gost 133940
Elita
- Poruka
- 23.648
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Noviji rad na genetskim sekvencama počinje otkrivati mnogo veću složenost nego što se moglo i pomisliti samo deset godina prije pojave tih podataka. Kakav će smisao znanstvenici dati silnoj složenosti DNK teksta? Robert Pollack predlaže »da DNK nije tek informacijska molekula, nego i oblik teksta, i da se zbog toga najbolje može razumjeti analitičkim načinima razmišljanja kakvi se obično koriste za druge oblike teksta, kao što su primjerice knjige«. Ovo zvuči kao smislen prijedlog, ali on za sobom povlači pitanje: kako će netko analizirati tekst ako pretpostavlja da ga nije napisalo ništa inteligentno?
Usprkos ovim bitnim proturječnostima, koje sabirem ovdje u nekoliko redaka, a koje bi mogle ispuniti čitave knjige, teorija o prirodnom odabiru ostaje nepoljuljana u umovima većine biologa. To je zato što je uvijek moguće tvrditi da su se prikladne mutacije slučajno pojavile i bile odabrane. Ali ovu nedokazivu pretpostavku osuđuje sve veći broj znanstvenika. Pier Luigi Luisi govori o »tautologiji molekularnog darvinizma... [koji] ne uspijeva iznijeti na vidjelo nikakve druge koncepte osim onih od kojih je izvorno konstruiran«.
Cirkularnost darvinističke teorije znači da se ona ne može pobijati, pa prema tome nije ni istinski znanstvena. »Kriterij neoborivosti« je kamen temeljac znanstvene metode 20. stoljeća. Razvio ju je filozof Karl Popper koji je tvrdio da se točnost znanstvene metode nikada ne može dokazati jer će definitivni dokaz konstituirati uvijek samo ograničeni broj potvrdujućih rezultata. Popper je umjesto toga predložio da se teorije testiraju na taj način da se traži ono što ih pobija ili potvrđuje; odsutnost suprotnog dokaza tako postaje dokaz valjanosti teorije. Popper piše: »Došao sam do zaključka da darvinizam nije provjerljiva znanstvena teorija, nego program za metafizičko istraživanje - mogući okvir za provjerljive znanstvene teorije. (...) On je metafizički zbog toga što nije provjerljiv« (originalni kurziv). Biologija je trenutačno podijeljena između većine koja teoriju prirodnog odabira drži istinitom i uspostavljenom činjenicom, i manjine koja to dovodi u pitanje.
Kako bilo, kritičari prirodnog odabira tek trebaju izaći s novom teorijom koja će zamijeniti staru teoriju, ali i institucije koje svojom inertnošću održavaju sadašnju ortodoksiju. Nova biologijska paradigma još uvijek je veoma daleko.
Pretpostavke, postulati i cirkularni dokazi pripadaju prije vjeri nego znanosti. Moj pristup iznesen u ovoj knjizi započinje od ideje da je od najveće važnosti poštovati vjeru drugih, ma kako čudnom nam se činila, bilo da su posrijedi šamani koji vjeruju da biljke komuniciraju ili biolozi koji vjeruju da je priroda neoduhovljena.
Kosmička zmija - DNK i podrijetlo znanja, Jereemy Narby

Joj, a sta se onda tek moze reci za kreacionizam.Cirkularnost darvinističke teorije znači da se ona ne može pobijati, pa prema tome nije ni istinski znanstvena.
Joj, a sta se onda tek moze reci za kreacionizam.
Budalastine.

Kosmička zmija - DNK i podrijetlo znanja, Jereemy Narby
Noviji rad na genetskim sekvencama počinje otkrivati mnogo veću složenost nego što se moglo i pomisliti samo deset godina prije pojave tih podataka. Kakav će smisao znanstvenici dati silnoj složenosti DNK teksta?
Robert Pollack predlaže »da DNK nije tek informacijska molekula, nego i oblik teksta, i da se zbog toga najbolje može razumjeti analitičkim načinima razmišljanja kakvi se obično koriste za druge oblike teksta, kao što su primjerice knjige«.
Ovo zvuči kao smislen prijedlog, ali on za sobom povlači pitanje: kako će netko analizirati tekst ako pretpostavlja da ga nije napisalo ništa inteligentno?
To je zato što je uvijek moguće tvrditi da su se prikladne mutacije slučajno pojavile i bile odabrane. Ali ovu nedokazivu pretpostavku osuđuje sve veći broj znanstvenika. Pier Luigi Luisi govori o »tautologiji molekularnog darvinizma... [koji] ne uspijeva iznijeti na vidjelo nikakve druge koncepte osim onih od kojih je izvorno konstruiran«.
Cirkularnost darvinističke teorije znači da se ona ne može pobijati, pa prema tome nije ni istinski znanstvena.
... Mi naucnici doslovno manje poverenja imamo u nasu danasnju teoriju gravitacije (u stvari, mi znamo da je nasa danasnja teorija gravitacije nepotpuna) nego u danasnju teoriju evolucije.

Ja tvrdim da je čovečanstvo od postanka do danas došlo do svih saznanja baš crpeći informacije koje su izvirale iznura, iz najdublje suštine čoveka. Ljudi su se tamo spuštali i dobijali informacije raznoraznim putevima i metodama. Mogu zato prihvatiti i mogućnost da su se latinoamerički indijanci spuštali do genoma po saznanja pomoću halucinogena ayahuascea.Knjiga se bavi tezom da se pomocu halucinogenih droga (konkretno, ayahuasca) moze "pristupiti informacijama kodiranim u genomu", medju kojima su razne tajne i Velike Istine.
Komplikovana jeste. Nije ni misteriozna jer se da saznati njena tajna, ali to ne isključuje mogućnost da je genom nastao inteligentnom kreacijom.Nema razloga za pretpostavke - mi vidimo kako se tekst danas menja (bez inteligentnih autora) u prirodi danas, uzivo. Vidimo uzroke i posledice komplikacija u genomu, znamo kako vecina njih nastaje. Slika je uzasno kompleksna, ali nije u osnovi misteriozna.
.Mi naucnici doslovno manje poverenja imamo u nasu danasnju teoriju gravitacije (u stvari, mi znamo da je nasa danasnja teorija gravitacije nepotpuna) nego u danasnju teoriju evolucije
Evolucija je možda tačna. Moguće je da se čitav život na Zemlji razvio iz jedne jedine žive ćelije. Ono što su kod evolucije špekulacije to su teorije o postanaku života. Teorije koje su naučnici do sada dali o postanku života su baš bajke.
Kreacionisti se pak obrušavaju na evoluciju. To im nije dobro. Treba da se drže strikno kreacije. Naime, DNK je uvrnuta dvostruka spirala širine svega nekoliko atoma, ali zato dužine kojom bi se mogla obmotati Zemlja nekoliko miliona puta. Skoro je sigurno da ovo nije moglo nastati spontano, samo od sebe, nego je plod inteligentne kreacije. DNK je programski kod po kojem se izvršava život, od najprostijih do najsavršenijih organizama. Moguće je da je u tom programu predviđeno kada će se određena prostija jedinka transformisati u novu savršeniju jedinku, u momentu (vremenu) kada se ispune određeni uslovi, zavisno od životne sredine. Zato kreacionistima ne treba da je primarno negiranje evolucije. Šta-više, predviđam da će evolucionisti i kreacionisti uskoro postati saradnici.
Ja tvrdim da je čovečanstvo od postanka do danas došlo do svih saznanja baš crpeći informacije koje su izvirale iznura, iz najdublje suštine čoveka.
Mogu zato prihvatiti i mogućnost da su se latinoamerički indijanci spuštali do genoma po saznanja pomoću halucinogena ayahuascea.
Komplikovana jeste. Nije ni misteriozna jer se da saznati njena tajna, ali to ne isključuje mogućnost da je genom nastao inteligentnom kreacijom.
Nije isključeno da ćete jednog dana tako korigovati i teoriju evolucije, pogorovu teoriju o postanku života. (Čini se da se baviš i astronomijom.)
Duplirali su ovu temu na Religiji, pa evo šta sam tamo napisao:
Evolucija je možda tačna. Moguće je da se čitav život na Zemlji razvio iz jedne jedine žive ćelije.
Ono što su kod evolucije špekulacije to su teorije o postanaku života. Teorije koje su naučnici do sada dali o postanku života su baš bajke.
Kreacionisti se pak obrušavaju na evoluciju. To im nije dobro. Treba da se drže strikno kreacije. Naime, DNK je uvrnuta dvostruka spirala širine svega nekoliko atoma, ali zato dužine kojom bi se mogla obmotati Zemlja nekoliko miliona puta. Skoro je sigurno da ovo nije moglo nastati spontano, samo od sebe, nego je plod inteligentne kreacije.
DNK je programski kod po kojem se izvršava život, od najprostijih do najsavršenijih organizama. Moguće je da je u tom programu predviđeno kada će se određena prostija jedinka transformisati u novu savršeniju jedinku, u momentu (vremenu) kada se ispune određeni uslovi, zavisno od životne sredine.
Zato kreacionistima ne treba da je primarno negiranje evolucije. Šta-više, predviđam da će evolucionisti i kreacionisti uskoro postati saradnici.
...Ne znam kako ovo da ti objasnim? Zamisli coveka koji dodje ovde, i kaze "Ja ne vidim zasto treniranje cilindara pomocu fizicke vezbe ne bi pomoglo da se kola krecu brze. Znam da inzenjeri tvrde da se cilindri ne mogu trenirati, ali mi koji verujemo u inteligentni motorizam znamo da tu postoji nekakva inteligencija. Otud i predlazem da bi bilo dobro potpaliti jacu vatru unutar motora da bi se dobila veca brzina. Jednog dana, inzenjeri ce saradjivati sa ljudima kao sto sam ja!"
...

Ih, moonja te spržila nebeska!
Ajde, dajte ovom čoveku reputaciju, ja potrošio šta sam imao.![]()
Čekaj bre, kako ga nije stvorio? Pa, je li kažeš da mu dao početne parametre baš onakve iz kojih će se kasnije sve razviti samo od sebe, pa i život ovakav kako ga mi poznajemo? Biranjem tačno određenih parametara On je to inteligentno osmislio i kreirao. Je li ti to priznaješ kreaciju? Grešim li?Ono sto mozes da tvrdis, i da izbegnes sve probleme, je da je ceo razvoj univerzuma odredjen u nekom obliku osnovnim zakonima univerzuma. Drugim recima, Bog nije stvorio zivot, niti je stvorio DNK, niti je stvorio coveka. On je stvorio svet u kome ce nastati zivot, koji ce razviti DNK, i koji ce evoluirati u mnoge stvari, pa i u neku vrstu inteligentnih bica.
To je tvrdnja koja se nalazi na sigurnom tlu. Tu vise nemas svadje sa naukom - misljenja mogu da se razlikuju, ali niko ti ne moze dokazati da nisi u pravu.
Čekaj bre, kako ga nije stvorio? Pa, je li kažeš da mu dao početne parametre baš onakve iz kojih će se kasnije sve razviti samo od sebe, pa i život ovakav kako ga mi poznajemo? Biranjem tačno određenih parametara On je to inteligentno osmislio i kreirao. Je li ti to priznaješ kreaciju? Grešim li?
Čekaj bre, kako ga nije stvorio? Pa, je li kažeš da mu dao početne parametre baš onakve iz kojih će se kasnije sve razviti samo od sebe, pa i život ovakav kako ga mi poznajemo? Biranjem tačno određenih parametara On je to inteligentno osmislio i kreirao. Je li ti to priznaješ kreaciju? Grešim li?
Zašto mutiraju? Zašto se jedna jedina ćelija usložnjavala mutacijama da bi proizvela svesno biće?Cinjenice. Geni mutiraju. Ti imas nekoliko triliona celija u telu. U svakoj od tih celija, otprilike deset hiljada puta na dan jedna baza (jedno slovo) DNK se prosto otkaci. Deaminacija citozina se odigrava nekoliko hiljda puta na dan, u svakoj celiji. Nicks i breaks, cepanje jednog ili oba lanca DNK se dogadja vise puta na dan - ponekad pod stresovima normalne celijske funkcije, ali obicno pod naletima reaktivnih jedinjenja kiseonika ili pod udarom radijacije (stalno si izlozen kosmickoj radijaciji). Svako mesto na kome se u lancu DNK nalaze dva timina (TT) je podlozno ciklobutilaciji pod dejstvom UV zraka - na koje naleces svaki put kada po danu izadjes napolje.
Sistemi za popravku DNK, prevashodno BER (base excision repair) i NER (nuclear excision repair), plus sistemi rekombinacije, poprave veliku vecinu ovih ostecenja. Ali ne sva. Negde u tvom telu, danas je nekoliko celija zaradilo mutacije kojih se nece otarasiti - nikada. A ako se gomila mutacija nagomila u istoj celiji, i pogodi prave gene, to ce se manifestovati u vidu spektra bolesti koje mi zovemo jednim imenom, rak.
Zašto mutiraju? Zašto se jedna jedina ćelija usložnjavala mutacijama da bi proizvela svesno biće?
Zašto postoje sistemi za popravku DNK? Jesu li se oni sami dosetili da čine uslugu DNK?
Zašto želudačna i crevna kultura mikroorganizama vrši uslugu sisarima pri varenju hrane?
Da li čistači prirode slučajno postoje ili im je isključiva namena da počiste Zemljinu biosveru od leševa?
Da li gliste, mravi, mnogi insekti i druge životinje imaju staništa u zemljištu slučajno ili baš da bi prerađivali zemlju i činili je plodnom?
Da li je lišaju kamen slučajno stanište ili je tu u svrhu razlaganja kamena i dodavanju minerala zemljištu, koji su takoođe neophodni za njegovu plodnost?
Da li se insekti slučajno hrane nektarom ili namerno da bi pridoneli oplodnji biljaka?
Da li svaki živi organizam ima tačno određenu funkciju u bio sistemu i ako ima (a ima) je li to slučajno ili s namerom?
Da li se Zemlja slučajno konfigurisala sa svim parametima koji su neophodni za nastanak i razvoj života na njoj ili je ta konfiguracija namerna?
Međutim, pitanje je: zašto? Ne može biti sve slučajno.
No, da pođem redom.Ti kao naučnik detektuješ sadašnje stanje, znaš posledicu, ali ne znaš i uzrok! Nije namera u živom organizmu. Namera je iznad njega, a ono je kao sredstvo iskorišćeno za postizanje cilja. Cilj svakako postoji, pa i ako ga neka trenutna pozicija evolutivne skale nije svesna. Inače, nikad se ne bi formirao savršen optički sistem kao što je oko, nikad se ne bi formirao slušni sistem kao što je uho, nikad se ne bi formiralo srce kao savršena pumpa, nikad se ne bi formirao... itd, mozak kao savršen monitorski i nadzorni sistem pod čijom kontolom se sve izvodi. To može prividno da izgleda kao da je samo od sebe nastalo, kao reakcija na trenutne slučajnosti, ali je verovatnoća da to nema uzroka isto onolika koliku si i ti pomenuo. Ili još manja.Mutacije se desavaju slucajno. Selekcija je proces koji nije slucajan - ali nije ni nameran (jer nema nicega da ima nameru) - koji odabira jedinke sa najvecom sposobnoscu za prezivljavanje u datim uslovima. Evolucija ne gleda unapred, nema pojma gde ide, i ne sprema se za sledece korake: jedino sto ima uticaj je korak koji se odigrava sada i odmah. Nema planova za buducnost, nema programa.
Prvi put da sam te naveo na tanak led.Ma, skoro da je led bio popustio.
No, da pođem redom.
Ti kao naučnik detektuješ sadašnje stanje, znaš posledicu, ali ne znaš i uzrok! Nije namera u živom organizmu. Namera je iznad njega, a ono je kao sredstvo iskorišćeno za postizanje cilja. Cilj svakako postoji, pa i ako ga neka trenutna pozicija evolutivne skale nije svesna. Inače, nikad se ne bi formirao savršen optički sistem kao što je oko, nikad se ne bi formirao slušni sistem kao što je uho, nikad se ne bi formiralo srce kao savršena pumpa, nikad se ne bi formirao... itd, mozak kao savršen monitorski i nadzorni sistem pod čijom kontolom se sve izvodi. To može prividno da izgleda kao da je samo od sebe nastalo, kao reakcija na trenutne slučajnosti, ali je verovatnoća da to nema uzroka isto onolika koliku si i ti pomenuo. Ili još manja.

Prvi put da sam te naveo na tanak led.Ma, skoro da je led bio popustio.
No, da pođem redom.
Ti kao naučnik detektuješ sadašnje stanje, znaš posledicu, ali ne znaš i uzrok!
Nije namera u živom organizmu. Namera je iznad njega, a ono je kao sredstvo iskorišćeno za postizanje cilja.
Inače, nikad se ne bi formirao savršen optički sistem kao što je oko, nikad se ne bi formirao slušni sistem kao što je uho, nikad se ne bi formiralo srce kao savršena pumpa, nikad se ne bi formirao... itd, mozak kao savršen monitorski i nadzorni sistem pod čijom kontolom se sve izvodi. To može prividno da izgleda kao da je samo od sebe nastalo, kao reakcija na trenutne slučajnosti, ali je verovatnoća da to nema uzroka isto onolika koliku si i ti pomenuo. Ili još manja.
Rekao bih da je ovo veoma diskutabilna tvrdnja, i to upravo zbog slucajnosti. Ne mislim da ima mnogo slucajeva slicnih evolucija planetnih sistema. Na osnovu ono malo otkrivenih egzoplaneta (dosad oko 310 potvrdjenih) cini se da je varijabilnost evolucija planetnih sistema mnogo veca nego sto su i najsmelija predvidjanja predskazivala...U kosmosu ovolike velicine kolika jeste, planete kao sto je Zemlja, na osnovu ciste slucajnosti, ne mogu biti jedinstvene.

Stnco, zazijavalo, niste fer. Ko je najzaslužniji što na ovoj temi imao uvid u najnovija naučna saznanja genetike i molekularne biologije? Ko?I ja dajem poenčiće njegovim postovima.