Evolucija vs Kreacija

Pa ako je to istinito onda je potpuno neopravdan strah. Naime, znamo da je katoličanstvo zvanično priznalo TE i da su kroz jednu od svojih teorija koju su nazvali Finalistička teorija potpuno negirali Šestodnev kao istinu o stvaranju, ali ne vidim da su posle toga postali manje vernici i da im neko zamera zbog svega toga. Očigledno je da vernici treba da zauzimaju kritičkiji stav prema "istinama" iz Biblije i ne bi ispadali smešni kao sada kada prihvataju sve zdravo za gotovo.

Problem je u tome jer se na Bibliju gleda kao na rec Boga ako u njoj postoje tvrdnje koje nisu istinite kako je onda moguce da savrseno natprirodno bice pocinilo takve propuste u opisu dogadjaja u kojima je licno ucestvovao? Ispada da Bog ne zna kako je stvoren svet koji je licno stvarao. Generalno gledano svaka tvrdnja se moze opravdati alegorijom i "jeftinim" filozofiranjem, a u tome i jeste sadrzana razlika izmedju cinjenica i vere.

Poslednja izmena:
U istoj si zabludi kao rogozub.

Nisu fizicke i hemijske reakciju u tijelu produkt misli, vec su misli produkt fizickih i hemijskih reakcija u tijelu.
nisam ja u zabludi, nego je to logichno uverenje.

ti ako verujesh da su tvoje misli proizvod fizichko-hemijskih procesa u tvom mozgu, samim ti nisi lichnost, uopshte i nepostojish, jer nemash kontrolu nad mislima, vecj njih kontrolishu prirodni zakoni, koji kontrolishu chitavu materiju, a tvoj mozak je samo parche materije.

znachi da ako neverujes u postojanje dushe, verujesh da ti nepostojish.

Poslednja izmena:
Pokušavam da dobijem neki odgovor od tebe.
E, sada... onako kako si ti opisala tehnologiju svesti se obično opisuju ezoterija i okultizam. Otuda i moje pitanje.

Dakle, reč je o nekoj opskurnoj "nauci" za koju se ne zna ni koje proučava ni gde, niti se mogu naći rezultati tih istraživanja.
I ti se na to pozivaš? :confused:
Koliko sam uspeo da primetim, Spasoje je jedini koji može dovesti u neposrednu sa tehnologijom svesti.
Ako znaš nekog drugog ko se time bavi, slobodno ga navedi, a i njeove radove iz te oblasti. :ceka:

Naravno, dok god je ta disciplina u vezi sa temom rasprave... i dok god ta disciplina uopšte postoji. ;)

Strana? :ceka:

Eh, i numeracija stran je onda deo matematike, ali niko ne pominje M. Gorkog u kontekstu teorije grafova.
Nego, strana na kojoj se može nači neposredna veza između onoga što piše Penrouz i tehnologije svesti (uz prilaganja odgovarajućih teza tehnologije svesti, naravno). :ceka:

Dakle, još uvek nema odgovora. :(

Ako sam na nešto propustio da odgovorim, to je zato što sam to prevideo.
Slobodno navedi link, pa ću odgovoriti, zaista nije nikakav problem. :ceka:

Ovo je tvoje objašnjenje:

E, sada... interesuje me postoji li bilo šta što može da dokaže tvoje tvrdnje koju sam podebljao? :ceka:
Uzgred, kako izgleda ta kombinacija duhovnog rada i kvantne mehanike? :ceka:

Dakle, tvrdiš da postoji naučna disciplina izvanredne kompleksnosti, kojom se bavi vrhunski naučnici iz više zemalja, a pri tome o njoj nema ni traga ni glasa, ako se ne računa privatna agencija za pružanje usluga. Zanimljivo. :think:
Да покушам да објасним о смисаоном поклапању и међудејству ума са материјом. Дакле за синхроницистичке појаве сам смисао је чинилац сличан ономе што су у узрочном свету силе привлачења на атомском, електромагнетном или гравитационом нивоу. Због тога силу значења, која изазива синхроницистичка поклапања, можемо назвати и силом смисаоног привлачења. Сила значења делује тако што одређено мисаоно стање привлачи одређено физичко стање, остварујући смисаону подударност та два стања.Односно испољава се преко истовремене подударности једног мисаоног садржаја са одговарајућим физичким догаћајем. Али ако Бога схваташ на погрешан начин онда ти неће бити јасна комбинација са духовним радом, а ту већ не могу ништа, јер схватања Бога су многобројна.Што се тиче езотерије не знам како то функционише па са тим термином можеш да манипулишеш како хоћеш. Када сам ја читала раније наведене књиге нисам ни сањала да ће ми одређена страница некада у будућности требати као доказ у дискусији на форуму, искрено немам све те књиге у свом поседу, неке су читане у читаоници, неке су позајмљене од људи који су много упућенији од мене у те теме, а то и није било тако скоро. Али пошто већ волиш да типкаш по интернету сигурна сам да можеш наћи све што си ми тражио ако те стварно занима. Технологија свести ми је позната због контаката са одређеним људима и када је познајеш није тешко у различитим књигама различитих аутора препознати чињенице на којима се сама заснива. И то нема никакве везе са сектама и слично. Када о одрећеној теми проучиш све из званичних и све из алтернативних извора, одвојиш битно од небитног, склопиш целовиту објективну слику, увек си ближи истини него на почетку. То је оно што ја радим и за сада Технологија свести ми је најближа, што не значи да ће тако и остати, јер са новим открићима долазе и нова сазнања, а истина је да се открива! Истина не стагнира и није коначна.:bye:

ti ako verujesh da su tvoje misli proizvod fizichko-hemijskih procesa u tvom mozgu, samim ti nisi lichnost, uopshte i nepostojish, jer nemash kontrolu nad mislima, vecj njih kontrolishu prirodni zakoni, koji kontrolishu chitavu materiju, a tvoj mozak je samo parche materije.
Ti ustvari i nemas kontrolu nad mislima, imas, ali nad jako malim dijelom. Kada saznas za (primera radi, brutalno, ali slikovito) smrt neke bliske osobe, ti ne mozes izabrati da budes srecan, da imas srecne misli. Nego se desava ono prirodno, evolucijom ugradjeno - empatija, bices sokiran i tuzan.

Ti ustvari i nemas kontrolu nad mislima, imas, ali nad jako malim dijelom. Kada saznas za (primera radi, brutalno, ali slikovito) smrt neke bliske osobe, ti ne mozes izabrati da budes srecan, da imas srecne misli. Nego se desava ono prirodno, evolucijom ugradjeno - empatija, bices sokiran i tuzan.

Zanimljivo:"evolucijom ugradjeno". A evolucija kaze da je covjek najmladji proizvod evolucije! Najmladji, a najsavrseniji. Puz nautilus milionima, a mozda i milijardama godina stariji od covjeka (ne bavim se evolucijom, samo sam nacuo) i dalje je samo puz. :super:

znachi da ako neverujes u postojanje dushe, verujesh da ti nepostojish.
Kakva besmislica, ja ne verujem da postoji duša (niti duša ima razlog i potrebu da postoji) - a opet verujem da postojim, kao i svi ostali ljudi, kao i sve ostale životinje...

Дакле за синхроницистичке појаве сам смисао је чинилац сличан ономе што су у узрочном свету силе привлачења на атомском, електромагнетном или гравитационом нивоу. Због тога силу значења, која изазива синхроницистичка поклапања....
Jako lepo rečeno, i jako pismeno, jedino što ništa ne znači. Ovakve tvrdnje ne mogu se opovrgnuti, stoga su sasvim bezvredne. Pojam "sile značenja" čujem prvi put, imaš li neku referencu na autora koji uvodi i objašnajva taj potpuno apstraktni pojam?

I sta je savrsenije od covjeka?
Zavisi šta je za tebe savršenstvo, a i videćemo u milenijumima koji dolaze... ja bih rekao da je savršenije sve ono što može da ga ubije, a to su prvenstveno bakterije i virusi (naročito jer imaju ogroman potencijal za brzu mutaciju, i za eventualno "iznenađenje"...)

Да покушам да објасним о смисаоном поклапању и међудејству ума са материјом. Дакле за синхроницистичке појаве сам смисао је чинилац сличан ономе што су у узрочном свету силе привлачења на атомском, електромагнетном или гравитационом нивоу. Због тога силу значења, која изазива синхроницистичка поклапања, можемо назвати и силом смисаоног привлачења. Сила значења делује тако што одређено мисаоно стање привлачи одређено физичко стање, остварујући смисаону подударност та два стања.Односно испољава се преко истовремене подударности једног мисаоног садржаја са одговарајућим физичким догаћајем. Али ако Бога схваташ на погрешан начин онда ти неће бити јасна комбинација са духовним радом, а ту већ не могу ништа, јер схватања Бога су многобројна.
Ovaj... nadam se da shvataš da tražio potvrdu da tehnologija svesti uopšte postoji u onom obliku koji ti nama ovde predstavljaš... :think:

Што се тиче езотерије не знам како то функционише па са тим термином можеш да манипулишеш како хоћеш.
Koliko sam mogao da primetim funkcioniše skoro isto kao tehnologija svesti... :confused:

Када сам ја читала раније наведене књиге нисам ни сањала да ће ми одређена страница некада у будућности требати као доказ у дискусији на форуму, искрено немам све те књиге у свом поседу, неке су читане у читаоници, неке су позајмљене од људи који су много упућенији од мене у те теме, а то и није било тако скоро. Али пошто већ волиш да типкаш по интернету сигурна сам да можеш наћи све што си ми тражио ако те стварно занима.
Mali problemčić je u tome što ja pomenute knjige imam kod sebe, ali ne nalazim u njima to što ti tvrdiš.

Технологија свести ми је позната због контаката са одређеним људима и када је познајеш није тешко у различитим књигама различитих аутора препознати чињенице на којима се сама заснива.
Prepoznajem i ja matematiku u mnogim knjigama, pa opet ne tvrdim da one obrađuju teoriju grafova. ;)

И то нема никакве везе са сектама и слично.
Eh, nisam se dobro izrazio ili me nisi razumela. Tvoj stil izlaganja je identičan stilu izlaganja koji koriste pripadnici kultova i sekti koje svojim članovima "ispiraju mozak".

Када о одрећеној теми проучиш све из званичних и све из алтернативних извора, одвојиш битно од небитног, склопиш целовиту објективну слику, увек си ближи истини него на почетку. То је оно што ја радим и за сада Технологија свести ми је најближа, што не значи да ће тако и остати, јер са новим открићима долазе и нова сазнања, а истина је да се открива! Истина не стагнира и није коначна.:bye:
Osim parola, imaš li da nam ponudiš te zvanične ili makar alternativne izvore za tehnologiju svesti? :ceka:

Ono što sam do sada našao ili je
.

A evolucija kaze da je covjek najmladji proizvod evolucije! Najmladji, a najsavrseniji.
Teorija evolucije ne tvrdi ni jedno ni drugo.

Puz nautilus milionima, a mozda i milijardama godina stariji od covjeka (ne bavim se evolucijom, samo sam nacuo) i dalje je samo puz. :super:
Šta to znači "samo puž"? :dontunderstand:
Uzgred, zašto bi bio nešto drugo? Da je nešto drugo, onda bi smo ga prepoznavali kao nešto drugo, a ne kao puža. :roll:

Je li po evoluciji stariji krokodil ili covjek?
Krokodil.

Zasto krokodil nije savrseniji od covjeka, jer je imao vremena da vise evoluira? I sta je savrsenije od covjeka?
Odakle ti ideja da je krokodil savršeniji od čoveka? :dontunderstand:
U stvari, odakle ti ideja da teorija evolucije uopšte barata sa takvim načinom gradualizacije? :dontunderstand:
Primenjuješ antropocentričnu metodologiju vernika avramskih religija na nešto što sa tim nema nikakve veze.
Da ilustrujem:
laddervstree.gif

Da uporedimo koliko je to čovek "savršeniji" od krokodila:
Ko je teži? Ko ima više zuba? Ko bolje pliva? Ko je jači? U konfliktu "1 na 1" u vodi ili na suvom ko bi pobedio? Ko može da savlada, udavi i rastrgne biljojeda teškog više od pola tone mišića?

Odgovoreno ti je. :)

U sustini, nije mi jasno zasto svi mislite da je covjek 'najsavrsenije' bice. Kod nas je samo najbolje razvijen mozak i to je to.

Pa u tome je "kvaka" koju većina ne uzima u obzir. Različiti oblici živih organizama su tokom evolucije usavršavali različite osobine, neki su se specijalizovali za lov, drugi da bi izbegli da budu plen. Neki su razvijali aktivan odbrambeni mehanizam (snaga, rogovi, brzina), drugi su razvijali oklop, bodlje itd. Opstajali su oni što su bili brži ili spretniji da ulove (predatori) odnosno oni koji su uspeli da pobegnu predatoru. Prirodna selekcija.
Čovek se razvio od vrste koja je počela da upotrebljava razum i time stiče uslove za opstanak i napredak vrste.

Da uporedimo koliko je to čovek "savršeniji" od krokodila:
Ko je teži? Ko ima više zuba? Ko bolje pliva? Ko je jači? U konfliktu "1 na 1" u vodi ili na suvom ko bi pobedio? Ko može da savlada, udavi i rastrgne biljojeda teškog više od pola tone mišića?

шта му све то вреди кад не уме да направи палачинке, а и да му покажеш како се то ради не би схватио:mrgreen:

Pa u tome je "kvaka" koju većina ne uzima u obzir. Različiti oblici živih organizama su tokom evolucije usavršavali različite osobine, neki su se specijalizovali za lov, drugi da bi izbegli da budu plen. Neki su razvijali aktivan odbrambeni mehanizam (snaga, rogovi, brzina), drugi su razvijali oklop, bodlje itd. Opstajali su oni što su bili brži ili spretniji da ulove (predatori) odnosno oni koji su uspeli da pobegnu predatoru. Prirodna selekcija.
Čovek se razvio od vrste koja je počela da upotrebljava razum i time stiče uslove za opstanak i napredak vrste.

па од тих силних предатора како је јадна кокошка преживала трансформацију.
мора да је била неки гадан предатор пре него што је настала у данашњем облику:mrgreen:

Kakva besmislica, ja ne verujem da postoji duša (niti duša ima razlog i potrebu da postoji) - a opet verujem da postojim, kao i svi ostali ljudi, kao i sve ostale životinje...

Jako lepo rečeno, i jako pismeno, jedino što ništa ne znači. Ovakve tvrdnje ne mogu se opovrgnuti, stoga su sasvim bezvredne. Pojam "sile značenja" čujem prvi put, imaš li neku referencu na autora koji uvodi i objašnajva taj potpuno apstraktni pojam?

Zavisi šta je za tebe savršenstvo, a i videćemo u milenijumima koji dolaze... ja bih rekao da je savršenije sve ono što može da ga ubije, a to su prvenstveno bakterije i virusi (naročito jer imaju ogroman potencijal za brzu mutaciju, i za eventualno "iznenađenje"...)

Vidi se koliko ti je um zatucan: poredis viruse koji napadaju zemljano (materijalno) tijelo, a zaboravljas Homerovu Ilijadu, Mocartove simfonije, Mikelandjelovog Davida, vakcine, cijepanje atoma, Sputnjik, mobilni telefon...

Moj potpis tacno se na tebe i tebi slicne odnosi

svidja mi se primer jer direktno znam da nisi u pravu. da, itekako mogu da budem srecjan. ja nisam tuzhan nikad, shto znachi, ni kad mi neko umre. prvo shto mislim da nije logichno biti tuzhan kada neko umre, jer nije logichno tugovati zbog stvari koje se nemogu promeniti, a drugo shto verujem u da svako ima besmrtnu dushu, tako da nije umrla ta osoba, vecj samo njeno telo.

ali kao materijalista nemozhesh da verujesh da si ti, ili bilo koji chovek- lichnost.

Ovaj... nadam se da shvataš da tražio potvrdu da tehnologija svesti uopšte postoji u onom obliku koji ti nama ovde predstavljaš... :think:

Koliko sam mogao da primetim funkcioniše skoro isto kao tehnologija svesti... :confused:

Mali problemčić je u tome što ja pomenute knjige imam kod sebe, ali ne nalazim u njima to što ti tvrdiš.

Prepoznajem i ja matematiku u mnogim knjigama, pa opet ne tvrdim da one obrađuju teoriju grafova. ;)

Eh, nisam se dobro izrazio ili me nisi razumela. Tvoj stil izlaganja je identičan stilu izlaganja koji koriste pripadnici kultova i sekti koje svojim članovima "ispiraju mozak".

Osim parola, imaš li da nam ponudiš te zvanične ili makar alternativne izvore za tehnologiju svesti? :ceka:

Ono što sam do sada našao ili je
.
Проблем је што не разумеш да твој начин размишљања није мој начин размишљања и проблем је што све тражиш на интернету, па није ни чудо што не можеш да нађеш. А ако стварно имаш те књиге онда не знам како ниси нашао то што сам написала или не говориш истину или си опет "превидео".:dontunderstand: Ако ти звучим као "испирач мозга" то је опет само твоје субјективно схватање и чуди откуд баш таква асоцијација???:eek: На крају ти ниси навео скоро ниједан извор на који се позиваш, (линкове не рачунам), ауторе, називе књига. Да ли сматраш да тиме што се позиваш на званичну науку дајеш легитимитет својим тврдњама? И то на онај исти круг "званичних" што је у прошлости тврдио да се Сунце окреће око Земље, а своје неистомишљенике спаљивао на ломачи, који су успут говорили истину!?!Данас је разлика само што не спаљују на ломачи, а истина се и даље гура под тепих!:roll:Да ли се позиваш на исту ону науку која је зимус у Нигерији вакцинисала мале бебе против мексичког грипа и од чега су све до једне остале непокретне доживотно, која сваке године измисли нови вирус да би зарадила на томе, није ли то делатност продаје?Иста званична наука стоји иза еугенике због које је страдало на милионе људи!:( Зар се званични научници не играју управо Бога у ЦЕРН-у, са својим монструмом хадронским сударачем?:think: Зар званична религија није она иста која се бави педофилијом и то у самом врху исте?:zper: Зар званична историја није она иста која је толико фалсификовала истину, да људи више не знају своје право порекло, а камоли истинитост историјских догађаја?:rtfm: Ето такав је легитимитет круга "званичних"!!!:roll: Никога не приморавам да верује у нешто, износим свој став, ако ти до сада није јасан, неће ни бити! Можеш да ме сатанизујеш колико хоћеш, то неће променити истину, а свако свој пут ка истини бира сам и то није парола већ чињеница!!!:manikir:

Jes... mada ni od Saleta ne možeš napraviti ovakve cool cipele... dakle sve zavisi od referentnog sistema....

дакле ја видим да је теби сале трн у оку још од онда кад сам поставио слику твог пријатеља атеисте где се јасно изражава сатанистички (слика говори хиљаду речи) што ме доводи у дилему да је Жути ипак у праву.

Ако ниси чуо до сад, није срамота нешто не знати! Ту је "свезнајући" интернет, па ти може "помоћи" да одгонетнеш ту "невероватну загонетку" звану сила значења!!! (Лично се не бих много уздала у интернет).

Back