Pravo pitanje jeste da ti obrazložiš na šta tačno ciljaš kada pitaš zašto se podiže crkva Sv. Jovana Vladimira.
Ja sam to na to pitanje već odgovorio. Karlo Topija je izvukao mošti iz Drača, kako bi ih sačuvao. Kada uzimaš mošti nekog sveca, najbolja je odluka da mu posvetiš neko konačište i izgradiš kult. Na taj način čin nove krađe, ukoliko neko bude pokušao drugi da ga uzme, postaje svetogrđe jerbo mošti uklanjaš iz mesta koje je dotičnom svecu posvećeno. Ako nije, onda krađa postaje manji zločin.
Dakle kao što rekoh, pravo je pitanje šta ti to zamišljaš kada pitaš zašto jedan pravoslavac želi da osigura čudotvorne mošti jednog sveca i postavlja se iskreno pitanje da li ti uopšte znaš o hrišćanstvu išta?

Šta ti tačno zamišljaš; da su sveci nacionalne ikone? Ti zamišljaš da kad Bugari pune redove u crkvi da priđu moštima kralja Milutina u vreme dok traje Balkanski rat protiv Srba, i to istog srpskog kralja koji je kao vladar ratovao protiv Bugara, to znači da oni rade zato što su Srbi?
Mislim, ne kapiram uopšte šta ti je poenta. Sveci pre svega nemaju narodnost; oni su uzvišeni ljudi koji svi koji su članovi Crkve uvažavaju. Ako je tvoja poenta bila da je Topija trebalo da ostavi Vladimirove mošti u Draču, zato što fuj to šta će mu to, kao što rekoh, ne znam šta ti uopšte znaš o hrišćanskoj veri i srednjovekovnom čoveku kad tako nešto pišeš. Da li ti uopšte znaš da su mošti bile visoko tražena roba; da se njima trgovalo, da su se masovno krali, da su se masovno podmetali i lažno predstavljali ostaci, jer su svi znali koliko su svetačke mošti dragocena stvar? Koliko oni podižu ugled, koliko su potencijalno sredstva značajnih prihoda, moralne podrške; koliko su kultovi značajni za svaku evropsku srednjovekovnu monarhiju kao državu i koliko se smatralo da svetačke mošti približavaju čoveka Bogu?
I još, pobogu, mi ovde govorimo o čoveku koji je živeo čak pre vremena iskristalisanja šizme tj. podele na istočnu i zapadnu granu Crkve. To uslovno govoreći Sv. Vladimira čini da se tako izrazim ranohrišćanskim, zajedničkim svecem, a takvi su posebno u hrišćanskoj vaseljeni visoko cenjeni i dragoceni.