Etničko porijeklo Albanaca

Ne znam zašto bi to bila suština, kada o tome niko nije ovde govorio. Doduše, sem tebe. :D Ti si počeo sa tim da ja tvrdim (što je, naravno, netačno) da su Albanci bili većina u Hercegovini i Zeti i onda krenuo u diskusiju o procentima, itd...diskusija je ovde bila, primarno, o tome postoje li Albanci u srednjem veku severno od Drača, a potom sekundarno, koje je poreklo širenja albanskog etnonima do Ostroga u XIV stoleću.

Inače, ako neko nazove neku teritoriju nekim etnoninom, to apsolutno ni na koji nači ne predstavlja etniču sliku tog područja. To znači samo da su bili stvoreni neki uslovi koji su protegli to ime na ovaj ili onaj način u te krajeve. Kao što Langobardi npr. označava i njih i sve njihove potomke, tako i u apsolutno svim drugim slučajevima je isto. Može biti da je u etničkom smislu 99,99% stanovništva neke teritorije drugačijeg karaktera, ali 0,01% poreklom od neke skupine koja zbog ovog ili onog razloga bude tako zabeležena i ako u istoriju uđe, a posebno ako raspolaže nekim nekim sistemima prinude sile, sasvim je normalno da se etnonim protegne na teritoriju na onu na koju su oni došli, bez obzira na to što oslikava samo malenu šačicu populacije. To treba uvek imati na umu, pa tako i kad piše negde albanska zemlja to ne samo da ne znači da su Albanci tu u ogromnoj većini, nego ni u značajnom broju; isto kao i kad piše i Srpska zemlja ili bilo šta drugo...to su samo termini koje je istorija iz ovog ili onog razloga (najčešće zahvaljujući monopolu nad sistemima prinude sile) prihvatila vezano za neke teritorije u nekom razdoblju istorije (a što se i podložno promenama, naravno).
Do ostroga se nisu sigurno protegli.
Kad piše srpska zemlja ili zemlje to znači baš to da su srpske i da u njima dominantno žive Srbi.

Vrlo dobro znaš da ja uvek citiram.

Dakle to što navodiš nisu moje tvrdnje već Laonika Halkokondila i Papae Pija 2 i odnose se na period pre sredine 15.veka.

Sigurno da je bilo izolovanih slučajeva, pa imamo podatak iz Dečanske Hrisovulje o 2 albanske kuće u severnoj Albaniji.

Ja citiram izvore, međutim politički istvoričari propjatskog tipa onako iz glave proglašavaju mnoge pojedince, pa i čitava pšlemena etničkim Albancima, mimo evidencije. Balšići su čas Albanci, čas Latini samo Srbi da ne budu. Topija, Kastriot itd....sve Albanci......šta ima veze šta piše u izvorima...

Ono što ja vrlo dobro znam jeste da uglavnom loše citiraš. Najčešće se to radi zbog toga što čitaš parcijalno, jednu rečnicu izvučeš, ili čitaš delove rečenice, a ignorišeš ostatak, ili čak loše prevedeš pa prekrstiš Justinijana u Anta jerbo se ne snađeš dobro sa engleskim jezikom. A onda, naravno, i bez poznavanja stranih jezika čak citiraš i prevodiš. Nekad se oslanjaš barem na Google Translate u toj situaciji, a onda nekad čak ni na to. A na primeru Vesele Trajkove i mnogim drugim, pa i kako si kasapio Relju Novakovića, primetio sam da u ogromnoj većini slučajeva bukvalno ništa ne razumeš šta citiraš, čak i kad citiraš ispravno (pošto vrlo često grešiš).

Tako da, osim što si naravno strašno bezobrazan geeralno, nemaš nikakav kredibilitet jerbo ti se ne može verovati oko jedne jedine stvari koju preneseš. Svaki najmanji citat se mora do neopisivih tančina proveravati; sve treba uvek čitati, jer je verovatnoća prevelika da si ti nešto (opet) pogrešio. Tako da možeš ti čitati izvore slobodno, ali treba tebi dugi niz godina pre nego što se osposobiš da uopšte učestvuješ u diskusijama ovde na Krstarici, jerbo ovo je nivo koji je daleko ispod naših standarda ovde i pristup kojim apsolutno ništa ne postižeš. Mislim, tvoje amatersko čitanje izvora i čak brutalno kasapljenje reči prevazišlo je i onog crnogorskog propagandistu Ćipura, koji je možda apsolutni rekorder ovog foruma u tome.

Do ostroga se nisu sigurno protegli.

Etnonim jeste, svakako. Ono na šta treba da ti odgovor jeste zašto, tj. koja je od dve teorije tačna (ako nije, kako ja tumačim, kombinacija).

Kad piše srpska zemlja ili zemlje to znači baš to da su srpske i da u njima dominantno žive Srbi.

Mi to nikako ne možemo znati. Možemo samo pretpostavljati. Istorija je prepuna raznovrsnog širenja etnonima; sasvim je moguće da bi ukoliko je neki kastiljanski avanturista iskrcao se na srpskom Pomorju i tu iskrojio jednu državu sebi, ta teritorija u izvorima bila nazivana Kastiljom i njen narod i dinastija (bez obzira na to što bi, npr. koristili isključivo srpski jezik, bili pravoslavne vere i dizali crkve srpskim vladarima) Kastiljancima. To je nešto za istoriju sasvim normalno.

Što se tiče etničke strukture, i to je opet samo pretpostavka. Naziv jedne zemlje ne donosi nikakvo svedočanstvo o njenoj populaciji, koja može biti i strahovito mešovita. Jedna od osnovnih grešaka istoriografije jeste da se baš tako npr. u ranom srednjem veku države smatraju nekakvim etnički razgraničenim teritorijama, pa onda ljudi misle da Srbi žive u Srbiji, Hrvati u Hrvatskoj i slično. A to je samo preslikavanje političkih granica na etnografiju i ništa drugo. A i gotovo čista spekulacija, jer za ove prostore tek duboko u kasni srednji vek dobijamo prve detaljnije izvore koji bi nam mogli svedočiti o etničkoj strukturi. Kako su se menjale granice između Srba i Bugara, zavisilo je od politčkih okolnosti, te se tako i menjalo kuda se tačno prostirala srpska, a kuda bugarska zemlja.

Naravno, to važi i obrnuto. Ako je nešto srpska zemlja ne znači da van toga ne žive Srbi, pa i u nešto značajnijim brojevima.

Poslednja izmena:
Šta želiš da kažeš? Da Albanci u popisu 1454 nisu znali da se popišu jer su bili nepismeni?
Nisam razumeo .

Не причам о том попису, он је вероватно био неутралан јер су га радили ови без посебног афинитета према Србима и Албанцима као етничким групама. Више мислим на европске изворе и тезу о утицају и значају Албанаца.

Не причам о том попису, он је вероватно био неутралан јер су га радили ови без посебног афинитета према Србима и Албанцима као етничким групама. Више мислим на европске изворе и тезу о утицају и значају Албанаца.
Oni sad kad su pismeni nadoknađuju i pišu srednji vek i antiku. Napraviće i stariju i lepšu nego što su im drugi pravili.

Naravno, to važi i obrnuto. Ako je nešto srpska zemlja ne znači da van toga ne žive Srbi, pa i u nešto značajnijim brojevima.

Mislim na to što su, primera radi, Balšići razlikovali Srpsku zemlju od Zete. Pa su rekli da je ona susedna Zeti. Znači li to da su Balšći Srbima stran narod, Zećani? Znači li da je Srbin u Nikšiću pripadnik stranog naroda jer ne živi u Republici Srpskoj i danas? Naravno da ne. Mada je Ćipur želeo nebrojeno puta to predstaviti tako, naravno, jerbo on pokušava podvući istoznačnicu između etnonima koji se koristi za teritoriju i etničke slike.

Dakle, svi ti pojmovi...Normanska, Srpska, Bugarska, Hrvatska, Arbanaška, Grčka zemlja, itd...sve to treba tumačiti u kontekstu onoga što i jesu; geopolitički pojmovi koji ne mogu biti svedočanstvo o entičkoj strukturi stanovništva tih svih zemalja. Mogu biti indikator, i to samo u nekim najosnovnijim crtama, ali ništa dalje od toga.

Upoznat sam sa ovim.
Vrlo čudan narativ se forsira na ovoj temi.
Ako je njima draže da budu Albanci, to je njihov problem.Samo mene nek ne ubeđuju u isto.
Nevolja je u tome što Slaven zaista citira literaturu 20.veka koja bi trebalo da je stručna, ali svi vidimo da je to smešno. Ipak malo ih ima, Ćirković, Komatina, ne znam ko je onaj beše koga je bilo sramota da Balšiće nazove Albancima pa je napisao da se radi o latinskim starosedeocima. Mnogo im je lakše da pišu o srpskim migracijama iz Pripjata a kada treba pisati da su Srbi Albanci onda valjda malo proradi savest.

Ukratko, Albanci su se iskrcali iz Italije sa Manijakom, u tome se svi izvori slažu. Glika čak doslovno tvrdi da se Manijak sa vojskom iskrcao u Srbiju. Tu ga je vojska, zajedno sa domaćim stanovnicima (Srbima) proglasila za cara. To je inače bio period srpskih ustanaka protiv Vizantije. Medjutim Manijak gine, novi stanovnici, Albanci ostaju tu, grad Kroja dobija ime Arban i sa njim polako i čitava ta oblast oko Drača biva nazvana Albanijom.
Međutim u celoj toj oblasti, posebno u severnim krajevima Srbi su i dalje dominantno stanovništvo a Albanci polako postaju pogodni za političku manipulaciju protiv Srba. Čak i Srbi svoje zemljake koje žive u novoimenovanoj oblasti nazivaju Arbanasima i to važi do ktaja srednjeg veka, zato što su sve te vladalačke porodice bile srpske. Naravno, albansko stanovništvo buja posebno pod Turcima i širi se prema severu kao političko oruđe zavojevača.

Ko pošteno čita izvore, može doći samo do ovakvog zaključka. Moderna politička istorija je bolest, ja ne znam kao razuman i normalan čovek može uopšte svariti takve istoričare i njihove fantastične zaključke.

Moderna politička istorija je bolest, ja ne znam kao razuman i normalan čovek može uopšte svariti takve istoričare i njihove fantastične zaključke.

Pa čuj, na temi o Upravdi i koliko si samo puta ovde ti umišljao pogrešne prevode, falsifikate i šta sve ne...mislim da smo svi mogli videti da bukvalno ne postoje granice tvojih fantazija, tako da ne znam zašto se čudiš ako vidiš kod drugih ljudi fantastične zaključke?

Pa čuj, na temi o Upravdi i koliko si samo puta ovde ti umišljao pogrešne prevode, falsifikate i šta sve ne...mislim da smo svi mogli videti da bukvalno ne postoje granice tvojih fantazija, tako da ne znam zašto se čudiš ako vidiš kod drugih ljudi fantastične zaključke?
Što se Upravde tiče, tu citiram Dr. Veselu Trajkovu sa istorijskog instituta,

http://ihist.bas.bg/научен-състав/весела-трайкова/

Autori koje koristiš su zastareli, trebalo bi da se modernizuješ malo, izbaciš Pripjat iz glave, nauka napreduje :D

Što se Upravde tiče, tu citiram Dr. Veselu Trajkovu sa istorijskog instituta,

http://ihist.bas.bg/научен-състав/весела-трайкова/

Autori koje koristiš su zastareli, trebalo bi da se modernizuješ malo, izbaciš Pripjat iz glave, nauka napreduje :D

I, tvoj pristup je bio da preskočiš kompletan elaborat, pogledaš samo šta su zaključci i ustanoviš da je nešto dokazano i mirna Bosna!

A onda kada sam te naterao bukvalno da uzmeš da čitaš kakve je dokaze koristila, počeo si da mi se nerviraš strašno što je vreme prolazilo, jer nema ničeg što bi govorilo u korist te teze.

Što se tiče teme, bilo bi idealno kad bi bilo tačno da je to skupina koja se doselila iz Italije. Znači, Albanci na istorijsku pozornicu istupaju od XI stoleća, a vode poreklo od relativno govoreći male populacije, u komparaciji sa drugim narodima Balkana. Ukoliko bismo mogli prihvatiti to, savršeno bi se u širu sliku uklapalo da su izvorno poreklom sa Apeninskog poluostrva, uključujući i u sklop toga zašto iz pravoslavni narodi recimo smatraju nepravoslavnim narodima, jednako sa Hrvatima, Francima, Poljacima i drugima. Dakle, dolaze i onda se pajaju sa nekim starinačkim (poluromanizovanim ili neromanizovanim) plemenima i slojevima stanovništva.

To bi se, zaista, savršeno uklapalo. Kad bismo imali dodatne potvrde. Kole11 piše svi izvori, ali po običaju projektuje, jerbo je samo pronašao kod Halkokondila kako ovaj tvrdi da su po nekima došli iz Italije, ali u šta ni sam ne daje previše poverenja. Halkokondil verovatno tu (indirektno ili ne) citira Atalijata, i sam malčice zbunjen. No, papa Pije II na kojeg se Kole takođe poziva apsolutno ne zna ni za kakvu značajniju zajednicu Albanaca u Italiji, niti koliko ja znam za nekakvu seobu iz Italije, a valjda je logičnije da on pre svega to spomene...a očigledno je da nije imao pristum grčkim izvorima kao Halkokondil, pa zato i nije. Nijedan Italijanski izvor ne zna za Albance, a posebno silu kakva bi bila saveznik Latinima na Apeninskom poluostrvu, niti njihovu seobu na Balkansko poluostrvo. Štaviše, i Pikolomini i Halkokondil pišu o drevnijem antičkom poreklu. Pije piše o tome da se oni smatraju potomcima drevnih Epiraca, dok objavljuje odgovor povodom nazivanja Albanije delom Makedonije o antičkim Makedoncima, dok sam Halkokondil kaže od svih naroda da su Albanci najbliži upravo Makedoncima Aleksandra Velikog. Dakle, u XV stoleću ne postoje jasne predstave uopšte o njihovom poreklu; Pikolomini čak pokušava da dovede vezu sa Kavkazom.

Poslednja izmena:
Glika 12.vek

άλλά καί ό Μανιάκης Γεώργιος έν Ιταλία διάγων (παρά γάρ τού Βασιλείου έκεϊσε προπεμφθείς έτυχεν) εις άποστασίαν χωρεΐ καί τά παράσημα τής βασιλείας ένδύεται καί εις Σερβίαν έρχεται, μανθάνει περί τούτου ό βασιλεύς,

Prevod Isidora Nikolića iz 1842.godine, pošto vizantijski institut nije stigao da obradi Gliku:

Између прочій Георгъ Maxiaцесъ , кои е у Италии пребывао , тамо оддавно одъ Императора Василія посланъ , наумio є одъ Императора оду стати , спремio е драгоцѣнне знаке Имперіє , и съ ньима пребегао є къ Серблѣмъ;

Albanci su došli u Srbiju, a nisu Srbi u Albaniju,imamo izvor iz 12.veka. Tačno je da u modernoj naučnoj metodologiji istorijski izvori nemaju baš neku težinu, ali ajde da postavimo... :D

Sve sve, ali Albanci koji obnavljaju srpske crkve, pa ostavljaju ktitorske zapise na srpskom jeziku, poklanjaju zemlju Hilandaru, sahranjuju se u Hilandaru...

Jbt da li je ovo bre normalno, pa makar izašlo iz pera ljudi u zaposlenih srpskim naučnim institucijama, alo bre?????

Postoji jedan rad Nikolasa Papasa koji bi mogao biti zanimljiv za raspravu o identitetu Albanaca:"Balkan foreign legions in eighteenth-century Italy : The Reggimento Real Macedone and its successors"

In the eighty odd years during which Naples employed light infantry from the Balkans, the troops of the regiment and its successors were known popularly under three names in addition to the aforementioned camiciotti: the seemingly national names of Greci, Albanesi, and Macedoni. These names did not, however, have their later ethnic connotations but were instead stylized terms that described the soldiers’ general origins or mode of fighting. The term Greci was religious, denoting Orthodox faith and not necessarily Greek nationality. The term Albanesi was used because that nation had achieved fame for its style of fighting as mercenaries of the Ottoman Empire. Muslim Albanians had become a mainstay of the sultan’s armies and were given the nickname "the Swiss of the Near East” by Europeans. The third epithet, Macedoni, which was used in the title of the regiment, indicated not only inhabitants of the area of Macedonia (as understood in either ancient or modem terms) but also applied to all peoples living in the areas once under the sway of Alexander the Great. This usage in effect made virtually all of the Balkan peninsula, as well as the Near East, a potential recruiting ground for these troops. [35]

35. Dissertazione, pp. 213-15.

For discussion on the term “Albanian” in the nomenclature of that era, see

G. L. Arsh, “Grecheskaia emigratsiia v Rossiiu v kontse XVIII-nachale XIX v.,” Sovetskaia etnografiia, no. 3 (Moscow, 1969), 86, n. 3; and

Konstantinos Rados, “Hoi Souliōtai kai armatōloi en Heptanēsōi,” Epetēris Philologikou Syllogou Parnassou, vol. 12 (Athens, 1916), 54-55.

http://macedonia.kroraina.com/en/other/pappas_1981.htm

Ako neko ima pristup pomenutim publikacijama bilo bi zanimljivo videti što u njima piše.

Sve sve, ali Albanci koji obnavljaju srpske crkve, pa ostavljaju ktitorske zapise na srpskom jeziku, poklanjaju zemlju Hilandaru, sahranjuju se u Hilandaru...

Jbt da li je ovo bre normalno, pa makar izašlo iz pera ljudi u zaposlenih srpskim naučnim institucijama, alo bre?????

To je u prvom redu tvoj problem jerbo nailazis na stvari koje su ti strane, pa se svako jutro iscudjavas oko nekih stvari koje procitas. Mislim znam taj osecaj vrlo dobro. Vidiš nešto i onda pomislis da si otkrio nešto epohalno, pa onda brže bolje podeliš sa drugima sa velikim ushićenjem, nesvestan koliko je to uveliko poznato ili da se o tome piše već 100 godina.

Sve je to na kraju krajeva normalno za nekog pasioniranog pojedinca koji počinje polako da ulazi u svet istorije. Za jedno ca. 10 godina, ako istraješ u ovome i načitaš se gomile što, sve će ti izgledati drastično (u korenu) drugačije...i naravno, sam ćeš se prisećati sebe od ranije, sa osmehom naravno. :D

To je u prvom redu tvoj problem jerbo nailazis na stvari koje su ti strane, pa se svako jutro iscudjavas oko nekih stvari koje procitas. Mislim znam taj osecaj vrlo dobro. Vidiš nešto i onda pomislis da si otkrio nešto epohalno, pa onda brže bolje podeliš sa drugima sa velikim ushićenjem, nesvestan koliko je to uveliko poznato ili da se o tome piše već 100 godina.

Sve je to na kraju krajeva normalno za nekog pasioniranog pojedinca koji počinje polako da ulazi u svet istorije. Za jedno ca. 10 godina, ako istraješ u ovome i načitaš se gomile što, sve će ti izgledati drastično (u korenu) drugačije...i naravno, sam ćeš se prisećati sebe od ranije, sa osmehom naravno. :D
Sigurno se neće desiti da uđem u ovu pučističku istoriografiju, jer gnušam se gluposti generalno....:D

Sigurno se neće desiti da uđem u ovu pučističku istoriografiju, jer gnušam se gluposti generalno....:D

Izjava je neosnovana, jerbo ne postoje apsolutno nikakvi dokazi da se gnušaš gluposti. To se ne može apsolutno ničim potvrditi; štaviše, mnogo stvari su ovde napisao koje se mogu tumačiti upravo suprotno, odnosno sve su indicije da te gluposti upravo i najviše impresioniraju. Da se gnušaš gluposti, ne bi nikada Veselu Trajkovu uopšte ni pominjao na ovom forumu, a kamo li terao druge ljude da očigledno troše bezveze čitajući svoje vreme šta ona piše, jer bi ih sam poštedeo. I svakako ne bi pokušavao da čitaš tekstove na stranim jezicima bez poznavanja tih jezika. Ono, kao npr. kad su xhumpantes preveo kao župani...mislim, ne može biti u istoriji veće gluposti od toga, valjda će se svako složiti?

No, ako se neće ikada desiti da se ozbiljno posvetiš istoriji, ništa strašno. Ima puno drugih stvari, od pecanja preko slikanja do trgovine kriptovalutama.

Postoji jedan rad Nikolasa Papasa koji bi mogao biti zanimljiv za raspravu o identitetu Albanaca:"Balkan foreign legions in eighteenth-century Italy : The Reggimento Real Macedone and its successors"

http://macedonia.kroraina.com/en/other/pappas_1981.htm

Ako neko ima pristup pomenutim publikacijama bilo bi zanimljivo videti što u njima piše.
Uspeo sam pronaći rad Konstantina Radosa u izdanju Epetēris Philologikou Syllogou Parnassou:

Οι Σουλιώται και οι αρματωλοί εν Επτανήσω (1804-1815) : η λεγεών των "Ελαφρών Κυνηγετών", το "Αλβανικόν Σύνταγμα", τα δύο συντάγματα του "ελαφρού ελληνικού πεζικού του δουκός της Υόρκης"​

The Souliotai and the Armatoloi in the Ionian Islands (1804-1815): the legions of the "Light Hunters", the "Albanian Regiment", the two regiments of the "light Greek infantry of the Duke of York"​

http://digital.lib.auth.gr/record/136862/files/8233.pdf

S obzirom da je Papas ljubazno naveo stranice 54-55 kao one na kojima autor govori o tome što je ime "Albanac" označavalo u ranom novom dobu, neko ko zna grčki mogao bi da pogleda:D

Izjava je neosnovana, jerbo ne postoje apsolutno nikakvi dokazi da se gnušaš gluposti. To se ne može apsolutno ničim potvrditi; štaviše, mnogo stvari su ovde napisao koje se mogu tumačiti upravo suprotno, odnosno sve su indicije da te gluposti upravo i najviše impresioniraju. Da se gnušaš gluposti, ne bi nikada Veselu Trajkovu uopšte ni pominjao na ovom forumu, a kamo li terao druge ljude da očigledno troše bezveze čitajući svoje vreme šta ona piše, jer bi ih sam poštedeo. I svakako ne bi pokušavao da čitaš tekstove na stranim jezicima bez poznavanja tih jezika. Ono, kao npr. kad su xhumpantes preveo kao župani...mislim, ne može biti u istoriji veće gluposti od toga, valjda će se svako složiti?

No, ako se neće ikada desiti da se ozbiljno posvetiš istoriji, ništa strašno. Ima puno drugih stvari, od pecanja preko slikanja do trgovine kriptovalutama.
Tebi kao internet trolu je dozvoljeno da vredjas doktore sa instituta, naravno, kao sto radis sa ostalim osvescenim modernim autorima.
Medjutim, mora da postoji gradacija gluposti, ova oko srbizovanih Albanaca je visoko na lestvici. Pitam se odakle dolazi tolika masta, odakle inspiracija?

Mora postojati neka granica, neko merilo, ne moze se bukvalno bas sve izmisljati a sa druge strane ocekivati da poslusni slusaoci samo klimaju glavom

Dakle objasni, kako neko moze biti etnicki Albanac kada svi izvori kazu da je rec o Srbinu koji zivi na teritoriji Albanije? Primera kolko hoces, Balsici, Topije, Kastrioti..

Tebi kao internet trolu je dozvoljeno da vredjas doktore sa instituta, naravno, kao sto radis sa ostalim osvescenim modernim autorima.
Medjutim, mora da postoji gradacija gluposti, ova oko srbizovanih Albanaca je visoko na lestvici. Pitam se odakle dolazi tolika masta, odakle inspiracija?

Mora postojati neka granica, neko merilo, ne moze se bukvalno bas sve izmisljati a sa druge strane ocekivati da poslusni slusaoci samo klimaju glavom

Dakle objasni, kako neko moze biti etnicki Albanac kada svi izvori kazu da je rec o Srbinu koji zivi na teritoriji Albanije? Primera kolko hoces, Balsici, Topije, Kastrioti..

Sloboda kritike fundamentalni je elemenat svake diskusije. Ako ti koristiš titule da iza njih sakriješ nedostatak argumenata ili izbegavanje diskusije to je tvoj problem, a posebno ako tražiš da ovaj forum sankcioniše samo zbog toga što neko ima nekakve titule i akademske papire. Pa da je za početak tako kako ispada da ti ovde želiš, ne bi bilo gotovo uopšte mesta na ovom forumu za tvrdnje onih koji su neobrazovani. To zapravo važi i za tvrdnje Vesele Trajkove, jerbo se ona problemom Mrnavićevog falsifikata apsolutno nikada nije bavila. To se moglo videti i na primeru što ona ne zna da li je Šafarik uopšte imao pristup Alemaniju, a čovek ga citira u fusnotu. Dakle ona je zapravo samo prepisivala sve od Sotirova; niti jedan zaključak nije njen tu, niti išta uopšte pripada njoj. Problem je u tvom pristupu, jedno ti zapravo pokušavaš da tvrdnje Sotirova, koje su se nažalost kamuflirale kroz delo jednog školovanog istoričara, predstaviš kao da nisu to što zaista jesu, već tobože, stavovi jedne bugarske istoričarke. A Sotirov je pravnik i ekonomista, tako da svakako nije kompetentan za ove teme i po tvojem sada izraženom mišljenju ne bi trebalo da bude relevantno.

Tu se primećuje i čitavo licemerje tvog pristupa. Ti i tebi slični svakodnevno pljuje zvanične naučnike, počev od Radivoja Radića pa na dalje. Razne si prozivao; zezao si i Tibora Živkovića, nazivao si svakojakim, pa i najgrdnijim imenima. S druge strane, ako se među školovanim ljudima pronađe neko čije ti se tvrdnje sviđaju, onda tu osobu idealizuješ, uzdižući je do nebesa i pritom služeći se isključivo ad hominem taktikom. Ako nešto uopšte i kaže protiv Trajkove, Đorđa Jankovića ili tako nekog drugog, bez obzira na to kakvi se argumenti koriste, to je onda, tobože, "vređanje", "sramota" itd. na temi o Upravdi si čak tražio od mene da uputom javna izvinjenja V. Trajkovi, a da se nisi trudio nijednom da je odbraniš od kritika. I uz sve to se koriste "papiri" kao štit iza kojeg bi se sakrilo bilo kakvo preispitivanje. Živo podseća, baš, na prepiske Ilariona Ruvarca i Pante Srećkovića, u kojima je Panta kao argument koristio to što ima jaku diplomu i zato ga treba slušati šta priča i bezobrazno je dovoditi ga u pitanje, dok mu sagovornik nesporno barata argumentima.

Naravno, ne bi bilo licemerno da bukvalno ne biraš ko ti se sviđa po stavovima. Ovako samo jeste, jerbo je nepristojno vređati samo one koji kažu ono što je poželjno, a ove druge možemo prizivati. Nauka ne bi bila nauka da nije razdvojena od pseudonauke, a to znači i da se u okvire naučne zajednice nekada infiltriraju i pseudonaučnicii; ja sam vrlo jakim argumentima raskrinkao bugarsku istoričarku kao pseudonaučnika. Nisam se bavio njenom ličnošću, niti sam je vređao, već sam analizirao njene argumente, kao što sam učinio i sa Jankovićem, te dokazao da su oni neosnovani. Upravo si ti taj koji ovde vređa, jedno je vrlo jasno da nemaš apsolutno nikakve kontraargumente, pa se spuštaš na nivo jedinog što ti je preostalo tj. argumentum ad hominem.

A kad bismo ovde puštali kroz prste sve što su izgovarali doktori nauka i akademici, gde bi nam kraj bio ako bi Krstarica sve to cenzurisala. Posebno ako govorimo o susedima; moj je dojam da Srbi imaju bolje istoričare i dr. naučnike od nekih od susednih naroda. I veliki sam broj ja kritikovao, neke i fantastično obrazovanih. Mario Grčević ima disertaciju da Univerziteta u Manhajmu; nemački su univerziteti među boljima u svetu. Univerzitetski je profesor, pa opet je trećerazredni naučnik koji se spušta na populističke manipulacije u romantičarske i političke svrhe.

Ono što ti moraš prestati da činiš više jeste da se baviš ličnostima, da misliš da ćeš tako svadljivim tonom ičije mišljenje sebi približiti (ili uopšte voditi smislenu diskusiju), etiketirajući druge (u prvom redu sagovornike) kao i da treba da počneš razgovarati naoružan argumentima i biti spreman da čuješ drugačije mišljenje, kao i sa neko pobija tvoje argumente. Dok god do toga ne bude došlo, nema ni sazrevanja niti uopšte smisla u učešću diskusije na ovom (ili ijednom drugom) forumu.

P. S. Takođe to ne bi bilo na odmet da pročitsš definiciju trola.

Back