Dakle, ako stvarno opet nisi razumeo i ako je opet potrebno pisati još pojašnjenja, ukratko,
@NickFreak.
Kao reakciju na ono što pišu deretićevci, koji su umislili da su jedinstveni na svetu (nisu, postoje kod praktično svakog naroda na planeti) i da su otkrili nešto senzacionalno (nisu ništa otkrili) ja sam krenuo da guglam i odlazim tako na glupave i opskurne društvene mreže uz Google Translate i rečnike i ukucavao sam na njihovom jeziku iste rečenice koje koriste deretićevci, samo malo promenjene (sve isto, kopiram sve što napiše npr. Mrkalj, samo promenim par reči npr. stavim Albanac umesto Srbin), da se upoznam sa njihovim argumentima. I onda sam uzeo i pokupio njih šta kažu albanski novoromantičari, šta kažu turski novoromantičari, mađarski novoromantičari, slovački, rumunski, bugarski, itd...i onda mi je tu usputno postalo i interesantno pa sam krenuo da proučavam malo i strašno retke i za pronaći vrlo teške naučne literature koja se bavi ovim opskurnim temama, da analiziram razvoj svih tih romantičnih ideja kao takvih.
I onda kao odgovor na ovo što postavljaju ovde Mrkalj, Srebrena, Aranko i Kole11, krenuo sam da kačim te stvari ovde. Što se tiče porekla Albanaca, na temu konkretno ovde. Poenta toga je da na slikoviti način pokaže da se ne može istorija pisati istrgavanjem iz konteksta šta jedna osoba, koja ništa pametno o nekoj temi uopšte nije ni mogla da kaže, lupeta o vremenu koje je bilo hiljadu godina pre njenog rođenja. Sve su to gluposti, ukratko rečeno. Zato i ovde uzimam ulogu turskog, mađarskog, albanskog autohtoniste i slično, jer se tada bukvalno tope u celosti sve karte deretićevaca i prava pravcata istina, kojoj nema apsolutno nikakvih kontraargumenata biva ogoljena u celosti. Zato sam i otvorio temu o Turcima Trojancima, temu o Mavru Orbinu koji priča o Srbima došljacima i autohtonim Bosancima, itd.
Po mom mišljenju to što si ti napisao je s jedne strane malčice tragično, jer znači da si samu poentu zaobišao i da je ispalo da si napisao praktično napisao da je šteta što nisam novi Jovan I. Deretić nakon što je ovaj umro i što nisam radio na polju Srba — nešto što niko uopšte nije ni trebalo da radi. Ma pomeri se s mesta, ne daj bože. Tragedija je i što sam se ovim bavio ovoliko (zato što je sve ovo o čemu pričamo i o čemu pričasmo u zadnjih nekoliko dana na različitim temama, suštinski bezveze i malo čega ima sa pravom istorijom), u nadi da naučim nekoga neke lekcije i delimičnog i iz čistog inata (mada mi jeste sve ovo postalo izuzetno zanimljivo, negde na putu, priznajem).