Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 105.305
A mogu li ja da kazem svoje misljenje, obican covek iz naroda koji ne moze da se nosi sa vama istoricarima i sa tim vasim nerazumljivim citatima i podacima?
Nemoguce je da su price o neevropskom poreklu Albanaca, Siptara (kako li se zovu tacno ne znam ni ja) samo puka izmisljotina.
Ne trebaju ti vasi apstraktni podaci pa dovoljno je samo da ih pogledam kako izgledaju, kakva im je kultura, kakvo im je ponasanje. Vec sam to negde ovde i rekao, najvise me podsecaju na Cecene kojih je pun Bec. Ko zivi u Becu moze sigurno da potvrdi ovo.
Dakle, sve te vase cifre po meni padaju u vodu. Ima tu necega, a koliko, kako i zasto, to ne znam.
To što spominješ uopšte nije neka ozbiljna stvar. Takve priče postoje za sve, uključiv i srpski narod. Npr. neki zapadni susedi Srba, u prvom redu Hrvati, vole da govore kako su Srbi Turci. Kažu pogledajte ih, koliko im je jezik prepun turcizama, kako izgledaju, kako se ponašaju,...slično, sa često dosta rasističkih primesa, tvrde za Srbe čak i pojedini Crnogorci. Evo npr. uzmi Starog Crnogorca na susednoj temi koji tako ističe da se mogu prepoznati antropološki ko je Srbin, a ko Crnogorac. Dakle, sve su to u prvom redu stereotipi koje prave stranci koji određeni narod uopšte ni ne poznaju. Ovde konkretno stvar je do toga da se evropsko projektuje na samog sebe, dok se neevropsko proglašava nešto što, prosto, izgleda drugačije, bez upoređivanja sa samim antropološkim tipovima na vanevropskim područjima.
Sama izjava da podsećaju na Čečene je pogrešna, ne zbog pokušaja utvrđivanja prosečnog albanskog fizičkog antropološkog tipa, već zbog toga zato što prosto uopšte ne postoji ni vizuelno prepoznatljivi čečenski antropološki tip. E sada, da neki Albanci imaju vrlo specifične crte lica koje ih razlikuju, uopšte nije toliko iznenađujuće. Pa Albanci i genetski imaju prosečno gledano (po muškoj liniji) izvesne različitosti u odnosu na svoje susede na Balkanskom poluostrvu. Ali ništa u tom pogledu, pa ni rezultati DNK istraživanja, ne ukazuju na mogućnosti nekakvog neevropskog (biološkog) porekla ogromnog dela njihove populacije. Pojava pojedinih antropoloških specifičnosti u nešto većem broju posledica je razmnožavanja bliskih rodova koje nije bilo u području severnih albanskih krajeva toliko neuobičajeno dublje u prošlosti. Da to nije bio izvesni problem u nekom periodu, ne bi uopšte ni postojala u albanskom običajnom pravu zabrana sklapanja brakova unutar istog plemena; no i pored toga je opet u izvesnom smislu (uz prisutnost velikog nataliteta i geografsku skučenost, koja će na kraju i dovesti do njihove etničke ekpanzije u metohijskom smeru i na druge krajeve) to predstavljalo jasni fenomen kod jednog značajnog dela albanskog življa.
Postoji samo jedan jedini pravi argument koji jeste bio upotrebljavan vezano za to što si napisao, a to je sličnost u imenu sa kavkaskom Albanijom. Lansirana je kao zamisao od strane pape Pija II (1404-1464), oca teze o južnoslovenskom antičkom kontinuitetu na Balkanskom poluostrvu, a koji je morao pronać rešenje za krupne lingvističke razlike između Arbanasa i njihovih slovenskih naroda na taj način što je Južne Slovene proglasio (u skladu sa novim prozelitskim i unijatskim programom Vatikana) za potomke drevnih Ilira, što je značilo da se moralo naći i neko vanjsko rešenje vezano za arbanaški narod. Prepisivana od Pikolominija od strane pojedinih renesansnih učenih ljudi, ona će se u XIX stoleću razviti kod jednog izvesnog broja intelektualaca, pre nego što su lingvističke studije definitivno sahranile tu teoriju...ali to kako izgledaju pojedini Albanci, pa i kako se ponašaju (?) nikada nije bilo segment ovih razmišljanja (pa čak ni kod paraistoričara koji su i posle sredine XIX stoleća do današnjeg dana nastavili insistirati na tezi o kavkaskom poreklu Albanaca).
Poslednja izmena:
mada u toku dana ocekujem i ove ortodoksnije.