Већ сам ти рекао да ти овај извор и није баш меродаван за ово о чему причамо, судећи по ономе што анонимни путописац који изгледа и није био у Албанији, пише.Вероватно је научио све ове језике пролазећи кроз те земље па је знао ко са ким може да се споразумева а ко не!
Не, ниси. Твој аргумент није био критичко тумачење, већ ослањање на неприхватљиви приступ у науци, а то је подела на
поуздане и
непоуздане изворе. Наишао си на неки део који је необичан и зато се сада треба правити да читави извор уопште ни не постоји. То што се анонимни аутор бави разним етимолошким конструкцијама, у исти домен спада као и покушаји филолошке етимологије пре него што је она постојала као развијена, модерна наука, какав имамо и код Порфирогенита, на питању односа Срба и једне врсте обуће, као и велике већине приповедачких извора насталих током прошлости. Заправо, то што си рекао у равни је да пошто су сви извори непоуздани, не можемо ни говори о томе да је постојао ни средњи век.
Нема основа за твоју изјаву да извор
није меродаван, или барем она је остала необјашњена. Да ли је лично био у Албанији, не знам и то би могао проверити шта пише у предговору издања извора, али не мења у фундаменталном смислу ништа од овог о чему дискутујемо. Податке које нам доминиканац незнаног имена оставља о албанском језику могао је преузети од неког другог извора, хипотетички говорим сада, не знам, а податак је свакако у складу са свим што знамо о албанском језику из извора који га описују средњем веку, па и после, у рано модерно доба. Увек се понавља, у различитим формулацијама, исти навод да је албански језик суштински другачији од свих суседних, те да се Албанци стога уопште не могу споразумети са својим хеленским и словенским суседима.
У ком смислу их разликује у политичком, верском, територијалном, етничком?
У лингвистичком и етничком, географском, друштвеном... Албанију смешта између Романије и Славоније и каже да се у њој говори један засебни језик (дакле исто оно што Аноним доноси у опису источне Европе раније, као што потврђују и потоњи извори, подвлачећи етнолингвистички дистинкцију становништва Албаније у односу на своје грчке и српске суседе). Потом описује и неке етнографске разлике између Албанаца с једне, и Грка и Словена са друге стране. У случају Албанаца прави и цивилизацијску разлику у односу на друге народе, називајући их варварима.
Верујем да се десила но то за ову причу није битно.
Јесте битно и то много зато што из неког разлога ти готово да бришеш из историје постојање арбанашког народа у средњем веку. Дакле без обзира што имамо доста писаних извора о њима још од XI столећа, почев од већ поменутога који наводи да су у подручју драчког темата новачени Арбанаси, Ромеји и Бугари. Из неког разлога, ти игноришеш постојеће изворе (у случају описа из 1308. године није се радило о игнорисању, већ о покушају одбацивања релативизацијом) до те мере да изгледа да поричеш средњовековним Арбанасима и саму народност. То се може видети и из тога што си употребио за Арбанасе појам
локална племена, помињући их упоредо са:
Грка, Словена, Латина, локалних племена,
Зашто то радиш и на основу чега, нејасно је.
Не спорим ја помене Арбанаса којих је било него тражим везу са Шћипетарима.
Па на ово питање је већ више пута до сада било одговорено, но дозволи да ја тебе онда уместо понављањем неких ствари које сам већ написао поставим контрапитање: Да ли је ико икада на свету, укључив и тебе, установио неке разлике? Назовимо их, аргументације ради,
новоарбанашки (шкипски) и
староарбанашки народ. Које су њихове дистинкције, по чему се они разликују; како смо утврдили постојање две и, ако добро разумем твоје тврдње, етнички доста различите, етније? И, наравно, на основу чега то тврдиш?
Ако су измишљене то значи да их није било, другим речима Албанци су то још од антике!??Врло научно нема шта.
То да су у истом контексту си ти написао, о доласку Срба на Балкан постоје извори, иако се не зна тачно време добре индиције постоје за тако нешто, тога код Албанаца нема ни у траговима.У време 11. века већ имамо писане изворе и код Срба и код Грка и код Латина, али ти у такорећи том центру Европе у то доба нађе неко неписмено недефинисано племе по имену Албанци које је тек после 5 векова обитавања на том простору израсло у народ и тек онда сазнало како се заправо зове!!???Није дакле исто.
Недефинисано је само за оног ко не познаје проблематику. Шта да ти кажем; једини корак овде је да загрејеш столицу и књиге у руке. Свакако не потражњом за одговоре на Форуму Крстарице, јер овде ми сви слабо шта можемо рећи на ту тему.
Такође не знам шта мислиш под
неписмено племе. Па шта ти мислиш колики је био коефицијент писмености код других народа, укључив и код Срба у то време?
Не разумем шта ово значи. Претпостављам да си хтео да кажеш 8 векова, но случајно грешком откуцао 5?