cekamo februar i zlopatimo se ovde u iscekivanju jos mesec ipo... to je nas izbor, sad ne kazem da je tako dobro ili lose, samo je nama mnogo vise tako odgovaralo jer ja vec imam posao koji pocinje kad dobijem SIN broj...

kupljene su odavno... :) morao sam da ih kupim sa direktnim letom, jer zaista ne mogu i ne zelim da putujem 24h do Vancouvera sa detetom od dve godine, i da sa sigurnoscu masim vezan let iz Toronta jer celu imigraciju moram da uradim na port of entry u Kanadi sto bi ispao - Toronto, jel.. .:) zato smo sada uzeli Beograd-London-Vancouver sa Air Serbia/Air Canada, povratnu naravno jer je one-way neverovatno i bezobrazno skupa... cene za tako - mesec ipo pred let, su prilicno visoke, mi smo uzeli za 15.12. za 2050eur sa svim taksama, dok je npr vec za 16.12. bilo oko 3500eur - valjda ide Bozic pa i cene rastu...

sve u svemu - nije mi zao, tako je kako je, mnogo nam vise odgovara da odletimo sredinom decembra pa da od 1.1. pocnemo da radimo i dobijemo kanadsku platu, nego da cekamo februar i zlopatimo se ovde u iscekivanju jos mesec ipo... to je nas izbor, sad ne kazem da je tako dobro ili lose, samo je nama mnogo vise tako odgovaralo jer ja vec imam posao koji pocinje kad dobijem SIN broj...

Hajde da te malo nerviram:

Air Serbia Air Serbia
Flight 380 319 more
10:15am 15Dec, Tue Take-off: Belgrade (BEG)
12:20pm 15Dec, Tue Landing: London Heathrow (LHR)
Nonstop
Coach

Layover: 2h 5m
Air Canada Air Canada
Flight 855 77W more
02:25pm 15Dec, Tue Take-off: London Heathrow (LHR)
04:00pm 15Dec, Tue Landing: Vancouver (YVR)
Nonstop
Coach
cena 525 Eur x 3, odn. 1575 eur preko cheapoair.ca

Ali i da te utešim: neka je i tri puta skuplja karta ako te posao već čeka, od toga nemaš ništa važnije!
I ja sam malo vesela pošto mi se muž konačno javio da je našao posao posle skoro tri meseca. Nije nešto - $16 na sat, ali samo da konačno prestane da krcka zalihe!!!!!!

Back