evolucija VS kreacija

Ostaju sujeta i arogancija, od koje pati bar pola naucnih istrazivaca. Da li si iznenadjen? Sta im drugo ostaje? Pola zivota su proveli uceci i jedva ziveci, eda bi stigli do pozicije na kojoj i dalje stalno moraju da uce, i veci deo preostalog zivota jedva zive, i niko ih ne ferma, i ljudi kao sto su Sale ili Sveta pljuju po njima kad god stignu... Sta ostaje, psiholoski, osim ponosa nad svojim znanjem, koji onda prerasta u aroganciju?

Pljuvanje?
99 % nauke predstavlja batlerijanska nauka, koja je zasnovana na cinjenicama.
Mi ovde govorimo o pitanjima tipa: ko smo, gde smo, sta smo i kuda idemo?
Govorimo o evoluciji.
Govorimo o ljudima koji su je iz cisto politickih razloga lansirali, i o onima koji je nekriticki prihvataju.
Kritika neke ideje nije pljuvanje.

Uostalom, mozes li da navedes jedan moj post gde sam vredjao bilo koga od onih s kim sam polemisao (a ja ti mogu citirati stotinak postova sa licnim uvredama na moj racun)?

Navedi mi jedan primer spontanog prelaska na slozeniji nivo (uz gubitak energije).

Snezne pahuljice - neuredjeni molekuli vode gube energiju, i slazu se u slozenu uredjenu hijerarhiju, kroz gubitak energije.

Ovo je, inace, sustina zakona termodinamike. Kao i sa gravitacijom, pre nego sto pocnes da pricas o tome, vredelo bi da pokusas da sam izvedes makar osnovne eksperimente.

Svako bice koje lici na svog pretka nije nikakav mutant.
A te sitne greske u okviru doticnog bica koje menjaju nesto u sklopu organizma su sve odreda stetne.
Samo je pitanje koliku stetu prave.

Aha.

Po toj definiciji, 90% ljudi koji pate od bolesti uzrokovanih mutacijama nisu mutanti, posto izgledaju savrseno jednako svojim precima.

Takodje, po toj definiciji, evolucija se ne dogadja kroz mutacije - jer se evolucija dogadja kroz spore promene, u kojima je svako bice veoma slicno (prakticno identicno) svojim precima. Posto ne zelis da koristis isti jezik koga koriste svi drugi, smisli sam kako ovo hoces da zoves.

Konacno, mutacije svakako nisu sve stetne. Skoro sve (preko 90%) su potpuno neutralne, a poznate su na stotine pozitivnih.

Religija je nastala zato sto nismo mogli da objasnimo svet oko nas.

Onda je nastala nauka, koja se pokazala superiornom kao sistem objasnjenja sveta.

Besmislica.
Price o Bogovima predstavljaju opisivanje istorijskih dogadjaja.
To sto je neko kasnije iskoristio te Bogove da objasni neke prirodne pojave je njegova glupost, a ne religija.
Kao sto je glupost i kada drevne naucnike nazivaju "svestenicima".

Najveca naucna znanja su postojala u pradavnim vremenima.
Danasnja su samo oponasanje istih.

Zna se sta znaci rec "mutacija" i na sta se odnosi.

Tacno, zna se.

Zasto onda insistiras da ono sto se zna nije tacno?

Dupla krila se dobijaju trostrukom vestacki izazvanom mutacijom.
Jedini problem je sto se tim postupkom ne dobijaju i misici koji ce da ih pokrecu, tako da vase dvoparokrile musice mogu da opstanu samo u kontrolisanim uslovima (zasticene).

Ovo je samo jedan primer mutacije.

Psi su pripitomljeni vukovi. Pogledaj civave, pogledaj bernandince. Obe vrste su psi. Ali su danas postale takve kakve su - i stabilno se razmnozavaju - kroz selekciju. Ljudi su birali mutante medju kucicima, i onda te mutante medjusobno parili.

Pre nego sto nastavis dalje, trebalo bi da naucis sta je to gen, i sta je to mutacija. Jer zaista postaje zamorno ponavljati iste stvari neprestano.

A sto se tice zamisljanja hipoteticke situacije:
bolje bi bilo da se posvetite proucavanju cinjenica, a ne da zamisljate modele koji postoje samo na vasem papiru.
A cinjenice ne podrzavaju vase PRICE o evoluciji.

Cinjenice podrzavaju teoriju evolucije. U stvari, ona je i nastala iz cinjenica.

Nasuprot tome, ti postavljas ciste izmisljotine, i totalno neznanje.

Bez obzira da li se mi slozimo ili ne slozimo po pitanjima koje si postavio, ostaje cinjenica - fizicka, nepromenjiva istina - da su mnoge stvari u koje veruju Rista i Sveta (pa i Sale, koliko vidim, mada on retko sta nedvosmisleno kaze) direktno i jednostavno neistinite.

Rista veruje u "zakon dobra i zla" koji je neistinit. Nema vrdanja, nema apstraktne price o prirodi religije i nauke. "Zakon dobra i zla" ne postoji u stvarnom svetu.

Isto to vazi za Svetinog Enkija, ili za Saletovu "zaveru zidova" koja upravlja Amerikom. Stagod bila istina o Bogu, stagod mi odlucili da mislimo o nauci - ove stvari ostaju prosto neistinite gluposti. I verovanje u njih moze biti prosto smesno (kao kod Svetinih stvari) ili moralno zlo jezovitog nivoa (kao sto je Saletov antisemitizam). Ali u svakom slucaju netacno.

Koje su to stvari "cinjenicno" neistinite?
Navedi.

EN.KI. nije moj.
To je naziv za jednog od Svete Trojke.
I to Sumerski.
Egipatski, to je Oziris.
Danas je poznat kao Lucifar.

I on nije stvar verovanja, vec cinjeniicno postoje zapisi o njemu.
Istorijski.
Samo je stvar, koje ce zapise crveni istoricari proglasiti za validne, a koje za plod maste.
Obicno je kriterijum - uklapanje u zacrtanu evolucionisticku pricu.
Ono sto moze da se uklopi je validno, ono sto ne moze da se uklopi je nevalidno.
Iako se radi o spisima koje su (obe vrste) pisali isti ljudi.
Dakle, jednom veliki, jednom mali.

Belci su stvoreni kao beli ljudi.

S tim sto nisu. Znamo tacno koja je mutacija dovela do bele koze (receptor melanokortina).

Ovaj gen mutira u skladu sa pritiscima sredine. Vise o tome malo kasnije.

A crna boja koze kod crnaca potice od gena majmuna koji su im dali njihovu boju koze.

Crna boja koze potice od apsolutno istog gena koji kod belih ljudi dovodi do "pocrnjenja" nakon izlaganja suncu.

U genetskom kodu crnih ljudi se ne nalaze nikakvi dodatni "majmunski geni" koje nemaju i beli ljudi.

(A kad smo vec kod majmunskih gena, ljudi - svih boja - nemaju nijedan gen koga nemaju i simpanze. Samo imaju promene u tim genima, paraloge, i promene u broju kopija. Da li razumes ovo, Sveto? Crnci, belci, crveni, kakve god boje da su - svi imaju iste gene koje ima i simpanza.)

Belac moze da pocrni ako ja na suncevoj svetlosti, ali kada prestane da joj se izlaze opet ce biti beo.

Melanin, Sveto.

Tvoje telo automatski proizvodi odredjenu kolicinu melanina. Ako se izlozis suncu, ultraljubicasta svetlost pocinje da nanosi ostecenja DNK u celijama tvoje koze. Reakcija na to ostecenje je povecana proizvodnja melanina, koji je tamno-smedje boje, i koji dovodi do toga da tvoja koza pocrni.

Jedina razlika izmedju tebe i crnaca je u tome sto je njihov gen za proizvodnju melanina drugacije regulisan - nema nikakvih dodatnih "majmunskih" gena. Ovo se zna sa apsolutnom sigurnoscu - dekodirali smo citav ljudski genom, znamo sekvencu, znamo sta kontrolise melanin, i znamo kako se njegova regulacija menjala.

Crnci zive u toplim krajevima, gde se nosi manje odece, i gde je izlaganje suncevoj svetlosti vece. Otud je potrebno vise zastite za kozu, i mutacije koje proizvode vise melanina imaju selektivnu prednost.

Ovo deluje i na belce. Da li si nekada citao opise Grka ili Slovena kada su se prvi put pojavili i naselili u Grckoj i u Srbiji? Opisani su kao ljudi plave ili crvene kose, i veoma blede puti. Ali jedan od svakih sest hiljada ljudi koji se rodi ima mutaciju koja utice na osnovni nivo melanina: i vise melanina je dobra stvar u juznijim krajevima. Otuda su Srbi i Grci bukvalno "pocrneli" u roku od par hiljada godina - oni nose u sebi slovenske gene, sa mutacijama koje izazivaju proizvodnju vise melanina.

Bela rasa je nastala suprotnim procesom. Melanin je dobar u tropskim krajevima, ali na severu postaje problem: telu je potrebna odredjena kolicina izlaganja ultraljubicastoj svetlosti, posto kroz reakciju koja zahteva ultraljubicastu energiju dolazi do promene provitamina D u vitamin D (bez koga su kosti veoma slabe). Na severu je takodje i hladnije, tako da ljudi nose vise odece, i manje koze je izlozeno suncu.

Otud imas suprotnu selekciju: medju crnoputim ljudima koji se odsele u severnije krajeve, deca koja se rode sa bledjom kozom (opet, jedno od svakih sest hiljada dece, u proseku) imaju prednost i zdravije kosti.

Ove mutacije su dovele do nastanka bele rase, nakon selidbe iz Afrike.

Danasnji Srbi su mesavina sve tri genetske grupe.
Najcistiji Srbi su Hercegovci i Crnogorci.

Totalne i kompletne gluposti koje nemaju nikakve veze sa stvarnoscu.

Ako zelis da tvrdis da ovo nisu gluposti, daj mi podatke. Pokazi sekvence DNK, objasni kako su one napravljene, i objasni koji deo postojecih sekvenci podrzava tvoju teoriju.

* * *

One koje zanima prava istorija sveta i prava kretanja naroda treba da pogledaju Genographic projekt. Radi se o ogromnom globalnom projektu u kome su uzorci DNK uzeti od prakticno svih grupa sirom sveta, sekvencirani, i analizirani da pokazu kretanja stanovnistva u proslosti. Na zalost, potrebno je znati engleski:

https://www3.nationalgeographic.com/genographic/

Ako trknes na religiozne forume kao sto je "Vidovdan", nacices velike vernike kako mrtvi ozbiljni pricaju o visokoj tehnologiji starih Egipcana, i slusaju nekog ludaka sa doktorskom titulom koji im prica gluposti o "americkim oruzjima koje uticu direktno na mozak". I sve veruju, ali ako pomenes nesto iz evolucije...kuku i lele...

Stari Egipcani su i imali visoku tehnologiju.
(pogledaj sarkofag u Velikoj piramidi)

Oruzja koja direktno uticu na mozak ili neke druge organe, nisu uopste komplikovana.
Problem je samo u obezbedjenju dovoljne kolicine enrgije za njihovu primenu na vecoj teritoriji.

A u teoriju o evoluciji mnogi ljudi ne veruju, zato sto gledaju cinjenice, a ne necije lepe price.

I to ne dovodi do formiranja zivota, vec je omoguceno zivotom koji vec postoji.

Koji deo "DNK vestacki sintentisana" ne razumes?

Sinteza se vrsi na sterilnoj podlozi. Nema niceg zivog u okolini.

To je isto kao vasa prica o tome da ste dobili DNK.
Sta bi radila DNK bez zivog bica ciji je deo?
Kako bi mogla da nastane najpre DNK, pa onda zivo bice, kada je jedina njena uloga da vec postojece zivo bice replicira?

DNK sluzi da kontrolise organizam. Na osnovu DNK nastaje RNK, na osnovu (i pomocu) RNK proteini, a proteini proizvode sve ostalo.

Sinteza DNK je prvi korak u konstrukciji vestackog zivog bica.

A kakve to veze ima sa evolucijom, znao bi da si ikada procitao tekst o abiogenezi na koga sam ti vise puta ukazivao:

http://www.teorijaevolucije.com/abiogeneza.html

Ubice su im navele price iz Starog Zaveta, pogotovo deo koji se odnosi na ubijanje naroda Amaleka (u 1 Sam 15:1-3, Bog naredjuje Izraelu da napadne Amalek, i da pobije citavo stanovnistvo - "ubijte coveka i zenu, dete i odojce, volove i ovce, kamile i magarce"; po naredbi Bozjoj, narod Izraela izvrsava ovaj genocid), i rekle "Cudni su putevi Bozji. Mi ne mozemo znati kakva je volja Bozja, mi samo moramo da je ispunimo". I nastavili su sa ubijanjem.

Klasicna zamena teza.
Brkate Mojsijevog Boga, bice od krvi i mesa, pripadnika Raskog plemstva, sa Tvorcem Svemira.
To nema veze jedno sa drugim.

Ta pogresna informacija ne moze biti bolja od prave, zato sto prava informacija potice od bica koje vec postoji i normalno funkcionise.

Ti nosis u sebi nekoliko stotina novih mutacija, stvorenih u toku mejoze kojom su nastali jaje i spermatozoid iz kojih si nastao. Od njih je desetak funkcionalno - menja te na neki nacin.

Da li ce mutacija biti pozitivna zavisi od okoline. Mutacija koja cini da peraja ribe budu vise horizontalna nego vertikalna, recimo, moze biti negativna za ribu koja zivi u okeanu, ali moze biti pozitivna za ribu koja zivi u plitkoj vodi.

Mutacija koja je juznoamerickim zabama u Australiji dala duze noge je pozitivna. Mutacija koja je gusterima na Jadranskom ostrvu dala sposobnost da vare biljnu hranu je pozitivna (kao i nekoliko dodatnih koje su akumulirali).

Prvi deo je ono sto je dokumentovana cinjenica.
Drugi deo je vasa pretpostavka, lepa zelja koja nigde nije dokazana (dokumentovana).

U stvari, problem je tvoje skoro potpuno neznanje o tome sta su to mutacije uopste, kako se dogadjaju, kako funkcionisu, i koje postoje.

S obzirom da je dokumentovano na desetine hiljada pozitivnih mutacija u raznim vrstama, svako ko zeli moze da sam pogleda.

Planetu X su prvi pomenuli moderni astronomi, a na ideju o njoj su dosli zbog toga sto postoji nesto sto remeti orbite Urana (i Plutona).

Naziv "Planeta X" je dat hipotetickom nebeskom telu koje utice na orbitu Neptuna.

Naucnici su na osnovu ovog uticaja otkrili planetu Uran.

Covek po imenu Zaharije Sitchin je onda izmislio silu stvari, povezao je sa pomenima "Planete X" (ne razumevajuci o cemu se radi), i nastao je pokret koji opstaje do dan danas, sa nekoliko desetina hiljada pripadnika sirom sveta.

Za verovanje u planetu X je potrebno skoro apsolutno neznanje fizike u sklopu sa dubokim paranoicnim ubedjenjima u svetske zavere - to jest, publika je veoma brojna.

Koji deo moje price ne uklapa poznate cinjenice?
I koje?

Nijedan deo tvoje price se ne uklapa u poznate cinjenice.

Tvoja ideja o mutacijama nema veze sa mutacijama. Ne znas ni sta su to mutacije, ni kako funkcionisu, ali se osecas pozvanim da drugima pricas o tome. Pricas o tome kako su sve mutacije stetne kada imamo hiljade dokumentovanih pozitivnih (neke smo ti i naveli ovde).

Naveo si mnoge stvari o geologiji koje nemaju veze sa stvarnoscu (secas se onog spiska geoloskih slojeva, recimo).

O osnovnoj fizici da i ne govorim. Ili hoces da opet pokrenemo onu pricu o tome kako gravitacija privlaci Jupiter?

U osnovi, Sveto, ti pokazujes potpuno neznjanje o predmetima o kojima govoris, i potpuni nedostatak bilo kakve zelje da cak i pokusas da naucis. Cak i u stvarima koje mozes sam lako da proveris, kroz veoma jednostavne eksperimente, ti verujes u neistinu radije nego da i pokusas da utvrdis sta zaista jeste.

Besmislica.
Price o Bogovima predstavljaju opisivanje istorijskih dogadjaja.

Znaci, recimo, Keltski mit o trojici brace koje zla sila pretvara u labudove, pa oni onda moraju da zive devet stotina godina u sve gorim i gorim mestima - to je ocigledno istorijski dogadjaj.

Jer mi znamo da ljudi nikada ne izmisljaju price, i da se price ne menjaju kroz desetine (kamoli stotine i hiljade godina), tako da sve sto ljudi napisu predstavlja, ocigledno, istinit opis dogadjaja.

Nazdravlje, Sveto.

Stari Egipcani su i imali visoku tehnologiju.
(pogledaj sarkofag u Velikoj piramidi)

Sarkofag oblikovan bronzanim alatkama uz velike muke?

Doduse, sa tvojim znanjem nauke, bronzana tehnologija se verovatno moze kvalifikovati kao visok nivo znanja.

Oruzja koja direktno uticu na mozak ili neke druge organe, nisu uopste komplikovana.

Nisu? Opisi mi kako da napravim oruzje koje utice direktno samo na mozak.

(Kljucna rec je samo na mozak. Lako je napraviti oruzje koje utice na mozak i lobanju, i na ostale organe - to oruzje se zove motka.)

A u teoriju o evoluciji mnogi ljudi ne veruju, zato sto gledaju cinjenice, a ne necije lepe price.

Ja sa tobom ovde razgovaram, Sveto, upravo zato sto ti svojim sopstvenim recima demonstriras nesto sto ja nikada ne bih mogao sam tako dobro da uradim: da ljudi koji ne veruju u teoriju evolucije gledaju sve osim cinjenica, i pricaju samo lepe price o stvarima koje veze s mozgom nemaju.

:D

Dakle, samo nastavi. Ja nikada ne bih mogao da diskreditujem kreacionizam toliko efikasno kao ti.

A crna boja koze kod crnaca potice od gena majmuna koji su im dali njihovu boju koze.
Sveto, upoznaj se sa Cinder.
Ima 11 godina i zivi u Saint Louis Zoo.

chimpanzee21pk6.jpg

Najcistiji Srbi su Hercegovci i Crnogorci.
A ti si jedno od ta dva ?

(No, usput, religija je igrala veoma sporednu ulogu u sukobu. Nacionalni identitet, povezan sa religijom samo u najsirem smislu, je bio osnova podele. A uzroci sukoba su bili delimicno geopoliticki - vecinom uzrokovani spolja - a delimicno ekonomski. Mada je sukob proizveo porast iracionalnosti, on nije nastao iz iracionalnosti - bar ne onog tipa protiv koga pokusavas da se boris.)
Najveci deo ekonomskih problema bio je namerno izazvan - ili se bar nista nije radilo na njihovom sprecavanju i saniranju. Religije su kroz geopolitiku imale vise nego sporednu ulogu. I, mozda geopolitika iznutra moze da izgleda racinalno; ali posmatrano spolja, ona nije nista nego ultimativni izraz iracionalnosti.

Ne zaboravi "fi" deo u okviru "sci-fi".
Svako umetnicko delo je takodje ultimativni izraz vremena u kome je nastalo i autora koji ga je stvorio. Veoma mnogo sam saznao o tome kako i sta Sagan misli bas iz ovog dela.

Mislim da singularity, ako se uopste desi, nece imati bas onaj oblik kakav futuristi zele...
Videcemo.

Hm, ja mislim da nece. Tehnologija ce biti mnogo kompaktnija i "skrivenija" od toga. Fizioloski (i sa stanovista rizika po zdravlje) nije bas najpametnije stavljati takve stvari u kozu, kada mozes da ih zatvoris u potkozni contained system.
Nisam ni mislio da ce biti identicni opisu koji je dao Hamilton.

Primarne komponente sistema povezivanja postoje vec danas i stalno se dalje usavrsavaju:
- mobilni telefon, preko koga bi islo povezivanje sa Internet-om
- naocare (ili kontakna sociva) koje bi u sebi imale ugradjene displeje, ali takodje bile sposobne da snime sve ono sto covek vidi (u prosirenom frekventnom opsegu, tj ukljucujuci UV i IR pored obicne svetlosti)
- slusalice i mikrofoni, takodje sposobni za prosireni frekventni opseg i pojacanje slabih zvukova

I poslednja komponenta, koja jos ne postoji, senzorske tacke koje bi se nanosile na kozu ruke kao obicna boja, i prenosile sistemu svoj polozaj, elektricnu aktivnost na mestu nanosenja, mozda i osecaj dodira, i zamenile danasnje grube data gloves i druge vrste senzora, kao npr ovaj: http://www.pressureprofile.com/products-fingertps.php

Ono sto Hamilton opisuje bice moguce tek s velikim napretkom nanotehnologija.

Nasuprot tome, ti postavljas ciste izmisljotine, i totalno neznanje.

hmhmhmhm

Sveta685:
Znaci, kad vidim dvoje zaljubljenih kako setaju po poljani ( u nekom filmu), a iznad njih nebo prepuno zvezda, to znaci da je cak i u starim filmovima koriscena kompjuterska animacija? Svaka im cast!

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=3455127&postcount=47

Neznanje, neznanje, i ti DEBELO neznanje.
Ja to jos nisam video......nigde......

Opet, da, ima progresa, ali daleko, daleko, daleko potcenjujes komplikacije. Shema na onoj slici je uproscena makar tri reda velicine.

Recimo, jedna od osnovnih stvari koje treba ostvariti na ovom polju je smanjenje oksidativnih ostecenja, i spasavanje mitohondrijalnog genoma od akumulacije mutacija. Planovi variraju, u osnovi vecina se svodi na pokusaje da se mitohondrijalni gene presele u nukleus (gde bi bili "sigurniji"). Svi ovi planovi su cisto teorijski, nijedan praktican korak jos nije odradjen.

Ali cak i teorijski, problemi su...gigantski. Po mom misljenju, mitohondrijalni genom nikada nece moci da bude preseljen u nukleus, posto predstavlja integralni deo kontrole pomocu koje se regulise mitohondrijalna fuzija i fisija, a fuzija i fisija su intimno povezane sa mitohondrijalnim transportom.

Takodje, postoji citava oblast - takozvani uncoupling proteini - koji cine unutrasnju membranu propusnom za protone, sto ima ukupni efekt povecanja proizvodnje reaktivnih jedinjenja kiseonika (reactive oxygen species, ROS, predominantno superoksid i razni peroksidi). Ovi proteini su, na potpuno nepoznat nacin, usko povezani sa nervnom funkcijom, tako da njihovo uklanjanje nije moguce (bar ne iz nerava).

Itd, itd. Sto vise znamo, to je prospekt tezi.
Resveratrol ?

Back