Етрурци, ко су били?

Znaci tacno je bez objasnjenja i dokaza samo zato sto ti ili neko tvrdi tako.
Sve sto ja pisem moze svako da proveri i sam nesumljivo vidi da je tacno, jer ja pisem i znam istinu pomocu materijanih dokaza, nauke, a ne Portfirogenita i slicnih prepisa falsifikata i slicno. Ne postoje dokazi za mnoge istoricare da su ikad ziveli, tj. bili stvarne licnost.
Nista lakse nego izmisliti fiktivnu osobu i tvrditi da je stvarna licnost.

Znaci tacno je bez objasnjenja i dokaza samo zato sto ti ili neko tvrdi tako.
Sve sto ja pisem moze svako da proveri i sam nesumljivo vidi da je tacno, jer ja pisem i znam istinu pomocu materijanih dokaza, nauke, a ne Portfirogenita i slicnih prepisa falsifikata i slicno. Ne postoje dokazi za mnoge istoricare da su ikad ziveli, tj. bili stvarne licnost.
Nista lakse nego izmisliti fiktivnu osobu i tvrditi da je stvarna licnost.

Pa ja ti postavim dvojezične natpise, latinsko-etrurske, postavim ti rečnike, prevode, itd... od čoveka koga si ti predložio (Masimo Pitau) sa fotografijama natpisa, pa ti opet kažeš da to mora da je falsifikat jer ne daš obrazloženje. Šta bih se trudio da ti pojašnjavam ako ti istoriji pristupaš na sektaški način, da ti je vodilja veruju?

Djankarlo Tomecoli, Radivoj Pesic, Svetsilav Bilbija, Matej Bor i mnogi drugi naucnici istoricari lingvisti su pronasli da je azbuka straro-srpska , staro-slovenska.
Ne postoje latinsko-etrurski natpisi jer je latinski vestacki konstruisan jezik i mnogo mladji od Rasenskog (staro-srpskog) koji je maternji prirodni organski razvijen jezik populacije evrope Srba, Rasana, slovena...

Djankarlo Tomecoli, Radivoj Pesic, Svetsilav Bilbija, Matej Bor i mnogi drugi naucnici istoricari lingvisti su pronasli da je azbuka straro-srpska , staro-slovenska.
Ne postoje latinsko-etrurski natpisi jer je latinski vestacki konstruisan jezik i mnogo mladji od Rasenskog (staro-srpskog) koji je maternji prirodni organski razvijen jezik populacije evrope Srba, Rasana, slovena...

Je li ti imaš nešto da kažeš u vezi Masima Pitaua...ili bi samo da ujedeš samog sebe za jezik?

Etrurci su sebe zvali Raseni i neki njihovi gradovi se zovu Rasina, Kosa, Volci. Stare srpske drzave Raska, Stari Ras, reka Rasina.
"istovetni folklor' Sardinijaca i Srba (Crna Gora). Najveca genetika Sardinijaca je y-hromozom haplogrupa I2a1, posle Srba najveca frekvencija I2a1 je kod Sardinijaca.
Raseni "Etrurci" su nosili opanke, srpske kape, metalurgija Vince i Rasena je identicna... Raseni "etrurci" su Srbi. "gatanje, gledanje u jetru zivotinje" obicaj kod etruraca i danas se praktikuje u nekim selima Srbije...

Svevlad je na svojoj temi objasnio vec davno, ali su dezinfo trolovi konstantno trolovali spamovali...

Ја сам ти већ рекао, лупа ко отворен прозор.

Nisi ti taj koji ga je stalno ponavljao, već Pantelić Nebojša. Kao nabijen, Masimo Pitau, Masimo Pitau, Masimo Pitau i Radivoje Pešić koji se poziva na njega, što je i razlog zašto sam ga postavio na Forum Krstarice. Mada po reputaciji koju ti je lupio, čini mi se da je odustao Pantelić ipak odlučio da se ugrize za sopstveni jezik. Bio bi čovek više ako bi to i otvoreno priznao, a za sada ne deluje. Ponos ili nešto drugo, ne znam.

Evo jedan primer za analogiju, Beatles.
Brain Epstein je doveo Beatles-e kod George Martina (kompozitora) i rekao da radi sa njima. Posle nekog vremena (10ak dana) George Matin je rekao Epstein-u za Beatles-e oni nemaju veze s muzikom i nisu uopste upotrebljivi, i da sa njima ne moze da saradjuje.
Epstein je odgovorio Martinu da ce mu biti placene ogromne pare ako saradjuje sa njima, da radi jos malo sa njima (par meseci) jer oni su taj bend koji ce postati najveci bend na svetu.
George Martin je komponovao sve albume Beatles-a.

Nikakav problem vladajuce elite da plati nekom kao Pita-u da napravi od Rasenskih (srpskih-slovenskih) natpisa reci da sve zvuce latinski, namerno pogresno izdvojene reci, lazne reci, potpuno neupotrebljive i nebulozne, i od toga se naravno dobije mega glupost prvog reda za Rasenski jezik koji je okarakterisan kao
"cita se ali se ne razume".

Ponovo tvoje lazne konstrukcije.
Pominjao sam Masima Pitau-a samo zbog studije folklora Sardinijaca koju je davno radio, uopste ne zbog jezika.
Priroda, mehanizam i duh jezika kako starih (srpskog slovenskih sanskrta) i novijih evropskih jezika kao latinski nesumljivo dokazuje sta je istina.

I to je Pešićeva izmišljotina. Cela moja poenta, a koja ti je koliko vidim izbegla, jeste da pričate napamet, i ti i Pešić i ostali zaljubljenici u Bilbijin lik i delo. Neproverene informacije, koje su i najčešće potpune izmišljotine. A ti želiš da to bude istina, pa slepo veruješ, uzimajući Ama baš zdravo za gotovo, bez ikakvog preispitivanja. Ugledaj se barem malo na Lesandra, a posebno Mrkalja.

Poslednja izmena:
Svaki put kad postavim link ka Bilbijine 2 knjige ne moze da se otvori. Matej Bor, Djankalo Tomecoli i mnogi drugi su napisali radove, nista nije verovanje i izmisljanje.
Pesic je paleolingvista i napisao je knjige za svoje tvrdnje...
To sto si ti postavljao da je Rasenski madjarski jezik je izmisljanje i laz.
Ima na desetine lingvista koje su postavljali drugi korisnici i ja, koji su pronasli za Rasane da se radi o staro-slovenskom (staro-srpskom) jeziku.

Nisi ti taj koji ga je stalno ponavljao, već Pantelić Nebojša. Kao nabijen, Masimo Pitau, Masimo Pitau, Masimo Pitau i Radivoje Pešić koji se poziva na njega, što je i razlog zašto sam ga postavio na Forum Krstarice. Mada po reputaciji koju ti je lupio, čini mi se da je odustao Pantelić ipak odlučio da se ugrize za sopstveni jezik. Bio bi čovek više ako bi to i otvoreno priznao, a za sada ne deluje. Ponos ili nešto drugo, ne znam.
Чуј, рекао сам ти давно, и ја сам мислио да је наша историографија безгрешна кад сам био мали.

Svaki put kad postavim link ka Bilbijine 2 knjige ne moze da se otvori. Matej Bor, Djankalo Tomecoli i mnogi drugi su napisali radove, nista nije verovanje i izmisljanje.
Pesic je paleolingvista i napisao je knjige za svoje tvrdnje...
To sto si ti postavljao da je Rasenski madjarski jezik je izmisljanje i laz.
Ima na desetine lingvista koje su postavljali drugi korisnici i ja, koji su pronasli za Rasane da se radi o staro-slovenskom (staro-srpskom) jeziku.
Пусти ти и Билбију и Пешића, и они греше. Потребно је кренути од нуле и не држати се уопште западних транскрипција, потпуно су погрешне.

И кроз историју и данас имамо појаву да неко исприча згодну итерпретацију неког догађаја или поријекло имена неког топонима и запањујуће брзо то постане легенда у коју сви вјерују.
Тако је са именом ријеке Уне, сви у Крајини ће вам испричати легенду како је неки римски војник када ју је видио опчињен љепотом повикао "Уна", тј једна, једина. Згодна легенда, да ли и истинита? На латинском una (unum) јесте један, али за једина имамо другу ријеч (tantum).

Ако пак погледамо ријечи у етрурском (овдје) за које знамо значење, имамо ријеч уна, и значи отприлике брза проточна вода, уклапа се у опис ове прелијепе ријеке.
Ту је опет проблем са тежњом поједностављивању историје, ту се одбацују или занемарују миграције које су се увијек дешавале, Етрурци су били склони миграцијама, то знамо, и док су били у успону, то могу бити и мање скупине, а сигурно је било миграција након пропасти етрурске цивилизације.
Такође, етрурски градови државе су до половине III вијека п. н. е. потчињени римској хегемонији, али су задржали одређену аутономију и културне посебности, укључујући и језик, након што су 90.год. п. н. е. сви у Италији добили статус грађана Рима, за посљедицу јесте имало унификацију, и када је језик у питању, али увијек прође времена док неки језик замре.

Да ли је могуће да су име овој ријеци дали неки Етрурци (илити Расени) који су мигрирали на ове просторе, или неки римски колонисти етрурског поријекла? Могуће је.

Занимљива је легенда око поријекла имена града Ниша. Град су Римљани звали Naissus, Грци Ναισσός/Nysos, то знамо, први су га по прихваћеном тумачењу именовали Келти у 3.вијеку п.н.е. по ријеци Нишави коју су Келти звали "вилина ријека“ (Navissos). И тако је прихваћено.
Међутим занимљиво ако погледамо такође знане ријечи да у етрурском језику имамо сличну ријеч данашњем изговору, неш (neš) и значи гробље.
Вјероватно је у питању само сличност која је код краћих ријечи честа појава, мада опет, ко зна.

Ово што постављаш су псеудонаучна измишљања, аутор очито нема никаквога знања из историје уметности, историје религије и епиграфије, као ни из историје словенских језика и етрурскога.

Етрурска уметност и религија су у 4. веку старе ере увелико били под огромним грчким утицајем. Иконографија мушке и женске фигуре, приказаних на десној половини композиције, омогућава нам да их протумачимо као представе етрурских еквивалената Хада и Персефоне, а натпис поред женске фигуре, Phersipnei, то и потврђује. Из тога је и јасно да су натписи поред фигура њихова имена, премда је то већ јасно из мноштва примера такве праксе инсигнирања у античкој грчкој уметности, те и из саме њихове форме и места унутар композиције. Иконографија треће фигуре, насликане на левој половини композиције, одговара иконографији Гериона, а натпис Cerun потврђује то тумачење.

Одатле је јасно да на фресци нема никаквога текста који је аутор видео, те свако његово даље тумачење пада. Но, ваља рећи да је његово раздвајање слова инскрипције женске фигуре у неколико "речи" још арбитрарније и неоснованије од састављања речених трију инскрипција у "реченицу". Његово даље тумачење тих "речи" и целе "реченице", као и "одређивање" гласовне вредности неких слова, такође су без икаквога научнога основа и везе нема с оним што знамо о историји словенских језика и етрурскога.

Hades_Persephone_Tomb_of_Orcus_II.jpg
Човек на десној страни је славни грчки херој Хераклес (Херкулес) јер он се приказује носећи лавову кожу.

ZSzdIcR.jpg

izYlPM1.jpg

https://www.perseus.tufts.edu/Herakles/lion.html

Фреско бесумно приказује Херкулесов силазак у Хадес (Јад)

http://www.perseus.tufts.edu/Herakles/cerberus.html

Poslednja izmena:
Човек на десној страни је славни грчки херој Хераклес (Херкулес) јер он се приказује носећи лавову кожу.

ZSzdIcR.jpg

izYlPM1.jpg

https://www.perseus.tufts.edu/Herakles/lion.html

Фреско бесумно приказује Херкулесов силазак у Хадес (Јад)

http://www.perseus.tufts.edu/Herakles/cerberus.html
Glupost sto se od tebe ocekuje. Naravno nemaju veze s Grcima. Grci su unistavali Srbe i krali sve.
Namerno unistena slika da se ne vidi staro srbsko troglavo bozanstvo i opanci.

https://i0.wp.com/srbinda.narod.ru/images/Etrusac_u_opancima_pred_bogom_Perunom.jpe

Личи, али овај носи вука, нема тољагу и инсигниран је као Aita, а не Hercle. 🐺
Има овде која реч о том, стр. 22 и 23.: The Etruscan Wolfman in Myth and Ritual

Aita-Tomba-dellOrco-Tarquinia-2-1280x720.jpg

Poslednja izmena:
Личи, али овај носи вука, нема тољагу и инсигниран је као Aita, а не Hercle. 🐺
Има овде која реч о том, стр. 22 и 23.: The Etruscan Wolfman in Myth and Ritual

Aita-Tomba-dellOrco-Tarquinia-2-1280x720.jpg
У реду, хвала на исправку. :D

Нисам упознат са етрурском културом и митологијом, али из горњег закључујем да је лик Аите створен бар делимично инспирацијом из грчке митологије.

А Википедија назива Аиту етрурским Хадесом а не Хераклесом

https://en.wikipedia.org/wiki/Aita

Вероватно је извор неки прастари лик, старији и од Грка и Етрураца.

Back