Etničko porijeklo Albanaca

Imas li ti mozak? Kakav izvor ti treba pored onolikog kulturnog nasledja Srpskog? Ko sagradi onolike manastire? Jednom sam te pitao kako zovete Kosovo i Metohiju i Pristinu na vasem jeziku, valjda onaj ko vekovima tu zivi ima i svoje nazive naselja, planina, reka, suma, polja... Nista mi nisi odgovorio i sad se opet pravis pametan trazeci 'neutralne izvore'. Dakle da te cujemo?

Crkve su starije od vase nacije na Kosovo , tako da .... Prisutnost Srba na Kosovo ako vama fali ne vidim kako cete dokazivati da Crkve pripadaju vama ?

Da, taj popis postoji i sa njim nije problem. Albanaca zaista nije bilo na Kosovu u to vreme, i tamo su se pojavili tek kasnije. Na Kosovu su 1500 godina pre toga ziveli Dardanci, pleme diskutabilnog porekla (Ilirsko-Tracanskog?) ali su oni najverovatnije potpuno nestali sa mape zemlje, tokom Makedonskih i Rimskih osvajanja.

U svakom slucaju oni i nemaju veze sa danasnjom Albanijom, tako da ih se i ne mora mesati u pricu.

TheIliad-3-1.jpg

Zar nije DARDAN najstariji sin ZEVSA i stariji od Ilira :)

Poslednja izmena od moderatora:
Nije taj turski izvor vec Jugoslovenski izvor .
Ako ga imas u originalu , izvoli .
Inace SLAVEN NIJE MI ODGOVARAO KAD SAM GA PITAO ,

Turski izvor, "Defter za Vukovu oblast" (Defter-i Vilayet-i Vlk), garantovano se čuva u Istanbulu u Arhivu Predsjedništva vlade (Tapu defteri, No 2m). Preveli su ga stručnjaci s Orijentalnog instituta u Sarajevu. Niti jedan od njih nije bio Srbin. Izdana je tada i druga knjiga (ti si samo pogledao prvu svesku s prevodom u PDF formatu) u kojoj se nalazi kompletan faksimili originalnog popisa, idealno za usporedbu.

https://translate.google.com/#sq/sr/BUKUR ESHT

Ne bi ja o tome vise , znaci nemate dokaze za prisutnost Srba pre 1912 godine jer se ne javlja niko A SLAVEN NIJE ODGOVARAO :)
Sta se Tacija tice , neznam dali je poreklom Srbin ali uzmi ga ako oces koji ce mi ....

Imaš i austrijsku vojnu kartu s etnografskom podjelom Kosmeta iz 1899. godine, prilog knjizi - Detailbeschreibung des Sandzaks Plevlje und des Vilajets Kosovo. Odnos stanovništva sam procijeni... Srbi su označeni, da se izrazim jezikom Hasana Kikića, blijedosivom i bjeličastom, a Albanci nijansama žute boje. Mapa nije kompletno skenirana, potrudiću se ubuduće da nabavim kvalitetniju verziju. Nalazi se u Odgovor na knjigu Noela Malkolma "Kosovo - kratka istorija", Istorijski institut, Beograd 2000.

1899-1.jpg

Može i ovako jer se mnogo bolje vidi:

http://www.dodaj.rs/f/1G/kK/34nl48T6/1899.jpg

Poslednja izmena:
Zar nije DARDAN najstariji sin ZEVSA i stariji od Ilira :)

Da, ali postoje Dardanci(Dardanians) i Dardani(Dardanii). Jedni su ziveli kod Dardanela, a drugi ovde na Kosovu. Jedni su bili kulturni ljudi, a drugi prljavi divljaci i barbari. Ako su ih vec tako opisivail u anticko vreme, pretpostavljam da je postojala znacajna razlika izmedju ta dva naroda, a da je ime ipak samo slucajnost.

Turski izvor, "Defter za Vukovu oblast" (Defter-i Vilayet-i Vlk), garantovano se čuva u Istanbulu u Arhivu Predsjedništva vlade (Tapu defteri, No 2m). Preveli su ga stručnjaci s Orijentalnog instituta u Sarajevu. Niti jedan od njih nije bio Srbin. Izdana je tada i druga knjiga (ti si samo pogledao prvu svesku s prevodom u PDF formatu) u kojoj se nalazi kompletan faksimili originalnog popisa, idealno za usporedbu.

Imaš i austrijski vojnu kartu s etnografskom podjelu Kosmeta iz 1899. godine, prilog knjizi - Detailbeschreibung des Sandzaks Plevlje und des Vilajets Kosovo. Odnos stanovništva sam procijeni... Srbi su označeni, da se izrazim jezikom Hasana Kikića, blijedosivom i bjeličastom, a Albanci nijansama žute boje. Mapa nije kompletno skenirana, potrudiću se ubuduće da nabavim kvalitetniju verziju. Nalazi se u Odgovor na knjigu Noela Malkolma "Kosovo - kratka istorija", Istorijski institut, Beograd 2000.

1899-1.jpg

Tandore , prijatelju stari , takve karte u orginalu mogu ti dokazivati kao prisutnost Albanaca je bila aktuelna na ovim pristorima , ali nije to-to = TURSKI IZVOR nismo videli do sada .

Crkve su starije od vase nacije na Kosovo , tako da .... Prisutnost Srba na Kosovo ako vama fali ne vidim kako cete dokazivati da Crkve pripadaju vama ?
Nesto sam te pitao i drugi put ostao bez odgovora. Crkve su gradili nasi pretci Vidijanci koji su dosli na Balkan sa Sirijusa 1754 pre hrista. Zbog nedostatka boje u to vreme nisu mogli da ih oslikaju pa su to ostavili nama u zavestanje zbog cega smo se vratili sa Altaira 1912 sa velikim zalihama boje i konacno ispunili zavet predaka i oslikali pomenute manastire.

Da, ali postoje Dardanci(Dardanians) i Dardani(Dardanii). Jedni su ziveli kod Dardanela, a drugi ovde na Kosovu. Jedni su bili kulturni ljudi, a drugi prljavi divljaci i barbari. Ako su ih vec tako opisivail u anticko vreme, pretpostavljam da je postojala znacajna razlika izmedju ta dva naroda, a da je ime ipak samo slucajnost.
Zar je tesko shvatiti da su bili jedan narod , pogledaj jos jednu u tablu koji sam ga postavio ?
Kako moze DARDAN sin Zeva i ILIR njegov unuk da nisu bili isti ?
Jedni su bili kulturni ljudi, a drugi prljavi divljaci i barbari
Barbari se smatraju kao autohton narod u to vreme , prema pisljivoj mitologiji .

Nesto sam te pitao i drugi put ostao bez odgovora. Crkve su gradili nasi pretci Vidijanci koji su dosli na Balkan sa Sirijusa 1754 pre hrista. Zbog nedostatka boje u to vreme nisu mogli da ih oslikaju pa su to ostavili nama u zavestanje zbog cega smo se vratili sa Altaira 1912 sa velikim zalihama boje i konacno ispunili zavet predaka i oslikali pomenute manastire.

Crkve su gradili vernici !
Crkve nemaju nacije .
zbog cega smo se vratili sa Altaira 1912
Imas nekoliko srpskih autora sta su napisali oko ove nemile dogadjaje u 1912 godine na KS jer ako budem ja njih postirao opet neces mi verovati .

Poslednja izmena od moderatora:

1899-1.jpg

A zasto nema primer od turskog tevtera nigde ?
Znaci li prema tebe da nisu bili prisutni Albanci na Kosovo ako vec verujes u taj tveter sta nismo do sada videli kakav je , jer prema ovoj kartu dole dolazi do sudir , tu su prisutni Albanci a u taj tevter forumasi kazu da nije bilo Albanaca
I
maš i austrijsku vojnu kartu s etnografskom podjelom Kosmeta iz 1899. godine, prilog knjizi - Detailbeschreibung des Sandzaks Plevlje und des Vilajets Kosovo. Odnos stanovništva sam procijeni... Srbi su označeni, da se izrazim jezikom Hasana Kikića, blijedosivom i bjeličastom, a Albanci nijansama žute boje. Mapa nije kompletno skenirana, potrudiću se ubuduće da nabavim kvalitetniju verziju. Nalazi se u Odgovor na knjigu Noela Malkolma "Kosovo - kratka istorija", Istorijski institut, Beograd 2000.

Ovo je dokaz svih dokaza sta se tice tog je*enog Kavkaza , znaci pisano je u godinu 1308 i nije od danas vec 700 godina prije !
Dalje ima dosta drugih dokaza pa ako imate interese imate link gore .
Toliko oko Kavkaza .

Da li si ti procitao pazljivo svoj link? Pisac lepo kaze za Bizantinsku Albaniju:

"This province is called Albania because the inhabitants of this region are born with white (albo) hair. The dogs here are of a huge size (6) and are so wild that they kill like lions. As Pliny mentions, the Albanians sent such a dog to Alexander the Great, which vanquished lions, elephants and bulls in the stadium."

Da li si ti procitao pazljivo svoj link? Pisac lepo kaze za Bizantinsku Albaniju:

"This province is called Albania because the inhabitants of this region are born with white (albo) hair. The dogs here are of a huge size (6) and are so wild that they kill like lions. As Pliny mentions, the Albanians sent such a dog to Alexander the Great, which vanquished lions, elephants and bulls in the stadium."

I sta vidis ovde cudno ?

Tandore , prijatelju stari , takve karte u orginalu mogu ti dokazivati kao prisutnost Albanaca je bila aktuelna na ovim pristorima , ali nije to-to = TURSKI IZVOR nismo videli do sada .

Turski defter, popisao ga Turčin od glave do pete. Faksimil originalnog popisa je objavljen 1972. godine u drugom svesku, a prevod je objavljen u prvom. Je li sada jasnije barem malo? Ekipa s Orijentalnog instituta je bila jedna od najpotkovanijih na svijetu tada. Ne znam da li se razumiješ u orijentalistiku, ali baš taj sarajevski prevod na tadašnjem SH jeziku objavljen s faksimilima se pronalazi u skoro svim važnijim orijentalnim centrima i najvećim sveučilišnim bibliotekama na svijetu. Zar ne misliš da bi dosad neko napisao negativnu kritiku i ustanovio da se radi o falsifikatu?

Ali su ih isklesali srpskom cirilicom?! How did that happen? Ili su Srbi tokom 17. veka radili na albanskim pravoslavnim crkvama i ispisvail imena svojih vladara, onko tajno, nocu, da ih Turci ne primete..

Zar je tesko shvatiti da su bili jedan narod , pogledaj jos jednu u tablu koji sam ga postavio ?
Kako moze DARDAN sin Zeva i ILIR njegov unuk da nisu bili isti ?

Barbari se smatraju kao autohton narod u to vreme , prema pisljivoj mitologiji .

Ne, ne, vrlo je jasan opis kosovskih Dardana. Ovi ovamo su bili pismeni ljudi koji su imali umetnost, pozorista, kiparstvo, gradili utvrdjenj puteve i gradove, dok se za ove o kojima mi pricamo yna da se nisu nikada kupali i da su bili nepismeni divljaci.

I sta vidis ovde cudno ?
Cudno je to sto Alexandar nije isao u pravcu danasnje Albanije, vec u suprotnom, i sto je ova poznata prica vezana za Kavkaz.

Turski defter, popisao ga Turčin od glave do pete. Faksimil originalnog popisa je objavljen 1972. godine u drugom svesku, a prevod je objavljen u prvom. Je li sada jasnije barem malo? Ekipa s Orijentalnog instituta je bila jedna od najpotkovanijih na svijetu tada. Ne znam da li se razumiješ u orijentalistiku, ali baš taj sarajevski prevod na tadašnjem SH jeziku objavljen s faksimilima se pronalazi u skoro svim važnijim orijentalnim centrima i najvećim sveučilišnim bibliotekama na svijetu. Zar ne misliš da bi dosad neko napisao negativnu kritiku i ustanovio da se radi o falsifikatu?

Ovako , reci mi koliko Srba je bilo u to vreme onda prema tom popisu ?

- - - - - - - - - -

Ali su ih isklesali srpskom cirilicom?! How did that happen? Ili su Srbi tokom 17. veka radili na albanskim pravoslavnim crkvama i ispisvail imena svojih vladara, onko tajno, nocu, da ih Turci ne primete..

Ne, ne, vrlo je jasan opis kosovskih Dardana. Ovi ovamo su bili pismeni ljudi koji su imali umetnost, pozorista, kiparstvo, gradili utvrdjenj puteve i gradove, dok se za ove o kojima mi pricamo yna da se nisu nikada kupali i da su bili nepismeni divljaci.

A sta ako ti ja dokazem (dok ste vi bili slabi tada) da smo imali pismo i bili skolovani od XIII veka - dokazano ?

1899-1.jpg

A zasto nema primer od turskog tevtera nigde ?
Znaci li prema tebe da nisu bili prisutni Albanci na Kosovo ako vec verujes u taj tveter sta nismo do sada videli kakav je , jer prema ovoj kartu dole dolazi do sudir , tu su prisutni Albanci a u taj tevter forumasi kazu da nije bilo Albanaca
I

Evo par stranica, sada usporedi sa prevodom koji si pogledao i ukaži na greške slobodno...

001gf.jpg

002qyp.jpg

004luh.jpg

Albanci se spominju u ovom defteru, ali nisu većina.

Uzmi knjigu, tj. oba sveska, pa idi od sela do sela ili od grada do grada pa uspoređuj. Ti si očito bolje informisan što se tiče ovog deftera.

Tamo u taj "tevter" prema svim komentarima pise da je 1% Albanaca bilo na Kosovo , znaci i ja sam klikovao kad ga je VUCICEVIC postovao i ispalo da je tako , 1% Albanaca na Kosovo bilo je u srednjem veku prema tom popisu stampano od vreme Jugoslavije , onda sledi pitanje , sta rade ovi Albanci i albanska vojska u Prishtini (skoro) u to vreme ?
http://www.albanianhistory.net/en/texts1000-1799/AH1689_EN.html

A sta ako ti ja dokazem (dok ste vi bili slabi tada) da smo imali pismo i bili skolovani od XIII veka - dokazano ?

Ja nikad nisam ni tvrdio suprotno, niti je to bitno za nasu pricu.
Nije uopste bitno da li je tamo negde na nekom ostrvu, nekom manastiru ili u nekoj planini postojala jedna skola. Po toj logici su svi Evropski narodi bili oduvek skolovani, a Italijanu su vec skoro ceo milenijum doktori nauka. Daj ti konkretne dokaze te skolovanosti, i naznaci na koji nacin mislis da to dokazuje (makar i u najamnjoj meri) neki separatni lingvisticki kontinuitet sa narodima Balkana od pre 1000AD.

... onda sledi pitanje , sta rade ovi Albanci i albanska vojska u Prishtini (skoro) u to vreme ?

To nije "skoro u to vreme" vec tacno 150 godina kasnije, i to bas u vreme velike seobe Srba, i to bas u vreme kada su Albanci masovno nadirali na Kosovo. Sto se tice samog Kosova, oko toga nema price i genetika je dokazala da se Albanci tamo pridoslice. Ostavi se Kosova posle VI veka.

Poslednja izmena:
Ja nikad nisam ni tvrdio suprotno, niti je to bitno za nasu pricu.
Nije uopste bitno da li je tamo negde na nekom ostrvu, nekom manastiru ili u nekoj planini postojala jedna skola. Po toj logici su svi Evropski narodi bili oduvek skolovani, a Italijanu su vec skoro ceo milenijum doktori nauka. Daj ti konkretne dokaze te skolovanosti, i naznaci na koji nacin mislis da to dokazuje (makar i u najamnjoj meri) neki separatni lingvisticki kontinuitet sa narodima Balkana od pre 1000AD.

To nije "skoro u to vreme" vec tacno 150 godina kasnije, i to bas u vreme velike seobe Srba, i to bas u vreme kada su Albanci masovno nadirali na Kosovo. Sto se tice samog Kosova, oko toga nema price i genetika je dokazala da se Albanci tamo pridoslice. Ostavi se Kosova posle VI veka.

Cesto se cuje kako smo divljaci bili , u tom smeru bio i vas gornji post ali dokumente pokuzuju sprotivno kao ovaj , ovde Slavene pravi kao divljaci a Albanace ... citaj :

1332
Anonymous:
Initiative for Making the Passage
The 'Directorium ad passagium faciendum
One factor, among others, which makes this kingdom easy to conquer, is that it is inhabited by two peoples, i.e. the Albanians and the Latins who, in their beliefs, their rites and their obedience, both abide by the Roman Catholic Church. Accordingly, they have archbishops, bishops and abbots, as well as religious and secular clerics of lower rank and status. The Latins have six towns with bishops: firstly Antibarum (Bar), the seat of the archbishop, then Chatarensis (Kotor), Dulcedinensis (Ulcinj), Suacinensis (Shas) (2), Scutarensis (Shkodra) and Drivascensis (Drisht) (3), which are inhabited by the Latins alone. Outside the town walls, the Albanians make up the population throughout the diocese. There are four Albanian towns: Polatum Maius (Greater Pult) (4), Polatum Minus (Lesser Pult), Sabatensis (Sapa) (5) and Albanensis (Albanopolis) (6) which, together with the towns of the Latins, are all legally subject to the Archbishop of Bar and his church as their metropolitan. The Albanians indeed have a language quite different from Latin. However they use Latin letters in all their books (7). The sway of the Latins is thus confined to the limits of their towns. Outside the towns, they do possess vineyards and fields, but there are no fortifications or villages actually inhabited by the Latins. The Albanians for their part, the larger of the two peoples, could assemble over fifteen thousand horsemen for warfare according to the custom and manner of the country, who would be courageous and industrious warriors. Since the said Latins and Albanians suffer under the unbearable yoke and extremely dire ******* of their odious Slav leaders whom they detest - the people being tormented, the clergy humiliated and oppressed, the bishops and abbots often kept in chains, the nobles disinherited and held hostage, episcopal and other churches disbanded and deprived of their rights, and the monasteries in decay and ruin - they would all to a man believe that they were consecrating their hands in the blood of the aforementioned Slavs if a French prince were to appear before them whom they could make leader of their war against the said evil Slavs, the enemies of our true faith. With the help of the aforementioned Albanians and Latins, one thousand French knights and five or six thousand foot soldiers could without a doubt easily conquer the whole length and breadth of this kingdom.

Original :
http://tinypic.com/view.php?pic=wjbfp3&s=7

Tamo u taj "tevter" prema svim komentarima pise da je 1% Albanaca bilo na Kosovo , znaci i ja sam klikovao kad ga je VUCICEVIC postovao i ispalo da je tako , 1% Albanaca na Kosovo bilo je u srednjem veku prema tom popisu stampano od vreme Jugoslavije , onda sledi pitanje , sta rade ovi Albanci i albanska vojska u Prishtini (skoro) u to vreme ?

A u koje vreme tačno? Osmanski defter Oblasti Brankovića je iz 1455. godine, a austrijski ratni izveštaj koji ti navodiš je iz 1689.

Da li primećuješ da je između ova dva izvora prošlo "samo" 234 godine, skoro dva i po veka?

Kako vidite , po svim starim istorijiskim dokumentima/knjigama ALBANCI SU ODVOJENI KAO NACIJA cak pre 1000 godina sta naravno , svim komsijama fali ovake argumente .

- - - - - - - - - -

A u koje vreme tačno? Osmanski defter Oblasti Brankovića je iz 1455. godine, a austrijski ratni izveštaj koji ti navodiš je iz 1689.

Da li primećuješ da je između ova dva izvora prošlo "samo" 234 godine, skoro dva i po veka?

Ovaj gore , pa LEK Dukagjini kad i gdje je rodjen ako vec trazis dlake na jajetu ?
Ovaka diskusija nema smisla , sorry .

Kako vidite , po svim starim istorijiskim dokumentima/knjigama ALBANCI SU ODVOJENI KAO NACIJA cak pre 1000 godina sta naravno , svim komsijama fali ovake argumente .

- - - - - - - - - -

Ovaj gore , pa LEK Dukagjini kad i gdje je rodjen ako vec trazis dlake na jajetu ?
Ovaka diskusija nema smisla , sorry .

Pa jest. I to što kažeš, šta je 230 godina, sitnica, treptaj oka...

A rasprava sa tobom je svakako suvišna.Em se ne razumeš šta su to istorijski izvori, em se malo praviš nevešt (da blago kažem...). Ja sam ti još 11. maja 2014. rekao gde se nalazi defter Oblasti Brankovića, ko ga je i gde izdao: http: //forum.krstarica.com/showthread.php/644273-Etni%C4%8Dko-porijeklo-Albanaca?p=27999235#post27999235 (tako da nije bilo potrebe da ti sve to iznova Tandoori govori ako smo se još pre više od dva meseca razumeli...)

http://www.scribd.com/doc/60208030/O...iz-1455-godine
Evo ti sarajevsko izdanje iz 1972. sa prevodom i komentarima na srpskohrvatskom.

Defeter se čuva u Istanbulu u ovoj instituciji : http://www.devletarsivleri.gov.tr/
Slobodno im piši i pitaj ih kako tačno izgleda, da li je to neki velikosrpski falsifikat ili neka srpsko-turska zavera protiv višemilenijumskog većinskog prisustva Albanaca na Kosovu i Metohiji...

Takođe, fotokopija je postojala u Sarajevu, služila je za pripremu ovog izdanja.

Eto, toliko, laku noć.

PS: From Pristina, he advanced on the 23rd to Cazianeck [Kaçanik], a town at the head of a pass. This town had a fortress with solid walls that were surrounded by sufficiently wide moats. When the Turkish troops in Cazianeck, 150 men in all, head about the arrival of the Germans, they fled in the night across the Danube, being pursued in vain by a party of 200 Hungarians and 40 German cavalrymen.

Kako li su iz Kačanika pobegli preko Dunava i gde li su bežali ako su Austrijanci već okupirali Ugarsku ?

Poslednja izmena:
Pa jest. I to što kažeš, šta je 230 godina, sitnica, treptaj oka...

A rasprava sa tobom je svakako suvišna.Em se ne razumeš šta su to istorijski izvori, em se malo praviš nevešt (da blago kažem...). Ja sam ti još 11. maja 2014. rekao gde se nalazi defter Oblasti Brankovića, ko ga je i gde izdao:

http://www.scribd.com/doc/60208030/O...iz-1455-godine
Evo ti sarajevsko izdanje iz 1972. sa prevodom i komentarima na srpskohrvatskom.

Defeter se čuva u Istanbulu u ovoj instituciji : http://www.devletarsivleri.gov.tr/
Slobodno im piši i pitaj ih kako tačno izgleda, da li je to neki velikosrpski falsifikat ili neka srpsko-turska zavera protiv višemilenijumskog većinskog prisustva Albanaca na Kosovu i Metohiji...

Takođe, fotokopija je postojala u Sarajevu, služila je za pripremu ovog izdanja.

Eto, toliko, laku noć.
A ko ceti priznati taj defter da mi je znati ?
Ako ja ga priznajem ovdje kao orginalan samo cu vas lagati kao i svaki ne-srbin , i poslije cete biti ljuti naravno .
Defter stampan u Jugoslaviju kada albancima i skole bilo zabranjenje jos ocekujte da vama priznaje neko kao orginalan sta fali svaki trag jbg.
Srpske nacije nema u tom veku !!!

KOLEGA
Ti si mi postavio mnogo pitanja , gotovo na svaki moj post mozda po dva puta si me pitao i tako ja sam pokusavao da ti odgovorim samo zato sto je srpski forum , odnosno da se ne pokazem koji frajer pred publikom jer na albanskom forumu ili kad bi bio Albanac , ne bi mu dozvolio toliko da me pita .
Ako smatras to pitanje za tesko , onda nemoras odgovarati !

Pitanje jeste teško, jer ni najpametniji ljudi ne mogu dati odgovor na njega! A ja ovako sav nitković i nenačitan, tek ne mogu ništa da radim nego samo da nešto malo palamudim (i najvjerovatnije budem u krivu).

Mogu samo da prenesem rezime opštih stavova, a to je da su Albanci svoj endonim učvrstili negdje u rano moderno doba, i kao moderna nacija se razvili i izdefinisali od kraja XIX st. i tokom XX stoljeća. Etnički su im preci prvenstveno Arbani (u Srba poznati kao 'Arbanasi') i, odstranjujući latinske i slovenske uticaje, kao i helenizme, njihov je jezik proizašao najvjerovatnije iz nekog paleobalkanskog supstrata, tj. mješavine, gdje su moguće Tračani odigrali presudnu ulugu (ali naravno ne isključujući i druge, kao što su možda bili jednim dijelom Iliri itd...).

Back