Etničko porijeklo Albanaca

Kavkaska Albanija (desno na mapi)
Albanci potiču sa padina Kavkaza pored Kaspijskog mora.Za vreme arapskih osvajačkih pohoda u 8 veku Albanci su bili pripojeni arapskim odredima i stigli su do Sicilije u sredini 9 veka gde su i ostali .
U 11 veku deo Albanaca stigli su na Balkan sa armijom vizantijskog ustanika Georg Maniak.Maniak je bio poražen , Albanci su ostali tamo gde su se zatekli i ostali da žive i dan danas _uz more i karpeste planine_mnigo slično kao i u njihovoj staroj otadžbini na Kavkazu .
Pogledajte prilog 1290194

"Albania" je uobičajni toponim u istoriografiji, ima ga i u drugim delovima Evroazije poput Škotske itd. Albanci sebe zovu "Šćiptari" a taj pojam se ne javlja nigde do 11. veka. Albanci su enigma. Nema dokaza ni da su sa Balkana ni da su sa Kavkaza. Najverovatnije pretstavljaju skup poluromanizovanih plemena iz današnje srednje Albanije koji su asimilovali i neka vlaška plemena kasnije, ima čak i malo "slovenske genetike" među njima itd.

Iliri su nestali još 500 godina pre dolaska Slovena. Sloveni kad su došli zatekli su samo Vlahe i Grke od domaćeg stanovništva i eventualno manja poluromanizovana plemena popu Albanaca, mada o Albancima se skoro ništa ne zna do 11. veka.

Postoji i kod nas masa reči iz raznih jezika, pa i sa Kavkaza (deo turcizama). Po tvojoj logici ni Vlasi nemaju veze sa Balkanom jer isto "mrmore" :D

Smešno mi je kakve "argumente" imaš :mrgreen:
Ne lupetaj, albance sigurno nisu zatekli

Iliri su nestali još 500 godina pre dolaska Slovena. Sloveni kad su došli zatekli su samo Vlahe i Grke od domaćeg stanovništva i eventualno manja poluromanizovana plemena popu Albanaca, mada o Albancima se skoro ništa ne zna do 11. veka.

Postoji i kod nas masa reči iz raznih jezika, pa i sa Kavkaza (deo turcizama). Po tvojoj logici ni Vlasi nemaju veze sa Balkanom jer isto "mrmore" :D

Smešno mi je kakve "argumente" imaš :mrgreen:
Не бавим се професионално овим нити сам дужан да ти било шта аргументујем. Тако да мој коментар можеш да схватиш како год хоћеш, а пре тог мрморења сам ти навео извор који говори о досељавању шиптара.

Иначе, ти си дао најбољи аргумент....."нестали".....а где то ? Спустио се НЛО и одвео их ? Неки извор који о томе говори ?

Невероватно је да било ко може да поверује у то да се маса народа доселила, а друга маса народа мирно напустила своја вековна огљишта, ко зна где.......без доказа, без трагова, без писаног помена о томе писаца из тог времена...

Што се тиче шиптара....на том њиховом "етничком" простору су столовале све Српске куће једна до друге доста времена по доласку турака.....о културној заоставштини Срба на том простору да не говорим (јер нема сврхе пошто за тебе ништа није довољно добар аргумент)....пуна је Албанија трагова, топонима, цркава....

srpski_tragovi_u_albaniji_imena_reka_naselja_planina_i_oblasti_vv.jpg

АКо им и даље буде добро ишло као до сада, за 100 година ће шиптари све на Косову и Метохији прогласити својом заоставштином, а онда ће се јавити неко попут тебе да се смеје ономе ко тврди супротно...... Смејаће се кад неко каже "Срби су протерани одатле, то је било њихово"...смејаће се и тражити аргументе које не признаје

Пријатељу, против острашћених људи аргументација не помаже. Не постоји доказ који ће тебе убедити у супротно.....а вала ни мене......такви смо ми људи. Али наши унуци су друга прича.....ко зна шта ће они учити.......а ни ти ни ја ту ништа не можемо да урадимо, то је систем који је изван нашег утицаја...... и сви ви овде који се свако мало свађуцкате око ових тема не схватате да историја није наука - историја је закон јачега

Poslednja izmena:
Michael Ataliota је писао о њима у Corpus Scroptorum Historiae Byzantinae, Bonn: Weber, 1853, стр.
А који доказ има за досељавање словена и за нагли нестанак илира у свемир ?
У шиптарском језику постои маса јерменских речи....... А не треба ту ни неки посебан доказ, довољно је да их видиш и чујеш како мрморе па да схватиш да немају везе са Балканом......

U tome što si naveo nema nikakvog pomena Kavkaza, niti ikakvih putešestvija. Tamo se nalazi samo pomen nekih Albana koje je jedan vizantijski zapovednik doveo iz Italije, i to koje razlikuje od Arbanasa.

To su najverovatnije Normani i sa etničkim Albancima nikakve veze nemaju.

Ako ne veruješ meni, uzmi Kaplana Burovića koji je o tome polemisao sa Jovanom I. Deretićem i njegovim sledbenicima koji pokušavaju da uvedu tu nekakvu priču o navodnoj seobi u XI veku sa Apeninskog poluostrva i prikazao zašto je tako nešto potpuno nezamislivo.

То је један извор, има их више преко којих може да се прати њихов траг. Наравно да их разликује од Арбанаса када су Арбанаси у то време Срби - становници Рабана. По којем касније и шиптари добијају назив арбанаси јер су ту били насељени ти албани из Кавкаске Албаније или како само себе називају - шиптари.......након што ромеји нису хтели да их приме натраг с обзиром да је организатор пуча, њихов старатељ, погинуо

"Највероватније" нормани......да, осунчани нормани од метар и 60 који изговарају масу јерменских речи.........све је ово пријатељу највероватније и зато историја никада није била консензус већ закон јачега

Шта да ти кажем......можемо овако до сутра и нећемо се мрднути.....сигурно

Не бавим се професионално овим нити сам дужан да ти било шта аргументујем. Тако да мој коментар можеш да схватиш како год хоћеш, а пре тог мрморења сам ти навео извор који говори о досељавању шиптара.

Иначе, ти си дао најбољи аргумент....."нестали".....а где то ? Спустио се НЛО и одвео их ? Неки извор који о томе говори ?

Невероватно је да било ко може да поверује у то да се маса народа доселила, а друга маса народа мирно напустила своја вековна огљишта, ко зна где.......без доказа, без трагова, без писаног помена о томе писаца из тог времена...

Што се тиче шиптара....на том њиховом "етничком" простору су столовале све Српске куће једна до друге доста времена по доласку турака.....о културној заоставштини Срба на том простору да не говорим (јер нема сврхе пошто за тебе ништа није довољно добар аргумент)....

srpski_tragovi_u_albaniji_imena_reka_naselja_planina_i_oblasti_vv.jpg

АКо им и даље буде добро ишло као до сада, за 100 година ће шиптари све на Косову и Метохији прогласити својом заоставштином, а онда ће се јавити неко попут тебе да се смеје ономе ко тврди супротно...... Смејаће се кад неко каже "Срби су протерани одатле, то је било њихово"...смејаће се и тражити аргументе које не признаје

Пријатељу, против острашћених људи аргументација не помаже. Не постоји доказ који ће тебе убедити у супротно.....а вала ни мене......такви смо ми људи. Али наши унуци су друга прича.....ко зна шта ће они учити.......а ни ти ни ја ту ништа не можемо да урадимо, то је систем који је изван нашег утицаја...... и сви ви овде који се свако мало свађуцкате око ових тема не схватате да историја није наука - историја је закон јачега
Nestali u smislu asimilacije. Rimljani su asimilovali domaće stanovništvo uglavnom, a onda su to stanovništvo i Sloveni asimilovali. Da su Sloveni došli ovde to potvrđuje genetika...

пуна је Албанија трагова, топонима, цркава....

Kao što rekoh - rezultat slovenskih uticaja u Albaniji. ALbanija je dugo bila i pod srpskim i pod bugarskim državama, pogotovo sever Albanije gde ima najviše slovenskih toponima.

Ima i u Srbiji mnogo turskih, nemačkih i mađarskih toponima iz sličnih razloga.

Genetika im je slična grčkoj a znamo da su Grci starosedeoci (osim dela Grka sa severa Grčke koji su iz Anadolije uglavnom).
Александар Митић је аутохтониста који сматра да су Словени тј. Срби заправо Илири, Трачани, Дачани итд, да је Албанце са Сицилије довео Георгије Манијак 1042. године итд. На страну све то, изенео је занимљиву теорију да су Цинцари у ствари додатно латинизивани Албанци (албански језик има до 40% речи латинског порекла) на простору Епира и Тесалије у 13-ом и 14-ом веку под утицајем романофоних племића са запада (из Италије, Француске и Шпаније) који су имали поседе у тим крајевима у доба Латинског царства и касније кад се обновила Византија све до доласка Турака. Каже да су Срби прве Цинцаре који су се доселили у наше градове звали Арнаутима и Албанезима. На видеу од 18:30 до 19:25 каже да је један млетачки писац 1325. наводи како је Бог пустио Албанце као кугу у Тесалију који су дошли у великом броју и заузели и опљачкали све што су до тад држали Каталонци и Грци. И да о присуству Арбанаса као стално насељених у Тесалији сведоче преговори ромејског цара Андроника III Палеолога (владао је од 1328 до 1341) са арбанашким племенима Малакасима, Бујима и Масаритима, а то је занимљиво из разлога што у селу Малакаси које је добило име по истоименом арбанашком племену (https://en.wikipedia.org/wiki/Malakasi) и околини данас живе Цинцари.

@Q. in perpetuum hibernum @Slavan @GrdobanS @Pravi Vlah @Mrkalj

Nestali u smislu asimilacije. Rimljani su asimilovali domaće stanovništvo uglavnom, a onda su to stanovništvo i Sloveni asimilovali. Da su Sloveni došli ovde to potvrđuje genetika...

Kao što rekoh - rezultat slovenskih uticaja u Albaniji. ALbanija je dugo bila i pod srpskim i pod bugarskim državama, pogotovo sever Albanije gde ima najviše slovenskih toponima.

Ima i u Srbiji mnogo turskih, nemačkih i mađarskih toponima iz sličnih razloga.
Шупља прича.......проваљена одавно.......али вам касни сигнал

Александар Митић је аутохтониста који сматра да су Словени тј. Срби заправо Илири, Трачани, Дачани итд, да је Албанце са Сицилије довео Георгије Манијак 1042. године итд. На страну све то, изенео је занимљиву теорију да су Цинцари у ствари додатно латинизивани Албанци (албански језик има до 40% речи латинског порекла) на простору Епира и Тесалије у 13-ом и 14-ом веку под утицајем романофоних племића са запада (из Италије, Француске и Шпаније) који су имали поседе у тим крајевима у доба Латинског царства и касније кад се обновила Византија све до доласка Турака. Каже да су Срби прве Цинцаре који су се доселили у наше градове звали Арнаутима и Албанезима. На видеу од 18:30 до 19:25 каже да је један млетачки писац 1325. наводи како је Бог пустио Албанце као кугу у Тесалију који су дошли у великом броју и заузели и опљачкали све што су до тад држали Каталонци и Грци. И да о присуству Арбанаса као стално насељених у Тесалији сведоче преговори ромејског цара Андроника III Палеолога (владао је од 1328 до 1341) са арбанашким племенима Малакасима, Бујима и Масаритима, а то је занимљиво из разлога што у селу Малакаси које је добило име по истоименом арбанашком племену (https://en.wikipedia.org/wiki/Malakasi) и околини данас живе Цинцари.

@Q. in perpetuum hibernum @Slavan @GrdobanS @Pravi Vlah @Mrkalj
Srbi ne mogu biti starosedeoci zbog jezika i genetike koji su nesumnjivo slovenski i strani za Balkan. Nikad mi nije bila jasna ta slavenofobija među Slovenima i sramota od slovenstva. Čemu tolika odbojnost prema slovenskom identitetu i očajnički pokušaji da se nađe alternativa, pogotovo zato što su Sloveni bili superiorni nad svim balkanskim plemenima u skoro svakom smislu

Genetika im je slična grčkoj a znamo da su Grci starosedeoci (osim dela Grka sa severa Grčke koji su iz Anadolije uglavnom).
Bitno je ono sto se vidi golim okom, tj. fenotip - siptari imaju jasan armenoidni uticaj, sto ima itekako veze sa njihovim kavkaskim poreklom.

I da, mani se kojekakvih ''testova'' sa ko zna kakvim kvalitetom uzorka, po kojima Srbi ispadaju slicniji npr. Bugarima i Rumunima nego recimo bh. muslimanima ili Hrvatima. :hahaha:

Srbi ne mogu biti starosedeoci zbog jezika i genetike koji su nesumnjivo slovenski i strani za Balkan. Nikad mi nije bila jasna ta slavenofobija među Slovenima i sramota od slovenstva. Čemu tolika odbojnost prema slovenskom identitetu i očajnički pokušaji da se nađe alternativa, pogotovo zato što su Sloveni bili superiorni nad svim balkanskim plemenima u skoro svakom smislu
Koliko vidim ti si kontradiktoran samome sebi

Bitno je ono sto se vidi golim okom, tj. fenotip - siptari imaju jasan armenoidni uticaj, sto ima itekako veze sa njihovim kavkaskim poreklom.
To nije armenijski tip nego dinarski. Dinarizacija nije genetsko nasleđe nego je nastala kao uticaj okoline.

Srbi pre 100+ godina su bili 90%+ dinarci, a njihovi potomci su danas više Pontidi ili Alpinidi nego Dinaridi.

index.php

Albanci isto sve više gube dinarski i sve više poprimaju mediteranski fenotip.

I da, mani se kojekakvih ''testova'' sa ko zna kakvim kvalitetom uzorka, po kojima Srbi ispadaju slicniji npr. Bugarima i Rumunima nego recimo bh. muslimanima ili Hrvatima. :hahaha:
Srbiji je najbliža Crna Gora, potom BiH, Makedonija, Rumunija a Hrvati i Bugari su podjednako udaljeni od Srbije.

Rumunija je Srbiji mnooogo bliža u svim poljima, mnogo bliža nego što Srbi misle. I sam sam se iznenedio. mentalitet, kultura, genetika, čak se i geografski i istorijski poklapaju dve zemlje. Bliži su nam od Slovenaca definitivno i od svi ostalih Slovena (istočnih, zapadnih). Mnogo bliži nego Grci, Albanci itd.

:D :D :D :D ako im je slična grcima onda su im koreni u Anadoliji, kakvi Grci i qrci, ako DNK ne laže, a ne laže, SRPSKI gen je stariji od grčkog na ovim prostorima, ne pozivaj se na genetiku ispašćeš smešan
I haplogrupa je duže u Evropi nego E ako na to misliš. Međutim naša I2a je definitno došla na Balkan, da li je ranije bila na Balkanu pa se nekim ranijim migracijama raširila na istok Evrope to je teško reći, ali slovenska kultura je apsolutno vanzemaljac na Balkanu pre ranog srednjeg veka.

Back