Evolucija vs Kreacija

endonuclease,
постоји безброј диплома, безброј тестова интелигенције и других странпутица. постоји и живот. ко мисли да је гомила доказа вреднија од живота убеђује себе да је успео. ко уђе у духовност више није жедан, више није жељан.
смрт је диплома са два броја на камену, живот је вечан.

Па самим тим што наводиш примере "религиозних глупости" и разних средњевековних веровања и то зато да би генерализовао веру уопште и приказао је као глупу у садашње време 21.века . Као да је у време када су људи веровали да муњу баца Св.Илија постојала наука која би доказивала супротно...:roll:

Čoveče, nemoj sve uzimati kao opšti napad, i pročitaj šta piše.

Da li su ljudi koji su u ime religije napadali heliocentrizam pravili grešku? Jesu. To je prosto činjenica. I ja ne koristim tu činjenicu da prikažem veru kao glupu - već da upozorim da vera može da ispadne glupa ako dozvoli sebi da bude vezana za gluposti.

Dakle, vernici koji su pre 400 godina negirali heliocentrizam su ispali glupi. Isto tako, danas ispadaju glupi vernici koji negiraju starost Zemlje, ili evoluciju.

Па можда формално-правно наука није постојала до пре 400 година али добро знаш да су људи давно-давно почели са разним додуше примитивним експериментима...

Da, eksperimenata je bilo, ali nauka nije nastala dok se nije formalizovao naučni metod.

Ово први пут чујем - ја сам напротив стекао потпуно другачији утисак, тј. да СПЦ уопште није одушевљена акцијама тог Петровића...

Postoji značajna aktivnost u okviru Crkve koja podržava Petrovića. Opet, pogledaj diskusije na verskim forumima, gde on izaziva velike svađe - većina iole obrazovanih vernika se užasava njegovih priča, ali postoji zanačajan broj onih koji ga itekako podržavaju.

али исто тако и те силне милијарде година које тврди наука мени уопште нису прихватљиве

Zašto? Dokazi su veoma snažni, i nedvoznačni.

и све мислим да је то зато да би нашли оправдање зашто сада у последњих десетак хиљада година НЕМА било каквих трагова о некаквој еволуцији у том периоду.

Uhm, ima, isto onoliko koliko i u bilo kom desethiljadugodišnjem periodu u toku istorije.

Starost Zemlje, inače, uopšte ne sledi iz evolucije, već iz geologije, geohemije i mase drugih grana nauke.

Тј. ја нисам као лаик нешто нарочито уверен да су ти начини мерења старости и земље и фосила тотално поуздани... не знам... време ће показати да ли је наука у праву.

Imaš li neku konkretnu kritiku pouzdanosti određenog metoda? I kako objašnjavaš konfluencu merenja?

Како? Него шта си, мислим које си вере? :eek:Па ја бих се заклео да сам прочитао да си написао да си атеиста ???

Pogrešno si pročitao. Koje sam vere? Komplikovane. Imam svoje ideje i razmišljanja, koja se verovatno ne uklapaju potpuno nigde drugde.

No, ako ti treba orjentaciona tačka, svi u porodici su kršteni pravoslavci; moja žena je katolkinja, ali venčali smo se u pravoslavnoj crkvi; i svoju porodičnu i kulturnu osnovu uzimam ozbiljno.

Видиш, да сам ја научник, ја бих у свом раду пре свега размишљао како би лудаци-политичари могли да злоупотребе оно што радим - и ако би било таквих могућности - сав свој рад бих уништио... јер знам да "ђаво не спава"...

Eh, Eremito...onda bi smo svi i dalje živeli u srednjem veku, više od pola dece bi umiralo pre šesnaeste godine života, prosečan životni vek bi bio ispod 30, boleštine i glad bi bile redovna stvar.

Uzmi nuklearnu fiziku. Jeste, atomske bombe prete svetu, i do sada su ubile nekoliko stotina hiljada ljudi. Ali su spasle milione kroz radioterapiju, nuklearnu magnetnu rezonancu, i gomilu drugih tehnologija. Da li je ovo tehnologija koju je trebalo preskočiti?

Organska hemija je neophodna za proizvodnju skoro svih lekova koje imamo; ali ista hemija se može koristiti za proizvodnju otrova. Ne možeš jedno odvojiti od drugog. Itd.

endonuclease,
постоји безброј диплома, безброј тестова интелигенције и других странпутица. постоји и живот. ко мисли да је гомила доказа вреднија од живота убеђује себе да је успео. ко уђе у духовност више није жедан, више није жељан.

? Ko tvrdi da je "gomila dokaza vrednija od života"?

Istina je istina. Život nije laž. Ako misliš da je vera u laž neophodna za život...šta drugo da ti kažem do - varaš se.

Црква је дала СВЕ ДОБРО ШТО ПОСТОЈИ НА СВЕТУ ТАКО ДА БИ СПИСАК БИО МЕРЕН КИЛОМЕТРИМА ...
Pa dobro, ako je tako - pretpostavljam da ti neće biti teško da iz tog kilometarskog spiska izvadiš par tebi najomiljenijih crkvenih pronalazaka. Baš me interesuje, pošto meni ne pada mnogo takvih stvari na pamet. (ni jedna?)

Pa dobro, ako je tako - pretpostavljam da ti neće biti teško da iz tog kilometarskog spiska izvadiš par tebi najomiljenijih crkvenih pronalazaka. Baš me interesuje, pošto meni ne pada mnogo takvih stvari na pamet. (ni jedna?)

... "и Премудрост сазда себи храм, и утврди седам стубова..." Прич.9, 1-5...

Е сада Св.Премудрост је Св.Софија која има три кћери: ВЕРУ, НАДУ и ЉУБАВ...

паметноме довољно, а онима који то нису не вреди ни да ме живог баце у ватру а да ја из ње изађем неповређен.:cool:

... "и Премудрост сазда себи храм, и утврди седам стубова..." Прич.9, 1-5...

паметноме довољно, а онима који то нису не вреди ни да ме живог баце у ватру а да ја из ње изађем неповређен.:cool:

:ok: :D

Veru, nadu i ljubav imaju i ateisti i nehrišćani. Imale su je svakako i stare civilizacije mnogo pre nego što je autor Solomonovih priča napisao ove stihove. Dakle, nije ništa novo.

Nego, ne reče ti meni, koji su to originalni crkveni pronalasci? Sve više me kopka....

да вас обрадујем обојицу, не бавим се последицама.
можеш ваздух да раставиш и умреш. која је сврха тога? да нађеш да је смисао ваздуха да помера плућа?

Evo o temi malo, ima i ovakvih stvari....Nisam ni ja do kraja procitao, pa nemam komentar. Ali ima zanimljivih razmatranja :)

http://www.komentar.rs/biblioteka/timotej.zip

Pozz

Prelistao sam knjigu i moram da te razocaram, ali knjiga predstavlja obicno djubre! Naime, knjiga kao da je prevedena sa engleskog jezika, nekog kreacionistickog autora. Jednostavno jedan za drugim nizu se tekstovi koje sam vec toliko puta cuo a koji su toliko zastareli i netacni da je to postala sramota.

Izgleda da kreacionisticki autori, nemaju argumenata za napadanje novih naucnih dokaza, tako da su na neki nacin prinudjeni da se drze starih argumenata koji su vec dugi niz godina istorija u nauci.....

Moj savet...
Ukoliko stvarno zelis da saznas istinu o teoriji evolucije, procitaj neku naucnu literaturu o ovoj temi. Ukoliko nasuprot tome, samo zelis da ubedis sebe kako si ti u pravu, onda je ovo prava literatura za tebe, zato sto "deluje" kao da je naucna literatura i govori o onome sto ti zelis da cujes.

Veliki pozdrav, i sretno u istrazivanju. :)

Neke od stvari koje sam pronasao u knjizi a koje su veoma smesne, moram da priznam da to do sada jos uvek nisam cuo:

"ЕВОЛУЦИЈА - ТО НИЈЕ НАУЧНО ДОКАЗАНИ ФАКАТ, ВЕЋ САМО ТЕОРИЈА" (Ovo sam cuo, ali odlomak iz pasusa je pravi "biser").
1. За хиљаду година од бактерије произвести човјека - за то се неће латити ни један присташа еволуције.

Prvo ko je ikada tvrdio da ovakva evoluciona promena moze da nastane za hiljdu godina.
Nasuprot tome (iako to nema veze sa evolucijom) sasvim je cesta pojava da se za samo 9 meseci od jedne celije u majcinoj utrobi napravi ljucko bice! Prema tome ne razumem sta je pisac hteo da kaze.

2. "У свим уџбеницима биологије излаже се теорија Хекелове рекапитулације, која се састоји у томе да сваки заметак пролази у свом развоју кроз читав низ стадијума, од којих на сваки треба гледати као на понављање еволуционог пута датог вида."

Molim te pronadji mi makar jedan udzbenik koji je izdat posle 1900 i neke godine a da u sebi sadrzi ovaj tekst!!!

3. "Као друго, само постојање објективних закона природе који стварно не бивају нарушени (уз веома ријетке случајеве изузетака) сам по себи јесте чудо, које је много веће од самих изузетака - чудеса. Присуство објективних закона природе које наш разум може да спозна - свједочи о томе да је свијет изграђен на разумним законима, да је он створен разумно."

A ovde imamo VRHUNAC naucne logike i naucne misli uopste!!!! Kako samo pisac lepo i elegantno donosi zakljucke!
Pod jedan, postoje zakoni koje ljudi mogu da razumeju.
Pod dva, samim tim znaci da je svet stvoren razumno???????

Ovo su mi delovi na koje sam samo letimicno naisao, a koji su mi dragi samo zato sto do sada nisam nailazio na njih. Sto je izgleda posledica toga da je pisac zeleo da onome sto je prepisao iz stranih "knjiga" pridoda i svoj licni pecat, i na taj nacin neoborivo i jednom za svagda posalje teoriju evolucije tamo gde sunce ne sija. :klap:

Poslednja izmena:
creationism.gif

Zanimljiv odgovor i tvoje glediste! Fan sam teorija zavjera! Ali moras da imas barem nesto na cemu baziras tu svoju tvrdnju da bi te bilo ko shvatio ozbiljno.

Sistem Boga koji je vrhovni vladar i stvara sebi razna potcinjena njemu ziva bica koja mu sluze za razne njegove neshvatljive svrhe je besmislen. Nauka o evoluciji koja tvrdi da je od nicega nesto pocelo da nastaje i usavrsava se vremenom do beskonacnosti isto je besmislena.
Nemogu da tacno kazem sta bi bila treca varijanta jer mi je um ogranicen na ovu dimenziju ogranicenu vremenom i prostorom. Istina je verovatno tamo negde izvan vremena i prostora.

Sistem Boga koji je vrhovni vladar i stvara sebi razna potcinjena njemu ziva bica koja mu sluze za razne njegove neshvatljive svrhe je besmislen. Nauka o evoluciji koja tvrdi da je od nicega nesto pocelo da nastaje i usavrsava se vremenom do beskonacnosti isto je besmislena.
Nemogu da tacno kazem sta bi bila treca varijanta jer mi je um ogranicen na ovu dimenziju ogranicenu vremenom i prostorom. Istina je verovatno tamo negde izvan vremena i prostora.
Ne branim ni jednu ni drugu teoriju ali.. zasto mora bilo koja da ima smisao? Prva teorija mozda nema smisao za nas, jer smo mi potcinjeni, ali mozda ima za Boga? Druga teorija ne mora da ima smisao, mozda zakoni prirode jednostavno rade na taj nacin. Without "why?", it just is. :p

Ne branim ni jednu ni drugu teoriju ali.. zasto mora bilo koja da ima smisao? Prva teorija mozda nema smisao za nas, jer smo mi potcinjeni, ali mozda ima za Boga? Druga teorija ne mora da ima smisao, mozda zakoni prirode jednostavno rade na taj nacin. Without "why?", it just is. :p

Kazem, to je moje poimanje smisla, otkud znam sta je univerazlni smisao, ako uopste postoji. :)

No pogledaj - biti na vrhu nije svemoc, ono sto je ispod daje visinu i moc onome sto je iznad, a ako se 'podloga' razbezi, vrh ce se odjednom naci na samom dnu. A da ne kazem da koliko god da je nesto visoko, uvek potoji prostor za biti jos vise. U beskonacnosti ne postoje mere za visinu i velicinu. A Bog se uvek kocoperi svojom visinama i velicinama.

Ko je kreirao takve savresene zakone prirode koje upravljau evolucijom? Kao, puklo nesto u svemiru, i eto ti cuda, bezbroj slozenih zakona unevrzuma nastade u trenu sami od sebe.

:)

Poslednja izmena:

Back