Не ово све под претпоставком да нема људи види само зграде.
Аналогија на прву лопту нема смисла јер ми нисмо грађевине али Струге стране, јесмо саздани од скоро бесконачног броја ћелија.
Кад узмеш у обзир да су те ћелије саздане на основу великог броја информација похрањених у компликованој структури каква је ДНК, е онда се запитај, зашто су за дефинисање и градњу нечег тако простог као кућа, потребни архитекта и разни мајстори а за "градњу" људског тела које је по устројству бесконачно сложеније, био довољан само "случај"?
Već sam se zapitao. Postoji i mnogo drugih stvari koje takođe imaju složenu gradivnu strukturu osim kuća i ljudi, na primer složeni informacioni sistemi sastavljeni od linija kompjuterskog koda. Te strukture su ovde još interesantnije, jer su složene, mogu da se pokreću i održavaju autonomno, čak imaju i parazitske programe koji ih uništavaju (virusi, crvi itd.)... čak su i tako nazvani po analogiji sa živim parazitima.
Kod našeg organizma je dodatna komplikacija što on nije izgrađen, nego se neprestano obnavlja. Znaš i sam, to su one fore za koliko godina koji organ kompletno promeni sve svoje ćelije, da su neki postavljali šta čini "nas" ako smo ovaj trenutni ja i onaj ja od pre 10 godina sačinjeni od različitih ćeija i imamo drugačije sećanje i iskustvo, da li sebe mogu da smatram novim bićem koje je samo kopija... poput onog starogrčkog pitanja ako uzmemo brod i krenemo deo po deo da mu zamenjujemo sa novim delom (jedro, pramac, palube, daske, korito itd.), u kom momentu to prestane da bude stari brod sa novim delovima, a postaje novi brod sa starim delovima.
Samo bih se osvrnuo na pominjanje "slučaja", a veoma je interesantno. U nauci je sve uzročno-posledično, slučaja nema. Ako je nešto "slučajno", to znači da je uzrok trenutno nepoznat, ili je trenutno znanje nedovoljno da bi se on razumeo. U nauci je "slučaj" trenutno isto što i viša sila, nepredvidljvi faktor koji deluje da je izvan uzročno-posledičnog sleda. Dozvoliću sebi smelost da kažem da je to upravo ono što se u religiji naziva božanskom intervencijom ili čudom, samo se upotrebljava različita reč. Da ne smaram sad, ali čitava problematika slučajnosti je u nauci toliko komplikovana da se prave ozbiljni sistemi kako bi se slučajnost uopšte simulirala, jer ju je nemoguće kreirati, uvek iza nje stoji neki uzročno-posledični sled. Na primer, na računaru se za generisanje "slučajnih" brojeva koriste unutrašnji mehanizmi računara za merenje vremena, pa se na taj način napravi nešto "slučajno", jer će izbaciti različit "slučajan" broj u dve različite milisekunde. Ali ako bi se ponovio isti vremenski trenutak, opet bi to bio isti broj, koji ni najmanje nije slučajan, već samo veoma, veoma teško predvidljiv. Tako da tvrdnje naučnika kako iza evolucije stoji "slučaj", religiozni ljudi treba da tumače kao pobedu, jer ono što se u nauci naziva slučajem, u religiji se tome daju mistična objašnjenja.