Etničko porijeklo Albanaca

Добро ово је примас српски Албанац јер је то познато албанско презиме.

Tačno je da je Petar Masarek bio po poreklu Albanac, ali to ne znači da ga treba ignorisati, niti da je tradicija koju je pomenuo nužno albanska po svom poreklu. Iako jeste tačno da je još i Skenderbeg tvrdio da su Albanci potomci Epiraca i dovodio ih u vezu sa Makedoncima kada je odgovarao jednom Italijanu koji ih je vređao da su tamo neki nebitni primitivni kozo&ebi, ali ja nešto nisam najuvereniji da je to baš poteklo od Skenderbega. Pre svega zbog legende o psu kojeg su, tobože, poslali Aleksandru Velikom, zapisanoj još u vreme vlasti kralja Milutina. Deluje povezano, rekao bih.

Tačno je da je Petar Masarek bio po poreklu Albanac, ali to ne znači da ga treba ignorisati, niti da je tradicija koju je pomenuo nužno albanska po svom poreklu. Iako jeste tačno da je još i Skenderbeg tvrdio da su Albanci potomci Epiraca i dovodio ih u vezu sa Makedoncima kada je odgovarao jednom Italijanu koji ih je vređao da su tamo neki nebitni primitivni kozo&ebi, ali ja nešto nisam najuvereniji da je to baš poteklo od Skenderbega. Pre svega zbog legende o psu kojeg su, tobože, poslali Aleksandru Velikom, zapisanoj još u vreme vlasti kralja Milutina. Deluje povezano, rekao bih.

Не требс ништа игнорисати али не могу те ствари за једну страну бити доказ.
А са друге стране пуки грчки романтизам.
Скоро 500 година смо Срби-Трибали -Илири
Не треба то игнрисати а са ове друге стране исте такве изворе стављати као доказ.
.Зато ће бити једна унакрсна тема без наратива.
Нека математика победи.

Pa imaš u samom citatu tu, pobogu.

СаД ЈА НИКФРИК Србин не ИТАЛИЈАН сам склон више поверовати да су ИТАЛИЈАНИ!

Измориш човека са глупостима!
Побогу Нова Година ти се ухватио реченице ко пијан плота!

Inače, evo šta kaže Marin Barleti u svojoj čuvenoj biografiji Skenderbega.

Epiroti1.jpg
Epire2.jpg

https://ia600302.us.archive.org/19/items/historiadeuitaet00barl/historiadeuitaet00barl.pdf

Barleti u jednom momentu odlučuje u skladu sa tadašnjim trendom da se osvrne na problem porekla Albanaca. On ih jednači sa Epircima, to vrlo konzistentno čini u celosti.

Kada govori o dubljem poreklu, kaže da je moguće da su došli iz Italije u drevna vremena. Pozivajući se na Pompeja Troga kaže da su po njemu Albanci pratili Herakla iz Italije i tako došli u Epir i Makedoniju. To je po onoj tradiciji koja je poreklo Albanaca vezivala za Alba Longu i Albanske planine na Apeninskom poluostrvu.

Kroz knjigu se protežu izvesne paralele sa Aleksandrom Velikim, na drugom mestu jednom kaže da je prezime Arijanit najčešće upravo kod Albanaca i Makedonaca.

Не требс ништа игнорисати али не могу те ствари за једну страну бити доказ.
А са друге стране пуки грчки романтизам.
Скоро 500 година смо Срби-Трибали -Илири
Не треба то игнрисати а са ове друге стране исте такве изворе стављати као доказ.
.Зато ће бити једна унакрсна тема без наратива.
Нека математика победи.

Ništa od toga nije dokaz i nikakve veze nema sa antičkim razdobljem; ne znam šta ti to jedna strana dokaz a druge romantizam.

Postavljaš nekakvu dilemu kao da postoji neka razlika koju apsolutno niko nije pominjao; ne postoji, niko nije ni indirektno insinuirao da postoji.

Ne kapiram šta si uopšte hteo da kažeš ovim.

Poslednja izmena:
Ništa od toga nije dokaz i nikakve veze nema sa antičkim razdobljem; ne znam šta ti to jedna strana dokaz a druge romantizam.

Postavljaš nekakvu dilemu kao da postoji neka razlika koju apsolutno niko nije pominjao; ne postoji, niko nije ni indirektno insinuirao da postoji.

Ne kapiram šta si uopšte hteo da kažeš ovim.

Хтео сам да кажем да си толико био ажуран око тема о Србима као Албанцима и другима добио би већ Нобелову награду заједно са творцем танги.

Хтео сам да кажем да си толико био ажуран око тема о Србима као Албанцима и другима добио би већ Нобелову награду заједно са творцем танги.

Druže, verujem da si ti u potpunosti promašio poentu; ovo je sve suštinski ― da se tako izrazimo ― smeće koje malo ima veze sa ozbiljnom istorijom i kojim se ozbiljna istoriografija u preovlađujućoj meri uopšte ni ne bavi (i niti će se baviti) i za koje preko 99% istoričara uopšte ni ne zna, niti ih zanima. A niti treba da ih zanima nit' treba da znaju o ovim stvarima. Reč je o kuriozitetnim stvarima potpuno efemernog značaja koje zainteresuju samo ponekog entuzijastu i koje nikog normalnog ne zanimaju. I da je Forum Krstarice iole ozbiljno mesto za diskutovanje o istoriji, ovo ne bi uopšte bila ni tema. I da se ja pitam ovde ne bismo trošili praktično ni slovo o tome, jerbo se radi uglavnom o, da se tako izrazim, brabonjcima istorije lišenim gotovo ikakve stvarne vrednosti.

Kakav bre crni Nobel. :lol:

Poslednja izmena:
Inače, evo šta kaže Marin Barleti u svojoj čuvenoj biografiji Skenderbega.

Pogledajte prilog 1473992Pogledajte prilog 1473993

https://ia600302.us.archive.org/19/items/historiadeuitaet00barl/historiadeuitaet00barl.pdf

Barleti u jednom momentu odlučuje u skladu sa tadašnjim trendom da se osvrne na problem porekla Albanaca. On ih jednači sa Epircima, to vrlo konzistentno čini u celosti.

Kada govori o dubljem poreklu, kaže da je moguće da su došli iz Italije u drevna vremena. Pozivajući se na Pompeja Troga kaže da su po njemu Albanci pratili Herakla iz Italije i tako došli u Epir i Makedoniju. To je po onoj tradiciji koja je poreklo Albanaca vezivala za Alba Longu i Albanske planine na Apeninskom poluostrvu.

Kroz knjigu se protežu izvesne paralele sa Aleksandrom Velikim, na drugom mestu jednom kaže da je prezime Arijanit najčešće upravo kod Albanaca i Makedonaca.
Da, isti taj Barleti navodi epirska imena Jela, Mara, Repoš, Staniša, Vlaica....:mrgreen:

Dakle, ako stvarno opet nisi razumeo i ako je opet potrebno pisati još pojašnjenja, ukratko, @NickFreak.

Kao reakciju na ono što pišu deretićevci, koji su umislili da su jedinstveni na svetu (nisu, postoje kod praktično svakog naroda na planeti) i da su otkrili nešto senzacionalno (nisu ništa otkrili) ja sam krenuo da guglam i odlazim tako na glupave i opskurne društvene mreže uz Google Translate i rečnike i ukucavao sam na njihovom jeziku iste rečenice koje koriste deretićevci, samo malo promenjene (sve isto, kopiram sve što napiše npr. Mrkalj, samo promenim par reči npr. stavim Albanac umesto Srbin), da se upoznam sa njihovim argumentima. I onda sam uzeo i pokupio njih šta kažu albanski novoromantičari, šta kažu turski novoromantičari, mađarski novoromantičari, slovački, rumunski, bugarski, itd...i onda mi je tu usputno postalo i interesantno pa sam krenuo da proučavam malo i strašno retke i za pronaći vrlo teške naučne literature koja se bavi ovim opskurnim temama, da analiziram razvoj svih tih romantičnih ideja kao takvih.

I onda kao odgovor na ovo što postavljaju ovde Mrkalj, Srebrena, Aranko i Kole11, krenuo sam da kačim te stvari ovde. Što se tiče porekla Albanaca, na temu konkretno ovde. Poenta toga je da na slikoviti način pokaže da se ne može istorija pisati istrgavanjem iz konteksta šta jedna osoba, koja ništa pametno o nekoj temi uopšte nije ni mogla da kaže, lupeta o vremenu koje je bilo hiljadu godina pre njenog rođenja. Sve su to gluposti, ukratko rečeno. Zato i ovde uzimam ulogu turskog, mađarskog, albanskog autohtoniste i slično, jer se tada bukvalno tope u celosti sve karte deretićevaca i prava pravcata istina, kojoj nema apsolutno nikakvih kontraargumenata biva ogoljena u celosti. Zato sam i otvorio temu o Turcima Trojancima, temu o Mavru Orbinu koji priča o Srbima došljacima i autohtonim Bosancima, itd.

Po mom mišljenju to što si ti napisao je s jedne strane malčice tragično, jer znači da si samu poentu zaobišao i da je ispalo da si napisao praktično napisao da je šteta što nisam novi Jovan I. Deretić nakon što je ovaj umro i što nisam radio na polju Srba — nešto što niko uopšte nije ni trebalo da radi. Ma pomeri se s mesta, ne daj bože. Tragedija je i što sam se ovim bavio ovoliko (zato što je sve ovo o čemu pričamo i o čemu pričasmo u zadnjih nekoliko dana na različitim temama, suštinski bezveze i malo čega ima sa pravom istorijom), u nadi da naučim nekoga neke lekcije i delimičnog i iz čistog inata (mada mi jeste sve ovo postalo izuzetno zanimljivo, negde na putu, priznajem).

Poslednja izmena:
Нисам мислио на Деретића већ правој историји и ономе што се мало зна.

Pa ovo nije prava istorija. Ništa ovo nije prava istorija; ništa što je Halkokondil napisao o poreklu Srba ili Albanaca to nije, ništa što je napisao patrijarh Vasilije to nije, ništa što je napisao po tom pitanju ni Tuberon ni nadbiskup Masarek, ni francuski dominikanac iz Milutinovog doba, ni Barleti, ni Mavro Orbini, ni Maksim Planud,...ništa. Sve su to uglavnom nebitne gluposti na koje se, pirodno, gotovo nijedan istoričar ne osvrće, a što deretićevci (ili deretićevski pandani kod drugih naroda) misle da se „ignoriše“ ili da postoji, kao bajagi, nekakva „politika“ zbog kojeg se namerno ti izvori prećutkuju. I to samo zbog toga što sami ne razumeju elementarne stvari iz istorije i što nisu u stanju da izvrše valorizaciju istorijskih izvora.

Dakle, ti kažeš mislio sam na pravu istoriju, a evo već danima nismo jedno slovo napisali o njoj, ni ti ni ja. :D Sve vreme pričamo upravo tj. praktično isključivo o ovim glupostima o kojima ne samo što se zaista malo zna, nego koje uglavnom istoriju uopšte ni ne interesuju.

Срећна нова година!

Srećna i tebi.

Но сличан опис Римљани дају о Сабињанима који су се позивали на Дорско порекло Римњани си њихову борбеност и агресивност објашњавали њиховим грчким пореклом.
Даље Херодот о Дорцима пише да их је протерсло неко племе из средишње Грчке ваљда одакле ду се поделили на Лакедемоњане(Спартанце) и Македонце.
Неки пак доводе Македонце у везу са Медима заправо Дорце.
Опрт по Густаву Косини Илири долазе нс око милениум п.н.е и изсзивају сеобу Дораца са Балкана.
Свскако могуће да ме дошло ту до преткања и мешања и да су можда задржали нешто тога у себи.
Али звснични назив Албсније је Република Шћипетсрија кажу да Албанија на њиховом језику не постоји да је то српски назив.
Ка што Рама новинарима говори који умиру од смеха дс се ксже Косова не Косово , Косово је српски назив и он често греши слбански је Косова!🤣

Тешко тако инат инатом ништа.

Postoji dobar razlog zašto se u školskom sistemu sve uči uz primere. Primeri su sve, nekada je dovoljno i bazično inteligentnoj osobi da sve skapira isključivo preko primera, ne koristeći apsolutno ni nikakvo pojašnjenje do kojeg dete može i samo da dođe. Na to mislim i kada govorim o povlačenju paralea.

Ne znam da li primećuješ, ali to je jedan potpuni conversation stopper. Šah-mat. Nigde i nikad nema odgovora na to, zato što se nikakav protivargument u potpunosti uopšte ne može ni dati. On ne postoji. Šta misliš zašto Kole11 tako stalno ponavlja u krug samo neke poštapalice i ponavlja bezbroj puta lanac 4-5 reči i fraza, tj. „oštrica“ ili „nauko, evo me“ i tako u krug? Zato što je to bukvalno jedino što i može, jer ne postoji doslovno ništa što se može na to replicirati i zbog toga što se (unutrašnje govoreći) čitav logički sistem urušava sam u sebe kada ga suočiš sa učenjem uz primere i vratiš u širi kontekst.

Dakle, daleko od toga da je „ništa“. Osim ukoliko govoriš u smislu da posle ovog nije moguće ništa. I to jeste tačno, posle ovoga sva konverzacija (očigledno i empirijski dokazano) na ovu temu se (ako ne računamo neka trolovanja i spinovanja i sl. stvari koje povremeno budu, naravno) zaista završava. :)

Postoji dobar razlog zašto se u školskom sistemu sve uči uz primere. Primeri su sve, nekada je dovoljno i bazično inteligentnoj osobi da sve skapira isključivo preko primera, ne koristeći apsolutno ni nikakvo pojašnjenje do kojeg dete može i samo da dođe. Na to mislim i kada govorim o povlačenju paralea.

Ne znam da li primećuješ, ali to je jedan potpuni conversation stopper. Šah-mat. Nigde i nikad nema odgovora na to, zato što se nikakav protivargument u potpunosti uopšte ne može ni dati. On ne postoji. Šta misliš zašto Kole11 tako stalno ponavlja u krug samo neke poštapalice i ponavlja bezbroj puta lanac 4-5 reči i fraza, tj. „oštrica“ ili „nauko, evo me“ i tako u krug? Zato što je to bukvalno jedino što i može, jer ne postoji doslovno ništa što se može na to replicirati i zbog toga što se (unutrašnje govoreći) čitav logički sistem urušava sam u sebe kada ga suočiš sa učenjem uz primere i vratiš u širi kontekst.

Dakle, daleko od toga da je „ništa“. Osim ukoliko govoriš u smislu da posle ovog nije moguće ništa. I to jeste tačno, posle ovoga sva konverzacija (očigledno i empirijski dokazano) na ovu temu se (ako ne računamo neka trolovanja i spinovanja i sl. stvari koje povremeno budu, naravno) zaista završava. :)

То не даје резулзат , резултат даје поверење у то што пишеш и што може да се провери.
Твоји експерименти су били мало перверзни то је као да лечиш човеку нокат тако што му поломиш главу.
Онда ди свесно себе ставио у ред неповерљивих наратора што је имало такав резултат.
Ја видим да ти то понекад засмета
Али инат ти је јак колико и код аутохтониста и то је лоше и даје такве резултате уместо да си писао како мислиш па ко прихвата ко не његов проблем.

Међутим твоји дуги окршају са Дукљанином и сличнима је резултирало као Британија у вв2 победио си у рату и изгубио у миру.
Он те је сигурно озрачио и натерао да се преиспитујеш и почели су ти недостајати такви људи онда си почео од неких људи несвесно производити такве људе јер после њих више ниси могао нормално нешто те је сагорело ту и отишао си у контру тотално
Систем да се храниш погрдама и вређањима попут Ђоковића и у томе налазиш снагу , смисао да опстанеш и особу доведеш да покаже своје најгоре.

То је прилично перверзно и сумануто за презентовање историје.
Али теби мир не одговара нисмо имали дуго таквог трола да те заокупи притисне да из тебе излазе најквалитетнији подаци.

Ја у ово нећу улазити нити понављати јер су то човекови избори ја на то нити желим нити могу да утичем.

Али са таквом тактиким и деловањем си морао платити цену и отпасти од светла и почети да тамниш.

То не даје резулзат , резултат даје поверење у то што пишеш и што може да се провери.
Твоји експерименти су били мало перверзни то је као да лечиш човеку нокат тако што му поломиш главу.
Онда ди свесно себе ставио у ред неповерљивих наратора што је имало такав резултат.
Ја видим да ти то понекад засмета
Али инат ти је јак колико и код аутохтониста и то је лоше и даје такве резултате уместо да си писао како мислиш па ко прихвата ко не његов проблем.

Међутим твоји дуги окршају са Дукљанином и сличнима је резултирало као Британија у вв2 победио си у рату и изгубио у миру.
Он те је сигурно озрачио и натерао да се преиспитујеш и почели су ти недостајати такви људи онда си почео од неких људи несвесно производити такве људе јер после њих више ниси могао нормално нешто те је сагорело ту и отишао си у контру тотално
Систем да се храниш погрдама и вређањима попут Ђоковића и у томе налазиш снагу , смисао да опстанеш и особу доведеш да покаже своје најгоре.

То је прилично перверзно и сумануто за презентовање историје.
Али теби мир не одговара нисмо имали дуго таквог трола да те заокупи притисне да из тебе излазе најквалитетнији подаци.

Ја у ово нећу улазити нити понављати јер су то човекови избори ја на то нити желим нити могу да утичем.

Али са таквом тактиким и деловањем си морао платити цену и отпасти од светла и почети да тамниш.

Jedan čovek kaže Halkokondil piše da su Sloveni rod najstariji, a onda ja pokažem šta na drugim stranama piše, da Halkokondil kaže da su Albanci najviše srodni Makedoncima, da su piše u isto vreme da su i Mongoli najstariji i najveći narod ns svetu, a na nekom drugom da su Germani veći od Mongola tj. ispada da su zapravo oni najveći narod na svetu.

I onda zato što sam uradio otpadam od svetla i tamnim? :D

A šta je trebalo, doveka ćutati o tome šta je istina; da niko uopšte ni ne otvori šta zaista piše svuda? Šta bi ti uradio drugačije?

Jedan čovek kaže Halkokondil piše da su Sloveni rod najstariji, a onda ja pokažem šta na drugim stranama piše, da Halkokondil kaže da su Albanci najviše srodni Makedoncima, da su piše u isto vreme da su i Mongoli najstariji i najveći narod ns svetu, a na nekom drugom da su Germani veći od Mongola tj. ispada da su zapravo oni najveći narod na svetu.

I onda zato što sam uradio otpadam od svetla i tamnim? :D

A šta je trebalo, doveka ćutati o tome šta je istina; da niko uopšte ni ne otvori šta zaista piše svuda? Šta bi ti uradio drugačije?
Не бих никоме ништа урадио из ината већ бих писао како мислим.

Očigledno se negde nismo sporazumeli, zato što nisam napisao da sam pisao nigde stvari koje ne mislim.

P. S. A i ništa o čemu pričamo nisu stvari oko kojih se može misliti ili ne. Ne možeš ti da misliš da li nešto piše u knjizi ili ne. Ono piše ili ne piše i zavisi od teksta. Ne mogu ja da mislim da li Maksim Planud piše da su Srbi dobili ime po jednom rimskom gradu u Panoniji. Piše to što piše, pozpuno nezavisno i od mene, tebe i bilo koga drugog.

Problem jeste taj što on piše ono šta misli.
Recimo on zaista misli da su osobe pod imenima Jela, Mara, Staniša i Repoš nacionalno Albanci. Iako su pisali srpskim jezikom i ćirilicom, iako je Repoš sahranjen u Hilandaru, on i dalje zastupa stav da je tu reč o Albancima. Da li uopšte takva osoba može biti adekvatna za bilo kakav dijalog ili sukob mišljenja?

Poslednja izmena:
Recimo on zaista misli da su osobe pod imenima Jela, Mara, Staniša i Repoš nacionalno Albanci. Iako su pisali srpskim jezikom i ćirilicom, iako je Repoš sahranjen u Hilandaru, on i dalje zastupa stav da je tu reč o Albancima. Da li uopšte takva osoba može biti adekvatana za bilo kakav dijalog ili sukob mišljenja?

Ne, problem je što ti konzistentno odgovaraš na pitanje šta je Zardarije koji je u isto vreme Albanac, Srbin, Bugarin i Vlah.

Na takva pitanja nikada nemaš odgovore i ne poseduješ suštinsko razumevanje srednjeg veka i srednjovekovnog doba, pa vršiš besmislenu athaizaciju kojom projektuješ današnje vreme na srednji vek.

Inače ne bi postavljao toliko retardirana pitanja kao što su kako neko može znati ćirilicu u smatrati da je to što piše odraz njegovog nacionalnog identiteta (a što je možda jedna od najvećih gluposti koje si ovde bio napisao do sada).

Pretpostavljam da ti misliš da su u Dušanovom carstvu postojali nacionalni saveti nacionalnih manjina za koje se glasalo na izborima?

Recimo on zaista misli da su osobe pod imenima Jela, Mara, Staniša i Repoš nacionalno Albanci. Iako su pisali srpskim jezikom i ćirilicom, iako je Repoš sahranjen u Hilandaru, on i dalje zastupa stav da je tu reč o Albancima. Da li uopšte takva osoba može biti adekvatna za bilo kakav dijalog ili sukob mišljenja?
Па написао ти је шта мисли да су сви ти извори срање и нису историјски вредни а читава тема аутохтонизам Албанаца и свих осталих народа по истом принципу.

Па написао ти је шта мисли да су сви ти извори срање и нису историјски вредни а читава тема аутохтонизам Албанаца и свих осталих народа по истом принципу.
Jok. Nije mislio na izvore vec na istoricare 15/16 stoleca. Kaze da oni pojma nemaju da su bili imbecili itd...jer nisu raspolagali kritickim aparatom, nisu znali za metodologiju, nisu propustali izvore kroz sitno reseto kritike.

Ovo sto se odnosi na clanove Skenderbegove familije je istorijski izvor. Po tome ne moze da se posere I ne moze da zvrlja i prepravlja. Ali zato tumaci da su to sve bili Albanci jer on upotrebljava modernu nauku I kriticki aparat pa je tako doneo zajljucak. Ovi istoricari iz 16 stoleca sto su pisali da je Skenderbeg bio Srbin nisi u pravu jer nisu raspolagali kritickim aparatom.

Kapiras sad o cemu se radi?

Back