Evolucija ili kreacija?

Šta je tačno?

• Ukupno glasova
    63
  • Anketa je zatvorena .
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da bi mr Infinity trebao da dobije neko priznanje za potvrđivanje TE.
Naime, Infinity je porušio evoluciju. Ipak, dokazi koje je on porušio zapravo govore kontra TE, tj protiv teorije. E sad, kad je on dokazao da su nevaljani dokazi protiv TE, on je samo još jednom, i to u potpunosti nesvesno, dokazao istinitost Darvinove teorije.

DEBATA O EVOLUCIJI

Dešava se:Čas biologije

Učesnici:ja (evolucionista) protiv Andrija, Teodora, Maša, Anđelija, Marijana (kreacionisti)

Nastavnik biologije:Možemo da počnemo. Na čemu se baziraju vaša verovanja?

Ja:Teorija evolucije je najdokazanija i najproverenija od svih teorija u istoriji nauke. Smatram da je sasvim razumno podržavati nešto za šta postoje činjenice.

Andrija:Daj mi dokaz da je evolucija tačna.

Ja: Najbolji svedok evolucije su fosili, evolucija koju danas primećujemo, sličnosti između živih bića i njihove genetike, koja ukazuju na tačnost i istinitost evolucije.

Andrija:To nije tačno. Sva bića je stvorio Gospod Bog.

Ja: Koji dokazi podupiru tu tezu?

Andrija: Pa sigurno nismo od majmuna nastali.

Ja: Koji dokazi ukazuju na suprotno?

Andrija: Mnogi fosili su lažirani i neprecizni. Genetika nam nije slična, majmuni imaju 46 hromozoma a mi 48, nismo mogli nastati od takvih različitih bića.

Ja: Fosili nisu lažirani, to nije tačno. I nemaju svi majmuni 46 hromozoma, već samo neke vrste primata. Ostali majmuni imaju 48 hromozoma, poput nas.

Andrija: Pa dobro, kako je došlo do toga?

Ja:Evolucijom, naravno. Tačnije, prirodnom selekcijom i mutacijama.

Andrija: Pa OK ali i dalje se mnogo razlikujemo.

Ja:A kako se onda ponekad rađaju deca sa repom? Zato što u dubini svojih gena i dalje imamo prastare gene nasleđene od naših ranih nehominidnih predaka.

Andrija: Pa to se slučajno dešava, nema veze sa precima.

Ja: Itekako ima. Moramo da imamo neku podlogu preko koje će se mutacija desiti. Jel može da preživi dete sa repom? Da. A dete sa tri ruke? Ne. Zašto? Zbog prirodne selekcije. Naši preci su pre više od 30 miliona godina imali repove, i delić tih gena se preneo i do nas danas. A stvorenje sa tri ruke nije viđeno, i nije normalno, jer prirodna selekcija to nikad nije podržavala.

*14 minuta od početka debate, Andrijina kreacionistička teza pada u vodu*

Teodora: Nas je stvorio Bog, nije mogao život da nastane tako niizčega.

Maša: Da.

Ja;Ta tvoja hipoteza ima dve mane. Prva je da bog ne postoji, s druga je da život može nastati prirodnim putem, bez boga i sličnih gluposti.

Teodora: Dokaži.

Ja: Život je nastao abiogenezom. To je dokazano i u hemiji i u biologiji.

Anđelija:Kako?

Ja: Dokazana je u laboratoriji. Pre nekoliko godina, naučnici su napravili DNK od nežive materije, i tako stvorili živo biće. Kad može čovek da napravi živo od neživog, priroda može još lakše.

Teodora: To nisam znala. Al sve je to nekako nelogično.

Ja:Može da ti bude nelogično do sutra, dokazi i činjenice su tu.

*3 minuta nakon postavljanja, druga kreacionistička teza je srušena*

Maša: Predajem se. Posmatraću, ali neću da učestvujem. Deluje da je Andrej ipak u pravu... mada mi je malo čudno, al opet...

Ja:Itekako da jesam. Činjenice su na stolu.

*19 minuta od početka debate, 1 kreacionista se "predao"*

Anđelija: OK ovo sad deluje da je tačno što pričaš, ali evoluciju bismo videli i danas da je tačna. Život je ipak stvorio Bog, a posle ga usmeravao, ipak bih to rekla. Glupo je da živo nastane od neživog, kako može od kamena slon da nastane.

Ja: Suviše bukvalno shvatate. Ne može slon od kamena, ali može bakterija od molekula.

Anđelija: U redu, a što majmuni nisu svi postali ljudi. Šuplja vam je teorija.

Ja:Ne, nije šuplja. Evo i zašto. Čovek je nastao od jedne vrste majmuna. Postoji 494 vrste primata. Kako su mogli svi da evoluiraju u istu vrstu? Jedna vrsta je očigledno mogla, te je evoluirala. To je kao da kažeš, Srbi su nastali od Slovena, što nisu svi Sloveni Srbi. Plitka tvrdnja.

*25 minuta od početka debate, 4 kreacionistička teza pada u vodu.*

Marijana: Mhm.....dobro....a kako su nastala kopnena bića? Kako može od ribe sa škrgama i perajima da nastane gušter sa nogama i plućima. Ne možeš da kažeš evolucija milioni godina bla bla bla jer ne može sad pola pluća, a za milione godina cela itd....ovde vaša teorija definitivno pada. Iskoristili ste neke zanimljivosti i slučajnosti da prikažete da je tačna, a baš da vidimo kako ćeš na ovo da odgovoriš?

Ja:Procesom koji je poznat, od peraja su se razvile šake, a proces vidimo u fosilima. Uostalom, takve ribe postoje i danas, pa je ovo najsmešnija i najgluplja protivevoluciona izmišljotina.

Marijana: Dobro to, a pluća?

Ja:Škrge su tu ostale neko vreme uporedo sa plućima, to vidimo i u fosilima i u današnjici. Pluća se nisu razvila odmah. Prvo je vazduh ulazio u creva, pa su nastale primitivne plućne komore, zatim cevčice koje su kroz vreme bivale sve složenije i složenije da bi nastala pluća.

Teodora: Predajem se.

*Predaja drugog kreacioniste u 30 minutu debate.*

Andrija: Nek ti bude, ali Bog i dalje postoji. Bog je stvorio univerzum, pa samim tim indirektno i život, hteo ti to da priznaš ili ne.

Ja: Ja sam dao činjenice i dokaze, na tebi je da li ćeš da ih prihvatiš ili ne.

Marijana: Slažem se sa Andrijom.

Anđelija: I ja. Ali ipak ispada da se neke adaptacije i prilagođavanja dešavaju. Ipak imaš još puno toga da pokažeš u tvojoj teoriji. Kao npr, zašto se to sve ne dešava danas.

Ja: Ko zna šta se sve dešava, ali mi to ne znamo jer evolucija traje dugo.

Anđelija: Time samo maskiraš nedostatak dokaza.

Ja:Dao sam mnogo dokaza i činjenica, te razbio kreacionizam u paramparčad. Vi meni ipak, za svoju tezu niste dali nikakve dokaze.

Andrija: Ovoj priči nikad kraja, svako je u pravu sa neke strane. Izlazim iz debate.

*Nakon 42 minuta, treći kreacionista izlazi iz rasprave, svestan da ne može pobediti evolucioniste.*

Marijana: Ti još nisi sve dokazao. Objasni mi udar meteora pre 65 miliona godina. Najveća glupost u tvojim ateističkim tvrdnjama. Jedna vrsta dinosaurusi izumrla, a sve ostale preživele, kako da ne...

Ja: Elementarno nepoznavanje činjenica. Dinosaurusi nisu jedna, već hiljade vrsta, i tada je zbrisano 70% svog života na Zemlji.

Marijana: Ne znam više stvarno šta da kažem. Predajem se.

Anđelija: I ja isto, ne mogu sama protiv Andreja.

Ja: Eto, videli smo sukob mišljenja. Činjenice i dokazi protiv dogme i vere. Religija i kreacionizam su potpune izmišljotine, a krah istih je to i dokazao.

Pametnom dosta. Svaki razuman kreacionista će da se debelo razmisli nakon ovoga.

Evo, pročitajte. Ja sam ovaj evolucionista protiv njih 5 kreacionista. Sveže, od danas.

Ova petorica su bili jako mlitavi. Čekam neke potkrepljene i pametne ljude da me opovrgnu.

Ali takvih nema...kako god, prijatan dan. Evolucija je pobedila.

a kako je pobedila??

kako god okrenes evolucija je nemoguca stvar bez Evolvera=Boga koji ce je voditi u procesima.

Prvo
1. mutacije su greske u kopiranju, znaci slucajni dogadjaji, pa ocekivati od slucajnih dogadjaja da ti prave kompleknije i kompleksnije stvari nema logike.

Drugo
2. Mutacije se koce od reparacijskih mehanizama gdje raparatori kontrolisu, rapariarju i mijenjaju DNK kodove pri bilo kakvim ostecenjima kroz mutacije...znaci evoluciji nisu odrijesene ruke nego ima uvijek nekoga ko ce joj podapinjati da je onemoguci, a to je reparacijski mehanizam.

Trece
3. Slucajnosti ne mogu da stvaraju nove vec nepostojece informacije u DNK, jer potrebne su nove infomracije u DNK kodu kada se pravi novi organ na zivotinji.

Cetvrto
4. SLucajnosti ne mogu da stvaraju nove dijelove, sastavljju ih kao puzle i kodiraju sta ce da rade, kao sa nanomasinama i robotima u celijama, ni naucnici ne mogu u laboratorijama te masine da naprave a vi ateisti vjeruete da slucajnosti su ih stvorile.

Peto
5. SLucajnosti ne mogu da prave automatizovanu industriju, kao sto imamo sa transportom elektrona u celijama, jer je potrebno praviti interakciju izmedju masina da suradjuju, a kako ce to slucajnosti uraditi.

Sve ove stvari idu protiv evolucije, jedino ateistima ostaje da zazmire na ove stvari i da slijepo vjeruju evoluciji da ih je onda napravila.

Poslednja izmena:
1. mutacije su greske u kopiranju, znaci slucajni dogadjaji, pa ocekivati od slucajnih dogadjaja da ti prave kompleknije i kompleksnije stvari nema logike.
2. Mutacije se koce od reparacijskih mehanizama gdje raparatori kontrolisu, rapariarju i mijenjaju DNK kodove pri bilo kakvim ostecenjima kroz mutacije...znaci evoluciji nisu odrijesene ruke nego ima uvijek nekoga ko ce joj podapinjati da je onemoguci, a to je reparacijski mehanizam.
3. Slucajnosti ne mogu da stvaraju nove nepostojece vec informacije u DNK, jer potrebne su nove infomracije u DNK kodu kada se pravi novi organ na zivotinji.
4. SLucajnostie mogu da stvaraju nove dijelove, sastavljju ih kao puzle i kodiraju sta ce da rade, kao sa nanomasinama i robotima u celijama, ni naucnici ne mogu u laboratorijama te masine da naprave a vi ateisti vjeruete da slucajnosti su ih stvorile.
5. SLucajnosti ne mogu da prave automatizovanu industriju, kao sto imamo sa transportom elektrona u celijama, jer je potrebno praviti interakciju izmedju masina da suradjuju, a kako ce to slucajnosti uraditi.
Samo si dokazao da, za razliku od ovih petoro kreacionista, ne znaš ni šta je evolucija. Ako si pročitao izvod iz debate koji sam napisao, i oni su koristili argument logike, kao poslednju odbranu kreacionizma, ali nisu uspeli. Ja sam i rekao jednom: "može tebi da bude nelogično do sutra, ali to su činjenice".
Osim toga, niko nikako nikada ni na koji god način nije dao ništa u prilog kreaciji. Jedini argument vam je nekakva vaša logika (koja je izgleda moćnija od zakona prirode). I oni su to pokušali da koriste, isto mantranje kao i vi ovde na forumu, ali, naprosto, činjenice su bile protiv njih, i oni to nisu mogli da odbrane. Ne možete ni vi. Jedino negde imate mikrorupu u evoluciji time što je tumačite pogrešno, kroz neke slučajnosti....o kojima TE ni ne govori.

Твој одговор је ћорак, јер ја не пишем о већ постојећем животу, већ о његовом настанку.

Када су у питању живи организми они могу да смањују ентропију својим деловањем, нарочито организми са разумом. Али појединачно свака јединка има крај и распад тела што је опет повећање ентропије на нивоу јединке.
Џаба се трудиш, не очекујеш ваљда да они размисле о томе и схвате шта желиш рећи, не, они само понављају учитани програм као неки папагаји, а логика је закључана у ормару да не би случајно извирила.

Ja:Teorija evolucije je najdokazanija i najproverenija od svih teorija u istoriji nauke. Smatram da je sasvim razumno podržavati nešto za šta postoje činjenice.
Ja: Najbolji svedok evolucije su fosili, evolucija koju danas primećujemo, sličnosti između živih bića i njihove genetike, koja ukazuju na tačnost i istinitost evolucije.
Andrija: Mnogi fosili su lažirani i neprecizni. Genetika nam nije slična, majmuni imaju 46 hromozoma a mi 48, nismo mogli nastati od takvih različitih bića.
Ja: Fosili nisu lažirani, to nije tačno. I nemaju svi majmuni 46 hromozoma, već samo neke vrste primata. Ostali majmuni imaju 48 hromozoma, poput nas.
Ja:A kako se onda ponekad rađaju deca sa repom? Zato što u dubini svojih gena i dalje imamo prastare gene nasleđene od naših ranih nehominidnih predaka.
Ja: Itekako ima. Moramo da imamo neku podlogu preko koje će se mutacija desiti. Jel može da preživi dete sa repom? Da. A dete sa tri ruke? Ne. Zašto? Zbog prirodne selekcije. Naši preci su pre više od 30 miliona godina imali repove, i delić tih gena se preneo i do nas danas. A stvorenje sa tri ruke nije viđeno, i nije normalno, jer prirodna selekcija to nikad nije podržavala.
Ja;Ta tvoja hipoteza ima dve mane. Prva je da bog ne postoji, s druga je da život može nastati prirodnim putem, bez boga i sličnih gluposti.
Ja: Dokazana je u laboratoriji. Pre nekoliko godina, naučnici su napravili DNK od nežive materije, i tako stvorili živo biće. Kad može čovek da napravi živo od neživog, priroda može još lakše.
Maša: Predajem se. Posmatraću, ali neću da učestvujem. Deluje da je Andrej ipak u pravu... mada mi je malo čudno, al opet...
Anđelija: OK ovo sad deluje da je tačno što pričaš, ali evoluciju bismo videli i danas da je tačna. Život je ipak stvorio Bog, a posle ga usmeravao, ipak bih to rekla. Glupo je da živo nastane od neživog, kako može od kamena slon da nastane.
Ja: Suviše bukvalno shvatate. Ne može slon od kamena, ali može bakterija od molekula.
Ja:Ne, nije šuplja. Evo i zašto. Čovek je nastao od jedne vrste majmuna. Postoji 494 vrste primata. Kako su mogli svi da evoluiraju u istu vrstu? Jedna vrsta je očigledno mogla, te je evoluirala. To je kao da kažeš, Srbi su nastali od Slovena, što nisu svi Sloveni Srbi. Plitka tvrdnja.
Marijana: Mhm.....dobro....a kako su nastala kopnena bića? Kako može od ribe sa škrgama i perajima da nastane gušter sa nogama i plućima. Ne možeš da kažeš evolucija milioni godina bla bla bla jer ne može sad pola pluća, a za milione godina cela itd....ovde vaša teorija definitivno pada. Iskoristili ste neke zanimljivosti i slučajnosti da prikažete da je tačna, a baš da vidimo kako ćeš na ovo da odgovoriš?
Ja:Procesom koji je poznat, od peraja su se razvile šake, a proces vidimo u fosilima. Uostalom, takve ribe postoje i danas, pa je ovo najsmešnija i najgluplja protivevoluciona izmišljotina.
Ja:Škrge su tu ostale neko vreme uporedo sa plućima, to vidimo i u fosilima i u današnjici. Pluća se nisu razvila odmah. Prvo je vazduh ulazio u creva, pa su nastale primitivne plućne komore, zatim cevčice koje su kroz vreme bivale sve složenije i složenije da bi nastala pluća.
Andrija: Nek ti bude, ali Bog i dalje postoji. Bog je stvorio univerzum, pa samim tim indirektno i život, hteo ti to da priznaš ili ne.
Anđelija: I ja. Ali ipak ispada da se neke adaptacije i prilagođavanja dešavaju. Ipak imaš još puno toga da pokažeš u tvojoj teoriji. Kao npr, zašto se to sve ne dešava danas.
Ja:Dao sam mnogo dokaza i činjenica, te razbio kreacionizam u paramparčad. Vi meni ipak, za svoju tezu niste dali nikakve dokaze.
Andrija: Ovoj priči nikad kraja, svako je u pravu sa neke strane. Izlazim iz debate.
Marijana: Ti još nisi sve dokazao. Objasni mi udar meteora pre 65 miliona godina. Najveća glupost u tvojim ateističkim tvrdnjama. Jedna vrsta dinosaurusi izumrla, a sve ostale preživele, kako da ne...
Ja: Elementarno nepoznavanje činjenica. Dinosaurusi nisu jedna, već hiljade vrsta, i tada je zbrisano 70% svog života na Zemlji.

Evo. Nijedan moji dokaz nisi srušili. Svaku tvrdnju sam odbranio. 5 prema 1, i evolucija je opet izdominirala. Zainteresovan sam da čujem i ovde, ima li nekog ko može da poruši makar jedan dokaz?

Џаба се трудиш, не очекујеш ваљда да они размисле о томе и схвате шта желиш рећи, не, они само понављају учитани програм као неки папагаји, а логика је закључана у ормару да не би случајно извирила.
Gluposti. Ne znam za druge, ali ja sam uvek spreman da proverim tačnost svog verovanja, te da ga promenim ako ispadne netačno. Ovde sam dobio samo mantranje, laži, vređanja, izmišljotine i teorije zavere, a nijednu činjenicu, čime ste vi kreacionisti samo učvrstili moje mišljenje. U prihvatanju teorije evolucije, najviše su mi pomogli kreacionisti, a ne evolucionisti.

Samo si dokazao da, za razliku od ovih petoro kreacionista, ne znaš ni šta je evolucija. Ako si pročitao izvod iz debate koji sam napisao, i oni su koristili argument logike, kao poslednju odbranu kreacionizma, ali nisu uspeli. Ja sam i rekao jednom: "može tebi da bude nelogično do sutra, ali to su činjenice".
Osim toga, niko nikako nikada ni na koji god način nije dao ništa u prilog kreaciji. Jedini argument vam je nekakva vaša logika (koja je izgleda moćnija od zakona prirode). I oni su to pokušali da koriste, isto mantranje kao i vi ovde na forumu, ali, naprosto, činjenice su bile protiv njih, i oni to nisu mogli da odbrane. Ne možete ni vi. Jedino negde imate mikrorupu u evoluciji time što je tumačite pogrešno, kroz neke slučajnosti....o kojima TE ni ne govori.

Samo si dokazao da, za razliku od ovih petoro kreacionista, ne znaš ni šta je evolucija.

da nisam nista znao ne bi ti znao posloziti argumente tako protiv evolucije

Jedino negde imate mikrorupu u evoluciji time što je tumačite pogrešno, kroz neke slučajnosti....o kojima TE ni ne govori.

ovaj dio meni dokazuje da si ti fakticki osoba koja ne poznaje TE

to je najsmjesnije kada zagovaras nesto a ne znas sta zagovaras

sad cu ti objasniti zasto ne poznajes evoluciju

Kazes da TE ne govori ni o kakvim slucajnostima, sto je absurd sa tvoje strane i ogroman dokaz protiv tebe da ne poznajes evoluciju

Glavni srz evolucije su mutacije koje su slucajne, mutacije pri kopiranju DNK kodova, to se desava slucajno.

i to evolucijska stranica potvrdjiva

Mutations are random<-----Mutacije su slucajne​

https://evolution.berkeley.edu/dna-and-mutations/mutations-are-random/

DEBATA O EVOLUCIJI

Dešava se:Čas biologije

Učesnici:ja (evolucionista) protiv Andrija, Teodora, Maša, Anđelija, Marijana (kreacionisti)

*14 minuta od početka debate, Andrijina kreacionistička teza pada u vodu*

*3 minuta nakon postavljanja, druga kreacionistička teza je srušena*

*19 minuta od početka debate, 1 kreacionista se "predao"*

*25 minuta od početka debate, 4 kreacionistička teza pada u vodu.*

*Predaja drugog kreacioniste u 30 minutu debate.*

*Nakon 42 minuta, treći kreacionista izlazi iz rasprave, svestan da ne može pobediti evolucioniste.*

Ja: Eto, videli smo sukob mišljenja. Činjenice i dokazi protiv dogme i vere. Religija i kreacionizam su potpune izmišljotine, a krah istih je to i dokazao.

Pametnom dosta. Svaki razuman kreacionista će da se debelo razmisli nakon ovoga.

Evo, pročitajte. Ja sam ovaj evolucionista protiv njih 5 kreacionista. Sveže, od danas.

Ova petorica su bili jako mlitavi. Čekam neke potkrepljene i pametne ljude da me opovrgnu.
Ja da sam na tvom mestu ne bih se ovako blamirao da objavim ovakav tekst. I naravno nalupetao si se kao po običaju.Kontradiktoran si i bušan i sve tražiš da ti se veruje na majke mi mile.

Naravno, ćutite. Kao da možete da date dokaz protiv. Moderatore, stavi katanac.
Ovo je tvoj znakl slabosti. Ali takvi ste većina vas evolucionista. Kada vas neko pokopa tražite cenzuru i zabnranu dalje diskusije.

1644685046369.png

da nisam nista znao ne bi ti znao posloziti argumente tako protiv evolucije

ovaj dio meni dokazuje da si ti fakticki osoba koja ne poznaje TE

to je najsmjesnije kada zagovaras nesto a ne znas sta zagovaras

sad cu ti objasniti zasto ne poznajes evoluciju

Kazes da TE ne govori ni o kakvim slucajnostima, sto je absurd sa tvoje strane i ogroman dokaz protiv tebe da ne poznajes evoluciju

Glavni srz evolucije su mutacije koje su slucajne, mutacije pri kopiranju DNK kodova, to se desava slucajno.

i to evolucijska stranica potvrdjiva

Mutations are random<-----Mutacije su slucajne​

https://evolution.berkeley.edu/dna-and-mutations/mutations-are-random/
Mutacije jesu neplanirane, ali evolucija nije bazirana SAMO na mutacijama.

Ja da sam na tvom mestu ne bih se ovako blamirao da objavim ovakav tekst.
Kao da se debate, prezentacije, seminarski radovi i disertacije ne objavljuju na internetu.... umesto što vređaš i ismevaš, dokaži da nisam bio u pravu. Budi pametniji od ovih likova, daj dokaz da nisam u pravu (a da sam u pravu shvata svako ko ume da prihvati činjenice)

Kao da se debate, prezentacije, seminarski radovi i disertacije ne objavljuju na internetu.... umesto što vređaš i ismevaš, dokaži da nisam bio u pravu. Budi pametniji od ovih likova, daj dokaz da nisam u pravu (a da sam u pravu shvata svako ko ume da prihvati činjenice)
Ovd su te srušili:

"Ja: Ko zna šta se sve dešava, ali mi to ne znamo jer evolucija traje dugo."

Znači bavite se špekulacijama, a ne činjenicama. Nauka ne sadrži špekulacije več činjenice, a to vama fali. I zašto da ti se ne podsmevam kako ovo i jeste za smejanje?

Dakle, imamo ne znamo šta se dašava, alo zanmo da se dešava.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back