Evolucija vs Kreacija

pa sto onda rece ne gleda se tako "koliko imamo zajednickih gena" ako ne znas?:dontunderstand:

Ne kapiram ako 99.4% (nova saznanja :) ) istih gena nije dokaz da smo najblizi rodjaci sta je? :dontunderstand::dontunderstand:

Можда може и тако да се посматра, али ја мислим да је у питању "исти рукопис"
Тј. да су све сличности међу бићима доказ, да је све једна и иста Божија рука створила.

@Jacobs
Slazem se ja u tom pogledu, al u pogledu evolucije smo mnogo daleko jedni od drugih- shimpanze i ostale (tj, pongide) i nas (homo sapiens sapiens) dele milioni i milioni godina evolucije... Ono na shta sam ja skochila jeste vasha tvrdnja da su ti prvi ljudi bili tamne boje koze, za shta ja ne kazem da nije moguce, al ne verujem jer ne postoje dokazi za to i ne verujem da ce ikada postojati.
Jednostavno, mislim da tih 99,4% genetichke slichnosti nema mnogo veze sa morfoloshkom...

@Jacobs
Slazem se ja u tom pogledu, al u pogledu evolucije smo mnogo daleko jedni od drugih- shimpanze i ostale (tj, pongide) i nas (homo sapiens sapiens) dele milioni i milioni godina evolucije... Ono na shta sam ja skochila jeste vasha tvrdnja da su ti prvi ljudi bili tamne boje koze, za shta ja ne kazem da nije moguce, al ne verujem jer ne postoje dokazi za to i ne verujem da ce ikada postojati.
Jednostavno, mislim da tih 99,4% genetichke slichnosti nema mnogo veze sa morfoloshkom...

Šta rodi mačka, juri miševe. Šta se rodi u Africi... :)

A sa čim ima veze ... morfološka sličnost? To opet ona priča o kvantitetu? :hahaha:

@ endonuclease

Ako moze jedno ili dva pitanja.

Kazes da je dobar deo ljudskog genoma djubre. Da li znas tacno koliki je to procenat...ja sam procitala da naucnici razumeju otprilike 3-5% DNK, ostalo se zove "DNK otpad", a ne znaju cemu sluzi?. Zasto se to zove otpad a nisu ga razjasnili? Cak i da nije istina...da je procenat mnogo veci, zasto ostatak koji ne znaju cemu sluzi zovu "otpad"?

Drugo pitanje.

DNK svih zivotnih oblika...od ptica, zivotinja, riba ,insekata, cveta... se sastoji od istih kodova, poznatih kao A,G,C,T - adenin, guanin, citozin i timin. Znaci ova baza odredjuje genetska obelezja, da li cemo se roditi kao insekt ili cvet ili... Sta tacno jos odredjuje koji ce zivotni oblik nastati...kako priroda ne pogresi da umesto misa ne nastane slon?

Hvala na odgovoru :D...A mozda i ne odgovoris :sad2:

Pa imam ja :
Jedna kolezinica kreacionistikinja kaze - chimpanze i ljudi imaju 99 % gena istih ali to nije blisko i ne gleda se tako?

Sad me interesuje kako se to gleda :think:

Gleda se na razne nacine, ali je zakljucak isti kako god da gledas: ljudi i simpanze su prakticno identicni.

Otkud komplikacije?

Ako posmatras broj i funkciju gena, izmedju ljudi i simpanzi prakticno nema razlike - prakticno smo 100% jednaki.

Ako posmatras sekvencu gena, dolazis do najcesce ponavljanje i najznacanije cifre - 98 do 99% identicnosti. E, sad, taj 1-2% razlike je malo zbunjujuce, posto promene u genomu ne moraju da imaju posledice. Ovo je prevelika tema da sada o njoj (ponovo) pisem, evo ti jedan tekst koga sam ranije na tu temu pisao:

http://www.teorijaevolucije.com/mutacije.html

Pogotovo je bitan poslednji deo, koji objasnjava zasto su mnoge point mutacije "tihe" (tj. nemaju ama bas nikakvu posledicu u 99.999999% slucajeva). Ovo znaci da se 1-2% razlike prevodi u maksimalno 0.4-0.8% funkcionalne razlike.

Ako pocnes da uzimas u obzir raspored gena, tu onda nailazis na razne nacine brojanja (kod ljudi se desila fuzija dva hromozoma koga simpanze nose odvojeno, sto komplikuje situaciju), tako da tu onda dolazis do slicnosti koje su negde oko 95%. Ovo su u principu besmislena poredjenja - tj. ona vrede, veoma, za studiju evolucije i razvoja, ali su besmislena u smislu poredjenja dva organizma apropo njihove relativne slicnosti.

Ako pocnes da gledas junk DNA, retrotranspozone, itsl, tu onda nailazis na gomilu stvari na osnovu kojih mozes da tvrdis da su razlike i mnogo vece, ali samo ako pricas sa onima koji ne razumeju genetiku. :D

Najvaznija stvar u poredjenju simpanzi i coveka je da covek prakticno nema nijedan gen koga nemaju i simpanze. Sve razlike su samo male promene u funkciji jako malog broja gena, i u nivou nekolicine.

Sto se koleginice tice, pitaj je da li je mozda nekada bole ledja. Jedan od najcescih ljudskih problema, bol u donjem delu ledja ("u krstima" kao sto ljudi kazu), i razna ostecenja nerava ("ishijas") imaju uzrok upravo u nasoj evoluciji. Ljudska ledja, naime, nisu napravljena za uspravan hod - nasa ledja su ledja simpanze nesavrseno adaptirana za uspravan hod. Zbog ove lose adaptacije imamo i probleme...

Ako me neko podseti posle sledeceg cetvrtka (kada cu imati malo vise vremena), vredi napisati jedan tekstic i o bubrezima. Nasi bubrezi, naime, su organ koji veoma lako propada i biva ostecen - ne zato sto se to ne moze izbeci, vec zato sto je zasnovan na adaptaciji bubrega slatkovodnih riba, od kojih su evoluirali svi tetrapodi.

Takodje, ako zelis dublje informacije o poreklu ljudi, i dokazima za to poreklo koje mi danas imamo, pogledaj sledecu stranicu:

http://www.teorijaevolucije.com/evolucija_coveka.html

:)

ma dobila sam odgovor sto se klitorisa tice za detalje cu se sama snaci nekako:rumenko::arrow:;):arrow::rotf:
salim se dakle da ponovim, mada sam dobila odgovor za kita al aj da ponovim ipak ....dakle da li jos neka zivotinjska vrsta osim coveka ima klitoris...

drugo...negde sam procitala da samo ljudi i delfini uzivaju u sexu ...jel to tacno....

ovo je pitanje za endonikleazu, a i za sve one koji se tako osecaju;)

Koliko mi je poznato, svi pripadnici Eutheria (placentalni sisari) imaju klitoris.

Kod mnogih je ovo mnogo vise izrazeno nego kod ljudi. Hijene, recimo, imaju ogroman klitoris koji obuhvata citavu vaginu. Ovo je nuzprodukt drugacijeg hormonalnog balansa kod zenki hijena, koji dovodi do mnogo vece agresivnosti kod zenki, i do zenske dominacije (hijene su matrijarhalna vrsta). Cena ovoga je velika: mladunci se moraju, u toku porodjaja, progurati kroz ovaj veliki klitoris, sto dovodi do ogromnih bolova za majku, velike smrtnosti mladuncadi, i mnogo vece smrtnosti majki nego kod uporedivih zivotinjskih vrsta.

Pitanje uzivanja u seksu je kompleksno, posto je tesko zivotinju pitati sta oseca. :) Ali, prilicno je sigurno da vecina zivotinjskih vrsta ima neku analogiju orgazma, mada je pitanje koliki je intenzitet. U mnogim slucajevima manji nego kod ljudi, ali nekada i veci.

Simpanze, recimo, imaju koitus koji traje samo nekoliko sekundi. Ali bonobo "simpanze" (bonobo se smatra podvrstom simpanzi, ali je u stvari odvojena vrsta i to verovatno bliza ljudima) imaju seks neprestano - isto kao i ljudi. Stavise, njihova socijalna organizacija je zasnovana na seksu, svih vrsta: imaju i oralni seks, i homoseksualne odnose, i grupni seks...sve po redu. (I, iskreno, mnogo bolji i lepsi zivot, sa mnogo manje agresije - dok grupe simpanzi vode ratove i ubijaju jedni druge, bonobo grupacije povremeno razmenjuju clanove, a u slucaju kada nalete jedni na druge slucajno u dzungli, proslave to jednom zestokom orgijom. :) )

To se verujem odnosilo na mene...
Zashto mislish da je 99% slichnosti izmedju nas i shimpanzi razlog da su prvi ljudi imali tamnu boju koze?

Ne znam ko to misli, posto simpanze imaju belu kozu.

(Oni koji ne veruju mogu da sami pogledaju sledeci put kada budu u zooloskom vrtu. Crna je dlaka, koza ispod dlake je potpuno bela.)

Razlog zbog koga su prvi ljudi skoro sigurno imali crnu kozu je veoma jednostavan: crna koza je osobina koja zavisi od jedne i samo jedne stvari: kolicine melanina koga proizvode odredjene celije.

Melanin stiti telo od ultraljubicastog zracenja - sto vise UV zracenja, veca sansa za rak i razna druga oboljenja koze. S druge strane, mala kolicina UV zracenja je neophodna za konverziju provitamina D u vitamin D - bez toga, kosti budu slabe.

Ljudi koji zive u toplim krajevima nose malo odece (zbog vrucine), i veca povrsina koze je izlozena UV zracenju. Ovo dovodi do velikog selektivnog pritiska za visi nivo melanina, koja se manifestuje veoma brzo (prvi efekti na populaciju se mogu videti u roku od nekoliko vekova!).

Kada su se ljudi preselili u severnije krajeve, selektivni pritisak se obrnuo: sada nije bilo dovoljno UV zracenja za normalnu konverziju vitamina D. Otud, selekcija je favorizovala ljude sa nizim nivoom melanina.

Lep primer su Grci i Srbi. I jedni i drugi su opisani kada su prvobitno dosli u svoje krajeve sa severa: ljudi blede puti, crvene ili plave kose (boja kose i ociju je takodje regulisana melaninom). Pogledaj nas danas, pa ces videti. A onda uporedi Grke sa Srbima, i razmisli o tome da je vise od hiljadu godina proslo izmedju Grcke i Srpske selidbe na jug: Grci su duze bili pod selektivnim pritiskom za veci nivo melanina.

Jel vidis sa kakvim se predznanjem ide u kafanu :),kakav lik,samo gde ode nukleus a nije nam odgovorio na najbitnije pitanje,jel ima Boga ili nema,da se ne pržimo više,čoveče,spasi nas :)

Theh, a meni treba verovati na rec po tom pitanju?

Pa tu je i ceo problem!

A takodje, kakvog Boga? Velika je razlika izmedju "negde mozda postoji nekakav Bog" i "ovde i sada postoji Bog koji ce te nakon smrti baciti u pakao ako jedes prasetinu".

Можда може и тако да се посматра, али ја мислим да је у питању "исти рукопис"
Тј. да су све сличности међу бићима доказ, да је све једна и иста Божија рука створила.

Ovo ne drzi vodu, posto se ne radi o odvojenom pisanju istih stvari, vec o modifikaciji prethodnih. Sto nosi sa sobom ogromnu kolicinu problema, gresaka i loseg dizajna.

Otprilike kao kada bi hteo ficu da pretvoris u avion - verovatno mozes, ali to nikada nece biti ni priblizno onakav avion kakav bi mogao da napravis da si odmah od pocetka poceo avion i da pravis.

Sva ziva bica su konverzija prethodnih - ne "slicno ponovno pisanje".

?

Nasa morfologija i fiziologija su prakticno identicne morfologiji i fiziologiji simpanzi.

U stvari, razlike izmedju simpanze i coveka spadaju skoro potpuno u dve grupe:

Prva grupa su morfoloske razlike, kao sto su promene u duzini i obliku kostiju, obliku lobanje, maljavosti, itsl.

Sto se ovih morfoloskih razlika tice, ljudi i simpanze su i dalje jedna ista vrsta. Otkud to? Lepo: morfoloske razlike izmedju coveka i simpanze su manje od morfoloskih razlika izmedju bernandinca i civave (koji su oboje psi).

Druga grupa su neuroloske razlike, i tu je pravi deo price. Ali cak i ovde, razlike su velikom vecinom kvantitativne - nije stvar u tome da je nas sistem znacajno drugaciji, vec samo u tome sto je veci. Postoji nekoliko velikih funkcionalnih razlika, naravno: ali ako bi smo racunali slicnost samo na osnovu njih, morali bi smo da kazemo da su ljudi i simpanze bar 99.95% identicni.

Da dodam jos malo ulja na vatru. Ne znam koliko su ljudi ovde upoznati sa novijim istrazivanjima psihologije simpanzi, ali tu je bilo raznih iznenadjenja. Simpanze ne samo sto koriste i proizvode alatke, vec su u stanju da proizvode alatke za proizvodnju alatki, da komuniciraju na nivou male dece, i imaju nekoliko stvari za koje vecina misli da su osobina samo ljudi - ukljucujuci tu i osecaj pravde ("znanje dobra i zla", za Biblijski orjentisane).

Da, drugovi i drugarice pioniri, simpanze i (pogotovo) bonobo imaju osecaj odgovornosti, srama, nepravde, i imaju koncept kazne za zlocin. Imaju koncept podele imovine, pomaganja povredjenima i starima...

Zavrsicu sa pricom o bonobo koju sam nedavno citao. Covek je otisao u posetu bonobo centru, posmatrao ih neko vreme zajedno sa istrazivacima koji rade na njima. Posmatrajuci grupu njih kako se igraju jedni sa drugima, zeleo je da im privuce paznju, pa je poceo da ispred grupe igra veoma brzi Maorski ratni ples.

Ovo je uzbunilo mlade bonobo, koji su poceli da skacu i vriste - dok jedan stari (pedeset godina) patrijarh nije dosao i...jezikom znaka rekao coveku da prestane da igra, i da ode u sumu s druge strane brda. Covek je poslusao, a stari bonobo se okrenuo i poceo da smiruje mladje.

Kada je covek stigao u sumu, nekoliko minuta kasnije, stari bonobo mu se pridruzio. Onda mu je mahnuo, i poceo da imitira Maorski ples koga je video. Covek je ponovo poceo da igra, a stari bonobo mu se radosno pridruzio, pazljivo uceci i ponavljajuci korake - van pogleda mladunaca koji to ne bi razumeli, i koji bi se ponovo uzbudili.

Ovo je samo jedna mala epizoda - ali, da li shvatate koji nivo svesti i misli je potreban da bi stari bonobo uradio ovako nesto? Planiranje, razumevanje stanja svesti mladjih majmuna, razumevanje namere coveka, komunikacija jezikom koga covek moze da razume, i namerno pokazivanje tog razumevanja coveku.

Trenutno, latinska taksonomija simpanze i bonobo naziva Pan troglodytes i Pan paniscus. Medju naucnicima u zadnjih par decenija polako ali sigurno raste pokret - koga ja licno podrzavam iz sveg srca - da se ova klasifikacija promeni. Nova predlozena imena, koja mnogo vise odgovaraju ne samo genetski i fizioloski, vec i povodom svesti i morala, ce biti Homo troglodytes i Homo paniscus.

Vreme je da malo smanjimo ponos, i prosirimo nasu ideju sta cini coveka covekom.

Ovo ne drzi vodu, posto se ne radi o odvojenom pisanju istih stvari, vec o modifikaciji prethodnih. Sto nosi sa sobom ogromnu kolicinu problema, gresaka i loseg dizajna.

Otprilike kao kada bi hteo ficu da pretvoris u avion - verovatno mozes, ali to nikada nece biti ni priblizno onakav avion kakav bi mogao da napravis da si odmah od pocetka poceo avion i da pravis.

Sva ziva bica su konverzija prethodnih - ne "slicno ponovno pisanje".

Ја сам мислио на формалне сличности између човека и животиња. А те сличности човека са животињама су: телесност, органи за варење, за репродукцију, ход, итд, итд... И не само са животињама, већ схваћен феноменално и биолошки има сличности и са биљкама: Рађа се, развија се, расте и множи се. И биљке такође имају органе за варење, репродукцију, имају плућа... Ето, мени те сличности показују да нас је створила једна и иста рука, на такав Божији "рукопис" сам мислио. Замисли изложбу уметничких дела. Искусно око критичара одмах ће препознати и издвојити слике једног и истог аутора од осталих дела и да не гледа на његов потпис. Препознаће дакле "рукопис"
А што се тиче фиће и авиона и они имају своје сличности, тако да по њима знам да их је направила једна и иста рука, рука људска.
Ето, тако ја то посматрам...

Ја сам мислио на формалне сличности између човека и животиња. А те сличности човека са животињама су: телесност, органи за варење, за репродукцију, ход, итд, итд... И не само са животињама, већ схваћен феноменално и биолошки има сличности и са биљкама: Рађа се, развија се, расте и множи се. И биљке такође имају органе за варење, репродукцију, имају плућа... Ето, мени те сличности показују да нас је створила једна и иста рука, на такав Божији "рукопис" сам мислио. Замисли изложбу уметничких дела. Искусно око критичара одмах ће препознати и издвојити слике једног и истог аутора од осталих дела и да не гледа на његов потпис. Препознаће дакле "рукопис"
А што се тиче фиће и авиона и они имају своје сличности, тако да по њима знам да их је направила једна и иста рука, рука људска.

Interesantno. Na toj imaginarnoj izložbi, koja bi bila svet oko nas, koliko po tebi učestvuje umetnika?
Da li bi umeo da prepoznaš koje životinje je stvorio bog, a koje đavo, na primer?
(Kažu da je ovcu stvorio bog, a kozu đavo :))
Ili bi samo umeo da razlučiš ono što je stvorio bog (životinje i biljke, recimo) od fiće i boinga?

Interesantno. Na toj imaginarnoj izložbi, koja bi bila svet oko nas, koliko po tebi učestvuje umetnika?
Da li bi umeo da prepoznaš koje životinje je stvorio bog, a koje đavo, na primer?
(Kažu da je ovcu stvorio bog, a kozu đavo :))
Ili bi samo umeo da razlučiš ono što je stvorio bog (životinje i biljke, recimo) od fiće i boinga?

Мислим да сам био сасвим јасан, и не пада ми напамет да даље елаборирам
П.С.
Ђаво не ствара, мада ти то и сам знаш

recimo ovo pitanje?

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=7632784&postcount=40

ili ga pitash da objasni porodichno stablo
od kaina i eve na dalje

ili od Noa, zene, 3 sina i 3 snajke...

on se izgubi, pa ga nema 3 dana...

p.s. sve ovo i te kako ima veze sa evolucija vs kreacija
ovo su postulati kreacije na koje se pozivaju
ili bi bar trebalo da se pozivaju
a ne da izmishljaju zabe i zmije koje kao obaraju evoluciju :D

jer ima fali poznavanje iste da sroche tekst koji pobija evoluciju (a josh ni 1 ne vidoh...)

zato, drugarice i drugovi novopecheni kreacionisti

bibliju u shake
pa objasnite

kako sve vrste stadoshe u onaj chamac,
a ima ih preko milion

kako im stade hrana za 40 dana

i kako posle, iz 1 para
nastade cela vrsta
a ne ode u degeneraciju.

a mozda je bio i ljubichasti slepi mish
ili podzemni jelen :D

a JHVH vishe nije samo inteligentan, sad je i umetnik? :D

magnificent

aj sad zdrakni ovih par pitanja

pa napravi istorijski profil

kain-majka -> noe, 3 sina - 3 rase,
pa onda ubaci u tu prichu
ono pitanje, kako to da 99 % stanovnika zaboravi svoje poreklo
a samo taj 1% stanovnika - jevreji, zapamtishe svoje semitsko (od Sema) poreklo

I da li ta zaludjenost ljudi po pitanju dogmi