Fizičko-hemijski procesi u mozgu nisu deterministički... ta-da.da, dokaz zdravog razuma. ako su misli samo proizvod fizichko-hemijskih u mozgu, koj je samo deo prirode, znachi da postoji apsolutni determinizam, tj. sve misli su odredjene zakonima prirode, tj. niko nema kontrolu nad svojim mislima, niko nema slobodnu volju, dakle, niko nije lichnost, vecj samo jedan delicj mehanizma koji se zove univerzum. a poshto je svakome ko je mentalno zdrav jasno da je on lichnost, dolazimo do zakljuchka da je naturalizam apsurdan, i da moramo prihvatiti supernaturalizam, tj. verovanje u postojanje dushe. ta-da.

Čitam, ali mi nije jasno. Ako ti nije problem, možeš li da pojasniš?@caliburn
odgovorio sam, ali ne chitash. u tvom pitanju stoji "da li oni koji .... nemaju dushu", a u mom odgovoru stoji "svi ljudi su dusha i telo".

Znači li to da oni koji boluju od epilepsije, Alchajmerove bolesti, demencije, imaju mehaničke ozlede mozga, itd. nemaju dušu ili nisu u kontaktu sa dušom?
Uzgred, šta to znači "biti u vezi sa svojom dušom"?![]()
Zaista počinje da me iritira ovaj ateistički mit.I to te čudi? Šta misliš, kako je vrač svom plemenu mogao objasniti šta izaziva kišu? Univerzalno objašnjenje za sve što čovek nije znao bilo je "God did it, let's give him some offerings..."

Razmislimo zajedno zbog čega je iznešeno mit, a ne istorijska činjenica.

Jeste li razmislili?

U slučaju da je iznešeni ateistički mit tačan, onda ne bi bilo nikakvog napretka ljudske zajednice, a pogotovu ne napretka nauke, koji proizilazi iz uočavanja fenomena, postavljanja pitanja u vezi fenomena, posmatranja fenomena i donošenja zaključaka na osnovu rezultata posmatranja.
Da su ljudi nekada zaista tako razmišljali ne bi nastao ni kalendar, na primer, o drugim otkrićima da i ne govorim.
Pogledajmo sada poreklo tog mita.
Izneseni ateistički mit se može u tragovima naći još kod Platona, ali je postao popularan tek sa erom prosvetiteljstva, kada su avramske religije i ateizam, našli zajednički interes u prikazivanju pagana kao beslovesnih, zatucanih, priglupih varavara. Meni je prosto čudesan paradoks da su se u to vreme istovremeno divili antičkom periodu Grčke i Rima i svim njihovim dostignućima, iako bi pomenuti ateistički mit učinio sva ta silna dostignuća nemogućim.

Razmotrimo činjenicu da su u brojnim paganskim religijama božanstva i obredi upravo posledica posmatranja sveta oko sebe i donošenja zaključaka na osnovu tih posmatranja.
Tehnologija je svakako bila na nižem nivou nego ona iz XVIII veka ili današnja, ali je metodološki pristup bio isti.
Zaista bih voleo da čujem objašnjenje od nekoga ko veruje u izneseni ateistički mit, kako je moguće da su Inke, kojima je religija praktično uređivala i društvo i svakodnevni život imale prvu agronomsku laboratoriju na svetu? Mislim ako ćemo da se povodimo za idejom "God did it!" onda se ne postavljaju pitanja, zar ne? Ne istražuje se, nego se obavljaju (besmisleni) rituali zahvalnosti božanstvu koje je u pitanju? Čemu onda laboratorija?