Express Entry / Expression of Interest Canada

Ne znam jesi li procitao, jedna stvar koja malo koci je sto treba da imas 22000$(4 clana porodice) u trenutku aplikacije da stoje na racunu bar 3 meseca.....Ja mogu da nakupim pre polaska, ali sad da prodajem nesto samo da mi stoje pare na racunu, nisam siguran....

Mozda sam dosadna, ali koji je jos uslov osim novcanih sredstava?
Da li traze obezbedjen posao?
Mozda neki odredjen broj bodova na EE?
Koliko godina je neophodno provesti u privinciji?
Hvala unapred!

Joj ne znam šta pišem više... mislila sam na federal skilled trade.

Nisam sigurna da li je i za FST potrebno imati onih 67 poena, potpuno su me zbunili ovi naši iz Kanade zajedno sa advokatom...

Mogu samo da ti kažem kako je bilo kada se program otvorio prvi put - pre 2-3 godine. Poeni se nisu računali, novac nije trebalo da se prikaže, CLB je bio 5. Ali, caka je u tome da ti bio neophodan ili posao ili Certificate of qualification u zanimanju za koje apliciraš. Što se tiče ponude za posao, i sama znaš kako to ide, s' tim da je tada postojala lista zanata koje su prihvatali. A CoQ je posebna priča...... Tada na taj ispit nisu mogli da izađu kandidati koji nemaju kanadsku ili američku ID. Kasnije je BC omogućila i ljudima sa stranim pasošima da izlaze ali ne znam kako je to funkcionisalo i da li je još uvek aktuelno. Pošto znam da ste orijentisani na Albertu, znam kako tamo ide pošto smo u toj priči. Moj muž je električar ali smo, na kraju, dobili PR preko mene. Još u Avgustu smo poslali aplikaciju u AIT da se uradi assesment njegovog radnog iskustva kako bio dobio mogućnost da izađe na taj ispit (a ispit je tek priča za sebe) i još uvek nema nikakvog odgovora. Juče ih je ponovo zvao pa je dobio informaciju da će uskoro dobiti mail od nekoga ko je zadužen za njegovu aplikaciju. Inače, assesment se radi u Edmontonu. Trebalo bi da zovu njegove poslodavce ovde koji će potvrditi da je radio te poslove i tokom vremena koje smo naveli u prijavi. Još uvek nisu nioga zvali, u kontaktu sam sa njima.
Sve u svemu, program je ok zammišljen ali je sprovođenje malo problematično. Činjenica je da su Kanadi potrebnije zanatlije neko visoko obrazovani činovnici raznih vrsta, ali je i činjenica da je prošlo možda par desetina prijava po ovom programu od kada je otvoren.
Još jednom da naglasim da su ovo informacije sa početka programa pošto kasnije više nisam pratila jer je došlo do promene plana.
Inače, u Kalgariju je totalni čabar, kriza zbog nafte je uzela maha i ljudi masovno gube poslove. Oni koji i dalje imaju posao su u velikom strahu da ga promene, čak i za veću platu pošto se firme zatvaraju preko noći.

Hej emiiuki :)

Da, znam da je u Kalgariju haos, imamo i prijatelje koji su ostali bez posla još početkom godine a kažu da je još gore sada. Iskreno, u ovom trenutku bih više volela da idemo u bilo koju drugu provinciju, ali šta da radim kada nam je job offer u Kalgariju.

U suštini, trenutna situacija je ovakva: plan je bio da poslodavac aplicira za lmia, suprug posle za radnu dozvolu i ako sve prođe kako treba, to je to. Međutim, juče je advokatica rekla da su šanse za dobijanje lmia jako male i da suprug položi ielts, pošalje njoj rezultate i da onda ona krene sa aplikacijom. Rekla je da mu trebaju ocene 5544 (ili obrnuto) a taj minimum je kroz FST program. Najgore mi je što komunikacija ne ide direktno preko nas već preko mog devera u Kalgariju a to je već sad posebna priča.
Ako poeni nisu uslov, job offer imamo, pa valjda će biti ok, majku mu više. Nije mi baš sve jasno oko ovog programa a iskreno više sam i pretrpana informacijama.

Pozdrav svima!!!
Saljem diplonu na nostrifikaciju u WES, pa imam par nedoumica....Mozda su pitanja suvisna, ali cisto da proverim, od viska glava ne boli :)...Posto sam zavrsila faks sa jednim prezimenom, a sad sam se udala, pa sam menjala prezime, da li treba da im saljem neki dokument , npr.vencani list, ili ih to ne zanima?! Da li prilikom popunjavanja formulara koristim nasa slova sa kvacicama , npr. da li pisati Kovacevic ili Kovačević?I da li ste naznacavali slanje preko tnt, sto kosta onih 85 dolara? Ako moze neko da mi otkloni nedoumice bilo si super!!!! Hvala unapred!!!

Pozdrav svima,
Da li bi neko mogao makar malo da mi pomogne i da mi neke smernice u vezi EE za Kanadu Imam 32 god, imam zavrsenu visu poslovnu skolu na Megatrendu 2009. a za faks FPS na Megatrendu su mi jos od tada ostala dva ispita, to je po starom sistemu skolovanja tada bilo 4. godine.. Dalje, imam zavrsenu regularnu skolu za automehanicara 3. stepen, plus oko jednu godinu imam upisan staz kao mehanicar, jos uvek mi ide tu staz, kod istog gazde.. Imao bih cak i ponudu za posao preko caletovog prijatelja iz crkve koji je kanadski drzavljanin i zivi u Vancouveru, taj njegov prijatelj ima firmu za transport (kamione) i trazio je ranije mehanicare, ali u medjuvremenu nije mogao da dobije LMO posto je raskinuo partnership sa nekim kanadjanima, e sada da li bi on mogao da me trazi da dodjem tamo preko ovog EE ili kako vec, IELTS ili koji vec od ovih testova planiram sada da polazem, sa engleskim stojim solidno, ali mogu da ga unapredim jer imam dobru bazu znanja jos sa faksa i iz srednje.. Ako bi bio potreban i neki novac da sebe supportujem mogao bih da ga pribavim preko caleta, zanima me da li u ovoj mojoj situaciji bi bio plus i to ako bih se se ozenio sa nasom devojkom odavde (ima zavrsenu srednju skolu i mislim da bi i ona bila sposobna da polozi taj Eng test) ili da idem sam.. Eto ako moze mala pomoc u vezi svega ovoga, ali bez onih linkova pa da ih tumacim nego ovako, da mi kazete kakve su mi sanse i da li je sve ovo dovoljno?
Hvala unapred.

Pozdrav svima,
Da li bi neko mogao makar malo da mi pomogne i da mi neke smernice u vezi EE za Kanadu Imam 32 god, imam zavrsenu visu poslovnu skolu na Megatrendu 2009. a za faks FPS na Megatrendu su mi jos od tada ostala dva ispita, to je po starom sistemu skolovanja tada bilo 4. godine.. Dalje, imam zavrsenu regularnu skolu za automehanicara 3. stepen, plus oko jednu godinu imam upisan staz kao mehanicar, jos uvek mi ide tu staz, kod istog gazde.. Imao bih cak i ponudu za posao preko caletovog prijatelja iz crkve koji je kanadski drzavljanin i zivi u Vancouveru, taj njegov prijatelj ima firmu za transport (kamione) i trazio je ranije mehanicare, ali u medjuvremenu nije mogao da dobije LMO posto je raskinuo partnership sa nekim kanadjanima, e sada da li bi on mogao da me trazi da dodjem tamo preko ovog EE ili kako vec, IELTS ili koji vec od ovih testova planiram sada da polazem, sa engleskim stojim solidno, ali mogu da ga unapredim jer imam dobru bazu znanja jos sa faksa i iz srednje.. Ako bi bio potreban i neki novac da sebe supportujem mogao bih da ga pribavim preko caleta, zanima me da li u ovoj mojoj situaciji bi bio plus i to ako bih se se ozenio sa nasom devojkom odavde (ima zavrsenu srednju skolu i mislim da bi i ona bila sposobna da polozi taj Eng test) ili da idem sam.. Eto ako moze mala pomoc u vezi svega ovoga, ali bez onih linkova pa da ih tumacim nego ovako, da mi kazete kakve su mi sanse i da li je sve ovo dovoljno?
Hvala unapred.

Mislim da sa visom skolom (ako sam dobro razumeo visoku nemas nedostaju dva ispita), bez polozenog IELTS-a sa CLB 9 nemas neke sanse, obzirom na trenutni broj CRS bodova koji je u opticaju (jedino da drasticno padne broj bodova). Druga varijanta je da obezbedis LMIA, to ti donosi 600 bodova tako da ces sa tim bodovima proci u prvom sledecem izvlacenju. Sto se tice toga da li da ides sam ili sa devojkom (zenom). Probaj da se izbodujes na CIC sajtu sam pa sa zenom pa vidi koliko bi bodova imali u oba slucaja. Moze da se desi da sam imas vise bodova nego sa zenom. Razmotri sve opcije pa vidi sta ti je najbolje. Pozdrav

Mislim da sa visom skolom (ako sam dobro razumeo visoku nemas nedostaju dva ispita), bez polozenog IELTS-a sa CLB 9 nemas neke sanse, obzirom na trenutni broj CRS bodova koji je u opticaju (jedino da drasticno padne broj bodova). Druga varijanta je da obezbedis LMIA, to ti donosi 600 bodova tako da ces sa tim bodovima proci u prvom sledecem izvlacenju. Sto se tice toga da li da ides sam ili sa devojkom (zenom). Probaj da se izbodujes na CIC sajtu sam pa sa zenom pa vidi koliko bi bodova imali u oba slucaja. Moze da se desi da sam imas vise bodova nego sa zenom. Razmotri sve opcije pa vidi sta ti je najbolje. Pozdrav

Vidim tek sada kada sam dosao sa posla da sam u svom prvom obracanju neke stvari preskocio napomenuti.... moj otac ima kanadsko drzavljanstvo od 2000. dobio je useljenje jos dok se moji nisu razveli, tada smo kao porodica 1995. (otac, majka, sestra i ja koji smo bili maloletni) dobili useljenje, ipak moji se nisu slozili i to je neka druga prica pa je cale sam tada otisao, kasnije su se i razveli.. da li je to moja prednost ili ne? jer vidim da tamo pitaju da li imam nekoga od rodbine u kanadi...
Izvinjavam se svima zbog ovog "zbrda-zdola" obracanju :)

Vidim tek sada kada sam dosao sa posla da sam u svom prvom obracanju neke stvari preskocio napomenuti.... moj otac ima kanadsko drzavljanstvo od 2000. dobio je useljenje jos dok se moji nisu razveli, tada smo kao porodica 1995. (otac, majka, sestra i ja koji smo bili maloletni) dobili useljenje, ipak moji se nisu slozili i to je neka druga prica pa je cale sam tada otisao, kasnije su se i razveli.. da li je to moja prednost ili ne? jer vidim da tamo pitaju da li imam nekoga od rodbine u kanadi...
Izvinjavam se svima zbog ovog "zbrda-zdola" obracanju :)

Moras pogledati uslove na CIC sajtu u delu Family sponsorship. U svakom slucaju mislim da bi trebalo da polazes Ielts i odradis WES. I naravno da popricas sa tatom, mozda da ti pomogne da odes turisticki pa da pronadjes poslodavca tamo i dobijes eventualno LMIA... u svakom slucaju prvo cic sajt...

a da jedno upise studije u Kanadi, drugo takodje dobija OWP ? ... to je jedan od laksih puteva, jer se onda posle dobija PGWP na 2 ili 3 godine, i skupe se poeni za CEC klasu? da, nije PR odmah vec za 4-5 godina, ali ni to nije nerazuman put...

Boške, razmišljaš kao mi, i mi smo se vodili tom idejom i bilo je vrlo logično, skupili sve, uplatili, dogovorili, poslali s faxa iz Ca sve što treba imali odlične razloge za povratak u zemlju (suprug aplicirao) ali ništa nije bilo dovoljno, odbili su supruga a veruj da je imao puno bolju i više dok. od svih koji su pre njega dobili tako da je izgleda zaista problem u tome što su sve strašno pooštrili zbog fkn imigranata pa nas izgleda svrstavaju u sličnu kategoriju :( Nadali smo se da ode tamo pa da odande obezbedi PER... Nadam se da će neko imati bolje iskustvo...

Cao svima!!!
U procesu sam slanja diplome na nostrifikaciju na WES, pa imam par pitanjaca...Da li moram slati vencani list ako sam menjala prezime, da li prilikom popunjavanja formulara koristim nasa slova sa kvacicama i da li ste birali onu opciju da se salje preko TNT njihov odgovor?? Unapred hvala na informacijama...

Ja pisala sa kvacicama, tj onako kako mi je na diplomi. I ja sam menjala prezime, pa sam poslala izvod iz knjige vencanih na medjunarodnom obrazcu. Ispadne jefrinije nego da prevodis sa srpskog. I sve je proslo ok :)

veliki pozdrav,i veliko hvala svima koji su ucestvovali u razmeni iskustava oko EE..obzirom da mi je ovo prvi post,a pratim ga vec duze vreme,nekako sam se i zblizio sa svima vama,i apsolutno saosecam sve kroz sta prolazite..posebno bih hteo da cestitam clanu Boske83 na PR i kupljenim kartama :-) i veliko hvala na svim postovima covece..
mi smo prelomili,to je to..da bi se krenulo u proceduru moramo zavrsiti masu stvari koje su preduslov za odlazak, jedna od tih stvari je i master moje supruge (dati svi ispiti,prosek 10,.jos onu knjigu da napise i odbrani rad) sto ocekujemo da se zavrsi do najkasnije sredine februara...posle toga svu dokumentaciju saljemo wes-u, ja u medjuvremenu odradjujem IELTS itd...
Zasto supruga?Pa zato sto je 4 godine mladja,a to je celih 20 bodova vise na CRSu..Zato sto ima Master,a ja nemam :-)
ono sto nikako nismo uspeli da saznamo je sledece (a ne placaju mi se advokati) da li i ona mora da polaze IELTS,obzirom da je po struci profesor engl.jezika,tj.diplomirani filolog engleskog jezika i knjizevnosti sa radnim iskustvom od skoro 10 godina u struci..(drzavni univerzitet,Niski filozofski,najtezi u drzavi)..njen Master ce biti ,(nisam bas najbolje zapamtio) "moduli engleskog jezika,dijalekti i sl"
mislim,ne da zna engleski,nego ga i predaje..da li je moguce da se njen engleski prizna kao CLB10,da li zna neko,i kako i koga zvanicno da pitam?
na stranu to sto joj je drugi jezik francuski,i u srednjoj,i na fakultetu,sa ocenama koje zadovoljavaju jak B1...da li i to moze nekako da se prizna?
unapred hvala

Back