Dobro, da ne vrtim 240 stranica unatrag, šta je ustvari tvoja tvrdnja (sažeto) po pitanju ove teme?
Ako te interesuju neke moje pojedinačne tvrdnje i razmišljanja, vezano za ovu temu, njih sam sažeto prikazao u odgovoru psmaniac-u ovde:
Ја сам своје виђење, засновано на оно врло мало скромно колико познајем ову проблематику, изнео пре неколико страница. Мени се чини да је њихов етноним из подручја албанских земаља био буквално
истиснут. Без неке институције која би име народа чувала, као што је то нпр. била Српска црква у случају православних Срба, у време масовног преласка предака данашњих Албанаца на ислам то њихово
потурчење брисало је и етноним, који је остао у животу искључиво код хришћанских Албанаца (нпр. римокатолика на албанском северу). Верујем да је врло могуће да су масе национално несвесног становништва користиле термин произашао из
shqiptoj, да означе да се међусобно споразумевају. То оригинално није морало бити нужно етноним, већ као отприлике када бих ја теби рекао
брате psmaniače, али је у време XVIII и XIX столећа, а посебно формирања модерне албанске нације, то и постало. Обрати врло добру пажњу да се појам појављује по конверзији на веру Мухамедову. Чисто сумњам да је то једна потпуна случајност.
Та реч је од XVIII века могла послужити улогу
кохезивног фактора који би спојио страшно разједињено и разнородно становништво; подељено на три вероисповести, племена код којих никаква свест о већој заједници уопште ни не постоји и два доста различита дијалекта. Чини ми се да сам наилазио да је код «Турака» арбанашко име било одбојно; нешто што се готово доводи искључиво у везу са ђаурима (зимијама). Одабир овог појма као нечег
разумљивог (етимологија речи) око којег би се све заједнице које припадају тој етничкој категорији објединиле, делује као нешто прилично разумно. И то посебно уколико паралелно имамо изградњу националног мита о Скендербегу и средњовековној албанској застави, на којој се налази
shqiponjë илити црни орао Кастриота. Дакле, ради се о речи која је разумљива и неписменом изолованом Арнауту који живи око врлети Проклетија и који је ко зна колико сународника побио до сада, те која је изврсна у контексту пропаганде о изградњи нације, тако што појединцу објашњаваш да је припадник
народа орлова.
И тако сви постају (или барем сви који живе у османским санџацима) припадници једне нације у XX столећу.
https://forum.krstarica.com/threads/etnicko-porijeklo-albanaca.644273/post-38510612
To je negde, otprilike, u nekoliko rečenica kako sam ja (u 2019. godini) video na ovu problematiku. Poslednjoj rečenici dodao bih pojašnjenje da Albanci koji su živeli ban prostora četiri turska sandžaka koji se u nacionalnoj mitologiji Albanaca definišu kao
albanski sandžaci, izostaju iz ovog procesa etnogeneze i tako nastaju zajednica Arvanita, koja će vrlo uspešno i funkcionlno biti integrisana i asimilovana u grčku naciju, te arbereška zajednica u Italiji. Neke pojedince će u najnovije vreme nacional-romantizam objediniti, da prevaziđu te krupne barijere, ali u suštini će ostati izvan etnogenetskih procesa koji su postojali u samim albanskim matičnim zemljama.